Ce inseamna HLG ? Care sunt avantajele acestui standard HDR?

HLG, acronimul lui Hybrid Log Gamma, este un standard HDR ce doreste sa aiba o abordare mai flexibila decat standardele HDR10+ si Dolby Vision in ceea ce priveste formatul continutului media.

Hybrid Log Gamma si-a propus sa rezolve cateva probleme ale standardului HDR. Una dintre ele este ca solutile existente HDR precum Dolby Vision si HDR10, nu pot fi citite de televizoarele mai vechi incompatibile HDR, ceea ce inseamna ca acestea ar trebui sa primeasca semnal SDR pentru evitarea distorsiunilor de imagine.

flanco.ro/

Standardul HLG doreste sa faca posibila transmisia de continut SD si HD prin acelasi semnal, practic un televizor compatibil HLG sa analizeze semnalul si sa il redea pe cel potrivit. Astfel s-ar rezolva situatia in care avem 2 posturi TV identice insa unul in format SD altul in format HD.

Proiectul Hybrid Log Gamma a luat fiinta prin colaborarea televiziunii britanice BBC cu cea japoneza NHK, ce deja este recunoscuta ca o televiziune inovativa (va transmite Jocurile Olimpice Tokyo 2020 la rezolutie 8K).

Atat standardul Dolby Vision cat si HDR10 si HDR10+ se folosesc de metadate pentru a instructa televizorul cum sa afiseze culorile sau luminozitatea scenelor. Aceste metadate sunt pchete de informatii ce se regasesc in semnalul TV. Televizoarele mai vechi sau cele carora le lipsesc acest standard nu vor putea citi metadatele, iar daca le-ar putea citi nu vor sti ce sa faca cu ele.

Astfel HLG va transmite semnal SDR iar metadatele semnalului SDR (daca vor putea fi citite) vor transforma imaginea (culoarea si luminozitatea – gamma -) la un format HDR.

Astfel, se doreste un nou standard de transmisie si redare a semnalului TV, o solutie 2 in 1. De aici vine si denumirea Hybrid Log Gamma:

  • Hybrid de la posibilitatea de a transmite standard dublu – hibrid,
  • Log reprezinta posibilitatea de a stoca si transmite informatii iar
  • Gamma reprezinta informatiile de luminozitate.

Avantaje si Dezavantaje HLG

In ceea ce priveste avantajele semnalului HLG mentionam eliminarea problemelor de pierdere sau de citire a metadatelor HDR, o reproducere mai buna a paletei de culori in cazul televizoarelor SDR si posibilitatea de a implementa acest standard fara efort de catre producatorii de continut.

Pe de alta parte, HLG are si un minus: desi imaginile vor fi mai colorate si mai luminoase, cantitatea de negru nu va putea fi imbunatatita in cazul imaginilor SDR.

Televizoarele ce pot citi standardul HLG sunt listate aici. De principiu toate televizoarele premium LG Super UHD, OLED TV-urile Panasonic, OLED TV-urile Sony lansate incepand cu ianuarie 2017 suporta acest standard precum si televizoalre Finlux, Hisense, Hitachi, Samsung, LG Panasonic, Sony si Toshiba sunt compatibile HLG incepand cu finele 2017. Lista nu este limitativa, BBC a anuntat ca mai mult de 400 de modele TV au suport HLG.

Vei regăsi aici oferta de televizoare smart 4K ce sunt prevăzute cu standard HLG.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

2 Comments

  1. Cică e flexibil, dar în realitate majoritatea televizoarelor din prezent redau foarte bine 4k HDR10 sau Dolby, dar mizerabil acest HLG cu care chipurile nu ar fi compatibile. Păi atunci care mai este rostul și flexibilitatea cu care îl lăudați ? HLG este o mare păcăleală, iar cei mai mulți își vor da seama când vor încerca să privească Eurosport 4K și vor rămâne dezamăgiți.

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *