Ce este Nextgen TV cu tuner ATSC 3.0?

Samsung Electronics a anunțat in ianuarie 2020 la CES că gama sa de televizoare QLED 8K 2020 va oferi tunere ATSC 3.0. Acest standard de transmisie de generație următoare oferă utilizatorilor rezoluții mai mari, experiențe audio interactive, mai realiste, menite să seteze un nou standard în ceea ce privește transmisiunile TV.

Pentru a nu pierde timpul cititorului, merita mentionat ca acest standard nu este folositor daca nu veti capta semnal TV din aer cu ajutorul unei antene, nefiind aplicabil televiziunii prin cablu, posturilor de televiziune de tip IP TV sau a antenei prin satelit. Insa, avantajele si posibilitatile sunt foarte mari.

„Samsung transformă în mod constant tehnologia pe care o aduce în atenția utilizatorilor săi, pentru a le oferi acestora o experiență unică, așa că această decizie a venit în mod natural. TV NEXTGEN cu ATSC 3.0 îmbunătățește experiența de vizionare pentru toți cei care dețin un televizor din gama QLED 8K 2020, dar nu numai. Suntem încântați să vedem cum acest standard îi determină pe partenerii noștri să creeze conținut și să gândească experiențe pentru ecosistemul 8K. Suntem de abia la început și ne bucurăm de potențialul maxim oferit de ATSC 3.0”.

Hyogun Lee, vicepreședinte executiv al Visual Display Business, Samsung Electronics

Samsung nu este singurul producator de televizoare ce va ingloba in produsele sale tunerul ATSC 3.0. Mai mult de 20 de modele de televizoare de la LG, Samsung si Sony vor avea parte de aceasta configuratie, si ne asteptam ca si alti producatori sa le urmeze exemplul.

Unul dintre principalele avantaje și îmbunătățiri cheie cu care vine NEXTGEN cu ATSC 3.0 față de standardul actual ATSC 1.0 este posibilitatea de a primi și reda conținut în rezoluție de până la 4K, mai mult decât redarea în Full HD, disponibilă în prezent. Acest lucru înseamnă că utilizatorii care dețin un televizor Samsung QLED 8K pot reda conținut 4K atunci când semnalele sunt transmise prin eter.

Ce este NEXTGEN TV?

NextGen TV este o caracteristica a televizoarelor ce permite receptia programelor TV „din aer”. Asta inseamna ca daca nu aveti semnal dat prin televiziunea prin cablu si sunteti nevoit sa captati semnalul cu ajutorul unei antene, veti putea avea parte nu doar de rezolutie Ultra HD 4K cat si de caracteristicile HDR, acces la o paleta mai mare de culori din gama DCI P3 ce necesita informatie digitala, frame rate-uri de pana la 120 Hz si multe alte imbunatatiri de imagine. Tot ce aveti nevoie este sa aveti o antena si un televizor cu capabilitati ale tunerului Next Gen TV ATSC 3.0.

Ce inseamna NEXTGEN TV si ATSC 3.0
Ce inseamna NEXTGEN TV si ATSC 3.0

Alături de rezoluția extraordinară, NEXTGEN TV aduce publicului o experiență audio mai captivantă și mai realistă. Funcțiile standardului Multi-Channel Object Audio și îmbunătățire a dialogului oferă utilizatorilor un sunet mai clar, oferind astfel o experiență imersivă, în plus față de sunetul surround tradițional. Standardul înseamnă, de asemenea, o îmbunătățire a conținutului și a informațiilor transmise.

Tehnologia NextGen TV si tunerul ATSC 3.0 poate fi usor integrata intr-un smartphone, caz in care veti putea urmari continut 4K direct pe telefonul dvs. Fara conexiune la internet sau antena TV.

Cand nu aveti nevoie de NextGen TV si tuner ATSC 3.0?

In cazul in care receptia programelor TV o faceti prin televiziune prin cablu, prin internet sau printr-o antena satelit, nu aveti nevoie de un tuner ATSC 3.0 si nici de imbunatatirile NextGen TV.

Tranzitia spre acest standard necesita upgrade-uri ale retelelor de televiziune. Aceasta tranzitie nu este obligatorie insa in multe cazuri va fi necesara.

Standardul ATSC 3.0 nu este compatibil cu standardul ATSC 1.0. Insa televiziunile ce vor adopta acest nou standard vor fi obligate sa pastreze semnalul anterior.

In Statele Unite, formatul ATSC 3.0 Nextgen va fi pana la finele anului 2020 disponibil catre 70% din populatie conform angajamentelor posturilor de televiziune americane.

Este ATSC 3.0 NextGen TV o tehnologie spion?

Ei bine, tehnologia ATSC 3.0 NextGen nu este recomandata celor ce si-au facut din teoria conspiratiei un mod de viata. Desi consideram un avantaj faptul ca posturile de televiziune vor sti cand si cat le urmariti emisiunile transmise, unii dintre noi ar putea considera ca ar fi o limitare a dreptului de confidentialitate. Desi nu se va putea identifica exact persoana sau locatia care urmareste un anume post, statiile de televiziune vor avea informatii in timp real cu privire la telespectator (ce emisiuni sunt vizualizate, ce posturi, intre ce ore). Acest lucru va putea face publicitatea mai targetata, analiza ce show prinde si ce nu si asa mai departe.

Nu ar trebui sa ne sperie aceasta noua tehnologie intrucat daca aveti deja o conexiune la internet pe care o folositi, google / facebook si practic orice site are deja informatii cu privire la continutul urmarit, cat timp, in ce perioada, de pe ce device, cum ati accesat pagina respectiva si unde „va duceti” in online dupa aceea.

Samsung își dedică eforturile de cercetare și dezvoltare în domeniul rezoluției de înaltă calitate de mulți ani. Compania a colaborat cu Pearl TV și Asociația Națională a Radiodifuzorilor (National Association of Broadcasters) pentru testarea de noi funcții și difuzarea de transmisii experimentale, în cadrul multor evenimente și colaborări din industrie. Prin aceste eforturi, Samsung este responsabil de cea mai bună experiență de vizionare Ultra HD și oferă radiodifuzorilor posibilitatea de a continua să inoveze în ecosistemul 8K.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment