Diferentele televizoarelor 8K Samsung, LG si Sony

Televizoarele 4K oferă o experiență de vizionare fantastică, chiar și cu jumătate din pixelii utilizați de televizoarele nou aparute cu rezolutie 8K. Insa viitorul in materie de ecrane pentru televizoare utilizate in scop casnic sau comercial este clar: Televizoarele cu ecran la rezolutie 8K.

Astazi sunt destul de multe televizoare 8K anuntate insa nu foarte multe 8K-uri lansate. Practic avem de ales intre cateva modele 8K de la Sony, unul de la LG si trei modele de la Samsung.

O imagine redata la rezolutie 8K este una ce poate reda 4 ori mai multe detalii decat cea a rezolutiei 4K, datorita celor peste 30 de milioane de pixeli (7680×4320, 33,177,600 pixeli mai exact) ce se vor desfasura pe un ecran al unui televizor.

Insa un televizor cu rezolutia 8K nu inseamna ca au doar un plus de pixeli, sunt multe alte avantaje si diferente intre modelele lansate.

Care sunt diferentele intre televizoarele 8K UltraHD disponibile momentan spre vanzare in magazinele din Romania? Cum anume se diferentiaza concurentii intre ei prin prisma avantajelor (dar si dezavantajelor) pe care le ofera?

Mentionam de la inceput ca nu le vom diferentia dupa caracteristicile similare insa al caror rezultate sunt comune (diferente denumiri standarde ce fac acelasi lucru, certificare 8KA sau certificare premium proprie), proprietarul fine tuning-ului de sunet sau dupa pretul de vanzare.

Diferente TV 8K: Diagonala

Unul dintre principalele avantaje ale display-urilor si in consecinta a televizoarelor 8K Ultra HD este reprezentat de posibilitatea de redare a imaginilor cu detalii perfecte pe ecrane din ce in ce mai mari. Practic, la o dimensiune a diagonalei de doua ori mai mare nu veti pierde nimic din calitate, nu vom mai avea pe ecranele de pana la 100 de inch acele deranjante pixelari si nuante grosiere ce apareau pe televizoarele 4K cu diagonala mai mare de 65 de inch.

Cele mai mari diagonale TV 8K

In categoria de televizoare 8K cu diagonala mare se evidentiaza Sony, cu cele doua modele denumite „profesionale” de 85 si 98 de inch: Sony Bravia 8K LED FWD-98Z9G/T de 250 cm si Sony Bravia 8K LED FWD-85Z9G/T de 215 cm.

Problema acestor doua modele este evident pretul, cel mai ieftin model Sony Bravia Z9 de 85 de inch costa la lansare 98.998,48RON RON (19.100 euro) in timp ce cel mai scump Sony Bravia Z9 de 98 de inch s-a lansat cu un pret de (tineti-va bine!) 395.326,33 RON (82.800 euro)!

Cele mai scumpe televizoare 8K Sony Bravia seria Z9
Cele mai scumpe televizoare 8K Sony Bravia seria Z9

Chiar daca dupa cateva luni (februarie 2020) puteti sa beneficiatide o reducere de app 10%, evident preturile sunt prohibitive sau de ce nu indecente chiar si pentru business si probabil se bazeaza pe nevoia de acoperire a unei posibile probleme sexuale …

UPDATE: Se pare ca aceste doua modele au disparut intre timp din magazinul online eMAG (fiind vandute de partener marketplace).

Cred insa ca este si o problema ce tine de brandul Sony sau poate chiar de dealer-ul acestor produse in Romania. Pentru ca cea mai mare diagonala al unui televizor 8K produs de Samsung, de 82 inch, are un pret de vanzare mai mic cu 60%. Nu este chiar un televizor 8K ieftin insa este cel mai ieftin televizor 8K de diagonala mare: QLED Smart Samsung, 207 cm, 82Q950RB, 8K.

Cea mai mica diagonala TV 8K

Daca v-au socat preturile la cele doua Sony inseamna ca ne putem indrepta spre modele mai ieftine de televizoare 8K. Si in majoritatea cazurilor, marimea diagonalei impacteaza puternic pretul de vanzare al unui televizor.

Spre exemplu, televizorul 8K cu diagonala cea mai mica (si evident si cel mai ieftin) din modelele disponibile este modelul  QLED Smart SAMSUNG 55Q950RB, 8K, HDR, 139 cm (click pentru pret) al carui pret in Romania este undeva la 2200 de euro in Romania.

Insa diagonala de doar 55 de inch nu va aduce plusurile pe parte de rezolutie ci doar imbunatatiri de calitate conexe a imagini, importante ce-i drept si acestea. Practic cel mai ieftin model de televizor 8K este destinat celor ce vor un 8K nu sa priveasca un 8K. Parerea noastra este ca nu ar fi o achizitie proasta, intrucat vine cu multe alte plusuri de calitate a imaginii, sunetului si a usurintei de utilizare, precum comanda vocala, posibilitatea de redare 4K la 120 fps-uri sau cel mai performant sistem de sunet Samsung.

Cea mai recomandata diagonala TV 8K

Prin cea mai recomandata diagonala a televizorului 8K evident ne gandim la marimea suficient de mare pentru a fi utilizabila in scop casnic si care sa redea cu adevarat imagini perceptibile de ochiul uman ca fiind 8K. Cum modele de diagonala mare al celor de la Sony sunt prea scumpe, iar cum cel mai ieftin televizor 8K nu aduce plusuri pe parte de rezolutie intrucat este sub limita recomandata de 65 de inch, ramanem cu trei modele de televizoare 8K care ar trebui sa impace si capra si varza.

Preturile acestora variaza intre 3000 si 4000 de euro in functie de politica de reduceri de preturi ale magazinelor vanzatoare. Ca si diferente tehnice intre modele va recomandam sa cititi recenzia dedicata „Comparatie LG 8K TV 75SM9900PLA vs Samsung 8K TV 65Q950RB„.

Diferente TV 8K – Tehnologia display

Daca in cazul televizoarelor 4K Ultra HD deja ne-am intalnit cu diverse tipuri de display-uri precum LCD-LED 4K (cele mai comune), QLED (un LED imbunatatit de Samsung), NanoCell (LED-ul imbunatatit de LG ca si contrapondere la concurenta Samsung), ULED sau Dual Cell (ambele fiind LED-uri rebranduite de cei de la Hisense) sau OLED (specific LG, Sony, Panasonic si Philips) fiecare venind cu tehnologie suplimentara IPS sau VA, cu 8K e (inca) mai simplu:

Apar diferente de tehnologie a ecranului si in cazul 8K-urilor insa nu atat de multe. Practic, putem alege doar intre Nanocell 8K (LG), QLED 8K (Samsung) si LED 8K (Sony).

Este drept ca s-au anuntat si modele de televizoare 8K OLED (LG, Panasonic, Philips) ba chiar si modele de televizoare 8K de tip micro-LED (Samsung) sau miniLED (chinezii TCL). Si fiecare tehnologie vine cu avantajele si dezavantajele lor, OLED-ul cu negru cel mai negru si posibile economii de electricitate dar cu ceva probleme de screen burn-in, QLED-ul cu cei mai luminosi pixeli insa cu o rama un pic mai groasa.

Diferente TV 8K – Sistemul de operare

Si in acest caz diferentele dintre televizoarele 8K sunt destul de simple momentan. Televizoarele 8K LG vin cu sistemul de operare webOS, rapid si foarte fresh, televizoarele 8K Samsung vin cu sistemul de operare Tizen cu al sau antivirus incorporat, iar televizoarele 8K Sony sunt fidele Android TV.

Alte diferente TV 8K care conteaza

Televizoarele 8K reprezinta astazi varful de tehnologie in materie de televizoare pentru consumatori. Asta inseamna ca fiecare producator in parte doreste sa prezinte cele mai noi tehnologii de imbunatatire a imaginii si a sunetului, ultimul standard HDMI (2.1), cele mai noi aplicatii pentru usurinta utilizarii precum asistentul vocal Alexa sau Google sau capabilitatile de machine learning a procesoarelor ce permit modificari in timp real a sunetului si imaginii in functie de ambientul casei tale sau a comportamentului tau ca si spectator.

Diferentele televizoarelor 8K Samsung, LG si Sony
Diferentele televizoarelor 8K Samsung, LG si Sony

Lista similitudinilor poate continua si cu conectivitatea Wi-Fi si Bluetooth, tunerele digitale, aplicatiile de streaming (Youtube sau Netflix), posibilitatea de screen mirroring sau Chromecast incorporat. De aceea nu vom gasi diferente foarte mari, majoritatea caracteristicilor sunt identice, insa apar totusi cateva care merita mentionate si anume:

Telecomanda

Aici LG exceleaza cu cea mai user friendly telecomanda TV, Magic Remote. Eu personal m-am obisnuit cu forma Samsung si cu finetea telecomenzii Sony insa am ramas impresionat de caracteristicile Magic Remote Motion LG. Poate este insa o chestiune de gust, si multi dintre voi oricum ar cumpara o telecomanda de tip tastatura.

Sistemul audio integrat

Desi vom recomanda tot timpul achizitionarea unui soundbar separat – nu costa nici foarte mult iar plusul de calitate de sunet este imens in mod special daca veti cumpara un Soundbar Dolby Atmos DTS – televizoarele Samsung 8K cu boxele 4.2 de 60W Dolby Digital Plus stau clar mai bine decat cele doua boxe de la un 8K LG Dolby Atmos.

Diferente 8K TV care NU CONTEAZA

Asa cum am scris mai sus, nu consideram ca si diferente relevante standardul VESA pentru suportul TV 8K pe perete, intrucat de regula intai luam televizorul si apoi suportul si nu invers si nici diferentele de mod vizualizare specifice sau cele de design (desi poate unii dintre voi apreciaza mai mult designul LG sau logo-ul Samsung).

Diferente de … pret pentru acelasi TV 8K

Aici nu tine de producator ci mai mult de politica fiecarui magazin online, de regula televizoarele 8K ale unui brand au un singur distribuitor sau reprezentant in Romania al companiei producatoare. Insa diferentele de preturi la aceleasi modele pot fi chiar si de 30%, fiind responsbilitatea ta sa gasesti nu doar cel mai mic pret ci si un magazin de incredere de la care nu vei incepe sa ai probleme de garantie.

Preturile televizoarele 8K in momentul in care citesti acest articol, cat si noile modele 8K TV aparute intre timp le gasesti aici:

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment