Afla ce inseamna si daca merita calibrarea unui Smart TV

Calibrarea televizorului inseamna ansamblul de operatiuni de imbunatatire in principal a imaginii redate pe ecran. Calibrarea se face doar de catre profesionisti care de regula se deplaseaza la tine acasa. Asta inseamna calibrarea pe scurt.

De la vanzatorii din magazin, de la review-urile pe net, de pe forumurile specifice vei auzi de procesul de calibrare. Calibrarea televizorului presupune imbunatatirea performantei televizorului (a capacitatilor hardware si software), inseamna o acuratete mai buna a imaginii si chiar un consum mai mic de energie.

flanco.ro/

In principiu, calibrarea este un acord fin tinand cont fie ca: (1) in fabrica setarilor pe modul standard nu i se acorda o importanta suficienta sau (2) capabilitatile hardware ale televizorului de regula pot duce mai mult insa au fost limitate din varii motive (de exemplu de marketing).

Marile brand-uri de tv-uri s-au straduit sa faca o grila predefinita de culori care sa satisfaca exigentele clientilor: in timp ce unele exceleaza prin culori saturate, care “ard” retina in cele 15 minute cand te decizi sa le cumperi din magazin, altele s-au orientat catre culori naturale – considerate de o parte a clientilor ca fiind sterse. Evident, by default nu poti multumi pe toata lumea.

Calibrarea nu inseamna ajustarea din meniul televizorului, necesita echipament specializat, software de masurare iar acest serviciu se face de catre profesionisti desi exista pe piata si cateva kit-uri pentru consumatorul uzual dar oarecum pasionat de electronica.

Calibrarea ar trebui sa imbunatateasca imaginea televizorului insa cat de mult (practic daca merita facut acest lucru) depinde de setarile initiale, cum a fost acesta calibrat standard din fabrica. Unele modele de televizoare vor avea rezultate post-calibrare incredibile iar pentru unele nu prea merita efortul. Practic, cei ce au avut tangenta cu lumea componentelor PC tin minte perioada in care se alegeau spre cumparare procesoarele cele mai slabe din gama noua, tactate la frecvente inferioare, tinand cont ca din BIOS-ul PC-ului acestora li se puteau da setari mai agresive si evident rezultatul era o putere de calcul sporita.

Calibrare nu este Setare / Instalare

Nu este o chestiune de semnatica, chiar daca de multe ori in procesul de instalare – setare initiala a televizorului, unii folosesc si termenul de calibrare. Corect este sa se considere setare drept procesul de instalare care poate fi facut de catre utilizatorul normal utilizand doar telecomanda si meniul sistemului de operare.

Calibrarea pe de alta parte presupune modificarea de capabilitati tehnice utilizand anumite usi ce in mod normal nu se deschid din meniu sau utilizatorului obisnuit.

Calibrarea costa bani si nu de fiecare data rezultatele sunt vizibile.

Ce se modifica la TV prin calibrare?

Prin calibrare de regula “se umbla” paleta de culori astfel incat ecranul sa poata atinga chiar si extremele acesteia in functie de continutul redat.

Pe de alta parte se umbla la acuratetea detaliilor, un contrast mai bun poate imbunatati considerabil detaliile redate pe micul ecran.

Altii prin calibrare imbunatatesc acuratetea culorii si “se joaca” cu temperatura si saturatia acesteia, mai rece sau mai calda, iar unele diferente pot fi destul de vizibile, de multe ori se aseamana cu procesul de defiltrare al fotografiilor de pe telefonul mobil.

Pot fi facute multe alte modificari prin calibrare, luminozitatea gamma, tesatura imaginii (acele dungi foarte fine care deranjeaza ochiul),

In alte cazuri calibrarea se axeaza pe voltaj, un voltaj mai puternic va crea o lumina mai puternica si imagini mai vii, un voltaj mai scazut dimpotriva, va estompa luminozitatea si poate duce la o scadere a consumului de curent precum si la prelungirea vietii televizorului dvs. Diferentele pot fi insesizabile sau destul de clare in functie de model si tehnica de calibrare, la fel de mari precum diferentele dintre Modul Sport si Modul Cinema atunci cand schimbati din telecomanda in functie de programul urmarit. De multe ori pentru a primi certificarea de energy friendly, unele display-uri primesc un voltaj mai mic din fabrica.

Ce televizoare pot fi calibrate?

De regula orice televizor inteligent poate fi calibrat. Insa nu orice televizor merita calibrat din patru motive:

  • costul calibrarii reprezinta o buna parte din pretul televizorului, deci nu merita.
  • televizorul este deja setat din fabrica suficient de bine astfel incat avantajele calibrarii sa fie insesizabile.
  • posibile probleme cu garantia in urma calibrarii.
  • fortarea anumitor display-uri poate reduce simtitor durata de viata a televizorului smart.

In aceste cazuri este indicata setarea manuala a televizorului, practic posibilile modificari sa fie facute prin setarea nivelelor de brightness, contrast, temperature etc in cazul in care modurile din meniu nu sunt suficiente (modul normal, night, speech, sport, cinema, concert, gaming). Vom reveni cu o lista de setari pentru mai multe tipuri de televizoare, insa vom acoperi televizoarele din gama premium.

Ce sunt calibratorii? Unde ii gasesti?

In Romania, vei gasi pe net, in anunturi pe ocazii, blog-uri de specialitate unde multi calibratori ti se pot arata. In vest, un calibrator ar trebui sa fie format si licentiat de catre doua institute Imaging Science Foundation si THX, iar pretul per operatiune ajunge si pe la 200 de euro. Ei iti pot oferi siguranta serviciului, garantie si incredere ca nu a venit Dorel cu ciocanul de lipit sau ca intr-adevar a facut ceva si nu platesti pentru “eu am incercat sa-l calibrez, nu merge, asta e ma platesti”.

Nu spun ca ce calibratori gasesti pe internet nu sunt si profesionisti, insa din pacate nu avem noi skill-uri suficient de bune astfel incat sa ii putem evalua. Si mergem pe incredere, dar riscul ramane la noi. Sfatul nostru este sa cereti certificarea ISF, in mod special tinand cont de faptul ca acestia au deja o reprezentata in Bucuresti si te pot indruma catre calibratori profesionisti. Nu este vorba de o hartie ci de cateva mii de lei investiti intr-un televizor de la care aveti asteptari, nu?

Mai sunt si situatii la limita, in care calibrarea este oferita de catre un magazin ce garanteaza acest proces. Evident ar trebui sa ne simtim mai confortabili, daca ceva se strica (pe moment sau in urmatorul an doi) este totul OK, ni-l schimba. Insa asta este valabil daca intr-adevar suntem relaxati sa utilizam un televizor mai putini ani decat ne-am astepta. Garantie de exemplu la un televizor Samsung am avut 2 ani. Ei bine, din 2008 inca merge, poate nu mai reda exact culorile ca la inceput sau poate m-am obisnuit cu noul televizor 4K si mi se pare LCD-ul SD o mizerie, dar totusi nu am avut probleme in garantie.

Serviciu de calibrare profesionala promit cei de la evoMAG.

Kitt-ul de calibrare si modalitati de calibrare la F64

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. OLED ieftin de 55 inch Philips 55OLED707/12 - […] transmis este că, deși este un televizor certificat Calman Ready, nu veți simți nevoia niciunei calibrări profesionale ulterioare. Foarte…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *