Ce inseamna Dolby Atmos®?

Daca v-ati pus vreodata intrebarea ce diferentiaza un televizor sau un sistem audio performant la un pret mai mare fata de unul de buget, iar unele caracteristici prezentate sumar pur si simplu nu va conving ca fac diferenta, precum standardul Dolby Atmos®, va vom prezenta in acest articol acest concept.

Dolby Atmos® te transporta intr-o poveste cu miscare audio, care curge in jurul vostru cu un realism uluitor. Sunetele exista ca entitati individuale, care sunt plasate in mod precis si s-au mutat in spatiul tridimensional – inclusiv de sus – punandu-te in centrul actiunii.

Soundbar-uri Dolby Atmos

Televizoare compatibile Dolby Atmos

flanco.ro/
Ce inseamna Dolby Atmos?

Ce inseamna Dolby Atmos?

Dolby Atmos este o tehnologie de sunet surround care permite redarea sunetului în mai multe dimensiuni, inclusiv deasupra ascultătorilor. Acest lucru se face prin utilizarea unui număr mai mare de difuzoare, care sunt poziționate în diferite locuri în încăpere pentru a crea o experiență de sunet mai imersivă. Dolby Atmos poate fi utilizat atât pentru redarea muzicii cât și pentru filme și jocuri video. În general, pentru a beneficia de Dolby Atmos, este nevoie de un sistem de sunet specializat care include difuzoare suplimentare și un receptor care poate procesa semnalele Dolby Atmos.

Dolby de-a lungul anilor a dezvoltat cu succes o multitudine de formate audio de fidelitate extraordinara, iar nu de mult a lansat si in segmentul de procesare video odata cu lansarea Dolby Vision HDR (disponibila insa pe televizorul premium cel mai subtire din lume Wallpaperul OLED W7 LG Electronics), iar Samsung a incorporat tehnologia Dolby Atmos intr-un Soundbar de exceptie,  Samsung HW-K950 Dolby Atmos Soundbar.

Cea mai noua tehnologie de redare a sunetului multicanal a celor de la Dolby se numeste Atmos. In varianta ei completa, destinata doar cinematografelor de top, este extrem de complexa, cu 128 de piste audio ce pot fi alocate pe un numar de 9 zone in timp real, in functie de dinamica actiunii. Aceasta tehnologie a fost transferata si catre zona home­-cinema, dar intr-­o varianta simplificata.

Dolby Atmos Configurare Boxe

Dolby Atmos Configurare Boxe

Dolby Atmos in varianta home­use exista in configuratii de la 5.1.2 in varianta cea mai simpla si pana la 7.1.4 in versiunea reference. Ultima cifra din configuratie reprezinta numarul de incinte ce se amplaseaza in plafon si asigura o perspectiva audio tridimensionala fara precedent. Exista si sateliti Atmos conceputi special pentru a fi amplasati in partea de sus a boxelor frontale si care se bazeaza pe reflexia sunetului trimis catre plafon, dar efectul obtinut este mai putin spectaculos.

Noua platformă audio revoluționară, Dolby Atmos, propune o schimbare fundamentală în modul în care sunetul de film este creat, pentru a oferi o experiență memorabilă cinefililor. Configurația sistemului cuprinde 52 de boxe, cate un rand de boxe pe pereții laterali și doua pe plafon, și un procesor de sunet Dolby Atmos. Noua tehnologie permite atât poziționarea foarte precisă a sunetului în interiorul sălii, cât și mișcarea lui realista, în funcție de acțiune. Abordarea revoluționară a acestei noi tehnologii este că sunetele nu mai sunt redate pe un anumit numar de canale fixe , ci sub forma unor obiecte audio poziționate independent într-un spațiu tridimensional.

Privita la modul general, tehnologia audio a evoluat enorm in ultimii ani, odata si cu suportul de redare. Daca DVD-ul a oferit sunetul 5.1, Blu-Ray-ul s-a evidentia prin surroundul 7.1, iar UHD Blu-Ray-ul a imbunatatit imaginea video prin UHD si HDR, evident ca acest format necesita si o experienta audio imbunatatita. In acest scop, Dolby a introdus tehnologia Atmos, si, desi o vom putea regasi si pe anumite discuri HD Blu-Ray, Atmos este cel mai mult asociata cu noile formate disponibile in cadrul industriei cinematografice de masa.

Cel mai bun Soundbar Samsung Dolby Atmos HW-K950 / 960

Cel mai bun Soundbar Samsung Dolby Atmos HW-K950 / 960

Majoritatea celor care investesc intr-un sistem de sunet surround ultra performant isi doresc sa il utilizeze atat pentru filme cat si pentru muzica. Dolby Atmos poate reda un sunet de o fidelitate si complexitate extraordinara, insa momentan nu vei regasi o varietate de albume codate Atmos. Insa acest minus ar trebui sa fie compensat de un numar tot mai mare de productii cinematografice. Tehnologia Audio Dolby Atmos a ajuns in cadrul cinematografelor inca din 2012 si a fost adoptata cel mai mult de catre filmele Hollywoodiene premium, mai mult de 150 de titluri purtand eticheta Atmos, iar aceasta lista se completeaza saptamanal cu din ce in ce mai multe titluri. Dolby chiar a creat un site ce prezinta lista filmelor ce incorporeaza aceasta noua tehnologie, si (nu este de mirare) aceasta este dominata de genul filmelor sci-fi, de actiune sau productiile animate.

De ce Sunet Dolby Atmos?

In cinematografe, Dolby Atmos poate reda sunetul in 64 de boxe, important fiind sa reproduca sunetul 3D intr-o maniera cat mai cuprinzatoare, acesta fiind perceput dintr-o multitudine de locuri si unghiuri diferite, cu exceptia cazurilor in care ar fi necesara redarea sunetului din boxe de podea.

Ce sisteme audio Dolby Atmos poti cumpara?

Pentru a putea reproduse sunetul “over-the-ear”, sistemul de sunet are nevoie de canale dedicate, de aceea Dolby a creat un sistem ce poate sa isi autoajusteze spatialitatea in functie de echipamentul hardware (boxele) utilizate. De regula acest sunet este asociat cu sistemele audio cu 6 sau 8 canale (5.1 si 7.1), insa Atmos reuseste sa administreze pana la 64 de boxe si 128 de canale pentru o mai buna separare si pozitionare a sunetului, in mod special in salile de cinematograf.

Cel mai performant Soundbar Dolby Atmos - Samsung HW-K950

Cel mai performant Soundbar Dolby Atmos – Samsung HW-K950

Putini dintre consumatorii casnici au ales sa adopte sistemele audio 5.1, ca sa nu mai vorbim de cel 7.1, insa pana acum imbunatatirea calitatii sunetului, plusul de fidelitate pe care l-ati fi obtinut la un upgrade al sistemului 5.1 ar fi fost marginal. Cu Dolby Atmos exista posibilitatea unei imbunatatiri semnificative in cazul in care veti instala mai mult de 8 boxe, evident insa in dauna unui pret substantial crescut al echipamentelor suplimentare.

Dolby Atmos foloseste “obiecte sonore”, o tehnologie care poate fi explicata in felul urmator: de fiecare data cand inregistrezi semnal audio, fie muzica fie film, lucrezi cu mai multe variabile. De exemplu, bass-ul are o anumita pozitie in spatialitatea sunetului, chitara alta, vocea umana de asemenea are o alta cale audio, s.a.m.d. Atmos are 128 de canale audio, insa majoritatea sunetelor sunt alocate celor 5 sau 7 boxe in cazul sunetului static. Ce se intampla insa in cazul in care nu ne dorim sa ne limitam pozitionarea sunetului la cardinalele stanga, dreapta, fata, spate? Atmos reuseste sa redea sunetul exact cum acesta este pozitionat atunci cand te afli in mijlocul unei orcheste, si anume mai in fata, mai in spate, mai la stanga sau mai la dreapta. Practic, in cazul filmelor 3D sunetul reuseste sa se miste in spatiu exact ca si obiectul vizual redat, iar realismul acustic se imbunatateste vizibil (!).

Dolby Atmos capturează în mod realist mișcarea fiecărui obiect și redă sunet ambiental la 360º sunet ambiental. Împreună cu Dolby Vision™, acesta oferă o experiență cinematică totală.

Pentru mai multe informatii si o intelegere mai buna a tehnologiei Dolby Atmos va recomandam sa vedeti acest filmulet.

Daca nu ati cumparat inca un sistem soundbar, cautati un alt model sau doriti sa faceti un upgrade, va recomandam sa cititi atunci si seria de review-uri de Soundbar-uri: Cele mai bune (performante) sisteme de sunet tip Soundbar.

Soundbar-uri Dolby Atmos

Televizoare compatibile Dolby Atmos

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Philips The One 55PUS8518 - Experiență inovatoare & preț OK - […] decent. Merită menționat că spre deosebire de modelele The One mai vechi, acest model vine cu Dolby Atmos integrat,…
  2. Cel mai ieftin OLED Televizor 4K Philips 48OLED707/12 - […] indiferent de diagonală, este bine de știut că acestea vin cu capabilități Dolby Vision si Dolby Atmos integrate, iar…
  3. OLED ieftin de 55 inch Philips 55OLED707/12 - […] Pe de altă parte, în cazul în care sunteți un împătimit al filmelor, doriți să vedeți și ascultați un…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *