Televizoarele Samsung – Modelele 2020 explicate

La inceputul fiecarui an, cei mai cunoscuti producatori de televizoare isi lanseaza „colectia” de modele cu care spera sa muste o cota cat mai mare din vanzari. Ne vom indrepta in acest articol asupra noii serii de televizoare de la Samsung, modelele anului 2020 de LED-uri si QLED-uri.

Cum afli in ce an a fost produs televizorul?

Despre codificarea televizoarelor Samsung am scris intr-un articol precedent. Puteti afla dupa codul serial, piata de destinatie a modelului (spre a evita de exemplu tzeapa evomag cu telefoane destinate strict pietei chineze), diagonala, tipul ecranului (LED sau QLED) precum si ierarhia acestuia in functie de specificatiile tehnice.

Modelele de televizoare Samsung 2020

Modelele de televizoare Samsung produse si lansate in 2020 se identifica prin mentionarea in codul televizorului a indicativului TU in cazul LED-urilor, indicativ mentionat dupa diagonala (de exemplu 50TU8000) sau a literei T dupa seria de calitate (Q75Q80T).

Televizoare LED Samsung 2020

 • UN50TU8000 de 50 de inch, seria 8, rezolutie 4K
 • UN55TU8000 de 55 de inch, seria 8, rezolutie 4K
 • UN65TU8000 de 65 de inch, seria 8, rezolutie 4K
 • UN75TU8000 de 75 de inch, seria 8, rezolutie 4K
 • UN65TU7000 de 65 de inch, seria 7 , rezolutie 4K
 • UN75TU7000 de 75 de inch, seria 7 , rezolutie 4K

Televizoarele QLED Samsung 2020

 • QN65Q70T QLED-ul de 65 de inch, seria 7, rezolutie 4K
 • QN75Q70T QLED-ul de 75 de inch, seria 7 , rezolutie 4K
 • QN75LS03T de 75 de inch, QLED-ul The Frame , rezolutie 4K
 • QN43Q60T, QLED de 43 de inch, seria 6 , rezolutie 4K
 • QN50Q60T, QLED de 50 de inch, seria 6 , rezolutie 4K
 • QN55Q60T, QLED de 55 de inch, seria 6 , rezolutie 4K
 • QN65Q60T, QLED de 65 de inch, seria 6 , rezolutie 4K
 • QN75Q60T, QLED de 75 de inch, seria 6 , rezolutie 4K
 • QN65Q80T, QLED de 65 de inch, seria 8 , rezolutie 4K
 • QN75Q80T, QLED de 75 de inch, seria 8 , rezolutie 4K
 • QPT-8K, rezolutie 8K ce vin la pachet cu standardul HDR HDR10+ tech, acoperirea integrala a culorilor DCI P3 si luminozitate maxima de 2000 de nits. Acest 8K QLED va fi disponibil in variantele de 65, 75 si 98 de inch. Acestea inlocuiesc seria 9 2019 rezervata modelelor de televizoare Samsung QLED cu rezolutie 8K, in ordinea specificatiilor tehnice si performanta 75Q900R, 55Q950RB, 65Q950RB si 82Q950RB.

Ca si numar serial, modelele de televizoare Samsung le veti gasi cu indicativul modelului urmat de sufixul FXZA (de exemplu QN65Q70TFXZA). De regula acest indicativ se poate schimba si reprezinta o varianta de design sau o serie unica pentru un anumit distribuitor.

Avantajele si dezavantajele modelelor de televizoare Samsung 2020

Vom face o comparatie intre modelele de televizoare Samsung ale anului 2020, prin prisma celor mai importante specificatii tehnice.

1) Tehnologie ecran LED sau QLED

Primele diferente apar datorita tehnologiei ecranului de tip LED. Desi toate modelele Samsung au la baza tehnologia LED, modelele de QLED-uri de la Samsung reprezinta o tehnologie proprie, nou dezvoltata, ce se bazeaza pe punctele cuantice. Am scris anterior despre tehnologia Quantum Dots, ce trebuie insa sa retineti este ca aceste display-uri sunt mai performante, redau o paleta mai variata de culori, prezinta luminozitate si contrast mai mare, timp de raspuns mai bun si un refresh rate mai rapid.

Un televizor Samsung QLED poate reda o gama mai mare de culori, practic atinge aproape 100% din paleta DCI P3.

In concluzie, QLED-ul este varianta premium a televizoarelor Samsung si ar trebui sa fie preferata televizoarelor Samsung de tip LED. Mentionam insa ca un LED din seria a 8-a poate fi mai bun decat un QLED din seria a 6-a, deci primul lucru pe care ar trebui sa il aveti in vedere inainte de cumpararea unui televizor Samsung este sa va intrebati: din ce serie face parte.

2) Rezolutia ecranului

Dupa cum v-ati dat seama si din tabelul initial, televizoarele Samsung ale anului 2020 sunt impartite in doua categorii din punct de vedere al rezolutiei:

Pana cand rezolutia 8K va deveni mai accesibila, continut video mai variat iar cererea va fi mai mare, doar modelele de top de televizoare Samsung, serii limitate vor putea desfasura pe ecran cei aproape 8000 de pixeli. Este insa de apreciat ca Samsung nu mai produce televizoare cu rezolutie mai mica de 4K.

3) Tipul iluminarii (Edge sau Local)

Despre tipul iluminarii ecranului (Edge sau Full Array Local Dimming) am scris pe larg intr-un articol precedent.

Ce trebuie sa retineti: Iluminarea (si estomparea) locala Full Array Local Dimming este superioara iluminarii Edge Lit (de pe margini). Imaginile vor fi mai puternice si mai precise datorita iluminarii independente pe zone. Acest tip de iluminare este apanajul televizoarelor cu ecran LED ce necesita lumina suplimentara, spre deosebire de televizoarele de tip OLED unde fiecare pixel / dioda este autoiluminanta. Si OLED-ul are insa dezavantajele lui, de la screen burn-in si pana la consumul de energie.

Televizoarele Samsung 2020 se prezinta cu ecrane Edge Lit cu exceptia serilor 8 si 9 QLED ce sunt Direct LED (Full Array Local Dimming). Caz in care daca bugetul va permite, va recomandam sa va indreptati spre modelele de televizoare 80T (astazi gasim QN65Q80T, QN75Q80T).

4) Capabilitati HDR

HDR (High Dynamic Range) este un format de imbunatatire al imaginii ce ar trebui sa fie standard pentru orice model de televizoare. Toate televizoarele Samsung 2020 redau acest format fara probleme. In ultimii ani insa noi formate HDR au aparut pe piata, HDR10+, HLG sau Dolby Vision si Dolby Vision IQ

Televizoarele Samsung 2020 indiferent de model sunt certificate ca avand standard HDR insa doar modelele QLED (din orice serie) permit metadatele HDR10+ respectiv standardul SDR/HDR HLG.

5) Frecventa Refresh Rate

Refresh rate-ul si frecventa acestuia imbunatatesc imaginile rapide prin redarea mai multor scene intermediare. Aceste scene pot fi scene (imagini) noi si astfel vorbim de frame rate sau scene identice reimprospatate in cazul vertical refresh rate.

Refresh rate-ul vertical al televizoarelor Samsung modelele anului 2000 este de 60 Hz, cu exceptia seriei 8 si 9 a QLED-urilor ce permit un refresh rate vertical de 120 Hz. Cu cat este mai mare, cu atat mai bine.

In ceea ce priveste frame rate-ul sau motion rate-ul, toate televizoarele Samsung 2020 au o valoare de minim 120 frame-uri pe secunda, cu exceptia celor din seria 8 si 9 ce ajung si pana la 240 fps.

6) Panel VA sau IPS

Cristalele lichide la un televizor LED si modul de aranjare al acestora definesc un nou atribut al ecranelor TV. Televizoarele moderne sunt fie de tip VA fie de tip IPS. Vezi aici diferentele VA / IPS.

Un ecran de tip IPS are unghiuri de vizualizare mai bune decat un ecran de tip VA. Este superior si din punct de vedere al culorilor redate (insa nu si superior QLED-urilor). Insa un ecran de tip VA permite un contrast marit, refresh rate mai mare, si un input lag mai bun in modul de gaming.

In concluzie, televizoarele Samsung 2020 cu ecran de tip VA permit un contrast marit, scene mai rapide si sunt mai pretabile pentru gaming. Daca doriti insa unghiuri de vizulizare ceva mai mari, ar trebui sa va indreptati catre un televizor cu ecran IPS (LG, Sony sau Panasonic). In functie de ce asteptari aveti de la un TV ar fi bine sa puneti in balanta avatajele si dezavantajele ecranelor IPS si VA.

7) Sistemul de operare unic TIZEN

Toate televizoarele Samsung ce sunt lansate in 2020 au sistem de operare propriu Tizen, ce este considerat de foarte multi ca fiind cel mai bun sistem de operare pentru smart TV-uri. Un mare avantaj al Tizen este faptul ca are antivirus TV incorporat precum si faptul ca nu „mananca” foarte multe resurse, precum Android.

8) Sistemul de sunet Samsung TV 2020

In ceea ce priveste sistemul de sunet, televizoarele Samsung 2020 sunt dotate cu 2 speakere de 10W, cu exceptia modelului de varf QLED 80T ce pe langa cele 4 speakere prezinta si un subwoofer built in. Chiar daca veti avea parte de o spatialitate si un surround foarte bun, codec-ul Dolby Digital Plus, va recomandam totusi (ca la orice televizor de altfel) un soundbar separat pentru o experienta audio mai buna.

9) Functionalitati diverse

Toate televizoarele Samsung 2020 vin cu functionalitati multiple, de la asistentii personali Bixby, Alexa si Google Assistant, pana la Apple Airplay 2. Procesoarele inteligente Samsung Quantum AI cu 4 nuclee potenteaza imbunatatirea in timp real a imaginii. Cu senzorul de lumina incorporat, televizorul dvs. va sti sa regleze nivelul de luminozitate al ecranului astfel incat imaginea sa fie perfecta indiferent de mediul ambiental din sufrageria dvs.

Nu mai putin de 5 formate de fotografii, 11 formate audio si 20 de formate video pot fi redate de seria 2020 Samsung Smart TV, mentionand aici cele mai importante (jpeg, bmp, mp3, vog, mkv, mpeg-4, vp9, avi, h265 samd).

Comparatiile intre modele au avut drept subiect televizoarele de 65 de inch din seria 6,7 si 8 LED precum si QLED-ul 80T. Televizoarele Samsung 2020 le gasiti la eMAG.ro – Noua serie Samsung Smart TV. Insa va recomandam sa cautati cel mai mic pret la modelul de televizor ales si in oferta F64.ro, Altex.ro, CEL.ro, Badabum.ro, PCGarage.ro, evoMAG.ro sau Dwyn.ro.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment