Soundbar 4K? Ce inseamna si la ce ajuta 4K la Soundbar-uri?

Este obligatoriu ca un Soundbar sa fie compatibil 4K?

Pe scurt, nu. Nu este obligatoriu ca un sistem de sunet de tip soundbar sa fie compatibile 4K. Soundbar-urile sunt fabricate spre a primi si transmite informatii audio, si desi semnalul video poate trece prin acesta nu inseamna ca soundbar-ul va modifica acest semnal.

Citeste mai departe si vei afla cand anume ai nevoie de un Soundbar compatibil 4K si cand nu ai nevoie.

Ce este un Soundbar?

Un soundbar este un device ce proiecteaza sunet audio. Din considerente ce tin de compatibilitate de design cu televizorul, are o forma dreptunghica foarte alungita, practic seamana cu o bara.

In interiorul barei de sunet se afla un sistem de boxe (speakere) ce reusesc sa redea un sunet surround si efect stereo. Un subwoofer de regula este incorporat in aceasta bara sau in cazul modelelor mai puternice vine separat la pachet.

Numarul de canale incluse clasifica de regula un soundbar. Un soundbar 5.1 semnifica faptul ca aceasta bara de sunet include un numar de 5 boxe si un subwoofer. Un soundbar cu 2 speakere (boxe) si un subwoofer este cel mai comun tip de soundbar de pe piata.

Pana nu demult, sistemele Home Cinema sau Home Theater erau cele mai recomandate sisteme de sunet pentru televizorul sau CD Player-ul tau. Tehnologia a evoluat, televizoarele au devenit mai slim, sunetul wireless a ajuns standard caz in care soundbar-urile au devenit mai performante, mai acustice si evident mai folosite. Vei regasi aici un articol ce priveste recomandarile de boxe pentru televizorul tau dintre sistemele disponibile de-a lungul timpului.

Un soundbar este direct responsabil de redarea si imbunatatirea sunetului, si, daca este conectat la un televizor va face asta. Totusi, daca unui soundbar i se cere sa lucreze atat cu partea audio cat si cu cea video, va avea nevoie de ceva ajutor. Si aici intervine conceptul de Soundbar 4K. Pentru inceput insa, pe scurt despre 4K.

Ce este 4K?

4K este o rezolutie a ecranului unui televizor, monitor sau ecran de cinema. Rezolutia 4K livreaza o imagine imbunatatita la o calitate superioara rezolutiei Full HD sau HD. Astazi, tehnologia a evoluat si categorisim rezolutile in 4 clase:

  • rezolutia standard, cu 576 pixeli pe orizontala
  • rezolutia HD, de 1080 pixeli
  • rezolutia 4K, de 4000 pixeli si
  • rezolutia 8K, de 8000 pixeli

Televizoarele 4K si soundbar-urile 4K

Cand este un soundbar compatibil 4K si cand aveti nevoie de un soundbar 4K?

Un soundbar 4K este fabricat in scopul de a permite semnalului video sa treaca prin acesta. De aceea, pentru a permite semnal video un soundbar are nevoie de mufele video in video out. Desi prin HDMI se poate transmite semnal si video si audio nu este obligatoriu ca soundbarul dvs sa fie compatibil 4K daca prezinta slot HDMI.

In cazul in care doriti sa conectati sursa de continut (sa zicem un laptop, sau semnalul de cablu digital) intai la soundbar si apoi sa retransmiteti catre Smart TV-ul 4K semnalul video si audio, faptul ca un soundbar este 4K va va ajuta sa nu pierdeti din calitatea semnalului.

Practic un soundbar 4K are rol de a lasa semnalul 4K Video sa ajunga la televizorul 4K fara interferente in cazul in care semnalul audio video ajunge la TV prin soundbar. In cazul in care veti conecta sistemul de sunet la televizor si din acesta din urma primeste semnal audio, NU aveti nevoie de un soundbar 4K.

Sunt situatii (si cu siguranta vor aparea si in viitor) in care un soundbar ar trebui intai conectat la semnalul de televiziune, iar numeroasele codec-uri ce nu vor putea fi citite de televizor vor putea fi citite de un soundbar 4K caz in care, daca aveti ocazia sa cumparati un soundbar 4K veti fi mai pregatit pentru viitor.

Modele recomandate de soundbar-uri 4K

Din multitudinea de modele de soundbar-uri ce permit semnal video 4K recomandam:

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment