Top Televizoare Smart eficiente energetic

Pentru că subiectul sustenabilității și al eficienței energetice este deja nu doar tratat drept un deziderat pentru “Mama Natură” ci datoritei crizei energetice și pentru propriul nostru buzunar, ne-am propus să alcătuim un top al televizoarelor smart considerate cele mai eficiente energetic.

În acest articol vom trata următoarele aspecte:

flanco.ro/

Ce este un televizor eficient energetic?

Un televizor eficient energetic se caracterizează printr-un ecran eficient în a reda imaginea și a reduce consumul de electricitate. Acestea pot avea calități suplimentare de economisire a curentului electric păstrând însă luminozitatea și calitatea imaginii constantă.

În 2016, consumul anual de energie al televizoarelor în Uniune a reprezentat peste 3 % din consumul de energie electrică al Uniunii Europene. Consumul preconizat de energie al televizoarelor, al monitoarelor și al afișajelor digitale cu rol de semnalizare va ajunge, probabil, la aproape 100 TWh/an în 2030. Se estimează că prezentul regulament, împreună cu regulamentul însoțitor privind etichetarea energetică, va reduce consumul total cu 39 TWh/an până în 2030.

REGULAMENTUL (UE) 2019/2021 AL COMISIEI EUROPENE

Conform noului regulament european au fost făcute mișcări importante în clasele de eficiență energetică, inclusiv la televizoare. De aceea veți vedea că televizoarele ce anterior erau considerate eficiente de clasă A, A+, A++ acum cu greu ajung să fie într-o clasă superioară E.

Ce este interesant este că televizoarele românești Allview sunt foarte bine cotate în ceea ce privește consumul de energie electrică (modele Allview clasă E) chiar și în cazul celor Smart 4K. Un televizor non-smart, consumă mai puțin curent electric.

Spre deosebire de televizoarele mai vechi (bazate pe plasmă sau ecranele CRT), cele mai eficiente energetic modele utilizează mai puțin de jumătate din wati pentru fiecare pixel al imaginii.

Eticheta obligatorie de clasă energetică la Televizoare

Un televizor eficient energetic în Statele Unite este etichetat cu un rating Energy Star, iar în Europa cu un indicativ de eficiență de la A la G, A fiind cel mai eficient. În general consumă sub 160 Wati în funcționare. Ratingul Energy Star certifică faptul că televizorul ales consumă cu cel puțin 25% mai puțină energie decât majoritatea modelelor de pe piață cu caracteristici similare.

Magazinele, atât cele fizice cât și cele online, producătorii, distribuitorii sunt obligați să ofere informații vizibile despre clasele energetice, prin afișajul la vedere și pro-activ a etichetelor explicative.

Eticheta clasa energetica la televizoare - explicatii
Eticheta clasa energetica la televizoare – explicatii
 1. Cod QR 2) Clasa de eficiență energetică 3) Consumul de energie în modul standard al gamei dinamice (SDR) la 1.000 h (kWh) 4) Consumul de energie în modul cu interval dinamic ridicat (HDR) la 1.000 h (kWh) 5) Diametrul ecranului (cm, inchi), rezoluția orizontală și verticală (pixel)

ATENȚIE: Am găsit foarte multe exemple în magazinele online care prezintă vechile etichete și clase energetice, caz în care catalogarea cu A la televizoare smart ar trebui să pună foarte multe întrebări, noi cel puțin nu am găsit niciun model corect clasificat cu o clasă energetică mai bună de D. Magazinele sunt obligate să prezinte clasele energetice potrivit noilor etichete energetice adoptate la nivelul UE, iar dacă identificați pe cele vechi atunci înseamnă că televizorul este destul de vechi.

De ce merită să cumperi un televizor eficient energetic?

Dacă îți schimbi televizorul, sau ești la prima achiziție, atunci ar trebui să iei în considerare eficiența noilor modele de smart TV-uri care te pot ajuta să reduci sau să ții sub control factura la electricitate. Cele mai eficiente televizoare consumă cât un bec, în timp ce modelele mai vechi pot consuma chiar și 500 de wati în timpul unui meci de fotbal sau a unui film pe Netflix in 4K HDR.

Top Televizoare Smart eficiente energetic
Top Televizoare Smart eficiente energetic

Astfel, reduci amprenta de carbon, chiar și fără să îți instalezi un sistem de energie regenerabilă precum un panou fotovoltaic. Faci un bine, poate mic, dar poți da un exemplu și celorlalți, și mic cu mic se face mare.

În cazul în care îți dorești un televizor de diagonală mare, atunci devine și mai importantă necesitatea alegerii unui model eficient energetic. Consumul de electricitate este direct proporțional cu creșterea diagonalei, iar o eficiență de 10-15% poate conta dacă ne raportăm la o bază mai mare.

Televizoarele eficiente energetic sunt televizoarele OLED sau LED-QLED, acestea au un consum mult mai redus față de modelele bazate pe LCD-uri. Iar seria de televizoare Samsung NeoQled excelează la acest capitol, după cum veți vedea și în Top-ul televizoarelor cu consum redus de electricitate de mai jos.

Câtă electricitate consumă un televizor smart?

Este destul de simplu să aflați câți Wati consumă un televizor smart fiind o obligație a vânzătorului de a face transparentă această informație. Consumul de energie electrică al unui televizor trebuie menționat înainte de cumpărare atât în modul stand by, în utilizare intensă cât și în utilizare medie.

Înainte de a alege un model de televizor, este bine să vă gândiți dacă mărimea acestuia este cea corectă pentru nevoile dvs. întrucât, veți vedea, cel mai important factor în consumul de electricitate este dat de diagonala televizorului.

Televizoarele OLED sunt printre cele mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică, în mod special modelele OLED LG Evo C2.

Mărime diagonalăCategorie consumConsum pornit
19 inch TV – 49 cmMedie16.5W
Cel mai prezent16.9W
Cel mai mic15W
24 inch TV – 61 cmMedie19.8W
Cel mai prezent20.0W
Cel mai mic17.6W
32 inch TV – 80 cmMedie28W
Cel mai prezent26W
Cel mai mic19.3W
40 inch TV – 102 cmMedie34.1W
Cel mai prezent31.1W
Cel mai mic31.1W
43 inch TV – 110 cmMedie47.8W
Cel mai prezent34W
Cel mai mic34W
50 inch TV – 127 cmMedie70.5W
Cel mai prezent74W
Cel mai mic47.9W
55 inch TV – 140 cmMedie77W
Cel mai prezent82W
Cel mai mic62.9W
65 inch TV – 165 cmMedie94.7W
Cel mai prezent98.3W
Cel mai mic72W
70 inch TV – 178 cmMedie109.1W
75 inch TV – 193 cmMedie114.5W
Cel mai prezent117W
Cel mai mic87.3W
Tabel consum electricitate la televizoare în funcție de diagonală

Ce merită reținut din tabelul de mai sus, este că:

 • modelele de televizoare de 40 – 43 de inch sunt cele mai echilibrate din punct de vedere al mărimii diagonalei și consumul de electricitate.
 • televizoarele de 50 inch practic reprezintă un pas major în consum.
 • Iar dacă doriți totuși o diagonală mare, mergeți direct spre varianta de 55 de inch.

Top Televizoare Eficiente Energetic

Spre a nu vă plictisi prea mult cu date tehnice, trecem direct la topul celor mai eficiente televizoare, cu rugămintea de a citi și câteva sfaturi și idei de reducere a consumului de electricitate prezentate la finele acestui articol. Primul televizor în topul nostru, și cel mai eficient televizor smart analizat prin consumul redus de energie electrică este …

Televizoarele eficiente QLED (Samsung Seria Q60)

Cele mai eficiente televizoare cu rezoluție 4K – 8K din perspectiva consumului de energie electrică sunt televizoarele SamsungQLED în general și cele din seria Q60A sau Q60B în particular. De altfel am prezentat și noi un review al Televizorului Samsung 43Q60A (2021) și implicit a noului model Samsung 43Q60B. Acestea sunt catalogate pe noile etichete drept televizoare cu clasă de eficiență F.

Tehnologia Quantum Dot ofera cea mai buna imagine creata de Samsung. Cu un volum de culoare 100%, Quantum Dot preia lumina si o transforma intr-o culoare uluitoare care ramane ca in realitate, la orice nivel de luminozitate.

Eficienta energetica cu Samsung Q60A si Samsung Q60B
Eficienta energetica cu Samsung Q60A si Samsung Q60B

Ceea ce este interesant la această serie de televizoare este nu doar că economisește energie electrică, însă are și un preț foarte bun, unele modele scăzând în campaniile de reduceri chiar și sub 2200 de lei.

Vedeți ofertele eMAG, cel.ro și evoMAG.

Televizoarele eficiente LG din seria EVO C2

Și LG excelează atunci când vine vorba de eficiență energetică și sustenabilitate, și nu doar în ceea ce privește televizoarele smart. Bazate pe tehnologia OLED, le puteți recunoaște după indicativul C2 sau C21.

Fara iluminarea de fundal care sa le estompeze impactul, pixelii auto-iluminati realizeaza cele mai profunde culori inchise pentru un contrast clar in fiecare tip de lumina. Efectele vizuale sunt mai bine definite, astfel incat sa distingeti detaliile subtile care, de obicei, nu pot fi observate cu ochiul liber. Televizoarele LG Evo C2 (OLED55C21LA) au fost considerate cele mai bune OLED-uri în 2022.

Televizoare clasa energie superioara LG EVO C2
Televizoare clasa energie superioara LG EVO C2

Televizoarele OLED LG EVO C2 Series le găsiți la eMAG, cel.ro, evoMAG.

Televizoarele eficiente Samsung NeoQLED (Samsung Seria QN)

Pe locul al treilea în topul televizoarelor eficiente energetic găsim tot o serie de la Samsung, NeoQLED (Samsung QN85). Acestea ocupă locul al doilea întrucât sunt modele mai noi, cu procesoare mai performante ce consumă energie suplimentară. Practic reprezintă cele mai performante televizoare Samsung cu excepția seriei 9, și cea mai scumpă.

Televizoare eficiente energetice Samsung NeoQLED
Televizoare eficiente energetice Samsung NeoQLED

Vezi ofertele eMAG, cel.ro și evoMAG.

Metodologia topului celor mai eficiente energetic televizoare smart

Eticheta obligatorie de eficiență energetică

Chiar dacă etichetele de clasă energetică de la A la G dau informații destul de concrete și ușor de înțeles referitoare la performanța energetică a unui televizor, nu este chiar atât de simplu să tragem o concluzie finală. Întrucât acestea țin cont doar de consumul de curent în funcționare, în anumite condiții nu și de procesul de fabricație, durata de viață sau utilizarea la capacitatea maximă. În plus, cu noua etichetare obligatorie UE lucrurile se complică, ce anterior era A acum devine F.

Opțiuni reducere consum electric

Nu ne putem baza nici doar pe tehnologiile de reducere a consumului electric, precum închiderea automată în cazul lipsei inputului utilizatorului după o perioadă de timp, sau a programării manuale. Da, acestea ajută la reducerea consumului de electricitate însă sunt influențate de comportamentul nostru în utilizare.

Alte variabile luate în calcul

Contează mult și tehnologia ecranelor TV (QLED, OLED, LED) și modul de imagine (Sport, Movie, Gaming sau Eco) dar și conținutul redat de televizor, de exemplu un film 4K redat pe un televizor ce funcționează în HDR va consuma mai mult decât o emisiune de știri. Procesorul, Rezoluța, Sunetul, tehnicile software de îmbunătățire ale imaginilor (procesarea în real time) consumă energie.

Nu mai amintesc evident nici de mărimea diagonalei televizorului, aceasta contribuie în mod direct și puternic la consumul de energie electrică pentru iluminarea cât mai multor pixeli de pe ecran.

Și totuși, cum poți ști care televizor este mai performant dpdv al consumului și îl putem considera un televizor eco-friendly?

Ca și concluzii

În concluzie, sunt multe variabile ce influențează consumul de energie, dar pentru a afla dacă un televizor este eficient energetic, va trebui să te ghidezi după aspectele esențiale: mărimea diagonalei, tehnologia ecranului, clasa energetică de pe etichetă, capabilitățile de procesare a imaginii și durata de viață a modelului.

Știai că indiferent cât de eficient energetic este un smartphone, de fapt consumul de electricitate al device-ului este de 3 ori mai mic decât totalitatea consumului de energie pe care îl generează în faza de utilizare? Serverele și aplicațiile în cloud, antenele GSM și de internet ce dau viață funcțiilor telefonului dvs. consumă de două ori mai multă energie pentru fiecare telefon mobil?

Sfaturi pentru reducerea consumului de energie al Smart TV-ului

Achiziția unui televizor dintr-o clasă energetică superioară nu înseamnă automat că ești prietenos cu natura sau că vei avea costuri reduse la facturile electrice. Achiziția trebuie susținută și de anumite comportamente de consum sănătoase, precum:

 1. Așa cum am scris mai sus, alegeți un televizor cu o diagonală potrivită pentru dvs. sau camera în care îl veți amplasa. Dacă alegeți un televizor 4K, nu mergeți “mai jos” de 32 de inch, întrucât nu veți observa nicio îmbunătățire a calității imaginii. Nu coborâți nici sub 40 de inch în cazul televizoarelor smart 8K. Nu puneți în dormitor un 50 de inch, și nici în living un televizor de diagonală mică.
 2. Închideți televizorul când nu vizionați nimic la acesta. Nu îl lăsați să ruleze ca zgomot de fundal, pentru asta puteți folosi un aparat de radio cu încărcare solară. Ba chiar vă recomandăm să cumpărați o priză inteligență, programabilă și controlabilă chiar din telefon ce deconectează televizorul total de la rețeaua electrică. Astfel, nu doar că îl veți proteja în cazul unor căderi sau creșteri de tensiune, dar nu va mai consuma nici acei 5W în modul off.
 3. Reduceți luminozitatea, în mod special seara sau atunci când urmăriți programe ce nu necesită identificarea în detaliu a unor efecte speciale (de exemplu în cazul știrilor). Reducerea luminozității are un impact foarte mare în consumul de energie electrică.
 4. Ajustați contrastul televizorului. Modelele de televizoare OLED chiar asta fac în mod automat, iluminand individual fiecare pixel al zonelor luminoase, iar pixelii din zonele întunecate sunt pur și simplu deconectați.
 5. Veți reduce consumul de energie electrică al televizorului dacă utilizați modul Eco, prezent la mai toate modelele de televizoare smart. Nu doar că va scade luminozitatea, dar și procesorul televizorului va fi mai relaxat și (se) va consuma mai puțin prin oprirea decodării de sunet și imagine precum HDR+ sau Dolby Surround.
 6. Utilizați opțiunea de închidere automată sleep timer. Dacă nu interacționați o perioadă mai lungă cu televizorul atunci acesta se va închide automat. Veți economisi astfel ore de consum electric dacă ați adormit cu televizorul deschis.
 7. Programați televizorul să se închidă la o oră anumită în fiecare seară, în funcție de programul dvs. zilnic. Dacă știți că de regulă visați la ora 23, puteți programa închiderea automata la 23:15.

Cumpără inteligent un televizor cu care poți economisi energie, din magazinele eMAG, cel.ro, evoMAG.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

 1. Care sunt caracteristicile importante când alegi un televizor smart de - […] un televizor cu consum de electricitate verificat și care prezintă acel sticker de clasă energetică, în mod special dacă…
 2. Cel mai bun televizor de la LG OLED: G2 - C2. Analize & concluzii - […] care le puteți obține pentru jocuri, au cel mai mic input lag din lume și sunt recunoscute drept cele…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *