Ce este microLED-ul in materie de ecrane TV si display-uri?

microLED, cunoscut si ca micro-LED, mLED sau µLED este o tehnologie nou dezvoltata in productia de display-uri si cu aplicatie directa in industria televizoarelor premium. Ecranele microLED sunt formate din LED-uri individuale, de dimensiuni microscopice. Un display cu micro-led este unul al carui fiecare pixel de pe acesta este reprezentat de un microLED.

Tehnologia micro-led-urilor duce rezolutia unui display la maximul posibil pentru ochiul uman, care nu poate de regula distinge particule mai mici de 25 de microni. Practic, dimensiunea unui micro-led poate ajunge la 5 microni, un micron fiind a o mia parte dintr-un milimetru si cea mai mica particula a fumului de tigara.

Avantaje microLED vs OLED vs LCD-LED

Ecranele de tip microLED sunt mai eficiente energetic comparate cu deja conventionalele ecrane bazate pe tehnologia LCD-LED, oferind in acelasi timp un contrast practic infinit, practic exact ceea ce reprezinta avantajul principal al unui televizor de tip OLED. Insa spre deosebire de OLED, microLED-urile se bazeaza pe o tehnologie noua, ce pot oferi niveluri de luminozitate chiar si de 30 de ori mai mari si in acelasi timp un timp de raspuns mai mic.

In cazul microLED-urilor nu apar acele zone de screen burn-in ca la OLED-uri, intrucat micro-ledurile sunt construite din materie anorganica. Un alt avantaj al tehnologiei OLED, capabilitatea de a construi display-uri pliabile, va fi de asemenea si un apanaj al tehnologiei microLED.

Ar trebui mentionat ca televizoarele microLED sunt cu adevarat televizoare LED. Orice model de televizor actual de pe piata branduit LED in fapt este un televizor cu display LCD ce are un panel de iluminare LED in spate.

Toate aceste caracteristici tehnologice fac televizoarele microLED ca fiind superioare televizoarelor de tip OLED. Ramane insa de vazut daca vor putea concura la fel de bine si cu preturile ecranelor OLED, care in timp au devenit accesibile cumparatorului mediu de telefoane mobile, televizoare, laptop-uri sau monitoare PC.

Cum arata un display al unui televizor microled
Cum arata un display al unui televizor microled

Televizoare cu display MicroLED

Nu au fost lansate inca modele de televizoare microLED in scop comercial pentru consumatorii casnici, desi mai multi producatori lucreaza intens in a isi mari capacitatile de productie cat si de a imbunatati procesul tehnologic al microled-urilor. Samsung, Sony, LG, Tianma, Leyard si-au dezvaluit intentiile precum si pasii facuti in aceasta directie.

Primul display microLED a fost prezentat de catre Sony in 2012, pretul fiind insa unul astronomic. Catalogat drept Crystal Led Display, televizorul Sony avea o diagonala de 55 de inch si si permitea o rezolutie Full HD. Anul trecut (Septembrie 2019), Sony avansase suficient de mult incat sa poata prezenta televizoare bazate pe microLED ce permiteau rezolutii de 16K (modelul de 790 de inci). Cu cat digonala se mareste cu atat creste si rezolutia, fapt demonstrat si de televizoarele modulare Samsung ce au preluat numele unui model mai vechi, The Wall.

Televizorul MicroLED Samsunt The Wall 2020
Televizorul MicroLED Samsunt The Wall 2020

Daca pana acum modelele de televizoare microLED prezentate au avut scopul de a crea awareness cu privire la aceasta tehnologie sau la utilitatea acesteia, Samsung a anuntat ca este gata sa lanseze spre comercializare televizoarele cu display MicroLed. Scopul celor de la Samsung este sa inlocuiasca modelele de televizoare OLED ce domina cursa de televizoare premium, modele ce nu au facut si probabil nu vor face parte din seriile Samsung. Daca au trecut ani ca OLED-urile sa devina mainstream, probabil ca acelasi lucru se va intampla si cu televizoarele microLED.

Pana atunci, chinezii de la TCL au lansat deja spre vanzare primul televizor bazat pe tehnologia miniLED -urilor. Desi miniled-urile nu au capacitatea de a reda lumina proprie si sunt mai mari decat un microled tot reprezinta un mare pas in fata in materie de tehnologie TV si focusare si precizie a luminii si culorii. Putem afirma deci ca miniled-ul este un pas intermediar catre microLED doar din punct de vedere al dimensiunii si al numarului de led-uri maxim posibili intr-un ecran.

Telefoane mobile Microled

Apple a inceput sa dezvolte propriile sale eecrane cu display-uri microled, parerea noastra fiind ca viitoarele modele de iPhone, iMac, MacBook, iPad şi Apple Watch vor trece la tehnologia MicroLED atunci când aceasta va fi rentabilă pentru producţie în masă. Producţia panourilor microLED se doreste să rămână în fabrici proprii sau să fie licenţiate către parteneri. Astfel, Apple ar deţine controlul asupra încă unei componente importante, după ce a început în anii trecuţi să dezvolte chipset-uri proprietare, cipuri Bluetooth, sisteme de vibraţii şi cipuri grafice.

Telefoane mobile cu display micro-led
Telefoane mobile cu display micro-led

Bloomberg raportează însă că producţia de dispozitive echipate cu display-uri MicroLED de la Apple sunt la cel puţin doi ani distanţă, asta în cazul în care dezvoltarea acestora nu se va lovi de probleme pe parcurs.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment