Avantajele OLED TV. Exemple clare, simple in imagini!

Daca v-ati apucat sa cautati avantajele si dezavantajele, parerile pro si contra ale televizoarelor OLED, cu siguranta v-ar lua 4-5 ore sa cititi diverse review-uri, forumuri sau site-uri de tehnologie si in final veti fi mai confuz. Fie veti da peste site-uri de review-uri unde in functie de articol ba OLED-ul este peste QLED ba invers in functie de modelul de televizor ce se doreste a fi vandut, fie peste forum-uri ultra tehnice unde va veti pierde in acronime si in explicatii ce reprezinta simple impresii si nu pareri avizate despre OLED din care sa puteti lua informatii in mod clar si concis.

Caz in care, cu ajutorul celor de la Panasonic, am pregatit acest ghid explicativ prin imagini, astfel incat sa aveti o parere mai avizata despre televizoarele OLED, si practic sa stiti de ce anume aceste televizoare sunt considerate printre cele mai bune din lume in ceea ce priveste calitatea imaginii oferite.

De mentionat ca nu neaparat un OLED va reda imagini mai bune ca un QLED sau LED, mai multi factori ar trebui luati in considerare pe langa tehnologia display-ului. Aceste avantaje si dezavantaje apar in cazul unor modele lansate in aceasi perioada, cu imbunatatiri software echivalente, cu aceasi putere a procesorului etc. O carcasa de Ferrari fara motor va pierde orice cursa in fata unei Dacii Logan. Si QLED-urile au avantajele lor, si LED-urile au niste atu-uri. Acestea fiind spuse sa incepem cu prezentarea avantajelor tehnologiei OLED.

Scurte informatii tehnice despre OLED-uri

Panoul OLED nu necesită retroiluminare. Este un panou cu autoiluminare, care iluminează fiecare pixel individual. Acest dispozitiv (vezi figura 1) reproduce nuanţe uimitoare de negru şi o calitate a imaginii cu culori vii. În plus, oferă mult mai mult decât o calitate ridicată a imaginii, graţie designului subţire şi elegant. Ideal pentru o calitate a imaginii de generaţie următoare, oferă o experienţă TV complet nouă.

Din ce sunt fabricate panourile de tip OLED
1 Cum sunt fabricate panourile de tip OLED

Pe de alta parte, un ecran LED (figura 2) este simplist format dintr-un ecran cu cristale lichide ce la randul lui este iluminat din spate de un ecran de tip LED. Astfel acesta este fabricat din mai multe mini display-uri sub forma de layere.

Diferentele unui ecran OLED fata de un ecran LCD LED
2 Panoul LCD LED si diferentele vs OLED

Avantajele televizoarelor OLED in imagini

Avantajele unui televizor OLED le putem mentiona in cateva categorii principale, categorii care intr-adevar conteaza si influenteaza direct imaginea redata de ecranul televizorului smart:

  • culorile, intensitatea si luminozitatea acestora
  • non-culoarea negru redata de un display OLED
  • contrastul
  • unghiul de vizualizare
  • claritatea obiectelor in imaginile in miscare rapida
  • design-ul televizorului

Si cum se spune ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, vom prezenta mai jos avantajele panel-urilor tip OLED in industria de televizoare, avantaje descrise prin fotografii de calitate si extrapolari software pentru exemplificare.

Culorile redate de un televizor OLED

Culorile vibrante apar nu doar datorita display-ului ci si datorita procesorului televizorului, de cele mai multe ori orice imbunatatire de imagine nu se datoreaza unui singur factor. Astfel, display-urile OLED permit ca in urma unor instructiuni software sa elimine zonele stralucitoare neplacute pentru a reproduce detalii si culori bogate.

  • Pe un ecran OLED, chiar si zonele luminoase au culori vii si detalii fine (partea din stanga a imaginii 1.1).
  • Culorile se estompeaza in zonele luminoase care se pierd pe un display conventional (partea dreapta a imaginii 1.1)
Culorile redate de un televizor OLED in zonele luminoase
1.1 Culorile redate de un televizor OLED in zonele luminoase

Avantajul televizoarelor OLED in materie de reproducere a culorilor este ca acestea redeau culori vii atat in zonele intunecate cat si in zonele luminoase.

  • Un ecran OLED va reproduce culori fidele si o gradatie bogata a culorilor inchise (partea din stanga, imaginea 1.2).
  • Un ecran conventional face ca zonele intunecate sa sufere de fenomenul de estompare a negrului, iar partile luminoase (albe) sa tinda spre o nuanta rosiatica (partea din dreapta a imaginii 1.2).
Culorile redate de un televizor OLED in zonele intunecate
1.2 Culorile redate de un televizor OLED in zonele intunecate

Negrul redat de un display OLED

Desi televizoarele conventionale permit o gradatie sporita a negrului, doar televizoarele OLED pot reda cel mai negru negru! Asta intrucat fiecare pixel se stinge singur, deci nu mai emite lumina tinand cont ca fiecare pixel se autoilumineaza, nefiind iluminat de un panel din spate.

Diferenta dintre negrul absolut la televizoarelor OLED si cele tip LED
Diferenta dintre negrul absolut la televizoarele OLED si cele tip LED
Diferenta dintre negrul absolut la televizoarele OLED si cele tip LED
Diferenta dintre negrul absolut la televizoarele OLED si cele tip LED

Contrastul televizoarelor de tip OLED

Intrucat un televizor OLED poate genera un negru absolut, inseamna ca diferenta de lumina intre pixelii luminosi si cei intunecati este mai mare. Aceasta fiind si definitia simplista a contrastului. Gradaţia uniformă scoate în evidenţă un nivel maxim de frumuseţe, chiar şi în cazul imaginilor HDR strălucitoare.

evomag.ro

Deoarece televizoarele tip OLED iluminează fiecare dintre cei aproximativ 8,2 milioane de pixeli individuali (pentru un ecran 4K UltraHD), acestea pot fi reglate în unităţi de pixeli. Cu alte cuvinte, deoarece fiecare pixel este stins complet atunci când tensiunea este decuplată, se poate atinge un nivel de negru total. Această reproducere a negrului creşte în mod semnificativ contrastul, iar albul este redat mai alb şi negrul mai negru. Practic OLED-ul se axeaza pe negru, astfel cum microLED-ul se axeaza pe alb pentru a genera contrast. Aceasta permite telespectatorilor să se bucure de imagini cu culori mai clare şi contrast mai ridicat.

Negrul si contrastul perfect al OLED-urilor fac culorile mai vibrante
Negrul si contrastul perfect al OLED-urilor fac culorile mai vibrante

De exemplu, chiar dacă există zone extrem de luminoase, cum ar fi lumina soarelui, acesta elimină benzile de culoare care apar în jurul zonelor luminoase, pentru a reproduce imagini cu gradaţie naturală şi culori realiste. Deoarece televizoarele OLED Panasonic (dar si LG, Philips sau Sony) acceptă diverse standarde HDR, telespectatorii se pot bucura de luminozitatea specifică imaginilor HDR, acasă.

Contrastul televizoarelor de tip OLED
Contrastul televizoarelor de tip OLED

In ceea ce priveste luminozitatea, un televizor OLED reproduce o gradaţie naturală şi imagini cu culori realiste (stanga in imaginea de mai sus) in timp ce un televizor non-OLED, conventional genereaza o estompare si deplasare a negrului, aparand acele aure din imaginea din dreapta.

Unghiul de vizualizare marit al televizoarelor OLED

Televizoarele tip OLED nu necesită un anumit unghi de vizualizare, astfel că imaginile sunt superbe, indiferent din ce parte sunt privite. La o vizualizare în unghi pe diagonală, culorile rămân aceleaşi. Astfel, indiferent cat de mare este livingul dvs., indiferent cat de multe persoane vizioneaza continutul pe un televizor OLED, indiferent ca il folositi pentru un comercial, intr-o sala de conferinta sau ca si device de prezentare de produse, nimeni nu mai trebuie sa se inghesuiasca central in fata televizorului pentru a avea parte de o experienta de vizualizare superioara.

Televizoarele OLED au un unghi de vizualizare marit
Televizoarele OLED au un unghi de vizualizare marit

Designul slim al televizoarelor OLED

Deoarece televizoarele tip OLED nu necesită retroiluminare sau spaţiu de descărcare pentru iluminare, carcasa este extrem de îngustă. Diferentele de fabricatie sunt destul de mari, astfel cum se vede si din imaginea de mai jos (panelul OLED fiind in stanga).

Designul slim al televizoarelor OLED vs LCD LED
Designul slim al televizoarelor OLED vs LCD LED

OLED-urile prezinta obiectele in miscare foarte clar, fara sacadari

Cursivitatea imaginilor este legată de viteza de răspuns a afişajului (exprimate atat prin notiunea de lag cat si motion rate). Deoarece televizoarele tip OLED asigură un răspuns foarte rapid, acestea redau imagini clare şi precise, fără estompare cauzată de mişcare, fara sacadari sau teleportari si asta in timp real fara delay in cazul in care il conectati la o consola de jocuri.

Tocmai de aceea televizoarele OLED sunt considerate ca fiind foarte bune pentru jocuri. Consolele Nintendo, Playstation, XBox-urile, ba chiar si laptopul sau PC-ul, telefonul mobil se pot conecta fara grija pentru redarea imaginilor din jocurile tale preferate. Motion Rate-ul nu este singura caracteristica necesara unei experiente de gaming bune. Conteaza la fel de mult fps-ul (nr. de scene ce pot fi redate pe secunda), insa despre acestea a scris in articolul ce trateaza rezolutia la televizoarele 8K vs 4K.

Televizoarele OLED prezinta imagini rapide mai clare
Televizoarele OLED prezinta imagini rapide mai clare

Consumul de energie al unui OLED

Da, un capitol nou care nu apare la inceputul acestui articol. Asta intrucat nu putem spune ca OLED-urile sunt mai eficiente energetic asa cum se stipuleaza printre neavizati. Un televizor OLED poate consuma cu pana la 50% mai putin decat un LED in cazul imaginilor mai intunecate, dar poate ajunge si la 300% fata de un LED in cazul imaginilor luminoase. Deci totul tine de content, iar contentul tine de utilizator.

Acestea fiind spuse, va recomandam sa mai aruncati un ochi pe review-urile de OLED-uri, pe stirile de tehnologie OLED sau pe ghidurile de cumparaturi din sectiunea Televizoare OLED a site-ului nostru. Iar daca nu este cazul intrucat aveti o idee mai buna despre avantajele OLED urmare a acestui articol ne-ar placea sa ne dati un share sau sa ne citati pe viitor in social media.

Va recomandam sa cautati cel mai mic pret al unui televizor OLED in magazinele eMAG, Altex, evoMAG, PCGarage, Badabum sau Cel.ro,

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul