Avantajele Full Array Local Dimming (estomparea locala)

Inainte de a raspunde la intrebarea „Ce este Full Array Local Dimming?” si a prezenta avantajele acestei tehnologii de iluminare a ecranelor TV si monitoarelor PC ar trebui sa explicam cum functioneaza un televizor LED. Spre deosebire de televizoarele OLED sau microLED la care fiecare pixel are capacitatea de a se autoilumina sau stinge independent fata de pixelii de langa, televizoarele de tip LED primesc lumina de la un panel de LED-uri amplasat in spatele peliculei de cristale lichide (LCD).

Panelul LED ce este practic sursa de lumina a pixelilor (si implicit al ecranului televizorului sau monitorului) poate fi amplasat fie pe marginile televizorilor (Iluminare laterala Edge) fie pe toata suprafata ecranului (Iluminare directa – Direct Lighting) sau Full Array Backlighting. In cazul televizoarelor LED cu panel-uri LED pe zone ce pot fi iluminate sau stinse local, tehnologia este denumita Full Array Local Dimming.

Prin amplasarea unei retroiluminări cu LED-uri foarte performante şi echipate cu un număr mare de zone de estompare locală direct în spatele panoului LCD (Full Array Local Dimming), ecranul poate reda detalii delicate şi expresii foarte nuanţate care, altfel, s-ar pierde. În plus, scenele întunecate cu nuanţe de negru profunde şi robuste îşi păstrează nivelul original de detaliere chiar şi cu zona de contrast ridicat.

Diferentele pot fi observate cu ochiul liber atat pe televizorul dvs. cat si in imaginea exemplificativa de mai jos.

Imbunatatire imagine si contrast prin Full Array Local Dimming
Imbunatatire imagine si contrast prin Full Array Local Dimming

Cu cat exista mai multe zone de iluminare independente in spatele peliculei de cristale lichide, cu atat mai multe imagini si obiecte vor putea fi imbunatatite prin efecte mai luminoase sau mai intunecate. Astfel contrastul local se va imbunatati iar imaginile vor fi mai detaliate.

Full Array Local Dimming devine important in mod special in cazul televizoarelor LED in lupta lor cu OLED-urile sau microLED-urile. Practic se doreste ca la un cost mai mic sa se obtina aceleasi avantaje precum televizoarele super premium. Full Array Local Dimming este absolut necesar in cazul unui televizor de buget in cazul in care nu doriti sa cheltuiti cateva mii de euro pe un televizor cu o tehnologie noua .

Cum functioneaza un televizor Full Array LED?
Cum functioneaza un televizor Full Array LED?

Full Array Local Dimming permite o precizie suplimentara procesului de iluminare pe zone a display-ului LCD sau QLED. Astfel se tinde spre granularitatea ecranelor OLED si a negrului cel mai negru prin costuri mai mici pastrand avantajele tehnologiei LED vs OLED in ceea ce priveste luminozitatea sporita.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment