Ce inseamna standardul si certificarea UHD Alliance?

Poate ati auzit pana acum de termenul UHD Alliance, certificarea UHD Alliance sau logo-ul UHD Alliance odata cu lansarea din ce in ce mai multor modele de smart tv-uri cu capacitati de redare 4K sau UltraHD. Ce reprezinta însă această denumire, care este avantajul dvs. dacă veţi cumpăra un televizor sau un Blu-Ray ce poartă eticheta UHDA? 

Ce inseamna UHD Alliance?

Studiorile Hollywoodiene, producatori de electronice, producatori de continut, companii de post procesare si productie de tehnologie si de media si-au unit fortele pentru a crea un ecosistem de specificatii si caracteristici integrate pentru a putea standardiza echipamentele UltraHD in functie de rezolutie, luminozitate, paleta de culori astfel incat sa existe o mai buna ierarhizare in categoria de produse cu capacitati de redare UltraHD Premium. Pe scurt UHD Alliance certifica faptul ca produsul, tehnologia, continutul respectiv contine, imbina, reda si confera imagini de calitate premium experientei de vizionare a consumatorului de acasa.

Aceaşi standardizare este valabilă şi pentru Blu-Ray-urile UHD. Un Blu-Ray poate transmite o cantitate impresionantă de informaţii, mult peste ce poate transmite un decodor digital, un semnal de pe satelit sau o transmisiune pe internet limitată de o bandă de transfer ce ar trebui să fie acceptabilă pentru consumatori. Caz în care, odată cu lansarea Blu-Ray-urilor UHD, televizoarele dvs smart 4K sau chiar 8K vor putea reda imagini şi sunete în detalii perfecte.

Ce inseamna si reprezinta Standardizarea si Certificarea UHD Alliance

Ce inseamna si reprezinta Standardizarea si Certificarea UHD Alliance

ULTRAHD Premium - Certificarea UHD Alliance a Smart TV-urilor

ULTRAHD Premium – Certificarea UHD Alliance a Smart TV-urilor

Membrii fondatori UHD Alliance 2015: DIRECTV, Dolby, LG Electronics Inc., Netflix, Panasonic Corporation, Samsung Electronics Co., Ltd., Sharp Corporation, Sony Visual Product Inc., Technicolor, The Walt Disney Studios, Twentieth Century Fox si Warner Bros. Entertainment. După cum puteți vedea, acestea sunt unele dintre cele mai mari nume din industria de divertisment si tehnologie, asta inseamna ca Alianța nu este un mic grup de interese, este un amalgam de corporații si producatori mari aflate intr-o continua competitie, competitie ce an de an creaza noi tehnologii, tehnologii ce pot sa schimbe foarte usor locurile pe podiumul vanzarilor si al increderii consumatorilor.

Televizoare Smart Full HD, 4K TV si SUHD la Altex

Odata cu aparitia tehnologiei 4K sau UltraHD, o luptă pe standarde și formate concurente au reusit sa ameteasca consumatorii finali, iar tehnologia Blu-Ray, HD DVD, internetul 3D au devenit denumiri de marketing, fara a se mai putea sintetiza printr-o definitie clara, pe deplin inteleasa de consumatori. Consortiului UHD Alliance, constituit initial in 2015 de catre marii producatori ai industriei de divertisment si tehnologie, la care au aderat din ce in ce mai multi parteneri, se angajează să asigure că nu se va întâmpla acelasi lucru si cu tehnologia Ultra HD. Scopul acestei asociatii este pe deplin definit prin declaratia presedintelui executiv al Twenty Century Fox, Mike Dunn, care a afirmat ca „Daca nu ai un grup de standarde care incheagă industria, atunci aceasta nu este perfectă pentru consumator.”

Cum sti ca un produs este certificat UHD Alliance?

Fiecare device, componenta sau serviciu care prezinta logo-ul UHD Alliance garanteaza ca aceste contine specificatile tehnice minime (rezolutie, adancime de culoare, luminozitate maxima, niveluri de negru) pentru a fi considerat un produs optim pentru redarea celor mai bune imagini Ultra HD, indiferent ca acestea vin de pe un suport fizic precum un Blu-Ray UltraHD sau ca urmare a unui abonament de streaming 4K de la Netflix sau Amazon. Asta nu inseamna ca produsele care nu prezinta logo-ul UHD Alliance nu sunt compatibile cu aceasta standardizare (de ex. Vizio) sau ca este suficient acest logo pentru a primi aceasi calitate. LG, prin lansarea ultimului sau model la CES 2016, Smart Tv-ul LG G6 Signature ce depaseste cu mult acoperirea de culoare de 90% standard UHD Alliance (99%) in timp ce Panasonic cu modelul Viera TX-65DX900 reuseste sa atinga cel putin 1000 nits luminozitate (vs 450 cd/m2 considerati minim necesar de catre standardul UHDA).

Ce inseamna standardul si certificarea UHD Alliance

Ce inseamna standardul si certificarea UHD Alliance

UHDA este in prezent axat pe tehnologia hardware, precum televizoarele si blu-ray-urile dar si pe continutul de streaming, insa acest standard se doreste a fi implementat astfel incat sa poata fi considerat o referinta si in industria de distribuire a continutului media, prin satelit, internet sau cablu.

Ce caracteristici prezinta un TV UHDA?

Elementele si specificaţiile de bază ale UHDA sunt deja clare: un televizor Premium UHD înseamnă că are de patru ori rezoluția HD 1080p, aproape 8,3 mil pixeli, care se traduce prin linii fine si mai multe detalii. Știm de asemenea că UHD pot ocupa conținut livrat la 60 de cadre pe secundă (fps), majoritatea televizoarelor din ziua de astăzi pot reda maxim 30fps şi videoclipuri filmate la 24fps.

Dacă un produs 4K este descris ca Ultra HD Premium sau nu, ei bine acest lucru nu afectează rezoluția ecranului- 4K este tot un 2160p (adica rezolutie 3840 x 2160), iar 4K, UHD, UltraHD, Super UHD, SUHD, si practic orice termen ce intra in umbrela UHD denota acelasi lucru, capabilitatea de a reda rezolutia 3840 x 2160 pixeli. Logo-ul UHD Alliance, sau Premium UltraHD certifica faptul ca produsul respectiv reuseste sa redea imagini in culori de inalta calitate, are un HD (interval dinamic ridicat) si totodata respecta si standardele audio maxime.

Dar Alianța UHD crede ca „ultra” în UHD ar trebui să însemne mai mult, si asta pentru că SE POATE. De aceea, vor fi adăugate noi caracteristici si specificaţii astfel încât standardizarea, compararea şi decizia de cumpărare să fie cât mai corectă.

Paleta de culori

În cazul în care scopul final al unui televizor este acela de a reda cât mai real imaginile din viaţa reală, atunci televizoarele ar trebui să poată să reproducă cât mai mult din spectrul de culori vizibil. Această capacitate este acum posibilă pe o gamă largă de televizoare datorită panourilor de afișaj OLED, dar şi pe noua tehnologie a televizoarelor LCD cu LED-uri, denumită Quantum Dots (punctele cuantice). Pentru a vă da o idee de ce înseamnă creșterea acoperirii paletei de culori, vă recomandăm să urmăriţi imaginea de mai jos. Tehnologia Rec.709 (cel mai mic triunghi) poate reda toate culorile dinăuntrul acestuia, iar această tehnologie este disponibilă pe televizoarele cu capacităţi HD. Noua tehnologie de afişare UHD, poate depăşi DCI P3, caz în care poate reda toate culorile din triunghiul din mijloc, fiind exact culorile posibile a fi vizualizate pe marele ecran la un cinematograf HD, şi se apropie de triunghiul cel mare (Rec 2020), acest triunghi prezintă toate culorile ce pot fi redate posibil de un televizor, prag la care niciun televizor nu a ajuns până acum.

Cu ce ne ajuta Tehnologia Quantum Dots in redarea culorilor la un Smart TV?

Cu ce ne ajuta Tehnologia Quantum Dots in redarea culorilor la un Smart TV?

HDR High Dinamic Range

Un alt element important al unui televizor în misiunea sa de a reda imaginile perfecte este intervalul dinamic, un interval dinamic ridicat (HDR High Dinamic Range) se traduce prin contrast intens între lumină şi întuneric, şi necesită negru mai închis şi un alb mai luminos, si mai multe detalii ale umbrei. Majoritatea televizoarelor actuale existente în sufrageriile noastre, produc aproximativ 100 nits luminozitate. Tehnologia Dolby Vision însă poate să ridice acest nivel la 4000 nits! Nici măcar nu trebuie să şti ce înseamnă un nit pentru a îţi da seama de acest salt uriaş în luminozitate, multi chiar ar putea să spună … mda … dar totuşi mult prea luminos. Evident, nu putem nici infirma şi nici confirma această părere, însă ceea ce contează este că tehnologia are suficient loc de dezvoltare chiar şi în condiţiile actuale, şi asta înseamnă că vom avea televizoare ce vor reda din ce în ce mai bine imaginile din viaţa reală. NIT-ul este o unitate de măsurare a intensităţii luminii. Un nit înseamnă o candelă pe metru pătrat, candela fiind evident candelă putere şi reprezintă lumina emisă de o lumânare de seu uzuală. Din punct de vedere tehnic … ei bine nu-şi are sensul explicitarea tehnică.

Mastered in 4K

Când se face un film, există un punct în acest proces în care directorul filmului, un colorist, și o grămadă de alte persoane aduna-o cameră și „masterează” (procesează) filmul. Când fac acest lucru, ei crează mai multe versiuni sau copii ale filmului, unul pentru cinematograf, altul pentru DVD-uri şi variante de televiziune sau internet. Acest lucru este necesar deoarece cinematografele pot produce o gamă mai largă de culori decât televizoarele normale, însă televizoarele sunt superioare din punct de vedere al strălucirii imaginii, caz în care o copie nu va reprezenta exact realitatea filmată sau mai rău impresia artistică a regizorului. Însă cu menţiunea Mastered in 4K veţi avea siguranţa că DVD-ul dvs. a fost procesat astfel încât să nu pierdeţi niciun detaliu, şi să fiţi cât mai aproape de imaginea iniţială şi dorită a filmului, fără compromisuri de culori, lumină, strălucire sau detalii.

Televizoare Smart Full HD, 4K TV si SUHD la evoMAG

La Salonul de tehnologie din Statele Unite CES în 2016, Samsung şi LG au anunţat că întreaga gamă de televizoare smart lansate în 2016, dar şi modelele de top din 2015 au caracteristicile tehnice certificării UltraHD Premium de către UHD Alliance.

Author: Reviewer

Share This Post On