Ce inseamna HDR (High Dynamic Range) la un TV ?

Ce reprezinta tehnologia HDR si cum anume aceasta tehnologie face televizorul tau mai bun, mai smart? Va vom prezenta in acest articol tot ceea ce trebuie sa stiti referitor la aceasta tehnologie, astfel incat in momentul cumpararii unui televizor 4K sa cunoasteti diferentele intre un televizor 4K “normal” si un 4K HDR:

  • ce este HDR-ul? La ce ajuta?
  • cum stiu daca un televizor este compatibil HDR?
  • ce face un televizor sa fie HDR TV?
  • ce alte standarde HDR exista si ce inseamna acestea (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision)
  • exista diferente intre HDR OLED si HDR LCD/LED?
  • unde gasesc continut HDR TV?

Ce inseamna HDR?

Pe scurt, HDR reprezinta capabilitatea unui display de a acoperi o gama mai bogata si mai larga de culoare, sa redea un alb mai stralucitor si un negru mult mai adanc. Aceste caracteristici ale ecranului televizorului genereaza imagini mai clare, mai puternice, mai dinamice, de aici si denumirea de High Dynamic. Vezi aici selectia de Televizoare Smart cu HDR.

Ce inseamna HDR High Dynamic Range la un Smart TV

Ce inseamna HDR High Dynamic Range la un Smart TV

Contentul HDR pastreaza detaliile imaginilor (in mod special negrul si albul) ce se pierd in standardele mai vechi de imagine HD (Rec.709 / BT.709), permitand astfel redarea unor culori mai aproape de realitate si de cum le observa ochiul uman.

Prin urmare, contrastul si culoarea sunt cele mai importante doua lucruri pe care ar trebui sa le aveti in minte atunci cand va ganditi la contentul HDR.

Sunt mai multe formate HDR?

Da, mentionam aici HDR, HDR10+ cu metadate active, Dolby Vision si Dolby Vision IQ precum si hibridul HLG ce acopera atat SDR cat si HDR. Vei regasi aici: ce insesamna HLG.

Ce este HDR10?

HDR10 este un format HDR cu metadate statistice. In cazul metadatelor statice HDR10, luminozitatea este setata pentru intregul continut (film) fara posibilitatea de imbunatatire si ajustare a imaginii in timp real.

Ce este HDR10+?

HDR10+ este o platformă de metadate dinamice cu sursă deschisă, scutită de redevenţe pentru HDR (High Dynamic Range – Interval dinamic ridicat), creată de 20th Century Fox, Panasonic şi Samsung. Împreună, aceste 3 companii au format o entitate de licenţiere care autorizează licenţierea platformei HDR10+. In cazul metadatelor dinamice HDR10+ luminozitatea este ajustata scena cu scena. 

Ce este HDR10?

Cum stiu daca televizorul este compatibil HDR?

Daca nu se mentioneaza explicit faptul ca televizorul suporta content HDR atunci cel mai bine ar fi sa verificati daca acesta are certificare (sau logo) UHD Premium. Despre acest standard am discutat pe larg intr-un articol precedent (Ce inseamna standardul si certificarea UHD Alliance?), insa ceea ce ar trebui sa stiti este faptul ca aceasta certificare confirma ca Smart TV-ul dvs. respecta anumiti indici calitativi special creati si definiti pentru a diferentia televizoarele premium de abundenta si abuzul tehnicilor de marketing ale producatorilor de tehnologie mai “dubiosi”.

Asta nu inseamna ca un televizor ce nu este certificat UHD Alliance nu poate reda continut HDR, insa, pentru o experienta maxima de vizualizare, daca bugetul va permite (preturile unor astfel de televizoare fiind in plaja medium spre high) va recomandam totusi un Smart TV certificat UHD Alliance.

Ce este un televizor HDR?

Asa cum am mentionat mai sus, faptul ca un televizor sa fie denumit HDR TV necesita indeplinirea a doua conditii importante: un contrast dus la extrem precum si numarul de culori redate. Sa incepem cu contrastul. Vezi aici selectia de Televizoare Smart cu HDR.

Contrastul in HDR

Contrastul este unul dintre cei mai importanti indicatori a calitatii imaginii redate pe ecranul televizorului si reprezinta un factor important in determinarea capabilitatii HDR. Contrastul se refera la diferenta dintre luminozitatea albului si adancimea negrului. Cu cat este mai mare aceasta diferenta cu atat mai mult contrastul este mai puternic.

Ca si unitate de masura a contrastului, vom avea “nit”-ul, unitatea de masura atat a luminii generate de un pixel alb cat si de un pixel negru. Formula de calcul a luminozitatii nit-ului (nt) este 1 nit = 1cd/m2 (o candela pe un metru patrat), aceasta ar trebui sa ofere o oarecare comensurabilitate acestui indicator.

Un televizor din gama premium, precum Samsung-ul KS9500 (vezi review Samsung Seria 9500 aici) poate genera chiar si 1000 de nits, in timp ce intensitatea negru-lui poate fi chiar sub 0,05 nits, iar aceasta diferenta o denumim contrast, si s-ar traduce intr-un context de marketing drept contrast 20000:1.

Ceea ce merita mentionat este si faptul ca acest contrast ratio (rata de contrast) este relativ visavis de privitor, peste o anumita valoare (de regula 1000 nits) contrastul nu mai poate fi perceput de ochiul uman ca si o alaturare de alb si negru ci ca diverse nuante de gri. Ei bine, aici am discutat de contrastul real, si nu la acel contrast dinamic (DC Dynamic Contrast sau ACR Advanced Contrast Rating) ce din ratiuni de marketing poate fi chiar si de 1.000.000:1, acesta insemnand ca albul unei imagini poate fi de 10.000 de ori mai luminos decat negrul unei alte imagini, albul si negrul ajustandu-se dinamic in functi de fiecare cadru in parte. Deci, raportandu-ne la cadre diferite, contrastul dinamic poate fi undeva la 5000 de nits, insa in cadrul fiecarei imagini luate in parte, contrastul real poate fi undeva la 400 de nits, claritatea si intensitatea imaginii preluata de ochiul uman fiind net inferioare (desi cifrele dinamice ar spune altceva) imaginii redate de un televizor ce permite 1000 de nits reali.

Culoarea in HDR

Culoarea este al doilea cel mai important factor in generarea unei imagini HDR. Atunci cand vorbim despre culoare, un televizor ar trebui sa poata procesa ceea ce numim adancimea de 10 bits a culorii. Culoarea in 10 biti se traduce printr-un semnal ce poate genera un pic peste un miliard de culori individuale, nuante. Prin comparatie, un Blu-ray utilizeaza culoarea in 8 bits ce genereaza aproximativ 16 milioane de culori diferite. Vezi aici selectia de Televizoare Smart cu HDR.

Care sunt diferentele intre televizoarele in culori 8bit si UltraHD de 10bit si 12 bit

Diferentele dintre televizoarele in culori 8bit si UltraHD de 10bit si 12 bit

In 10 bits, televizoarele 4K HDR pot genera o gama mult mai extinsa de culori si nuante, reducand enorm acele pete uniforme de culoare aparute ca urmare a faptului ca nuante diferite sunt redate intr-o singura culoare. Astfel, cadrele filmate si afisate de display sunt mult mai realiste, pentru ca (o explicatie simplista) nu mai sunt procesate si fortate sa se incadreze in singurele culori pe care televizorul le poate recunoaste si reda, datorita limitarilor de recunoastere a spectrului de culoare (denumit spectrul P3).

ULTRAHD Premium - Certificarea UHD Alliance a Smart TV-urilor

ULTRAHD Premium – Certificarea UHD Alliance a Smart TV-urilor

In concluzie, un Smart TV HDR din punct de vedere al factorului culoare, inseamna ca respectivul televizor poate acoperi o gama mai larga din spectrul de culoare, si poate reda o varietate mai mare de nuante de culori din acest spectru.

Ce cumpar? HDR OLED sau LED LCD HDR?

Cele doua tehnologii importante ale industriei video sunt reprezentate de OLED si LCD LED, acestea fiind practic si singurele tehnologii, odata cu oprirea de cativa ani buni a productiei de televizoare plasma si a pasilor mici facuti inspre AmoLED. Pe scurt diferenta dintre ele este data de modalitatea de iluminare a pixelilor unui ecran, in timp ce LCD LED-urile au pixelii iluminati de un panel, pixelii televizoarelor OLED sunt autoiluminati. Pentru o intelegere mai buna a acestor diferente va recomandam acest articol: . Asa ca, de unde stim care dintre televizoare sunt mai bune atunci cand vine vorba despre redarea contentului HDR? Exista vreo diferenta intre LED-uri si OLED-uri? Pe scurt, nu. Un raspuns mai elaborat ar fi insa ca sunt ceva diferente. Vezi aici selectia de Televizoare Smart cu HDR.

Display-urile LED LCD sunt capabile sa redea varfuri foarte puternice de luminozitate, caz in care reprezinta cea mai buna solutie pentru producatorii de televizoare HDR. Multi considera ca OLED-urile nu pot genera o luminozitate asa puternica care sa nu denatureze imaginea, caz in care HDR-ul ar fi un deziderat greu de atins la un televizor cu display OLED. Insa, asa cum spuneam, contrastul este o diferenta intre albul cel mai intens si negrul cel mai profund, iar daca televizoarele OLED nu pot atinge cotele de intensitate ale albului fara contaminarea pixelilor autoiluminati (fenomenul bleeding), acestea exceleaza in ceea ce priveste capacitatea de afisare a negrului datorita faptului ca pixelii se pot stinge individual. De aceea, UHD Alliance a conceput doua standarde HDR de contrast:

  • Standard HDR 1: mai mult de 1000 nits varf de luminozitate si mai putin de 0,05 nits nivel de negru si
  • Standard HDR 2: mai mult de 540 nits varf de luminozitate si mai putin de 0,0005 nivel de negru.

Caz in care, in timp ce Standardul HDR 1 necesita luminozitate foarte puternica si tolereaza un nivel de negru mai mare, majoritatea producatorilor de televizoare LCD LED se incadreaza in acest plafon. Producatorii de OLED-uri ce sunt limitati de nivelul mai redus de intensitate a albului reusesc insa sa coboare nivelul de negru de 100 de ori, caz in care televizoare OLED sunt incadrate in a doua categorie de standard HDR.

In concluzie, indiferent de tipul de display al televizorului, OLED sau LED, puteti avea un televizor HDR compatibil daca se incadreaza in aceste valori. Rata de contrastul insa la un televizor OLED devine net superioara unui televizor LED, de aceea si culorile par mai puternice si mai clare chiar daca OLED-ul nu permite varfuri de luminozitate. Aceasta situatie permite totodata ca un televizor OLED mai putin “luminos” sa consume si mai putina energie.

Acestea fiind spuse, odata clarificate diferentele intre televizoarele capabile de HDR si cele comune, odata explicat conceptul HDR survine intrebarea: Daca am un Televizor HDR, tot ceea ce voi urmari pe ecranul acestuia va fi in HDR? 

Cum putem vizualiza continut HDR pe televizor?

Raspunsul la intrebarea de mai sus nu este chiar atat de simplu, continutul video ar trebui sa fie procesat (a se citi filmat / mastered) in HDR pentru a beneficia de aceasta tehnologie. Cu alte cuvinte, atat sursa cat si televizorul ar trebui sa fie compatibile HDR, si suntem de abia la inceput de drum, despre transmisiuni televizate in content HDR nici nu se poate pune problema in acest moment. Insa din fericire, noile productii cinematografice redate de un Ultra HD Blu-Ray sau streaming-ul online promovat de Netflix sau Amazon va pun la dispozitie (in cantitati limitate ce-i drept) continut HDR. Avem doua optiuni: sa cumparam un Ultra HD Blu-Ray Player sau sa vizualizam continut online de pe Netflix, Amazon sau alte platforme in marea lor majoritate platite. Televizorul dvs. ar trebui sa fie si compatibil HDMI 2.0a standard – aceasta dotare fiind insa inclusa standard obligatoriu in televizoarele certificate UHD Alliance.

Discurile UHD, datorita imbunatatirii continue a capacitatii de stocare pot acum contine informatii suplimentare ce instructeaza HDR TV-ul sa citeasca si sa interpreteze culorile si nivelurile de luminozitate. Aceste metadate nu le veti regasi intr-un disc Blu-Ray standard, drept urmare filmele stocate pe acestea din urma nu vor reda exact ceea ce regizorul a vrut sa surprinda. UHD Blu-Ray-urile au devenit deja comune in oferta magazinelor de electronice, veti gasi modele mai ieftine sau mai scumpe in functie de brand sau de ceea ce pot face in materie de video, audio sau conectivitate. O buna achizitie ar fi consola de jocuri Xbox One S, aceasta avand player UHD Blu-Ray incorporat, veti avea parte astfel de un dispozitiv 2 in 1, o consola de jocuri precum si un Blu-Ray UHD Player, la un pret printre cele mai mici de pe piata.

Cat din banda de internet “vor manca” metadatele HDR? Deloc mult, Netflixul a anuntat ca adaugarea de content HDR necesita o banda marita cu 2,5Mb/s suplimentar celor 12 Mb/s necesari pentru a vizualiza filme la rezolutia 4K. Prima serie a productiei Marco Polo transmis de Netflix beneficiaza deja pe langa 4K si de HDR in 10 bits dar si de Dolby Vision. Urmeaza Daredevil.

Merita sa cumperi un 4K HDR TV?

Acum ca deja s-a standardizat acest continut datorita certificarii Ultra HD Premium, pericolul cumpararii unui televizor denumit fals HDR a scazut. Daca veti cumpara un Ultra HD Premium Smart TV veti avea siguranta ca veti avea in casa un televizor ce indeplineste aceste capabilitati. Evident, asta nu inseamna ca nu ar trebui sa va intereseze si restul specificatiilor televizorului pentru o experienta HDR cu adevarat magnifica.

Desi televizoarele 4K pot fi achizitionate de ceva vreme la preturi decente, combinatia cu HDR-ul ar trebui sa fie un incentive in decizia de a cumpara sau schimba vechiul televizor. Iar cum producatorul de content urmeaza producatorul de hardware, putem observa ca din ce in ce mai mult continut HDR apare pe piata.

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul