[GHID] CELE MAI BUNE (RAPIDE) Televizoare Smart pentru Jocuri PC si Console

O întrebare ce reapare de fiecare dată când dorim să achiziţionam un televizor (sau monitor PC) este: care este cel mai bun, performant, rapid televizor pentru jocuri PC şi console de jocuri, şi mai exact: care televizor are cel mai mic input lag de pe piaţă? În acest scurt ghid de achiziţionare a unui televizor pentru jocuri PC şi console de jocuri, vom încerca să vă oferim câteva informaţii ce vă vor fi de ajutor, raportându-ne la modelele de televizoare smart apărute în ultima perioadă şi pe piaţa din Romania. Am inclus, de asemenea, şi un tabel cu lag-ul de intrare al mai multor televizoare smart (cel mai mic număr înseamnă că respectivul model de televizor este şi cel mai indicat pentru jocuri).

Televizoare Gaming la eMAG

Ce caracteristici trebuie sa aibă un smart TV pentru a se preta conectării la o consolă de jocuri ? O imagine clară şi perfectă este esenţială pentru o experienţă bună de utilizare, însă cum jocurile pe calculator denotă o experienţă interactivă, spre deosebire de vizualizarea pasivă a unui film sau a unui program TV, există câţive factori esenţiali ce ar trebui luaţi în considerare: claritatea imaginii, Hertii şi input lag-ul. O gamă variată de televizoare smart la preţuri reduse, veţi găsi în oferta eMAG, evoMAGcel.ro magazine in oferta carora veti regasi cele mai bune televizoare pentru jocuri mentionate mai jos.

 

Despre Hertzi, rezoluţie şi FPS

 

Aţi auzit de multe ori despre Hertz (Hz, pe secundă) atunci când cereţi o părere mai avizată despre un televizor sau un monitor PC. O valoare crescută este un indicator pro, deosebit de relevant pentru un televizor sau un monitor bun şi rapid în jocuri, însă este important de menţionat că o consolă, chiar şi cea mai performantă precum un Playstation 4 sau un Xbox One redau jocurile la 60 frame-uri pe secundă maxim, câteodată chiar mai puţin. Jocurile pe PC pot ajunge până la 144 Hz când sunt conectate la un monitor ultra-performant de jocuri. Consolele de jocuri în acelaşi timp, nu pot reda rezoluţia 4K, fiind plafonate la Full HD.

Rata de refresh (Hz) nu trebuie să fie confundată cu FPS-ul, cadrele pe secundă. FPS este cât de repede poate placa grafică a computerului dvs. să redea cadre individuale în fiecare secundă în timp ce rata de reîmprospătare a imaginii (Hz) este o proprietate separată a monitorului sau televizorului dvs.: de câte ori pe secundă poate acesta să reîmprospăteze (refresh) ecranul, indiferent de cât de multe cadre (frame-uri) sunt transmise de către placa grafică.

Un televizor recomandat pentru jocurile PC necesită o rezoluţie Full HD, însă ar trebui să fiţi pregătiţi pentru 4K UHD, minim 100 Hertz frecvenţa şi o rată de frame-uri pe secundă de minim 100. O consolă de jocuri însă nu va putea reda mai mult decât 60fps-uri la rezoluţie Full HD. Televizoarele de pe piaţă pot reda fără nicio problemă rezoluţii Full HD (1080p) la 60 Hz, aşa că până când o consolă de jocuri nu va depăşi aceste limite, rezoluţia suplimentară sau numărul de Hz peste 60 nu sunt cu adevărat importante. Situaţia se schimbă însă dacă folosiţi televizorul conectat la o placă video a unui Desktop PC.

Merită menţionat că majoritatea consolelor de jocuri, nu redau imaginea la 60Hz în continuu, în funcţie de complexitatea graficii această valoare scade, şi nu are nicio legătură cu potenţa de redare a unui televizor. Un televizor smart redă tot şi cum îi este transmis de către sursă. Totodată, nu vă lăsaţi influenţaţi de etichetele up to 800Hz sau up to 1000Hz, aceste valori, de regulă, nu au nici în clin nici în mânecă cu Hz reali, reprezentând nişte slogane de marketing.

 

Input Lag-ul 

 

Dacă din punct de vedere al Hertzilor şi FPS-ului am lămurit-o, trecem la poate cel mai important indice care poate defini cât de bun este un televizor sau un monitor PC pentru jocuri: Input Lag-ul. Atunci când conectezi o consola la un TV, îţi doreşti ca imaginea să reacţioneze instant la comenzi şi să redea schimbările în mişcare lin, rapid şi fără choke-uri. Întârzierea – delay-ul este denumit input lag, şi înseamnă timpul necesar semnalului sursă să fie redat pe ecran. Pentru o experienţă cât mai bună în jocuri este evident că acest input lag trebuie să fie cât mai mic posibil. Input lag-ul este influenţat negativ de către post procesarea imaginii de către sistemul televizorului ceea ce înseamnă că reducerea sau oprirea acestor capabilităţi de „picture enhancement” şi recalibrarea televizorului vă poate ajuta să beneficiaţi de un input lag mai mic. O asemenea modalitate de a micşora lag-ul este inclusă de către producătorii de televizoare într-o setare standard a televizorului, şi anume „game mode”. Un lag de 200 milisecunde (20ms)  / o cincime de secundă este o mărime considerată perfectă pentru jocuri, iar televizoarele premium din ziua de astăzi pot ajunge la această valoare fără probleme, în mod special când jucaţi un FPS (first person shooter) sau un simulator auto.

Un input lag în jocuri de sub 50ms este considerat optim şi acceptabil pentru un televizor, însă cei ce îşi doresc perfecţiune ar trebui să aibă în vedere modelele ce pot diminua input lag-ul sub 30ms.

Televizoare Gaming la eMAG

Tabelul de mai jos vă prezintă input lag-ul mai multor modele de televizoare existente pe piaţă sau care sunt recomandate pentru jocuri. Input Lag-ul a fost calculat în game mode, după calibrarea televizorului, reprezentând astfel minimul la care puteţi ajunge după ce modificaţi setările standard.

An lansare Model TV / Review Input Lag Pret
2015 Sony seria X90 35 ms Pret
2015 Samsung JU6500 4K Curved 27 ms Pret
2015 Philips PFH5500 42ms Pret
2015 Samsung SUHD JS9500 20ms Pret
2015 Samsung JU7500 20ms Pret
2015 Panasonic CX700 38ms Pret
2014 LG EC9300 47ms
2014 Panasonic AS600 40ms
2014 Samsung H8000 35ms Pret
2014 Sony seria W8 28ms Pret
2015 Vizio M Series 18ms
2015 LG UF6407 56ms Pret
2015 LG 40UF7787 44ms Pret
2015 Samsung SUHD 48JS8500 37ms Pret

O gamă variată de televizoare smart la preţuri reduse, veţi găsi în oferta eMAG, evoMAGcel.ro .

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment