Tipurile de display-uri la televizoare si monitoare PC: TN, VA si IPS

Majoritatea consumatorilor de tehnologie stiu deja ca monitoarele si televizoare au diverse caracteristici ce le diferentiaza, de la diagonala la rezolutie, suprafata mata sau lucioasa a ecranului, rata de refresh sau capabilitatile de redare a imgainii 3D, etc. Insa exista o specificatie foarte importanta a televizoarelor sau monitoarelor pentru PC-uri ce va influenta dramatic performanta si calitatea imaginii, si anume tipul de ecran folosit.

 

Ecranele TN (Twisted Nematic Panels)

De multi ani, monitoarele cu display TN au fost cele mai prezente pe piata. Acestea au un cost relativ mic de productie, un timp de raspuns foarte bun, pixelii isi schimba starea rapid ceea ce ajuta la redarea unor imagini in miscare rapida, mare parte dintre aceste paneluri permit refresh rate-uri la 120Hz ceea ce se traduce prin faptul ca genereaza de doua ori mai multe cadre pe secunda fiind ideale pentru redarea jocurilor PC. Insa, un ecran TN vine la pachet si cu cateva neajunsuri precum un unghi de vizualizare diminuat (160-170 de grade). Ati putea spune ca atunci cand il utilizati pentru jocuri sau pentru activitati de tip office nu reprezinta neaparat un neajuns intrucat oricum va pozitionati privirea perpendicular pe ecran, insa, tinand cont de faptul diagonala medie solicitata de consumatori a crescut de la an la an existand si modele de 28 de inch, in multe cazuri veti observa ca daca va concentrati privirea in centrul imaginii, pe lateralele display-ului veti regasi zone blurate. Tocmai de aceea aceasta tehnologie mai veche nu a putut fi integrata in noua gama de monitoare UltraWide.

Cele mai ieftine Monitoare (TN)

 

Ecranele VA (Vertical Alignment)

Daca un ecran LED LCD trebuie sa afiseze culoarea neagra atunci un filtru de culoare va fi pozitionat astfel incat foarte putina (sau chiar nicio) culoare sa nu treaca de acest filtru. Majoritatea ecranelor LCD LED vor face o treaba buna, insa filtrele nu sunt perfecte si cateodata nu veti fi multumiti de adancimea si profunzimea negrului. Un avantaj important al unui ecran de tip VA este acela ca reuseste sa blocheze cu succes lumina backlight atunci cand este nevoie. Asta se traduce printr-un negru mai intunecat si rate de contrast mai mare, intre 2000:1 si 5000:1, de cateva ori mai mari decat orice alta tehnologie LCD LED. De asemenea la aceste tipuri de ecran fenomenele bleed si clouding de pe marginile ecranului apar mult mai rar sau sunt estompate.

Ecranele de tip VA prezinta si alte avantaje fata de cele TN, precum unghiuri mai largi de vizualizare si posibilitatea de a reda culori dintr-un spectru mai larg si toate acestea nu atrag dupa sine un pret mai mare fata de monitoarele TN. Ceea ce insa reprezinta o problema la aceste tipuri de ecrane pentru monitoarele PC sau televizoare este faptul ca au un timp de raspuns mai mare, iar in cazul unor imagini rapide ale unor jocuri sau filme de actiune imaginea nu mai este redata lin, intermitentele (acel efect de teleportare) putand fi observate de catre cei mai critici ochi.

Unele ecrane de tip VA utilizate in industria PC-urilor includ diverse tehnologii precum MVA (Multi-domain Vertical Alignment), AMVA (Advanced MVA) sau AMVA+ (AMVA cu unghiuri de vizualizare ceva mai largi). Panelurile AMVA+ recente si-au imbunatatit aceasta tranzitie a pixelilor, caz in care efectul intermitentei (ghost effect) s-a redus pana la un nivel aproape insesizabil. Exista si modele de monitoare cu un display mai performant chiar decat cele catalogate IPS precum Samsung VA S34E790C visavis de Dell U315W IPS.

In concluzie, aceste monitoare sunt ideale pentru cei ce prefera filmele in cazul unui televizor sau utilizeaza PC-ul pentru diverse activitati.

Cele mai ieftine monitoare VA

 

Ecranele IPS, PLS si AHVA

Ecranele IPS sunt oarecum similare, producatorii branduindu-le denumirile specifice. IPS apartine LG, PLS apartine Samsung iar AHVA apartine cencernului AUO. Toate aceste trei ecrane sunt recunoscute in piata drept tip IPS. Aceste paneluri se remarca printr-o acuratete a culorilor superioara, prin unghiuri de vizualizare largite si rezolutii marite.

In magazine veti regasi o gama variata de monitoare si televizoare cu ecran IPS la preturi oarecum decente, si lansate de catre producatori renumiti de monitoare precum Dell, AoC si Asus respectiv omologii lor in industria de televizoare: Samsung, LG, Philips, Panasonic sau Sony. Desi timpul de raspuns al acestora este mai mare, exista modele premium care concureaza chiar cu rivalii TN. Panelurile IPS devin din ce in ce mai avansate din punct de vedere tehnologic, caz in care diferentele devin din ce in ce mai fine in mod special in cazul ratelor de contrast, acestea putand sa atinga usor 1000:1.

Cele mai ieftine Monitoare PC cu ecran IPS

 

Care monitoare / TV-uri sunt mai bune? IPS, TN sau VA?

In concluzie, care monitoare PC / TV-uri sunt mai bune dintre cele trei categorii mari de display-uri: TN, VA sau IPS? TN este cel mai utilizat display, oferind imagini decente ca si calitate, un timp de raspuns rapid si toate acestea la cel mai mic pret. Panelurile tip VA sacrifica timpul de raspuns, fiind in general mai „incete” insa ofera cel mai bun contrast precum si tehnici de imbunatatire a culorilor superioare panelurilor TN. Ecranele de tip IPS, PLS si AHVA sunt regii culorilor oferind cea mai buna acuratete a imaginilor, unghiuri de vizualizare extreme, timpi de raspuns decenti si rate de contrast rezonabile.

Ce inseamna si care sunt diferentele intre displayurile TN IPS si VA

Ce inseamna si care sunt diferentele intre displayurile TN IPS si VA

 

Pareri de final: IPS, TN sau VA?

In functie de nevoile pe care le asteptati de la un televizor sau monitor PC ramane la latitudinea dvs. sa apreciati cu ce tip de display va veti „intelege” mai bine. De regula gamerii alegeau varianta TN, majoritatea cumparatorilor aleg ecranele de tip VA pentru configuratia echilibrata, iar cei ce se axeaza pe grafica, procesare si redare video vor alege de fiecare data un ecran de tip IPS, modelele mai noi (si in mod special cele curbate si ultrawide) fiind de altfel si cele mai bune indiferent cu ce alte tipuri de paneluri le comparam.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *