Samsung Smart TV mizeaza pe sistemul de operare Tizen

Samsung se va concentra pe sistemul de operare Tizen care va fi prezent pe toate noile sale modele de televizoare inteligente, spune compania care vrea sa promoveze propria platforma software si sa scada la maxim dependenta de Google Android. Tizen este un sistem pe baza de Linux creat impreuna cu Intel si se gaseste in prezent pe smartwatch-urile companiei, dar nu si pe tablete sau telefoane (cu exceptia telefonului ieftin Samsung Z1 destinat consumatorilor asiatici). Membrii asociatiei Tizen reprezinta cei mai importanti producatori din industria mobila, precum Samsung, Fujitsu, Huawei, Intel, KIT, NEC Casion, NTT DoCoMo, Orange, Panasonic, SK Telecom, Sprint si Vodafone. In prezent sistemul de operare Tizen a primit numeroase update-uri si upgrade-uri astfel ca daca initial era cunoscut sub numele de cod Larkspur – Tizen 1, OS-ul a evoluat la versiunea Tizen 2 – nume de cod Nectarine (v2.1) iar in octombrie 2015 a aparut Tizen versiunea 2.4.

Informatii Samsung Tizen

Tizen, sistemul de operare pentru terminale mobile, tablete, Smart TV şi camere foto, îşi are radacinile a din eforturile anterioare LiMo, Samsung Linux Platform şi Moblin. Tizen a apărut prima data în anul 2011, atunci când Intel a renunţat la dezvoltarea platformei MeeGo, punand Nokia in dificultate. Nokia mai de voie mai de nevoie au inceput colaborarea cu cei de la Samsung, ce aveau deja experienta in utilizarea Linuxului pe platformele mobile, cel mai celebru produs fiind probabil Bada OS, acest sistem insa desi a devenit popular nu a reusit sa acopere valurile de telefoane inteligente ce rulau Android. Celor doua companii li s-au alăturat ulterior şi alţi producători şi operatori, platforma software Tizen a fost implementată in 2014 doar pe ceasurile inteligente şi câteva aparate foto smart Samsung, insa va deveni unica platformă SmartTV incepand cu modelele din 2016.

Lista de preturi Televizoare Samsung

La inceput, din portofoliul Tizen au lipsit tocmai cele mai interesante produse: telefoanele şi tabletele, aspect insa la care Samsung deja lucreaza, testand piata asiatica cu cateva modele de telefoane inteligente low-end „echipate” cu Tizen precum Samsung Z1 si Samsung Z3.

Informatii si Pareri despre Sistemul de operare Samsung Tizen de pe telefoanele tabletele si televizoarele smart curbate SUHD Samsung
Informatii si Pareri despre Sistemul de operare Samsung Tizen de pe telefoanele tabletele si televizoarele smart curbate SUHD Samsung

Reuters noteaza ca Samsung, dupa ce a prezentat cateva prototipuri de televizoare smart ce ruleaza Tizen, e decis acum sa adopte pe scara larga sistemul de operare care va fi prezent pe toate noile modele de televizoare smart incepand cu anul 2015, iar SUHD-ul Curbat Smart 3D Samsung 55JS9000 4K Ultra HD este varful de lanceTizen, sistem care are Linux la baza este prezent pe cateva camere foto si pe smartwatch-uri Samsung, decizia de a-l folosi pe televizoare fiind semn ca Samsung vrea sa isi scada dependenta de sistemul Android al Google. Primele dispozitive cu Tizen au fost lansate in 2013, dar de abia de anul trecut Samsung a lansat mai multe ceasuri inteligente cu acest sistem care ar putea rula in viitor si pe masini de spalat si frigidere smart.

Sistemul de operare Samsung GUI Tizen are momentan o rata de penetrare foarte mica din cauza ca nu au fost lansate mai multe modele de smartphone-uri Samsung cu acest sistem, scepticii spunand ca numarul mic de utilizatori este o problema fiindca nici dezvoltatorii nu sunt motivati sa creeze multe aplicatii pentru un sistem cu atat de putini utilizatori. In plus, in medie pe smart TV sunt instalate si cumparate mult mai putine aplicatii decat pe smartphone. Totusi, un plus este ca smart TV-urile cu Tizen pot face streaming pe alte dispozitive Samsung aflate in apropiere, datorita conectivitatii Bluetootth si WiFi.

Intel este cea de-a doua companie importanta alaturi de care Samsung care sustine activ dezvoltarea sistemului de operare Tizen OS, iar producatorul a pus la punct deja o interfata grafica atragatoare pentru noul OS denumita Obsidian. Despre Tizen OS noutatile care apar sunt in general extrem de rare, iar pana de curand a trebuit sa ne multumim doar cu cateva mici incercari din partea dezvoltatorilor sistemului de operare. Acest lucru s-a schimbat odata cu aparitia televizoarelor Smart cu Tizen.

Televizoare Samsung Tizen

Samsung a lansat deja de la mijlocul anului 2015 noile televizoare smart SUHD cu sistemul de operare propriu Samsung Tizen, compania sud coreeana dorind sa promoveze si sa isi dezvolte propria platforma software (GUI si aplicatii) si sa scada in acelasi timp la maxim dependenta de mai popularul sistem de operare al celor de la Google, Android. Samsung Electronics isi va concentra sistemul de operare Tizen pe modelele cu ecran curbat, urmand ca ulterior sa lanseze si modele mai mici de Smart TV-uri Samsung Tizen cu diagonala pana la 32 de inci. Tehnologia de redare Smart Samsung SUHD, de la care aceste noi televizoare si-au luat numele, analizeaza automat luminozitatea imaginilor pentru a reduce consumul de energie, afisand in acelasi timp un contrast si luminozitate de pana la 2,5 ori mai bune decat televizoarele obisnuite, dar si de doua ori mai multe optiuni de reglare a culorilor.

Marimea medie a diagonalelor televizoarelor inteligente din sufrageriile europenilor a crescut constant in ultimii ani si va creste in continuare, a spus, directorul de vanzari si marketing al Samsung, Michael Zoeller, la evenimentul de prezentare a noutatilor pe care compania le va lansa in Europa.

In 2010 diagonala medie a televizoarelor din casele europenilor era de 32 de inci, acum este in intervalul 45-55 inci si in 2020 va ajunge la 65 inci, la clientii premium urmand sa aiba o medie de 75-85 inci, spune Zoeller.

In aceste conditii de piata, Samsung a prezentat trei noi serii de televizoare SUHD (JS9500, JS9000 si JS8500) cu dimensiuni ce variaza intre 48 si 88 inci, modelele fiind deja in ofertele marilor retaileri de electronice din Romania chiar din acest an, ba mai mult decat atat de la lansarea din aprilie 2015 si pana in promotiile de Craciun, pretul acestora scazand simtitor cu cateva zeci de procente.

Televizoarele Curbate cu Tizen

Prin aceste modele premium, Samsung vrea sa arate ca e hotarata sa se concentreze pe segmentul de modele de televizoare curbate, in Europa s-au vandut deja aproximativ 200.000 de astfel de televizoare in primele luni de la lansare, Zoeller exprimandu-si parerea ca TV-urile curbate au venit si nu ne vor parasi, reprezentand viitorul, desi multi nu isi ascundeau impresiile sceptice, insa experienta imersiva si calitatea imbunatatita a imaginii redate oferind o multime de argumente pro, convingand publicul.

 De ce insista Samsung pe televizoarele cu ecrane curbate? Aceste televizoare sunt mult mai adaptate curburii ochilor umani, spre deosebire de televizoarele plate la care difera distanta ochilor privitorilor fata de centrul televizorului, in comparatie cu distanta fata de marginile ecranului. Samsung mentioneaza ca la televizoarele curbate ochii vor fi mai putin deranjati si distorsiunile sunt minime, concomitent campul vizual ce se largeste.

Samsung + Intel = Tizen

Membrii asociatiei Tizen reprezinta cei mai importanti producatori din industria mobila, precum Samsung, Fujitsu, Huawei, Intel, KIT, NEC Casion, NTT DoCoMo, Orange, Panasonic, SK Telecom, Sprint si Vodafone.

TIZEN OS GUI Linux Based
TIZEN OS GUI Linux Based

Lista de preturi Televizoare Samsung

Tizen nu va fi sistemul de operare folosit doar de televizoarele inteligente de la Samsung. Si Intel, de cealalta parte, lucreaza in paralel la propria interfata mobila a Tizen OS, denumita Osidian, si care este testata in acest moment pe un terminal-prototip ce are nume de cod Josephine. Interesant este faptul ca UI-ul propus de Intel difera in mod semnificativ de TouchWiz-ul Samsung, cu alte cuvinte, ofera ceva nou. Icon-urile propuse de Intel in interfata grafica proprie pentru Tizen au forma de romb. De asemenea notificarile afisate pe ecranul device-ului au si ele aceeasi forma ca si iconitele aplicatiilor. Nu ne putem da seama cat de practica este alegerea facuta de Intel pentru grafica Obsidian, dar putem afirma clar ca este ceva nou, iar interfata aduce un suflu proaspat in peisaj, mai ales ca vorbim de un sistem de operare utilizat pentru telefoanele mobile entry-level. Pana atunci insa, sa ne multumim cu ofertele de televizoare inteligente premium cu sistem  de operare Tizen.

Author: Reviewer

Share This Post On