Totul despre DOLBY – Notiuni, standarde si explicatii

Multe device-uri sau continut media mentioneaza sau va prezinta logo-ul Dolby cu diverse denumiri: Dolby Atmos, Dolby Cinema, Dolby Vision IQ etc. Insa ce inseamna aceste standarde? Este doar o chestiune ce tine de marketing sau o avalizare a unui produs din partea unui simbol ce de cateva decade ne induc ideea de calitate?

Totul despre Dolby Vision IQ Atmos, Audio Surround, Dolby Voice, Dolby si Cinema
Totul despre Dolby Vision IQ Atmos, Audio Surround, Dolby Voice, Dolby si Cinema

Va vom explica in acest articol ce este Dolby, unde se aplica, la ce ajuta si de ce acest standard a devenit necesar atat in industria media cat si in optiunile dvs. de shopping de electronice sau continut.

De pe Dolby Wikipedia nu luam prea multe informatii. Sau cel putin nu informatii actualizate: „Dolby este denumirea unui laborator britanic specializat în studierea sunetului. Este creat de inginerul britanic Ray Dolby în anul 1965. Dolby este particularitatea cunoscută pentru sistemele de ameliorare a raportului semnal / zgomot și pentru redarea sunetului într -un mediu (în aer liber sau sală ). In cinematografie se folosește pentru redarea stereofonică a sunetului în sală cu ajutorul unor procesoare Dolby.”

Ei bine Dolby a depasit de mult timp bariera sunetului. Dolby a devenit si un standard de imagine, specificatiile Dolby Vision, Dolby Vision IQ sau Dolby Cinema sunt apanajul calitatii imaginilor si a scenelor in miscare nu doar a sunetului precum Dolby Atmos, Dolby Surround, Dolby On sau Dolby Voice.

La ce ajuta Dolby Audio?

Dolby Audio imbunatateste (ati ghicit) sunetul si livreaza dialoguri si detalii clare atat in cinema cat si pe device-urile ce se prezinta cu acest standard.

Ce inseamna Dolby Audio?
Ce inseamna Dolby Audio?

Dolby Audio permite sunet surround de 7.1 canale, incluzand sunet virtual pe castile audio. Se evidentiaza printr-un control dinamic si automatizat al volumului (de exemplu daca schimbati un post TV cu un altul) sau prin faptul ca ajuta la reducerea zgomotelor audio in cazul in care mariti volumul sunetului.Cu ce ajuta Dolby Atmos?

Dolby Atmos este o tehnologie avansata Dolby Audio, deci imbunatateste calitatea sunetului si reuseste sa aduca experienta sunetului 3D Surround de la cinematograf la tine acasa. Dolby Atmos se caracterizeaaza printr-un sunet puternic si in miscare datorita obiectelor audio si a speakere-lor de deasupra urechilor noastre.

Ce inseamna Dolby Atmos?
Ce inseamna Dolby Atmos?

Dolby Atmos a reusit chiar sa creeze sunete tridimensionale si in miscare chiar daca acesta este emanat dintr-un sistem de boxe central, undele sonice capata astfel spatialitate. Pe scurt, nu veti avea nevoie de boxe in tavan pentru ca sunetul obiectelor de pe micul ecran sa aiba prinda miscare. Mai multe detalii despre Dolby Atmos, aici.

Standardul Dolby Atmos il regasim de regula in cazul televizoarelor smart dar si in cazul soundbar-urilor, sistemelor de sunet de inalta fidelitate Home Cinema, Blu-Ray-urilor si DVD Player-elor si a castilor audio de gaming sau pentru DJ.

La ce ajuta Dolby Vision HDR?

Dolby Vision transforma modul in care experimentezi imaginea de pe micul si marele ecran, indiferent ca vorbim de filme, show-uri de televiziune sau jocuri.

Ce inseamna Dolby Vision?
Ce inseamna Dolby Vision?

Cu ajutorul Dolby Vision vei avea astfel parte de luminozitate crescuta, contrast puternic si culori ce dau viata si realitate scenelor filmate. Dolby Vision livreaza culori dintr-o paleta mai larga precum si o gradualitate mai puternica a culorilor, aducand mai multe nuante pe sticla, exact ca in natura. Specificatii tehnice, How-Tos, date tehnice despre Dolby Vision si HDR (High Dynamic Range) veti gasi in acest manual: Dolby Vision White Paper.

Cu ce ajuta Dolby Vision IQ?

Dolby Vision IQ este un standard (Dolby Vision imbunatatit) ce ajuta la imbunatatirea imaginilor in functie de mediul ambiental – interactiv.

Ce inseamna Dolby Vision IQ?
Ce inseamna Dolby Vision IQ?

Pe intelesul tuturor, Dolby Vision IQ ne va ajuta sa observam detaliile din scenele sau partile mai intunecate ale ecranului in momentul in care mediul ambiental (camera noastra) este foarte luminoasa. Aceste scene datorita diferentei de luminozitate sunt mai intunecate intrucat ochiul nostru s-a adaptat la un anume nivel de lumina. Functioneaza evident si invers, daca lumina din camera este stinga, ecranul va tinde sa diminueze luminozitatea ecranului. Dolby Vision IQ este utilizat cu precadere in cazul televizoarelor inteligente premium ale brandurilor de top.

Ce reprezinta Dolby Digital Cinema?

Dolby Digital Cinema este un standard cinematografic premium ce combina tehnologiile patentate Dolby Atmos si Dolby Vision. Acest standard concureaza cu la fel de bine cunoscutul IMAX sau cu XD de la Cinemark si RPX de la Regal. Deci, logo-ul Dolby Cinema presupune existenta a doua tehnologii, una de sunet si una video.

Ce inseamna Dolby Digital Cinema?
Ce inseamna Dolby Digital Cinema?

Dolby Cinema s-a lansat prima data in 2014 intr-un cinematograf olandez, in Eindhoven. In 2017, Dolby a anuntat un parteneriat cu reteaua de cinematografe Gaumont Pathe pentru a deschide inca 10 locatii, 7 dintre ele in Franta si alte 3 in Olanda.

Ce este Dolby Voice?

Dolby Voice este un standard de imbunatatire hardware si software a sunetului in cazul device-urilor si sistemelor de teleconferinte, speakerele cu microfon utilizate de exemplu in sedintele audio la distanta.

Asta nu inseamna ca Dolby Voice nu poate fi regasit si pe o camera video cu sistem de sunet integrat. Practic in orice device destinat lumii corporatiste unde calitatea sunetului si a video-ului conteaza pentru o mai buna intelegere la distanta Dolby Voice va fi un plus.

Ce face Dolby Voice in teleconferinte?
Ce face Dolby Voice in teleconferinte?

Dolby Voice poate fi regasit si in cazul telefoanelor mobile premium, poate fi o caracteristica a unui software video audio precum Skype, Teams sau Hangouts pentru a spori productivitatea.

Ce este Dolby Digital Plus?

Dolby Digital Plus este un sistem integrat de inalta definitie de stocare, livrare si redare a sunetului surround ce potenteaza experienta Dolby Audio in cinematografe, pe televizorul dvs, telefoane mobile, sisteme de operare sau browsere web.

Ce este Dolby Digital Plus?
Ce este Dolby Digital Plus?

Suporta un sistem de 7.1 canale si reda calitatea sunetului la calitate HD. Il regasiti de regula in cazul iPhone-ului (iOS), Laptopurilor Apple (macOS) ba chiar si in cazul televizoarelor inteligente (tvOS).

Dolby Digital Plus este integrat nativ in Windows 10 si in browserul Microsoft Edge si il veti gasi si in contentul anumitor titluri de pe Netflix.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *