OLED TV: Ce trebuie sa stii cand cumperi un televizor OLED?

OLED TV: Ce trebuie sa stii cand cumperi un televizor OLED? Plusurile si minusurile acestei tehnologii ale ecranelor televizoarelor de astazi. OLED: este un acronim despre care ai mai auzit pana acum atunci cand vine vorba de cele mai performante si noi modele de televizoare de pe piata, dar poate nu esti sigur referitor la ce anume reprezinta aceasta denumire, si mai important: de ce anume sunt acestea atat de mentionate de catre fanii tehnologiei.

Pe scurt, OLED-ul este cu adevarat noul lucru HOT in ceea ce priveste divertismentul acasa, iar pretul acestei tehnologii a scazut destul de mult incat sa se poata adresa maselor. Ofera o calitate a imaginii mai buna (de exemplu negru mai intunecat si alb mai luminos), energia consumata este foarte redusa si in plus are un timp de raspuns la schimbarile de imagine mult mai redus fata de un televizor LED (pe care il vom denumi de acum incolo, chiar daca aceasta tehnologie nu este de mult iesita pe piata, televizor traditional).

Televizoarele OLED in oferta de astazi

UPDATE: Pentru a avea o parere mai avizata asupra tehnologiei OLED sau a unor modele specifice de televizoare OLED iti recomandam sa citesti si:

Deci, de ce nu toata lumea cumpara un televizor bazat pe tehnologia OLED? Pentru ca pana nu demult a fost prohibitiv de scump, si pentru ca o buna perioada de timp a fost utilizat doar de catre doi producatori important: LG si Panasonic. Și noi scriam în Vrei un OLED IEFTIN? De ce NU merita sa cumperi acum! (2020) că la acel moment, achiziția unui OLED este inoportună, scump. Insă acest lucru s-a schimbat, nu doar LG și Sony (gama premium) utilizeaza display-urile OLED, creând competiție.

Un alt factor determinant în scăderea prețurilor la televizoarele OLED este lansarea de Televizoare 8K, acestea fiind considerate vârfurile tehnologice.

Primele Televizoare OLED Sony Bravia A1 vin cu Android TV si Dolby Vision

Primele Televizoare OLED Sony Bravia A1 vin cu Android TV si Dolby Vision

Sony, unul dintre dezvoltatorii pioner al OLED-ului s-a reintors din 2017 modele bazate pe ecranul OLED, si anume Sony Bravia OLED. Sony au fost urmați rapid de către Philips, care au integrat ecranele LG OLED în oferta adresată atât celor ce caută un OLED mai ieftin cât și în cadrul modelelor de top. Televizoarele OLED Philips sunt considerate a fi cele mai echilibrate dpdv preț și performanță. Seria de OLED-uri Philips 707/12: cel mai ieftin OLED 48OLED707/12, 55OLED707/12 și 65OLED707/12 fiind considerate best-buy-uri în gama de OLED-uri ieftine.

LG a mărit ritmul în departamentele de cercetare OLED și a reușit să scoată în 2022, cele mai bune televizoare OLED de pe piață, ecranele LG OLED C2 (C21LA), care pe lângă imaginile incredibile, sunt considerate și cele mai bune (și ieftine) televizoare OLED pentru jocuri. Iar dacă adăugam și faptul că această serie se află în TOP 3 cele mai eficiente energetic televizoare, atunci avem deja un Best-Buy pentru cumpărătorii ce caută un OLED echilibrat, nici prea ieftin nici prea scump.

Dacă te gândești la un televizor premium, cu imagini detaliate, părerea noastră este că ar trebui să scanezi oferta magazinelor online serioase pentru a alege un televizor OLED la pret redus: cel.ro, eMAG.ro, evoMAG.ro. Nu recomandăm să cumpărați de la Altex sau MediaGalaxy.

Insa ce inseamna OLED? Merita? Care sunt avantajele ecranelor televizoarelor de tip OLED? Care este diferenta dintre un televizor cu display OLED si altul cu display LED/LCD? Ei bine, desi suna cam la fel (LED/OLED), acestea difera foarte mult. OLED inseamna Organic Light-Emitting Diode, iar prin organic ne referim la filmul de carbon care se afla inauntrul ecranului in spatele “sticlei”. Panelurile OLED isi emit propria lumina datorita curentului electric ce il tranziteasca, in timp ce celulele unui display LCD – LED necesita o sursa de lumina externa, precum un reflector gigant in spatele cristalelor. Aceasta iluminare (cold-cathode fluorescent light sau CCFL) este uniforma pe intreg spatele ecranului.

Solutia denumita OLED este o solutie mai buna decat cea a iluminarii CCFL, intrucat iluminarea pixelilor se face individual, in functie de nivelul de brightness cerut de catre fiecare imagine, zona, pixel in parte. Aceasta inovatie a aparut multumita departamentelor de cercetare a companiilor Samsung si Sony, ce au insistat pe ideea potrivit careia daca anumiti pixeli nu au nevoie de lumina atunci acestia ar trebui sa nu emita lumina si sa fie “stinsi” total. Rezultatul pozitiv este faptul ca negrul devine mai negru, albul devine mai alb, deci contrastul este net mai puternic, insa a aparut o noua problema: acea situatie in care pixelul aprins interfereaza cu (contamineaza cu lumina) pixelul de langa, stins, fenomen denumit “blooming” sau in romaneste se produce un efect de sangerare a luminii inspre zonele intunecate. In concluzie, diferenta majora dintre ecranele de tip OLED fata de cele LCD/LED este faptul ca un display OLED nu are in spate un panel emitator de lumina care “aprinde” fiecare pixel, ci fiecare pixel isi genereaza propria lumina individual. O diferenta ca de la soare la pamant (o analogie destul de exacta).

Care sunt avantajele OLED-urilor?

Un ecran OLED va genera un negru remarcabil intr-o imagine, iar cand acesta se combina cu intensitatea albului reuseste sa puna pe sticla un contrast aproape infinit, o imagine vibranta si puternica indiferent de paleta de culori redata. LG si Panasonic, cam singurii producatorii de display-uri OLED din lume, chiar utilizeaza acest termen de contrast infinit pentru a descrie capacitatea de auto-iluminare si stingere totala a unui pixel, fapt ce genereaza un negru absolut si nu un negru “relativ”, negru comparat cu cel mai luminos pixel de pe ecran.

In 2017, Sony a reluat dezvoltarea si productia de display-uri OLED, insa Samsung a preferat sa continue dezvoltarea LED-ului Quantum Dot, ce isi doreste sa atinga aceleasi performante cu LEDul fata de OLED, la un cost de productie mai mic al ecranelor sale.

Începând din 2022 și Samsung a trecut cu gama de televizoare premium în zona de OLED-uri. Caz în care, putem considera că ecranele OLED au devenit un standard al celor mai bune televizoare, toți producătorii majori dezvoltând modele bazate pe pariul LG. TCL, Loewe, Horizon și Metz au preluat exemplul.

Timp de ani de zile s-a pus problema daca merita investitiile in tehnologia OLED tinand cont de faptul ca ratele mari de esec si pretul acestei noi tehnologii au fost ambele mult peste cele ale LED-ului. Dar LG a pariat si insistat pe aceasta noua tehnologie, a investit enorm de multi bani in noi linii de productie (au deschis cea mai mare fabrica de OLED-uri din lume in Coreea), au investit munca, au facut cross selling cu panelurile pentru telefoanele mobile, caz in care rezultatele au inceput sa apara, chiar daca pretul acestei tehnologii este peste cel al LED-ului competitorilor.

Avantajele OLED TV

Avantajele unui televizor cu ecran OLED nu se rezuma doar la imaginea clara si luminoasa statica din orice unghi o privesti, un ecran OLED reuseste sa redea intr-un mod natural esenta miscarii, datorita raspunsului imediat si lin tranzitiv la orice modificare a imaginii. Asta inseamna ca gamerii inraiti pot beneficia la maximum de un display responsive (aici cele mai rapide televizoare pentru jocuri), cu un lag imposibil de mic si un refresh de 0,001 milisecunde, care (de dragul comparatiei) este cu 1000 de ori mai mic decat cel mai rapid standard-backlight panel televizor LED. Evident este mult superior si unui televizor bazat pe plasma, scos din productie de cativa ani buni.

Si pentru ca sursa de lumina a unui televizor OLED este chiar propriul pixel, adancimea screen-ului a devenit atat de subtire incat este deja comparat cu o foaie de hartie, de aceea LG si-a bazat ideea de marketing al ultimului sau model OLED LG W7 chiar pe denumirea Wallpaper OLED TV.

Ce televizoare OLED puteti cumpara astazi?

Prima data televizoarele OLED au fost puse la vanzare in anul 2012, si in acel moment o multime de producatori au cochetat cu aceasta tehnlogie. Cei doi mari giganti ai industriei, Samsung si LG, au pornit cot la cot dezvoltarea si productia unor ecrane prototip, insa Samsung a decis ca investitiile financiare sunt prea mari si a hotarat sa prinda cota de piata cu televizoarele sale LCD/LED. Se pare ca nu au de gand sa reia productia in viitorul apropiat, punand mai mult accent pe dezvoltarea LED-urilor bazate pe punctele cuantice (Quantum Dots Technology).

Televizoarele OLED in oferta de astazi

LG insa, a perseverat si a lansat an de an cate un model de televizoare OLED: G6, E6, C6 si B6 pentru ca in 2017 sa aiba un aproape toata piata de televizoare smart OLED cu modelele LG OLED G7, E7, C7, B7 si Wallpaper Signature LG OLED W7 cu cel mai subtire ecran din lume si Dolby Vision.

Am scris mai sus despre aproape toata piata, intrucat LG nu este singur pe piata de OLED-uri. La IFA2016, Panasonic a anuntat lansarea primului sau televizor OLED, TX-65CZ950, un model care cu adevarat ne-a impresionat. Lui LG si Panasonic i s-a alaturat in 2017 si Sony cu lansarea modelului Sony Bravia A1E Oled Smart TV. Apoi Philips, Samsung, Hisense.

Cele mai ieftine OLED-uri? În 2022 și 2023 sunt modelele Philips: OLED 48OLED707/12, 55OLED707/12 și 65OLED707/12.

Poate un televizor OLED sa genereze 3D?

Fanii tehnologiei 3D poate ca si-au pierdut din entuziasmul anilor trecuti, iar producatorii chiar daca dau de inteles ca vor renunta la implementarea suportului 3D inca mai construiesc modele din gama medie de pret de smart tv-uri 3D. LG si Panasonic inca produc modelele anului 2016 ce inglobeaza imaginea 3D (in cea mai mare parte bazata pe tehnologie pasiva),  chiar daca ultimele modele de TV-uri lansate la CES 2017 nu mai pun accentul pe 3D.

Problema 3D-ului pasiv este scaderea rezolutiei insa datorita tehnologiei OLED pe un televizor Ultra HD 4K acest lucru nu ar trebui sa mai fie sesizabila. Pana la sedimentarea strategiilor de abordare a pietei insa, 3D-ul este inca nebifat in modelele high-end ale anului 2017 si 2018.

Cat costa un televizor OLED?

Televizoarele OLED devin din ce in ce mai ieftine, insa preturile mediane mai au mult de scazut astfel incat sa le consideram televizoare la preturi abordabile de catre orice familie, asa cum se intampla cu televizoare LED/LCD. Preturile pornesc de la 1800 de dolari in statele unite, de la 1400 de lire sterline in Anglia si de la 1500 de euro in restul Europei. In Romania cel mai ieftin televizor OLED scade sub 8000 de RON doar in cazul unor reduceri de pret ale distribuitorilor si importatorilor. Insa daca va doriti in living-room cel mai bun televizor pe care il puteti avea, va recomandam sa urmariti ofertele speciale de preturi reduse la tehnologia de varf a televizoarelor OLED. Sunt sanse mari sa faceti o achizitie la un pret foarte, foarte bun.

UPDATE 2020: Preturile la Televizoarele OLED au scazut pana la 5000 RON. Am facut si un Review al celui mai ieftin OLED de pe piata.

O problema preturilor televizoarelor OLED este ca sunt prea putine firme concurente cu modele de televizoare (LG, Panasonic si Sony) si un singur producator de display-uri OLED (LG este dominantul, si asa va fi o buna perioada de timp tinand cont de investitia gigant in fabrica de display-uri OLED din Coreea de Sud).

Parerea noastra este ca preturile nu vor scadea la fel de abrupt precum cele ale tehnologiei LED care este inca in dezvoltare si are inca foarte multe de oferit. Preturile vor scadea in momentul in care cererea va fi mai mare bazandu-se pe un ecart simtitor intre avantajele OLED-ului fata de LED si in momentul cand din ce in ce mai multi producatori vor investi separat sau impreuna in nou tehnologii si linii de productie.

Chiar daca tehnologia OLED sufera datorita preturilor, asta nu inseamna ca nu se trateaza. Cat timp acum le putem gasi la preturi sub 8000 de RON, daca ne raportam la preturile televizoarelor OLED disponibile acum 2 ani atunci putem spune ca daca cumparati astazi un asemenea model chiar ati face o adevarata afacere. Scaneaza oferta magazinelor online pentru un televizor OLED la pret redus: cel.ro, eMAG.ro, evoMAG.ro si Altex.ro.

Televizoarele OLED in oferta de astazi

Care este viitorul televizoarelor OLED?

OLED-ul este o tehnologie scumpa care chiar dupa 5 ani de dezvoltare este inca destul de problematica pentru producatori. Tehnologia ecranelor OLED-ul este de atata timp printre noi incat ar fi trebuit sa vorbim deja de faptul ca aceasta isi va da curand obstescul sfarsit, insa se pare ca este o tehnologie atipica, nu va avea istoria vechilor plasme care au aparut rapid, rapid s-au vandut si rapid au trecut pe linie moarta.

Faptul ca inca vorbim de televizoarele OLED in 2017 ca si varful de lance al marilor producatori, ca si tehnologia viitorului spune multe, asta inseamna ca este abia la inceputuri si ca multi ani de acum incolo vom auzi de noi capabilitati si functionalitati tehnice (precum televizorul subtire cat foaia de hartie care se poate indoi, display-ul aplicat pe articolele de imbracaminte sau televizorul care poate fi asezat oriunde, in baie, in masina sau display-urile OLED gigant ce le veti putea urmari pe ecrane imense in marile intersectii in scop comercial).

Daca acest trend va continua, cu siguranta aceasta tehnologie va deveni “mainstream”, imagini incredibile la preturi foarte convenabile, dar pana atunci televizoarele OLED se adreseaza entuziastilor, corporatilor si oamenilor suficient de instariti care sa isi permita sa cheltuie o suma ce echivaleaza cu cateva salarii decente.

Dacă te gândești la un televizor premium, cu imagini detaliate, părerea noastră este că ar trebui să scanezi oferta magazinelor online serioase pentru a alege un televizor OLED la pret redus: cel.ro, eMAG.ro, evoMAG.ro. Nu recomandăm să cumpărați de la Altex sau MediaGalaxy.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *