Care sunt diferentele intre SDR, HDR si HDR10+ ?

In cazul in care ati citit specificatiile unui televizor 4K sau televizor 8K veti observa ca termenul HDR (high dynamic range) este destul de repetitiv si prezentat ca un avantaj al ecranelor de ultima generatie spre deosebire de standardul SDR mai vechi (standard dynamic range).

Ce este SDR Standard Dynamic Range?

Standardul SDR s-a aplicat televizoarelor CRT, lansate in urma cu zeci de ani in urma. Valorile luminii subpixelilor unui tub CRT variaza pe o scala de la 1 la 255 intre 16 si 238 si ca si redare de culoare reusesc sa cuprinda doar spatiul Rec.709 ce la randul lui reprezinta doar o mica parte din spatiul coloristic al spectrului luminii vizibile. Limitarile au fost de natura tehnica, intrucat un tub CRT nu putea reproduce fiecare culoare din spectrul de lumina asta insemnand ca nu toate culorile din realitate puteau fi reproduse fidel pe micul ecran.

flanco.ro/
SDR Explicatii SDR, HDR si HDR10 plus
SDR Explicatii SDR, HDR si HDR10 plus. Sursa: Panasonic

Ce este HDR High Dynamic Range?

Ulterior a aparut si standardul HDR odata cu aparitia televizoarelor inteligente ce au permis acoperirea unei game mai variate de culori si a unor intensitati mai mari de lumina.

Odata cu aparitia HDR ca si avantaj al televizoarelor de tip LCD-LED (fie QLED , NanoCell LED sau ULED) sau al celor televizoarelor OLED, pixelii acestora pot reda intreg spectrul de lumina de la 1 la 255 respectiv acopera o mai mare parte din spectrul luminii vizibile (Rec.2020). In imaginea de mai jos veti observa triunghiul mai mare (Rec.2020) poate reda o gama mai variata de culori decat triunghiul mic (Rec.709)

Info HDR Rec709 vs HDR Rec2020 8K si 4K vs SDR
Info HDR Rec709 vs HDR Rec2020 8K si 4K vs SDR. Foto: wikipedia

Cu alte cuvinte, televizoarele cu capacitate HDR extind raportul de contrast şi spaţiul cromatic pentru a oferi imagini mai realiste şi mai naturale, mai apropiate de modul în care ochii dvs. percep lumea în realitate. Nuanţele profunde de negru sunt combinate cu zone luminoase foarte strălucitoare pentru a oferi un nivel de realism care nu a fost posibil anterior.

HDR - Explicatii SDR, HDR si HDR10 plus
HDR – Explicatii SDR, HDR si HDR10 plus – Foto Panasonic

Ce este HDR10+ ?

Sunt mai multe standarde HDR in specificatile televizoarelor smart de astazi, cele mai noi fiind HDR10 (metadate statice) si HDR10+ (metadate dinamice). Diferenta dintre cele doua este ca in cazul metadatelor dinamice HDR10+ luminozitatea este ajustata scena cu scena, in timp ce in cazul metadatelor statice HDR10, luminozitatea este setata pentru intregul continut (film) fara posibilitatea de imbunatatire si ajustare a imaginii in timp real.

HDR 10 PLUS- Explicatii SDR, HDR si HDR10 plus
HDR 10 PLUS- Explicatii SDR, HDR si HDR10 plus Foto: Panasonic

HDR10+ este o platformă de metadate dinamice cu sursă deschisă, scutită de redevenţe pentru HDR (High Dynamic Range – Interval dinamic ridicat), creată de 20th Century Fox, Panasonic şi Samsung. Împreună, aceste 3 companii au format o entitate de licenţiere care autorizează licenţierea platformei HDR10+.

Ca si plus, mai mult decat atat, HDR10+ permite chiar procesorului cu specificatii de machine learning (Samsung Quantum AI Processor, LG Alpha9 Gen.3, Panasonic HCX Intelligent Processor , Sony X1 sau Philips PX5) ajustarea in timp real a luminozitatii in functie de mediul exterior (nivelul luminii din camera ta).

Asta inseamna ca desi veti cumpara un 4K nu automat acesta va putea reda toate culorile din spectru in cazul in care alegerea se indreapta catre un televizor no-name sau produs de catre un brand indoielnic.

Ca si certificare 8KA, specificatiile HDR10+ (sau echivalent) ar trebui sa fie standard la orice televizor 8K. Am spus sau echivalent intrucat LG de exemplu nu este membru 8KA preferand sa aiba propriile masuratori a tonurilor de lumina iar lipsa acestei certificari la un model LG nu inseamna neaparat ca imaginile televizorului 4K sau 8K de la LG vor fi mai slabe calitativ. Dar nu putem afirma cu siguranta aceleasi lucruri si despre alte branduri de televizoare din categoria no-name.

Tocmai de aceea va recomandam sa cumparati un televizor al unui brand cu greutate in industrie, fie el 4K sau 8K, LED, QLED, OLED sau Micro-LED si indiferent de diagonala (LG, Samsung, Sony, Panasonic, TCL, Loewe, Hisense sau Philips).

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cele mai ieftine OLED-uri LG 48A23LA, 55A23LA și 65A23LA - […] cu HDR: Televizorul suporta tehnologia HDR (High Dynamic Range), care ofera imagini mai vibrante si detaliate, cu contrast imbunatatit…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *