Ce trebuie sa stii despre ecranele miniLED 8K

TCL lanseaza o gama total noua de televizoare cu rezolutie 8K bazata pe tehnologia miniled. Iar pretul unui asemenea televizor miniled te va suprinde intr-un mod placut.

Cat timp microledurile Samsung (LED-uri mai mici decat miniled-urile) se afla inca la stadiul de prototipare si nu se adreseaza inca consumatorului obisnuit, potentialul miniled-urilor de a transforma rapid panel-urile LED in lupta lor cu OLED-ul este destul de mare.

flanco.ro/

Despre producatorul miniled-urilor

TCL este un producator chinez ce a cumparat o parte din operatiunile Sharp in Statele Unite. In 2019, ca si volum de vanzari de televizoare, TCL a oscilat intre locurile 1 si 2, singurul competitor TCL pe piata americana fiind gigantul sud corean Samsung. Va surprinde? Conform Sigmaintel, TCL a fost pe locul 2 in lume la vanzarea de televizoare in primele trei trimestre ale anului trecut.

Acestea fiind spuse, parca altfel priviti acum Oferta de Televizoare TCL , nu-i asa?

Seria de televizoare a anului 2020, purtand nr.8 si denumita Vidrian Mini-LED 8K TV este reprezentata de cele mai bune televizoare ale producatorului chinez TCL. Construite pe infrastructura miniled-urilor anuntata in 2019, TCL a adaugat in ecuatie rezolutia 8K, rezolutia de care vorbeste astazi toata lumea si am scris si noi intr-o serie de mini articole explicative 8K sau de comparatii intre televizoarele 8K disponibile si in Romania.

Insa cu lansarea seriei a opta de televizoare TCL in 2020, producatorul chinez se anunta ca un competitor serios in piata de televizoare premium. Televizoarele TCL le puteti cumpara de aici: Televizoare TCL.

Televizoarele TCL Vidrian Miniled
Televizoarele TCL Vidrian Miniled

Vidrian este denumirea seriei de televizoare super premium a celor de la TCL, acestia dorind prin comercializarea acestui model sa se lupte cu QLED-urile 8K de la Samsung, cu OLED-urile 8K Z9 LG sau cu cele mai performante televizoare OLED de buget mediu al celor de la Panasonic, seria GZ2000E.

Diferente OLED, LED incluzand miniled

Televizoarele moderne se impart in doua categorii, OLED sau LCD LED. Diferentele dintre acestea sunt date de tehnologia de fabricatie a ecranului.

  • ecranele OLED sunt formate din diode autoiluminate din materiale organice, acestea aprinzandu-se si stingandu-se individual.
  • ecranele LED sunt formate din mai multe panel-uri, panelul LCD (cristale lichide) primind lumina de la un panel LED anorganic. In categoria de LED-uri includem QLED-urile, ULED-urile, NanoCell-urile, microLED-urile (chiar si cele cu autoiluminare) si miniLED-urile.

Ce sunt miniled-urile?

Miniled-urile sunt deci LED-uri si functioneaza la fel ca acestea, o pelicula de cristale lichide iluminata din spate de un panel LED.

Care sunt diferentele intre miniled-uri si ledurile traditionale?

Dimensiunea standard a unui LED utilizat in industria de televizoare si monitoare PC are dimensiunea de 1000 microni (0,04 inci) in timp ce un miniled poate sa ajunga sa masoare 200 de microni (0,08 inci).

Cu cat ledurile sunt mai mici, cu atat pot fi puse mai multe in panelul de backlight ce ilumineaza pelicula de cristale lichide. In functie de diagonala televizorului numarul de minileduri al unui ecran poate fi de ordinul miilor.

Mentionam ca un microLED are dimensiuni mai mici decat un miniled. Problema cu microLED-uri este ca acestea inca nu au iesit din stadiul de research & development caz in care singurele modele de televizoare microLED in 2020 sunt prototipuri si nu se adreseaza publicului larg (sau comercial), pretul microledurilor fiind inca prohibitive.

Cum functioneaza miniledurile?

Asa cum se intampla cu orice ecran de tip LED, miniled-urile nu contin / redau imaginile de pe sticla, functionalitatea lor este de a transmite lumina catre cipurile LCD (pixeli) care contin informatia video. Culoarea fiecarui pixel este redata de catre filtrele si peliculele de rosu, verde sau albastru inainte de a ajunge pe ultimul layer ce il numim noi ecran TV.

LED-urile si miniledurile pot (in functie de tehnologie si producator) sa devina mai luminoase sau mai intunecate (Local Dimming) in grupuri mai mari sau mai mici denumite zone (Dimming Zones). Prin sincronizarea acestor zone apar imaginile si totodata si luminozitatea si contrastul acestora.

Cum functioneaza panel-urile de LED-uri
Cum functioneaza panel-urile de LED-uri – Imagine simplista exemplificativa

Televizoarele de tip LED primesc lumina de la un panel de LED-uri care poate fi amplasat fie pe marginile televizorilor (Iluminare laterala Edge) fie prin LED-uri amplasate pe toata suprafata ecranului (Iluminare directa – Direct Lighting) sau Full Array Backlighting. In cazul televizoarelor LED cu panel-uri LED pe zone ce pot fi iluminate sau stinse local, tehnologia este denumita Full Aray Local Dimming.

De ce sunt importante miniLED-urile?

Miniledurile devin importante intrucat vor permite o precizie suplimentara procesului de Iluminare locala pe zone a display-ului LCD sau QLED. Astfel se tinde spre granularitatea ecranelor OLED si a negrului cel mai negru prin costuri mai mici si cu avantajele tehnologiei LED in ceea ce priveste luminozitatea sporita.

Diferentele de claritate intre tehnologiile LED si miniLED
Diferentele de claritate intre tehnologiile LED si miniLED

In concluzie, mini LED se pozitioneaza ca o tehnologie superioara LED-ului standard in industria de televizoare si monitoare PC, trecand ca si QLED-urile sau micro LED-urile Samsung la un nivel superior de inovatie. Desi miniledurile vor avea un cost mai mare decat ledurile clasice, acestea au potentialul (in timp) de a fi mai ieftine decat microleduri sau OLEDuri.

Tehnologia miniLED este dezvoltata si comercializata de TCL in industria TV insa mai multi producatori au anuntat ca vor lansa monitoare PC miniLED (precum Acer sau Asus). Tehnologia miniled o veti mai gasi branduita ca si Quantum Contrast, o tactica de marketing ce targeteaza razboiul TCL – Samsung de pe piata americana.

Odată cu apariția competiției între noile televizoare Samsung cu display-uri Neo QLED 8K cât și a OLED-urilor 8K de la LG, miniled-urile au devenit considerabil mai ieftine. Chiar și așa, aceste televizoare 8K încă depășesc plafonul de 1500 de euro.

Predicția noastră este că aceste televizoare 8K bazate pe miniled vor rămâne în această plajă de prețuri o perioadă îndelungată, având în vedere că sunt montate pe Smart TV-uri cu diagonale mare și foarte mare.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *