Review TV8K LG Miniled 65QNED993PB – Argumente NU PARERI

Televizorul 8K LG Miniled 65QNED993PB, bazat pe display-ul QNED – Miniled face parte din gama de televizoare Premium (flagship) a producătorului sud coreean LG. Lansat în 2021 ca vârf de gamă, se bazează pe tehnologia display-ului QNED Miniled, ce permite o iluminozitate mai puternică decât a OLED-urilor.

Haideți să vedem dacă merită achiziția acestui televizor 8K, în baza unei analize mai amănunțite, pe următorii piloni:

flanco.ro/

Analiza TV 8K LG Miniled 65QNED993PB

Seria 8K QNED de la LG

Televizorul LG 8K 65QNED993PB este un model din seria QNED 9 de la LG. Frați de serie sunt modelele 8K de 75 inch (75QNED993PB) și de 86 inch (86QNED993PB). Singurele diferențe între aceste modele de televizoare 8K de la LG sunt de diagonală, de preț (evident) precum și că ultimele două modele permit montarea unui suport de peret slim.

Această serie de televizoare sunt variante mult îmbunătățite față de NanoCell-urile 8K lansate de LG în urmă cu 2 ani (2020). De aceea, recomandarea noastră este să nu comparați nici prețul și nici specificațiile tehnice destul de abstrate între cele două serii, verdictul este clar și simplu: Seria QNED LG este peste NanoCell LG, indiferent de rezoluție.

Ecranul televizorului 8K LG 65QNED993PB

Întrucât la un televizor 8K contează cel mai mult (pe lângă preț) calitatea imaginii, vom insista mai mult asupra analizei ecranului și calității imaginii smart tv-ului 8K LG 65QNED993PB.

La fel ca la majoritatea televizoarelor LG, ecranul televizorului LG 8K 65QNED993PB este de tip IPS, ce permite unghiuri de vizualizare largi (un argument pozitiv), pe seama unui contrast mai scăzut (un argument negativ marginal). Dar, contrastul mai scăzut datorită ecranului IPS este compensat de iluminarea de tip full-array local dimming (spre deosebire de concurență), mai pe românește contrastul este crescut prin “porționarea” și iluminarea individuală și independentă a mai multor zone din ecran.

Nu afirmăm că este vorba de un compromis al calității imaginii și al ecranului, ci doar că tehnologii diferite de construcție a ecranului participă la orchestrarea unei imagini impecabile.

Unghiuri de vizualizare și mai largi

Diagonala ecranului este de 164 de cm, suficient de mare să ofere claritate și calitate în spații mari. Evident, nu se compară cu modelul din aceași serie LG 86QNED993PB de 217 cm, dar totuși, prețul modelului de 164 cm (65 inch) este de 4 ori mai mic (aici TV LG 8K QNED 86QNED993PB). În fotografia de mai jos, în partea stângă vedeți claritatea imaginii cu televizorul înclinat la 60 de grade (ceea ce înseamnă o plajă vizuală de 120 de grade), iar în dreapta la 45 de grade (plajă de vizualizare potențială de 90)

*0 grade înseamnă că privirea dvs. este perpendiculară cu ecranul (stați în centrul imaginii), iar 90 grade stați perfect în lateral și vizualizați doar muchia televizorului.

Review TV8K LG Miniled 65QNED993PB - Argumente NU PARERI
Televizor 8K LG 65QNED993PB unghi de vizualizare

Creat pentru filme, dar nu și pentru gaming

Un minus al acestui televizor este faptul că deși vine cu multe opțiuni de conectare HDMI 2.1, de viteză mare, lag foarte mic și un timp de răspuns rapid, nu oferă rata de refresh variabilă VRR. Asta înseamnă ca nu este un televizor pentru gaming. Dar pe de altă parte nici nu credem că ar fi “clienți” de gaming la un televizor cu o diagonală atât de mare.

Ecran IPS 8K de nota 10

Veți auzi de la mulți “părerologi de profesie” că ecranele IPS suferă de Burn-In, de apariția “fantomelor” pe ecran, imagini din scene precedente. Ei bine, se înșeală, în testele rtings.com televizorul 8K 65QNED993PB a primit nota maximă 10/10 la acest capitol!

Calitatea imaginii este excepțională

Calitate imagine este excepțională, 8K-ul LG suportă rezoluții 8K la 60Hz cu semnal de 8, 10 și 12bits. În ceea ce privește refresh rate-ul, puteți ajunge până la 120Hz la rezoluție 4K și asta într-un mod nativ, built-in.

Calitate imagine televizor Miniled LG 8K 65QNED993PB
Calitate imagine televizor Miniled LG 8K 65QNED993PB

În concluzie, în ceea ce privește ecranul, părerea noastră este că televizorul 8K LG 65QNED993PB vine cu foarte multe plusuri pentru un televizor de diagonală mare, unghiurile largi permit utilizatorului să privească imagini la claritate excepțională din orice colț al camerei, în timp ce minusul pe parte de gaming nu ar trebui să se aplice în cazul celor ce își doresc un televizor pentru filme, media și utilizare normală.

Sistemul de operare al LG 8K 65QNED993PB

Televizorul smart cu rezoluție 8K LG 65QNED993PB vine preinstalat cu cea mai recentă versiune (6.1 cu posibilitate de update ulterior) a sistemului de operare propriu WebOS de la LG. Ceea ce înseamnă ca meniul televizorului răspunde rapid la comenzi, indiferent de nr. de aplicații deschise. Părerea noastră este ca acesta este un avantaj major al televizoarelor LG față de modelele concurente de la Samsung cu al lui Tizen.

Ultima versiune a sistemului de operare implică și faptul că veți putea downloada mult mai multe aplicații pentru LG TV. Caz în care considerăm un nou argument pozitiv în recomandarea acestui model. Singurul minus al sistemului de operare este că nu permite eliminarea recomandărilor de aplicații sub formă de ads. Însă nu știu să existe vreun sistem de operare care să aibă această opțiune, nici în cazul Sony, Samsung sau Panasonic.

Calitatea sunetului 8K TV LG 65QNED993PB

În ceea ce privește calitatea sunetului: televizorul 8K LG TV QNED993PB excelează datorită capabilităților de redare (și transmitere către soundbar) a formatului Dolby Atmos, ceea ce poate să fie important pentru dvs. dacă sunteți un împătimit al vizionării de filme la calitate Blu-Ray. În plus, poate transmite (și reda) conținut audio doar prin simpla conectare prin HDMI, fără a fi necesare alte cabluri. De asemenea, suportă și redarea și transmitere a sunetului în sistem surround 5.1.

Difuzoarele sunt integrate și oferă o putere de 60W, ceea ce reprezintă standardul televizoarelor moderne 4K sau 8K.

În concluzie, televizorul 8K LG 65QNED993PB vine cu un pachet bogat în capabilități de redare a sunetului. Și nu ar trebui să fie o surpriză din partea unui producător de televizoare renumit pentru parteneriatele tehnologice ce au scop îmbunătățirea performanțelor audio ale televizorului (de ex. cel încheiat cu Harman Kardon).

Pentru a fi corecți, (re)-aducem în vedere faptul că televizoarele moderne, din considerente ce țin de design, (pentru că toți ne dorim cel mai slim – subțire TV nu-i așa?) fac compromisuri în ceea ce privește puterea sistemului audio. Boxele sunt suficient de puternice pentru utilizarea normală, dar dacă vreți să faceți un party, sau să obțineți o experiență surround reală 5.1, vă recomandăm totuși să achiziționați și un soundbar de calitate.

Telecomanda LG 8K Magic Remote

Smart TV-ul 8K 65QNED993PB este dotat cu telecomanda magică, Magic Remote, ce de regulă însoțește doar modelele de vârf de televizoare LG. Este o variantă îmbunătățită din punct de vedere al designului, ce păstrează opțiunea de voice control datorită microfonului încorporat, a utilizării de tip point-and-press (ca la consola Wii) și butoanele specifice tip scurtătură pentru aplicațiile de streaming precum Netflix, HBO Max (fostul HBO Go) sau Rakuten, în funcție de zonă.

Chiar dacă puteți controla totul din telecomanda LG Magic Remote, LG NU a făcut greșeala Samsung să elimine de pe TV butoanele de pornit/oprin, de modificare a programelor și volumului. Vă spun, este destul de frustrant pentru mine ca atunci când se blocheaza Tizen-ul să fiu nevoit să scot televizorul din priză.

Recomandare Televizor 8K LG Miniled 65 inch
Recomandare Televizor 8K LG Miniled 65 inch

Caracteristici suplimentare TV 8k LG 65QNED993PB

Merită menționate și următoarele caracteristici suplimentare:

  • în primul rând prețul este foarte bun pentru un 8K de această diagonală (vezi prețul la zi);
  • permite redarea conținutului de pe orice telefon (Android sau iOS iPhone) pe micul marele ecran prin wifi;
  • LG 65QNED993PB dispune de port CI+ pentru cardurile de acces conditional ale operatorilor de cablu din tara noastra.
  • conectivitatea WiFi 802.11 ac, LAN pentru internet de mare viteză precum și Bluetooth v5;
  • procesor dotat cu inteligență artificială a7 de generație a 4-a;
  • redă imagine în format Dolby Vision, HDR 10 și HLG (foarte important);
  • 14 tehnologii suplimentare pentru îmbunătățirea imaginii;
  • Clasă energetică G (în marja televizoarelor 8K concurente de aceași diagonală) cu un consum între 195 și 322Kw la 1000 de ore de funcționare, diferența fiind dată de modul HDR pornit/oprit;
  • Se poate monta pe perete cu ajutorul unui suport TV de peret 400×400;

Televizor 8K LG Miniled 65QNED993PB – Competiția cu modelele similare

Nu putem spune că televizorul 8K LG QNED993PB are vreun concurent serios în ceea ce privește performanțele, diagonala, prețul și brandul în niciun alt televizor de pe piață. Ca și argumente:

Televizor 8K LG Miniled 65QNED993PB – Verdict final

Televizorul cu rezoluție 8K și diagonală de 163 de cm de la LG, 65QNED993PB nu are un concurent serios pe piață, și am luat în calcul atât calitatea excepțională a imaginii, ecranul IPS fără bleeding sau burn-in, tehnologia Miniled, claritatea și versatilitatea sistemului de boxe audio, specificațiile și funcționalitățile suplimentare dar mai ales prețul.

Dacă vă doriți un televizor 8K de asemenea dimensiune, părerea noastră este ca LG-ul 8K 65QNED993PB este singura opțiune inteligentă (adică și cu ochii pe portofel).

Pentru un model de 55 de inch, vă recomand să citiți acest review: unde lupta între LG și Samsung este mai aprigă pe segmentul televizoarelor 8K de 55 de inch.

Televizor 8K LG Miniled 65QNED993PB – Magazine și prețuri

Televizorul LG QNED MiniLED 65QNED993PB, 164 cm, Smart, 8K Ultra HD, Clasa G poate fi cumpărat de la eMAG, evoMAG, CEL.ro si PCGarage. NU recomandăm Altex!

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. ANALIZA: TOP cele mai IEFTINE Televizoare 8K! - […] (+) Cel mai ieftin televizor 8K*, surprinzător pentru multi, este modelul LG 8K Miniled 65QNED993PB. Spun surprinzător pentru mulți,…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *