Ce este si la ce ajuta Dolby Vision IQ?

Daca televizorul tau mentionat in termenii tehnici ca este compatibil Dolby Vision IQ atunci inseamna vei avea parte de o experienta imbunatatita a imaginii, avand efect in mod special in ceea ce priveste nivelul de luminozitate al display-ului, astfel incat vei avea parte de imagini mai clare in orice camera si la orice ora.

Ce este Dolby Vision IQ la televizoarele smart
Ce este Dolby Vision IQ la televizoarele smart?

Standardul Dolby Vision s-a imbunatatit acum si a devenit Dolby Vision IQ avand in vedere imbunatatirile anuntate anul acesta la CES2020, atat televizoarele OLED Panasonic din seria HZ2000 cat si seria de Televizoare OLED LG Gallery vor integra aceste noi tehnologii pe seriile lor de televizoare 4K sau pe televizoarele smart 8K.

Ce reprezinta acest IQ din Dolby Vision IQ?

Pe intelesul tuturor, Dolby Vision IQ ne va ajuta sa observam detaliile din scenele sau partile mai intunecate ale ecranului in momentul in care mediul ambiental (camera noastra) este foarte luminoasa. Aceste scene datorita diferentei de luminozitate sunt mai intunecate intrucat ochiul nostru s-a adaptat la un anume nivel de lumina. Functioneaza evident si invers, daca lumina din camera este stinga, ecranul va tinde sa diminueze luminozitatea ecranului.

Cu ce ne ajuta Dolby Vision IQ

Ei bine, televizoarele inteligente ce au integrat aceasta tehnologie vor reusi cu ajutorul unui senzor extern sa citeasca nivelul de lumina din camera. Apoi, in functie de acest nivel vor instructa ecranul televizorului sa creasca automat luminozitatea ecranului. Astfel, micile variatii de culoare si scenele mai intunecate vor deveni mai luminoase. Asa nu veti mai fi nevoit sa comutati din modul film in modul mai luminos sau sa faceti modificarile de brightness din meniul televizorului.

Mai mult decat atat, Dolby Vision IQ va ajusta si imbunatati imaginea televizorului inteligent nu doar in functie de nivelul de luminozitate din camera ci si in functie de contentul urmarit. Spre exemplu, la schimbarea unui canal, Dolby Vision IQ se va updata in functie de continutul media pe care il urmariti. Trecerea de la un eveniment sportiv la un film de exemplu, va declansa noi algoritmi Dolby Vision IQ.

Dolby Vision IQ nu este un standard nou ci doar este o modalitate noua de a reda contentul Dolby Vision. Aparitia acestei noi tehnologii ar trebui sa creeze doua tendinte: awareness pentru producatorii de televizoare ce nu au implementat acest standard in ecranele sale (aici vorbim de televizoarele de regula mai ieftine, sau no-name-urile) cat si pentru producatorii de continut Dolby Vision.

Iar vremuri bune pentru Dolby Vision IQ vin, datorita producatorilor precum Netflix, Roku, iTunes sau Vudu.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment