Problemele televizoarelor OLED vs QLED: Screen Burn-In

Poate ati auzit de superbele imagini ale televizoarelor OLED. Pe de alta parte in lupta de argumente pro si contra OLED vs QLED vs LED au aparut in discutie si cateva dezavantaje si posibile probleme ale televizoarelor cu display OLED.

Vom vorbi in acest articol despre o problema grava atelevizoarelor, indiferent de tip, si nume efectul de screen burn-in (arderea afisajului) si care este frecventa si amplitudinea acestei probleme la televizoarele de tip OLED.

Ce este screen burn-in ?

Efectul de screen burn-in (arderea afisajului) apare in momentul in care o imagine statica (ii mai spunem imagine fantoma) se suprapune cu imaginile live redate de display-ul televizorului, monitorului sau chiar al telefonului mobil.

Probleme televizoare OLED Screen Burn In (arderea ecranului)
Probleme televizoare OLED Screen Burn In (arderea ecranului)

Veti observa efectul de burn in pe ecranul televizorului de mai sus ca fiind singla Dolby din mijlocul imaginii.

Aceasta imagine statica a efectului de burn-in va ajunge sa aiba caracter permanent, practic veti vedea tot timul pe display un contur sau o pata de forma imaginii statice, pixelii „arsi” nemaiputand ajunge la starea lor initiala de culoare si nici sa asculte de instructiunile de lumina, contrast sau culoare primite.

De ce apare screen burn-in la televizoare?

De regula aceste imagini fantoma apar in cazul in care display-ul a redat o imagine statica pe o perioada indelungata de timp, de exemplu meniul device-ului respectiv sau sigla unui post de televiziune.

Frecventa screen burn-in la televizoare OLED vs QLED

De mentionat ca desi imaginile fantoma pot aparea destul de des pentru cateva fractiuni de secunda, efectul permanent de burn-in este foarte rar in cazul utilizarii unui televizor in conditii normale.

Problemele televizoarelor OLED aferente burn-in-ului display-ului sunt probleme majore ale unui televizor insa incidenta este foarte rara si nu ar trebui sa va sperie. Ce-i drept s-a observat ca televizoarele OLED sunt mai predispuse la efectul de screen burn-in decat televizoarele LED sau televizoarele QLED.

Samsung profita de acest fapt si mentioneaza ca televizoarele sale QLED 4K sau televizoarele Samsung QLED 8K sunt burn-in free, adica nu vor avea acest gen de probleme. Acest „diagnostic” a fost sustinut si de revista germana VIDEO precum si de testele facute de specialisti independenti ce u acordat televizoarelor QLED si LED de la Samsung nota 10/10 in testele burn-in, in timp ce multi concurenti (printre care si OLED-urile) au primit nota 6. Dar merita mentionat ca este si o miscare de marketing a celor de la Samsung, intrucat au fost si cazuri (mai rare ca la OLED) de burn-in al televizoarelor QLED.

Problema nu este daca apare burn-in-ul (intrucat apare) ci dupa cate ore de utilizare apare acest fenomen. Iar daca granzii industriei de televizoare garanteaza un produs ar trebui sa fie suficient. Problema apare insa cat timp dorim noi sa utilizam un televizor dupa garantia oferita de producator.

Samsung a lansat primul televizor OLED in 2012 si in urma testelor au ajuns la concluzia ca tehnologia OLED are o problema: este mai predispusa la burn-in datorita materialelor organice utilizate in procesul de fabricatie al ecranelor, caz in care si-au concentrat atentia pe tehnologia Televizoarelor QLED bazata pe materiale anorganice si au renuntat sa investeasca in Televizoarele OLED precum rivalii LG.

Televizoare QLED vs OLED vs LED Probleme burn-in
Televizoare Samsung QLED vs OLED vs LED Probleme burn-in

Concluzii probleme burn-in OLED, QLED, LED

Screen Burn-in -ul se mai defineste si prin termenul de Image Retention (retinere de imagine).

In baza testelor facute in conditii de stress problema televizoarelor OLED apare mai des, iar OLED-urile au si o perioada de functionare la capacitate normala mai mica decat ale display-urilor deja mature LED sau QLED. (10.000 ore la luminozitate 100% sau 40.000 ore la luminozitate 25% conform testelor Rtings. Conform celor de la LG insa durata de functionare a unui OLED modern este de 100.000 ore)

Screen burn-in ul la televizoarele QLED in marea lor majoritate sunt temporare, spre deosebire de televizoarele OLED sau (anticele) plasme ale caror probleme devin iremediabile. Acest lucru se explica prin faptul ca pixelii unui QLED (care in fapt este un LED imbunatatit) nu reusesc sa se reseteze rapid la starea lor initiala, in timp ce pixelii unui televizor OLED se degradeaza iremediabil.

Screen burn-inul permanent insa apare foarte, foarte, foarte rar, sansele ca un televizor OLED sa aiba o asemenea problema in conditii de utilizare normala si in durata de viata de 5-7 ani sunt infime, problemele OLED cu burn-in-ul aparand de regula in teste de stres.

Samsung garanteaza televizoarele QLED in primii 10 ani de utilizare ca fiind burn-in free.

Sfaturi pentru a nu avea probleme cu burn-in -ul

Nu cumparati televizoarele ce au fost expuse si pornite in showroom, acestea de regula prezinta imagini statice sau filmulete de prezentare scurte devenind astfel predispuse problemelor aferente screen burn-in.

Interesati-va si primiti garantii / dovezi cu privire la perioada de utilizare a produselor resigilate, nu toate acestea provin din retur-uri, multe dintre ele pot fi revandute dupa ce au fost expuse si pornite in showroom mai multe ore decat utilizarea recomandata ca fiind normala de catre producator (8 ore pe zi).

Evitati sa utilizati pe televizor imagini statice indiferent cat de utile le-ati putea considera. Ne referim aici la modurile ambient ce permit afisarea unui ceas sau al unui wallpaper static (tablou) pentru a da o nota mai prietenoasa camerei. Pe cat de frumos se poate „ascunde” televizorul in decorul casei tale pe atat de dureroasa poata fi aparitia problemei burn-in.

Evitati utilizarea televizorului drept monitor pentru jocuri cu imagini statice (table, sah, pacman).

Evitati mentinerea pe ecran a iconitelor din meniul televizorului, precum ceasul sau numele si numarul canalului. Cu cat ecranul afiseaza imagini mai diverse cu atat „se consuma” mai greu tehnologia din spatele lui, fie OLED, QLED sau LED.

Toate aceste sfaturi le puteti considera valabile pentru orice device ce necesita un ecran: telefon mobil sau (in mod special) monitor PC, in caz contrar va veti trezi ca nu veti mai putea scapa de taskbar-ul de windows sau de wallpaper-ul desktopului.

In categoria televizoarelor LCD LED gasim LED-urile, ULED-urile, NanoCell-urile LG si QLED-urile Samsung. In categoria televizoarelor OLED gasim Televizoarele OLED LG, Televizoarele OLED Sony, Televizoarele OLED Panasonic si Televizoarele OLED Philips, toate display-urile OLED pentru televizoare (deci inclusiv ale tertilor) fiind fabricate doar de catre LG. Display-uri OLED pentru alte device-uri sunt produse si de Samsung, Kodak sau Sony.

Televizoare QLED | Televizoare OLED.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment