Informatii despre terminologiile ce insotesc specificatiile televizoarelor Smart 4K UltraHD

4K Ultra HD (UHD)

4K Ultra HD (UHD) = 4K este noul standard în materie de rezoluţie a ecranului televizoarelor. 4K înseamnă o rezoluţie de 8 megapixeli pentru fiecare frame prezentat, de 4 ori mai mult decat  rezoluția televizoarelor Full HD 1080p în prezent pe piață. Acest lucru vă permite să vă apropiaţi de televizor fără a vedea pixelii sau, să aveţi parte de un televizor cu diagonală din ce în ce mai mare fără a avea parte de neclarităţi, imagini blurate sau pixelate. Veţi avea astfel parte de o experienţă mai captivantă, asemeni ca la un cinematograf. Televizoarele 4K, de asemenea, vă redau culori naturale şi mai bogate (precum Televizoarele SUHD de la Samsung cu cristale nano, Tehnologia Triluminos de la Sony sau OLED-urile LG).

8K Ultra HD

Corespunzător rezoluţiei 7680×4320 pixeli, un televizor 8K permite afişarea unor imagini de până la 4 ori mai clare decât este posibil cu un televizor 4K obişnuit şi de 16 ori mai clare decât poate afişa un televizor Full HD. Formatul 8K se traduce prin 33,2 milioane de pixeli, si inseamna ca pentru fiecare clipa de imagine redata, se genereaza o fotografie ca si cum ar fi fost filmata cu o camera foto de 33MP. Desigur, pentru a percepe toate aceste detalii avem nevoie şi de o sursă adecvată pentru semnal video, generat folosind camere video 8K şi transmis fără pierderi notabile de calitate. Primul televizor 8K a fost lansat de LG la CES 2016, modelul LGUH9800.

UPDATE 2019: Televizoarele 8K au aparut si in Romania (LG si Samsung), iar preturile sunt reduse cu 95% fata de cele de la lansarea la CES. Chiar si asa, nu sunt chiar ieftine!

OLED TV

OLED TV înseamnă un televizor bazat pe pixeli autoiluminaţi, nu au legătură cu tehnologia LED, însă este net superioară acesteia (şi evident mult mai scumpă). Pixelii auto-iluminați oferă cea mai bună nuanță de negru, perfectă pentru scene întunecate care vor prinde viață în mod vizibil și cu bogăție de detalii. Pixelii OLED sunt auto-iluminați, deoarece se pot aprinde și stinge individual. Acest lucru permite o gamă minunată de contrast, de la cel mai aprins alb până la cel mai intens negru, oferind astfel o profunzime incredibilă. Liderul în materie de display-uri OLED este LG, şi ţinând cont că aceştia mai au un an până termină construcţia de la zero a celei mai mari fabrici de OLED-uri din lume, vor domina mult timp de acum înainte această tehnologie. Majoritatea producătorilor însă (şi aici includem chiar şi LG) preferă ca pentru modelele destinate maselor să îmbine tehnologia LED cu cea a punctelor cuantice, preţul de producţie fiind mai mic, iar calitatea destul de apropiată de un OLED.

ULED TV

ULED, sau ULTRA LED, este termenul dat de Hisense pentru LED-urile sale imbogatite cu diverse brevete proprii, precum: Ultra Wide Color Gamut, Ultra Local Dimming, Ultra 4K Resolution si Ultra Smooth Motion Rate. Dor marketing, nimic nou din punct de vedere tehnologic, indiferent ca Organic Light-Emitting Diode de la OLED s-a transformat in Ultra Light-Emitting Diode. Nu este vorba de nicio dioda ultra!

Curved TV

Curved TV, sau televizorul cu ecran curbat, este acel dispozitiv ce iese din lumea televizoarelor plate ce au cucerit ultimii 20 de ani. Samsung şi LG şi-a asumat rolul de pionieri ai tranziţiei de la ecranul plat la cel curbat. Forma uşor curbată a ecranului este forma optimă pentru orice tip de ecran datorită distanţei egale de la oricare punct al acestuia către ochi, iar acest lucru crează o mai bună imersiune a spectatorului în film, exact ca la un cinematograf. Televizoarele cu ecran curbat exploreaza o noua identitate de design, cu un aspect elegant, gratios si minimalist, si indiferent de modul in care ti-ai creat atmosfera in sufragerie, tehnologia nu va avea un caracter intruziv. Un alt avantaj al ecranelor curbate ar fi că datorită formei concave este mult ameliorată reflexia produsă de lumina ambientală. Forma curbată face ca ecranul să trimită lumina reflectată departe de linia de vizibilitate a utilizatorului. Controversele sunt multe legate de necesitatea sau avantajele unui televizor cu ecran curbat, însă acest lucru este perfect normal, urmând ca în timp părerile să se sedimenteze în favoarea ecranelor curbate cu un plus de design şi mulate pentru ochi sau în cazul celor plate, mai practice şi totodată mai ieftine.

Calibrarea televizoarelor

Pe scurt, calibrarea televizorului inseamna ansamblul de operatiuni de imbunatatire in principal a imaginii redate pe ecran. Calibrarea se face doar de catre profesionisti care de regula se deplaseaza la tine acasa. Ti-am pregatit aici un articol cu ce trebuie sa stii despre procesul de calibrare a televizorului.

Dolby Vision IQ

Dolby Vision IQ este un standard patentat Dolby ce ajusteaza si optimizeaza automat imaginea televizorului smart in functie de nivelul de luminozitate din camera si in functie de contentul urmarit.

Ce reprezinta Dolby Digital Cinema?

Dolby Digital Cinema este un standard cinematografic premium ce combina tehnologiile patentate Dolby Atmos si Dolby Vision. Acest standard concureaza cu la fel de bine cunoscutul IMAX sau cu XD de la Cinemark si RPX de la Regal. Deci, logo-ul Dolby Cinema presupune existenta a doua tehnologii, una de sunet si una video.

Dolby Atmos

Dolby Atmos este cea mai noua tehnologie de redare a sunetului multicanal. Samsung a incorporat tehnologia Dolby Atmos intr-un Soundbar de exceptie, Samsung HW-K950 Dolby Atmos Soundbar. Este o tehnologie audio ce da spatialitate 3D Surround sunetului.

Mai multe informatii utile despre standardele Dolby, aici.

WebOS, Tizen, Android OS

WebOS, Tizen, Android OS sunt sistemele de operare încorporate în televizoarele smart ale celor de la LG, Samsung respectiv în cazul unor producători ce nu şi-au dorit să dezvolte propriul lor sistem (Sony, Philips, Panasonic, etc). WebOS de la LG impresionează prin faptul că este foarte clean şi rapid, Tizen se anunţă a fi de viitor şi perfect compatibil IoT, în timp ce Android permite instalarea a mult mai multor aplicaţii pentru Smart TV-uri, pe care le gasiţi în Google Play Store.

HDR (High Dinamic Range)

HDR (interval dinamic ridicat) – o tehnologie dezvoltată de producătorul Sony şi disponibilă în toate modelele acestuia, furnizează o gamă de contrast mult mai mare, cu nuanţe de negru mai puternice şi nuanţe de alb mai luminoase, pentru o imagine uimitoare şi fidelă realităţii.

MicroLED

microLED, cunoscut si ca micro-LED, mLED sau µLED este o tehnologie nou dezvoltata in productia de display-uri si cu aplicatie directa in industria televizoarelor premium. Ecranele microLED sunt formate din LED-uri individuale, de dimensiuni microscopice. Mai multe informatii despre microled-uri aici:

Nano Cristalele SUHD (Quantum Dots)

Nano Cristalele SUHD astfel cum au fost denumite de Samsung, punctele cuantice sau Quantum Dots = o tehnologie nouă de iluminare, se află în fază incipientă însă a fost introdusă de linia de Televizoare Samsung SUHD (JS8500, JS9000, JS9500). Această tehnologie va oferi o imagine mai luminoasă, cu o gamă mult mai largă de culori comparativ cu televizoarele normale. De asemenea, va oferi negru mai profunde. Toate top televizoarele LED-pentru anul 2015 au dot tehnologie cuantice (nano cristal). Tehnologia punctelor cuantice, Quantum Dots este o tehnologie de backlighting (retroiluminare a ecranului)specifica televizoarelor cu capacitati de redare 4K UltraHD sau mai nou Televizoarelor 8K.

Punctele cuantice sunt particule minuscule care strălucesc atunci când sunt iluminate. Acestea reuşesc să intensifice albul produs de un televizor LED, un alb ce nu este nici intens şi natural nativ. Am intra în multe chestiuni destul de tehnice, însă pe scurt, punctele cuantice reuşesc să corecteze iluminarea unui Smart TV astfel încât imaginea să fie mai puternică, mai naturală.

Desi tehnologia de productie a televizoarelor Quantum Dots este mai ieftina decat cea a televizoarelor OLED, pe care punctele cuantice doreste sa le egaleze din punct de vedere al performantelor de culoare, dar in acelasi timp sa le depaseasca de exemplu prin posibilitatea ecranului flexibil, nu putem spune ca acestea ar fi accesibile imediat si la un pret mai bun. Acest lucru se datoreaza faptului ca tehnologia Quantum Dots insoteste la lansare modelele de televizoare premium, flagship-urile marilor producatori de televizoare, LG, Samsung sau Sony. Insa viitorul se apropie cu pasi din ce in ce mai repezi in industria TV, fapt bine previzionat si simtit de altfel si de catre cumparatori.

HEVC (H.265) codec

HEVC (H.265) codec defineşte noul codec de compresie disponibil la televizoarele smart TV cu capabilităţi UhD, utilizat pentru comprimarea imaginilor în mişcare.. Acest nou codec comprimă de două ori cât multe date decât codec-urile anterioare, astfel încât la rezoluţie 4K Ultra HD pot fi trimise pe cablu și internet filme codate HEVC (H.265) fără a utiliza toată banda de internet. Deja au apărut modele de televizoare ce permit redarea 4K la 60p. Toate linia de televizoare Samsung 4K au HEVC instalat începând cu anul 2015. De altfel, conţinutul Netflix 4K este de asemenea redat folosind acest decodor HEVC.

UHD LED Edge / Local Dimming

UHD LED Edge / Local Dimming = Aceasta tehnologie combină economia unui Edge Lit TV, cu avantajele diminuării locale a intensităţii imaginii. Calitatea imaginii, nivelurile de negru, și contrastul pot fi astfel mult mai mult îmbunătățite cu Local Dimming faţă de o tehnologie Edge Lit. Această tehnologie elimina sau reduce efectele de halo, opacifierea şi „sângerările de lumină”. Samsung denumeşte tehnologia lor de diminuare Micro Dimming, în timp ce LG folosește termenul LED Plus. Mai pe româneşte, această tehnologie permite iluminarea cristalelor lichide a unui ecran de tip LED-LCD fără ca lumina generată de un led să se disipe sau să se suprapună cu lumina redată de urmatorul led, rezultând astfel imagini mult mai clare, luminoase şi aproape de realitate.

Full Array Local Dimming

Full Array Local Dimming LED TV = Televizorul LED iluminat din spate de o serie de lumini LED. Aceste lumini pot fi estompate sau oprite pentru a da un contrast maxim și calitate imaginii. Televizoarele cu iluminare Full Aray sunt net superioare televizoarelor iluminate din lateral, dar evident şi mai scumpe.

HDMI® 2.0

HDMI® 2.0 = HDMI 2.0 este a doua generație de HDMI ce oferă un transfer mărit de informaţii necesar rezoluţiei 4K Ultra HD, mai multe canale audio, și rezoluţie Full 4K 3D. Toate modelele de televizoare Smart Samsung 4K vin standard cu HDMI 2.0 instalat. Nu este o tehnologie unic folosită de Samsung, majoritatea producatorilor importanţi de televizoare oferind aceasta caracteristică în specificaţiile tehnice ale modelelor noi de televizoare.

HDMI® 2.1

HDMI® 2.1 = HDMI 2.1 este (2020) cea mai noua generație de HDMI ce oferă un transfer mărit (48Gb/s, de trei ori mai mare ca si HDMI 2.1) de informaţii necesar rezoluţiei 8K Ultra HD, mai multe canale audio. Toate modelele de televizoare Smart Samsung 4K incepand cu 2019 vin cu standard HDMI 2.1 instalat. Nu este o tehnologie unic folosită de Samsung, majoritatea producatorilor importanţi de televizoare oferind aceasta caracteristică în specificaţiile tehnice ale modelelor noi de televizoare.

Quad Core procesor

Quad Core procesor = Toate televizoarele 4K HD Ultra de la Samsung vin cu un procesor Quad-Core, excepţia fiind modelul de top JS9500 ce vine echipat cu un procesor cu 8 nuclee. Acest lucru face să crească atât viteza de procesare a televizoarelor inteligente şi în mod special capacitatea de decodare a semnalului, cat şi funcţionalitatea acestora prin aplicaţii mai inteligente dar şi ce utilizează mai multe resurse. Procesoarele cu 4,6 sau 8 nuclee însoţesc însă şi flagship-urile LG (Alpha), Sony (X1), Panasonic (HCX), Philips (PX5) şi mai nou, Hisense.

Blu-ray Mastered in 4K

Blu-ray Mastered in 4K = Pentru a putea beneficia la maximul de noua gamă de televizoare 4K au fost introduse de către Sony noi discuri Blu-Ray, concepute pentru a vă oferi cea mai bună calitate a imaginii şi a sunetului. Aceste discuri Blu-Ray sunt înregistrate la rate mai mari de biți, şi pot fi redate prin playere Blu-ray și PlayStation 3 sau 4 pe televizoarele 4K. Veţi avea parte astfel de jocuri şi filme native realizate în format 4K.

TV LED

TV LED = în loc de a genera o lumină de fundal fluorescentă, convențională, HDTV-urile LED folosesc lumini cu LED-uri pentru iluminarea de fundal. Acest lucru îmbunătățește dramatic contrastul imaginii, culorile și imaginea de ansamblu. Televizoarele LED consumă cu aproximativ 40% mai puțină energie electrică, fiind deci şi economice.

Edge Lit LED TV

Edge Lit LED TV = un LED TV, care este iluminat din lateral sau marginile de o serie de lumini LED. Unele dintre cele mai recente seturi Edge pot realiza diminuarea locală, însă tehnologia Edge Lighting (Lit) este net inferioară Full Array Local Dimming.

Wi-Fi Direct

Wi-Fi Direct ™ = Această caracteristică vă permite să transferați wireless conținutul pe televizor (sau invers) direct de pe un dispozitiv compatibil (smartphone sau tabletă) fără o rețea Wi-Fi.

SmartView 2.0

SmartView 2.0 Toate Samsung TV-urile 4K au SmartView 2.0 instalat, o aplicaţie care vă permite să transferaţi imagini video, fotografii, sau muzica de la televizor la smartphone sau către tableta. De asemenea, puteți vizualiza imagini pe ecrane mai mari și să preluaţi practic videoclipurile de la smartphone sau tableta. Samsung foloseste WiFi Direct, care nu necesită nicio rețea WiFi. Pur și simplu aveţi nevoie de a instala gratuit aplicaţia pe smartphone, PC sau pe tabletă.

UHD, UltraHD, 4K

UHD = Ultra High Definition, sau 4K. Denotă capabilitatea unui ecran de a reda rezoluţie 4K. Termenii Ultra HD și 4K au fost folositi alternativ, insemnand aproape acelasi lucru, cel din urmă termen (4K) fiind mai popular. Cu toate acestea, în ceea ce privește home entertainment-ul televizoarelor smart, 4K este din punct de vedere tehnic un termen incorect, deoarece se referă la standardul de rezolutie cinema, (adica 4,096×2,160 pixeli). Standardul de rezolutie utilizat in cazul televizoarelor de acasa este cel Ultra HD, cu 3,840×2,160 pixeli, acest lucru datorindu-se de fapt potrivirii aspectului 16:9 al televizoarelor pentru acasa. În acest articol, vom folosi termenul Ultra HD pentru a defini rezolutia 4K. Toti cei 4 mari producatori de televizoare – Careul de Asi – Sony, Panasonic, Samsung si LG produc televizoare smart la rezolutie UltraHD.

UHDA – UHD Alliance

Studiorile Hollywoodiene, producatori de electronice, producatori de continut, companii de post procesare si productie de tehnologie si de media si-au unit fortele pentru a crea un ecosistem de specificatii si caracteristici integrate pentru a putea standardiza echipamentele UltraHD in functie de rezolutie, luminozitate, paleta de culori astfel incat sa existe o mai buna ierarhizare in categoria de produse cu capacitati de redare UltraHD Premium. Pe scurt UHD Alliance certifica faptul ca produsul, tehnologia, continutul respectiv contine, imbina, reda si confera imagini de calitate premium experientei de vizionare a consumatorului de acasa. Pe scurt, un produs certificat UHD înseamnă că îndeplineşte caracteristicile şi funcţionalităţile pentru a fi considerat un produs premium.

IPS Panel

IPS Panel = Un Panou IPS vă oferă un unghi mai larg de vizualizare, fără a pierde din contrast aşa cum se întâmpl în cazul ecranelor televizoarelor standard. Veţi avea astfel libertatea de a urmări imaginea de pe televizor şi din alte unghiuri ale camerei, fără a pierde din calitatea şi experienţa de vizionare. Vezi aici diferentele intre diversele display-uri de televizoare (IPS, VA, etc).

120Hz

120Hz = 120Hz tehnologie anti blur. Elimină blurul (ceaţa) de pe televizoarele LCD în timpul transmisiunilor sportive, jocurilor sau filmelor de acţiune. Practic această tehnologie face ca tranziţia imaginilor în mişcare foarte rapidă să nu îşi piardă din detalii.

Clear Motion Rate

Clear Motion Rate = Clear Motion Rate sau CMR lucrează cu panoul de 120Hz pentru a vă oferi o imagine mai bună. Televizoarele Samsung prezintă această tehnologie complementară tehnologiei anti-blur.

Porturi HDMI

Porturi HDMI = vă permit să conectați dispozitivele la HDTV, cum ar fi DVD-uri și Blu-ray playere sau consolele de jocuri. HDMI 2.0 este cel mai recent standard 4K, şi se traduce printr-o lățime de bandă de 18gbps, permițând framerate-uri mai mari, mai multe canale audio, rezoluție Full 4K 3D.

UPDATE: Cel mai recent standard este HDMI 2.1, iar diferentele fata de HDMI 2.0 sunt foarte mari!

3D Ready TV

3D Ready TV = Un TV denumit Ready 3D înseamnă că prezintă transmițător încorporat pentru a comunica cu ochelarii 3D. Pentru a crea efectul 3D, un obiectiv va fi opac (negru), în timp ce celălalt va fi clar. Acest lucru se realizează de câteva sute de ori într-o secundă, imperceptibil pentru ochiul uman, însă rezultatul este iluzia 3D. Televizoarele 3D Ready sunt din ce în ce mai căutate şi vândute în întreaga lume, deşi piaţa conţiunutul de media 3D este abia la început. Merită menţionat că tehnologia 3D pe un 4K UHD TV arată fantastic.

Smart TV / Internet Ready

Smart TV / Internet Ready = Un TV gata pentru Internet vă permite să conectați un cablu Ethernet pentru o conexiune la Internet. De asemenea tehnologia Wi-Fi se încadrează în aceaşi definiţie. Conținutul primit prin internet poate include servicii video on demand, precum Netflix, YouTube, Facebook, dar şi alte tipuri de conținut, precum IoT, Skype sau Home Management. Serviciile variază în funcție de producător și de model.

Internet of Things (IoT)

Internetul Tuturor Lucrurilor, IoT, numit și Internetul a Orice, în engleză Internet of Things, este un concept care definește o lume în care toate obiectele si persoanele (mașini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile, portabile dar si oameni ce cauta distractia sau cei ce isi desfasoara un business pe internet etc) sunt conectati între ei cu ajutorul internetului.

Author: Reviewer

Share This Post On