[DE STIUT] 13 Sfaturi pentru a alege un Smart TV

Atunci cand scanati internetul si magazinele de electrocasnice pentru a cumpara un televizor smart, un numar de factori contribuie la decizia ce se poate dovedi cea mai inspirata, achizitia televizorului caruia ii spunem best-buy: tehnologia maxima, calitatea unui brand recunoscut la cel mai mic pret al momentului sau de ce nu al anului.

In timp ce majoritatea oamenilor isi motiveaza alegerea ca fiind cea mai buna intrucat au ales cea mai mare diagonala pe care banii i-o permiteau, sunt multe alte caracteristici (mult) mai importante ca marimea (diagonala) ecranului. Inainte sa alegi un televizor smart, credem noi ca merita sa inveti sau sa iti reamintesti despre diversele tipuri de ecrane si tehnologii, rezolutii, rata de contrast si alte caracteristici core ale televizoarelor smart din zilele noastre.

Iar daca cateodata vom intra in termeni mai tehnici sau nu aveti rabdare sa cititi intreg articolul, chiar daca va recomandam sa va informati despre cele 13 puncte atinse mai jos, atunci poate ar trebui sa vedeti daca modelul televizorului ales de dvs. se afla in Topul Forbes al celor mai bune televizoare.

1) Tipul ecranului

De stiut despre particularitatile diferitelor tipuri de televizoare. Cele mai comune tipuri de televizoare sunt cele cu ecran din plasma, LCD, LED-uri (includem aici QLED-urile) si OLED-urile.

Televizoarele denumite „plasme” (Plasma TV) isi bazeaza tehnologia ecranelor si deci generarea imaginilor pe transmiterea de impulsuri electrice inspre un strat ultra subtire de celule plasmatice. Nu vom insista foarte mult asupra acestor tipuri de televizoare, intrucat spre finele prezentului deceniu acestea vor disparea cam din toate magazinele de profil din lume in cazul in care nu se vor reinventa prin cine stie ce noi tehnologii. Sau, daca vor continua sa le gasiti in comert, vor fi apanajul televizoarelor cu diagonala imensa, improprie a fi folosita pentru uz casnic. Televizoarele de tip plasma se preteaza doar la dimensiuni imense, tehnologia este invechita daca ne dorim un televizor pentru acasa.

Televizoare de tip LCD (LCD TV) au ecranul fabricat din cristale lichide compresate intre doua folii de sticla si iluminate de o lampa fluorescenta. Atunci cand aceasta lampa trimite impulsuri catre cristal apare si imaginea pe ecran.

Tehnologia NanoCell de la LG ce se doreste sa se ia la tranta cu QLED-urile Samsung, nu se bazeaza pe OLED, este un LCD-LED imbunatatit.

QLED-urile nu sunt OLED-uri, chiar daca ofera imagini apropiate dpdv al calitatii, QLED-urile de la Samsung costa totusi simtitor mai putin! Cel mai ieftin QLED de la Samsung poate fi cumparat cu aproximativ 2200 RON (ianuarie 2020) in timp ce un OLED nu il veti gasi sub 5000 RON indiferent de campaniile de mega-reduceri.

Rezolutia televizorului

Desi inca nu sunt suficiente surse de redare a rezolutiei 4K, avand in vedere pretul acceptabil al acestor televizoare, sub nicio forma sa nu cumparati un televizor dintr-o gama inferioara (precum HD-urile). Rezolutia 4K este deja standardul in TV-uri! Iar 8K-ul, chiar daca are un pret mai mic de 10 ori fata de acum 3 ani, tot ajunge sa coste cat o masina second hand 🙂 Mai multe despre diferentele dintre televizoarele 4K si 8K aici.

3. Suita de aplicatii generoasa

Alegeti un televizor ce permite cel putin redarea Netflix, Youtube, are un browser samd, mai exact ce au incorporate softurile respective. Ne e greu sa credem ca mai sunt televizoare non-smart, insa e bine de mentionat.

4. Standardele HDR

HDR10, HDR+ sunt un must! Fara acestea imaginile ar fi mai triste 🙂 Contrastul si culoarea sunt cele mai importante doua lucruri pe care ar trebui sa le aveti in minte atunci cand va ganditi la contentul HDR. Obligatoriu contrastul trebuie sa fie maxim si nu intotdeauna contrastul mentionat in specificatii este unul real. De aceea inainte de a cumpara online va recomandam sa testati televizorul dorit (sau macar cel dintr-o gama similara) in showroom.

5. Refresh rate-ul maxim

Refresh Rate-ul ar trebui sa fie maxim. 60 Hz este prea putin, cu cat refresh rate-ul este mai mare cu atat imaginile rapide nu vor fi sacadate. Noul standard este de 120Hz la o rezolutie 4K.

6. Diagonala display-ului

Alege cu grija dimensiunea display-ului. Un ecran imens nu tot timpul este recomandat, detaliile se mai pierd si va veti mai alege si cu ceva dureri de cap. Regula este ca un televizor 4K ar trebui sa stea la cel putin 1,5 ori lungimea diagonalei fata de ochii dvs. Daca nu stati la aceasta distanta atunci nu veti observa rezolutia extra. Pentru un living standard, un televizor cu diagonala de la 50 inch la 65 este mai mult decat suficienta. Diagonalele mai mici se preteaza dormitoarelor sau livingurilor confort 2.

7. Calitatea sunetului

Alege un televizor cu un sistem de sunet incorporat de calitate. In caz contrar veti simti nevoia sa cumparati un soundbar. Evident cu cat televizorul este mai slim cu atat boxele sunt mai putin performante, insa sunt si exceptii, in mod special modelele surround bazate pe Harman Kardon de la LG, sunetul Sony sau Samsung.

8. Conectivitate si porturi

Verificati porturile de conectare. Veti avea nevoie de cat mai multe porturi HDMI si USB pentru a va conecta sursele de continut audio – video. In caz contrar veti duce o lupta cu cabluri sau cu bugetul in incercarea de a cumpara cat mai multe device-uri wireless. Standardul HDMI 2.1 este mult superior Standardului HDMI 2.0. Iar daca televizorul ales are un standard HDMI 1.4 stergeti-l de pe lista! 

Firma, marca, brandul conteaza!

Alegeti un brand de calitate, Samsung, LG, Sony, Panasonic, Loewe sau Philips. Durata de viata a televizorului dvs. va fi prelungita. Asta daca nu cumva va doriti sa il schimbati dupa 3 ani pentru „a fi in trend cu tehnologia”.

10. Upgrade la garantie

Este recomandat sa achizitionati si un pachet de garantie extra, in mod special daca producatorul nu ofera garantie mai mare de 2 ani.

11. Cine vinde televizorul?

Cumparati televizorul de la un magazin de incredere cu reputatie buna pe piata in ceea ce priveste suportul oferit in caz de probleme. Sfat: evitati „de doua ori diferenta” urla netul de probleme avute la retur.

12. Clasa energetica

Achizitionati un televizor ce are un consum energetic din clasele A, B sau maxim C. In timp veti face economie la curentul electric.

13. Ghinionul pixelilor morti la TV-uri

13 este numarul cu ghinion. Imediat la primire verificati televizorul de pixeli morti. Pe masura ce trece timpul magazinul va fi din ce in ce mai putin determinat sa vi-l schimbe. Este bine sa va interesati dinainte de politica de schimbare a produsului in functie de nr. acceptat de pixeli morti.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment