Avem nevoie de antivirus pentru Televizoarele Smart? Cum iti protejezi Smart TV-ul?

Aveti nevoie de un antivirus pentru televizorul dvs Smart? Cum iti protejezi Smart TV-ul? Pe masura ce Smart TV-urile utilizeaza din ce in ce mai multe conexiuni cu diverse device-uri si aplicatii software, acestea devin din ce in ce mai vulnerabile. Aproape toate aplicatiile folosite si instalate pe televizorul tau smart genereaza risc pentru infectarea cu virusi sau programe malware, ceea ce face necesara instalarea unei protectii sau a unui antivirus.

Din pacate insa, desi se observa ca riscurile cresc exponential, putini producatori de software au implementat solutii de securitate pentru Smart TV-uri. Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizarea unor sisteme de operare diferite in functie de brandul televizorului (Tizen, webOS, Android sau Mozilla OS) fac destul de dificila aparitia unui antivirus universal pentru orice tip de TV. Iar marile branduri de Smart TV-uri Samsung, LG, Sony, Philips sau Panasonic, incearca sa construiasca arhitecturi de securitate specifice, aplicatii si sisteme de securitate unice pentru seriile de televizoare si sisteme de operare proprii. Ati putea spune ca aceasta situatie nu va genera o efervescenta software care sa multumeasca intr-un final consumatorul final si ca aceste solutii nu vor fi utilizate la scara larga, insa Samsung pleaca de la premiza ca aplicatiile de securitate proprii nu vor fi doar apanajul televizoarelor sale, ci a unei suite de produse Samsung ce intr-un final se vor integra in conceptul Smart Home urmare a revolutiei Internet of Things. Pe scurt, sistemul de securitate GAIA dezvoltat de Samsung isi doreste sa securizeze orice device conectat la internet sau intr-o retea locala: televizorul smart, frigiderul smart, tableta sau smartphone-ul Samsung, aparatele de aer conditionat sau sistemele de iluminare inteligente. Pana atunci insa, cum anume ne putem asigura protectia impotriva virusilor si programelor malware pentru televizorul nostru smart?

Chiar daca aplicatiile pentru smart tv-uri se instaleaza din baze sigure (Samsung Hub sau Google Play in cazul Android app de exemplu) sunt situatii in care veti iesi din zona sigura a aplicatiilor pentru Smart TV-uri, mai ales atunci cand faceti browsing pe ecranul televizorului dvs. sau utilizati aplicatii social media.

Cea mai buna protectie in lipsa unui antivirus este sa incercati evitati sa rulati pe ecranul televizorului dvs. aplicatii ce necesita logarea cu date personale precum gmail, facebook sau skype si sa nu realizati cumparaturi online cu credentialele aferente conturilor bancare.

Dar atunci la ce ne mai ajuta faptul ca am cumparat un televizor smart? Din fericire exista insa niste programe antivirus pe care le puteti utiliza pentru televizorul dvs Samsung, LG, Sony, Philips sau Panasonic, precum Avira antivirus, AVG Antivirus, Eset Smart Security, McAfee AT&T Internet Security Suite si F-Secure, Avira si AVG-ul fiind disponibile si in varianta free (gratuite).

evomag.ro

O alta solutie pentru a proteja datele dvs. personale este schimbarea router-ului de internet, exista acum diverse modele de routere care au deja implementate solutii antivirus si anti-malware, caz in care orice device conectat la reteaua de internet de acasa (televizor, tableta, smartphone sau PC) va avea o protectie sporita la amenintarile de pe internet.

In final, cateva sfaturi pentru protectia televizorului (de fapt a intimitatii dvs) visavis de virusi si programe malware ce se pot infiltra de pe internet:

  • in cazul in care doriti sa vizualizati un film sau un videoclip de pe un site de profil cu autoritate mica, este recomandat sa rulati filmul respectiv de pe tableta sau laptop (acestea avand deja protectie la antivirusi) si sa redati imaginea pe televizorul dvs. (casting, mirrorcasting, wireless desktop), majoritatea televizoarelor smart avand functia de wireless display, practic transmiteti semnal video fara fire catre ecranul televizorului. Iar sunetul il puteti transmite prin bluetooth catre sistemul de tip soundbar sau home audio la care de regula conectati televizorul.
  • Updateaza-ti constant software-ul (firmware-ul) Smart TV-ului, majoritatea modelelor comerciale putand fi updatate automat sau manual. Nu doar ca vei fi mai protejat la amenintari, insa multe update-uri adauga functionalitati televizorului tau. Acest sfat este bine sa il urmati si in cazul aplicatiilor instalate (netflix, skype, facebook, twitter, youtube, google chrome, etc)
  • Utilizeaza un firewall. Orice dispozitiv conectat la internet ar trebui sa fie „aparat” de catre un firewall, iar televizorul nu ar trebui sa fie o exceptie. Cea mai buna solutie este sa achizitionati un router care vine cu protectie de tip firewall, daca unul cu antivirus integrat este mult prea scump.
  • Securizeazati webcam-ul Smart TV-ului. Chiar daca aveti instalata o aplicatie de securitate a camerei web, este bine sa nu faceti nimic in fata webcam-ului ce nu ati dorit sa fie publicata in online. Chiar daca suna un pic a paranoia, recomandam chiar lipirea unei benzi mate pe „ochiul camerei web” al smart tv-ului.

UPDATE 2019: Într-un tweet, publicat pe pagina de asistență Samsung din Statele Unite, a rulat un videoclip în care se arată modul în care utilizatorii își pot scana televizoarele inteligente pentru a preveni virușii. Daca nu il mai gasiti pe net, gasiti aici Ghid de scanare a Smart TV-ului de virusi.

UPDATE 2020: Samsung si-a extins parteneriatul cu furnizorul de solutii de securitate antivirus McAfee pentru ca televizoarele sale sa beneficieze de antivirusul ce echipeaza telefoanele inteligente Samsung Galaxy. Vezi aici lista de televizoare Samsung cu antivirus incorporat in sistemul de operare Tizen.

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul