Care sunt diferentele intre Televizoarele Smart UltraHD 4K si cele Full HD?

Ce este 4K si Ultra HD? Exista avantaje in cazul televizoarelor smart cu rezolutie 4K UltraHD? Ce continut media este disponibil pentru aceasta serie de televizoare? In acest articol ne propunem sa expunem si diferentele (avantajele) intre rezolutiile UltraHD 4K si Full HD in cazul televizoarelor smart.

In timp ce am avut parte de filme cinematografice la rezolutie 4K de ani de zile, aceasta tehnologie a reusit sa ajunga cu intarziere si in casele noastre. Cu prețurile la televizoare 4K si UHD in cădere și din ce in ce mai multe variante de conținut disponibile, 4K (cunoscut si sub numele de Ultra HD) este pregatit sa acapereze piata televizoarelor inteligente destinate familiei. Modelele de televizoare smart cu rezolutia UltraHD 4K disponibile in Romania si la cele mai mici preturi le gasiti in oferta marilor retaileri online de electronice si electrocasnice din Romania: eMAG.ro, cel.ro, Flanco.ro, evoMAG.ro, badabum sau la Altex.ro.

Televizoare 4K care merita!

 

Care este diferența dintre Ultra HD și 4K?

 

Termenii Ultra HD și 4K au fost folositi alternativ, insemnand aproape acelasi lucru, cel din urmă termen (4K) fiind mai popular.

Cu toate acestea, în ceea ce privește home entertainment-ul televizoarelor smart, 4K este din punct de vedere tehnic un termen incorect, deoarece se referă la standardul de rezolutie cinema, (adica 4,096×2,160 pixeli). Standardul de rezolutie utilizat in cazul televizoarelor de acasa este cel Ultra HD, cu 3,840×2,160 pixeli, acest lucru datorindu-se de fapt potrivirii aspectului 16:9 al televizoarelor pentru acasa. În acest articol, vom folosi termenul Ultra HD pentru a defini rezolutia 4K. Toti cei 4 mari producatori de televizoare – Careul de Asi – Sony, Panasonic, Samsung si LG produc televizoare smart la rezolutie UltraHD.

 

Care este diferenta dintre Ultra HD si Full HD?

 

Răspunsul la aceasta intrebare: ce diferentiaza UltraHD 4K de Full HD este unul foarte simplu, si anume rezolutia imaginii rendate. În timp ce televizoarele Full HD au o rezoluție de 1,920×1,080 pixeli (un total de 2,073,600 pixeli), televizoarele Ultra HD au o rezoluție de 3,840×2,160 (un total de 8,294,400 pixeli).

Televizoarele HD Ultra 4K prezinta imagini ce au de patru ori rezoluția imaginilor televizoarelor Full HD standard, fiecare screenshot sau instantaneu fiind echivalent cu claritatea rezolutiei unei fotografii create cu o camera foto de 8MP.

Acest lucru inseamna practic ca veti beneficia de o creștere masivă a rezoluției, caz in care televizoarele UltraHD (4K) redau imagini cu detalii mult mai multe si profunde decat ar fi posibil cu un televizor Full HD. Fotografia de mai jos va va ajuta sa observati diferențele dintre diferitele tehnologii PAL TV, HD TV, Full HD si Ultra HD. După cum puteți observa, rezolutia Ultra HD reprezinta un salt tehnologic imens fata de Full HD, iar de HD si PAL chiar nu are sens sa mai discutam in continuare, aceste rezolutii nu se mai regasesc nici macar in cazul ofertelor de televizoare second hand de dimensiuni reduse, destinate de exemplu a fi folosite intr-o bucatarie pentru zgomot si imagini de fundal…

 

 Rezolutia, SINGURA DIFERENTA 4K si FullHD???

 

NU! Rezolutia nu este singura diferenta intre tehnologia televizoarelor smart 4K si cele Full HD! Unul dintre principalele lucruri ce nu s-a schimbat in oferta producatorilor de continut de-a lungul timpului datorita lipsei un dispozitiv corespunzator de redare este frame rate-ul la care vizionam filmele sau videoclipurile la un televizor. Majoritatea productiilor de televiziune sunt filmate la un frame rate de 24 fps (frame-uri, imagini pe secunda), exceptia venind din Marea Britanie unde acestea sunt filmate si redate la 25fps. Odata cu lansarea tehnologiei Ultra HD, televizoarele inteligente creaza premizele vizualizarii imaginilor video la 60 fps. Desi parerea unor carcotasi este ca o asemenea filmare ar da o tenta a miscarii precum celor create de amatori, ei bine acestia se inseala, intrucat filmele de actiune sau evenimentele sportive ce prezinta imagini in miscare mai rapida vor fi mai clare, mai line si vor face ca spectatorul sa fie „mai prins” in detaliile actiunii.

Rezolutia marita este doar un aspect, noul standard UltraHD 4K aduce suplimentar cateva imbunatatiri si avantaje majore experientei vizuale, precum culorile imbunatatite si un frame rate mai mare. In acelasi timp, experienta unui joc PC pe un ecran UltraHD va fi totala, imaginile in miscare vor fi mai clare, contrastul mai puternic si mai usor de procesat de catre ochi.

 

UltraHD: Culori imbunatatite

 

Tehnologia UltraHD 4K ofera o adâncime de culoare sporita datorita suportului nativ pentru imaginile in culori pe 10 si 12 biti, reprezentand astfel un avans tehnologic al calitatii culorii de pana la 50%. Veti scapa astfel de pixelii si umbrele ce apar in zonele de culoare, in cazul imaginilor concentrate in jurul unei singure nuante. Exemplul din fotografia de mai jos va evidentia diferentele intre adancimea de 8bit (standard) si cea de 10bit (UltraHD).

Asta înseamnă că televizorul dvs. smart va putea reda o gamă mai largă de culori, imagini mai vibrante și realiste, precum și aducerea în subtil detaliu a imaginii. UltraHD 4K nu se rezuma insa la rezolutia marita si culorile imbunatatite. Tehnologia UltraHD promite, de asemenea, imagini ce inglobeaza capabilitati High Dynamic Range (HDR).

cel mai mare Discount la Televizoarele 4K

 

Ce este HDR-ul?

 

HDR-ul sau gama dinamică în conținut, descrie raportul dintre cele mai întunecate și mai ușoare nuanțe ale unei imagini. De obicei, o imagine sau un film este filmat cu un interval dinamic relativ scăzut, ceea ce înseamnă că pierde unele detalii într-o parte a imaginii.

In functie de filmare, intr-o imagine este posibil să aveți o mulțime de detalii ascunse în umbra unei imagini, dar mai putine detalii filmate in cadrul unei parti mai luminoase a acesteia. Un televizor smart ce nu este HDReady nu va evidentia diferentele de claritate intre diferitele parti ale unei imagini, caz in care nu veti putea beneficia de toate detaliile unui cadru. HDR reuseste sa filtreze si sa proceseze parti din cadru si sa nu estompeze si sa egaleze imaginea.

Această tehnică HDRa fost utilizată în fotografie, in ultima vreme a fost preluata si de smartphone -urile de top, venind astfel si timpul cand aceasta procesare se muta in imagini video.

 

UHD imbunatateste sunetul?

 

Tehnologia UHD 4K nu are capabilitati de imbunatatire a sunetului, claritatea acestuia fiind o caracteristica exclusiva a calitatii boxelor si continutului redat la televizor.

Asta nu inseamna ca nu puteti beneficia de sunetul uimitor Stereo 7.1, Dolby TrueHD sau DTS-HD Master Audio insa sursa de redare si filmul definesc calitatea sunetului.

 

Pentru o filmare UltraHD ai nevoie de spatiu de stocare mare?

 

In cazul in care doresti sa filmezi cu o camera video 4K continut UltraHD sau doresti sa pastrezi anumite montaje, vei avea nevoie de mult mai mult spațiu de stocare și de lățime de bandă pentru a oferi imagini HD Ultra, dar nu la fel de mult cum crezi! În timp ce filmul actual Full HD folosește, în general, codecul H.264, HD Ultra este de obicei codificat cu ajutorul codecului H.265, cunoscut sub numele de High Efficiency Video Coding (HEVC). Vei avea nevoie de o putere de procesare suplimentara pentru codarea si decodarea filmelor in regim H.265, insa vei reduce dimensiunea unui fisier la aproape jumatatea unuia filmat si codat in H.264.

Din păcate, în afara de PC -uri (computerele personale tip desktop) ce au procesoare puternice și la care poti face ușor un upgrade, suportul codec-urilor HEVC nu poate fi adăugat retroactiv pe produse mai vechi.

 

Ce inseamna Mastered in 4K Blu-Rays?

 

Cu siguranta ati observat o serie din ce in ce mai mare de discuri Blu-Ray de la Sony ce contin specificatia Mastered in 4K. Având în vedere că cele mai multe filme sunt produse în format UltraHD 4K, mentiunea Mastered in 4K este de bun simt, in sensul ca filmul brut – original – nu a necesitat o procesare astfel incat sa i se mareasca rezolutia si astfel sa pierdeti din detalii si claritate la scalare. In fapt insa, apar anumite diferente, si acestea sunt destul de importante.

Discurile contin informatii create direct la rezolutie 4K sau chiar mai mare (am scris anterior ca se testeaza capabilitatile tehnologiei 8K sau chiar 11K de cei de la Samsung). Compresia folosita de Sony are avantajul utilizarii procesoarelor X-Reality Pro, astfel ca televizoarele Smart Sony reusesc sa faca un upscaling imbunatatit atunci cand vizualizezi un Blu-Ray standard dar Mastered in 4K. Desi nu ai un disc Blu-Ray nativ 4K, imaginea va fi mai apropiata de cea a unei imagini native UltraHD. De asemenea important, noile discuri folosesc specificația de culoare xvYCC; asta inseamna ca dacă ai un PlayStation, vei obține culori de înaltă definiție de pe aceste discuri.

In concluzie, Mastered in 4K este o metodă buna de a îmbunătăți Blu-Ray -urile standard, dar nu va reusi sa egaleze perfect calitatea imaginii și gama de culori pe care tehnologia Ultra HD o poate reda cu adevarat.

cel mai mare Discount la Televizoarele 4K

Modelele de televizoare smart cu rezolutia UltraHD 4K disponibile in Romania, le gasiti in oferta marilor retaileri de electronice si electrocasnice din Romania, precum eMAG.ro, cel.ro, Flanco.ro, evoMAG.ro , badabum sau la Altex.ro.

Author: Reviewer

Share This Post On