Foarte curand vei avea nevoie de un antivirus pentru Smart TVul tau

In 2017 se vor dezvolta tot mai mult campaniile de atacuri cibernetice orientate catre gadgeturi din Internet of Things si dispozitive mobile. Anul 2016 a fost marcat de o alta metoda de a obtine acces la conturi. Tot mai multe retele de socializare si site-uri populare au fost victimele unor atacuri cibernetice care s-au soldat cu pierderea bazelor de date ce contineau detalii personale si de autentificare ale utilizatorilor. Iar pe multe dintre aceste site-uri intri si de pe televizorul tau smart.

Cu siguranta vei avea nevoie de un antivirus pentru Smart TVul tau

Cu siguranta vei avea nevoie de un antivirus pentru Smart TVul tau

Companiile mari investesc masiv in dezvoltarea unor masuri de securitate rezistente la atacuri cibernetice. Totusi, tehnologiile sunt dezvoltate de oameni, iar oamenii au tendinta de a introduce erori. Majoritatea problemelor de securitate apar din cauza persoanelor, nu a tehnologiilor. Astfel, atacatorii au putut avea acces la adrese de e-mail si parole, iar daca utilizatorii au folosit parole identice sau asemanatoare la alte conturi (cum s-a intamplat de multe ori), hackerii au putut sa se autentifice sau reseteze parolele originale.

Dincolo de gadgeturi, utilizatorii de retele sociale trebuie sa tina cont ca exploatarile pot aparea si in acest mediu. Nu au nicio vina Twitter, Gmail-ul cu al lui Youtube sau Facebook daca tu folosesti aceleasi parole peste tot si nu ai activat macar autentificarea in doi pasi. De asemenea, nu au nicio vina ca utilizatorul da click pe toate link-urile fara a se gandi la riscuri. In final, omul e responsabil si trebuie sa tina cont de cateva reguli de baza pentru a fi in siguranta.

Retelele sociale si, in general, toate canalele de comunicare – inclusiv Skype, WhatsApp, iMessage – seamana intre ele. Mereu exista un expeditor si unul sau mai multi destinatari, iar un infractor cibernetic poate abuza de cum functioneaza aceste sisteme. El va trimite mesaje care par ca vin din partea unui expeditor de incredere pentru victima. Iar Skype este utilizat la scara mare si in cazul televizoarelor Smart, fiind una dintre cele mai download-ate aplicatii pentru smart tv-uri alaturi de facebook. Este crucial sa nu fie folosita aceeasi parola pe toate site-urile, iar parolele trebuie sa fie complexe, adaugand caractere speciale (cel putin 10-15), astfel incat unui hacker sa ii fie greu sa treaca de securitate.

Vor continua sa apara atacuri si amenintari asupra unor industrii care inoveaza masiv iar dispozitivele IoT atat pentru utilizatorii casnici fac parte dintre aceste industrii, televizoarele smart fiind in prim plan ca si tehnologii la indemana care deschid drumul catre casa inteligenta. Atacurile de tip social engineering si phishing vor incepe sa ia in calcul tehnici inspirate din machine learning (inteligenta artificiala), pentru a livra mai eficient si mai targetat mesaje convingatoare.

O latura pozitiva a dezvoltarii sectorului IoT e ca va urma o reglementare mai dura si o responsabilizare a companiilor care produc astfel de dispozitive. De asemenea, e de asteptat ca tot mai multe tari sa ia masuri directe in a-si spori capabilitatile ofensive si defensive de cyber security. Odata cu astfel de initiative se va dezvolta si sectorul privat si va spori rezistenta la atacuri cibernetice.

Desi browserele au devenit tot mai bune si mai sigure, inca poate fi o problema stocarea parolelor in ele, in special in cazul produselor beta sau a celor care nu sunt sustinute de companii mari care le pot dezvolta mai eficient si rezolva mai repede problemele. Iar daca in cazul browserelor pentru PC-uri lucrurile sunt oarecum mai sigure datorita utilizarii intense si a verificarii acestora de catre sute de mii de useri in conditiile in care suntem „gardati” cu antivirusi, cu firewall-uri, cu routere wireless inteligente cu protectii si programe anti-malware, in cazul browserelor pentru Smart TV-uri, plasa de siguranta este asigurata doar de catre producatorul software-ului si de catre cel al televizorului. Insa sistemele de operare multiple ale fiecarui brand de televizoare nu reusesc sa sedimenteze tehnicile de securitate.

Pentru cateva sfaturi despre cum sa iti mentii siguranta televizorul si intmitatea, cum sa te pazesti de virusi si de programe malware, iti recomandam sa citesti si articolul specific: Avem nevoie de antivirus la Televizoarele Smart? Cum iti protejezi Smart TV-ul?

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul