[GHID] Modelele de televizoare Samsung explicate

Vei afla din acest articol ce anume ai putea sa intelegi din denumirea – codul televizoarelor Samsung precum si cam tot ce ar trebui sa sti inainte sa cumperi un asemenea televizor.

Veti regasi in magazine o gama foarte variata de televizoare Samsung, intr-o multime de diagonale, rezolutii, tipuri de display-uri sau capabilitati tehnice unice. Daca intri pe site-ul Samsung vei regasi de regula in titlul lizibil maxim 2-3 informatii precum: diagonala in inci, daca este QLED sau nu si eventual rezolutia. In rest, daca vei vrea sa vezi ce televizor Samsung ti se potriveste va fi de greu sa incepi sa le compari fiecare caracteristici in parte, in mod special cat timp unele dintre ele se regasesc pe majoritatea modelelor sau fac parte dintr-o generatie mai veche.

Ca si informatie de context, merita mentionat ca in luna ianuarie la cel mai mare targ de tehnologie si inovatie din lume CES Las Vegas, Samsung a obisnuit sa isi anunte ce modele noi vor iesi pe piata, de regula incepand cu luna mai. Nu tot timpul aceste modele sunt diferite sau mai tehnologic avansate fata de cele ale anului trecut, iar diferentele intre ele sunt fie prezentate de catre site-urile online sau blog-urile de review-uri fie apar bannere gen model 2020, model 2019, model nou etc.

Desi nu putem spune ca Samsung nu livreaza o gama completa de televizoare totusi modul in care se acorda coduri seriale sau coduri de produs televizoarelor sale oarecum ne cam confuzeaza. Caz in care, dupa ce am publicat articolul ce compara televizoarele Samsung in functie de calitatea imaginii prin indexul PQI credem ca si acest articol va va fi oarecum de ajutor. Mai multe despre indexul de calitate PQI am scris aici.

Din codul de produs al televizorului veti putea afla informatii relevante, precum: regiunea de destinatie a seriei respective, diagonala, anul in care a fost lansat, tehnologia de fabricatie, ba chiar si anumite elemente de design. Unele informatii le gasiti fie in denumirea televizorului, fie in serial number-ului acestuia.

Astfel, va va fi mai usor sa navigati printre multiplele optiuni de cumparare, sa identificati modelele ce au integrate tehnologii mai noi, sa puneti in balanta daca merita sa luati un model mai nou la un pret un pic mai mare decat unul mai vechi ce poate beneficiaza de o reducere nereala a pretului, adica sa faceti o achizitie corecta a unui televizor care sa va satisfaca si ca spectator infocat dar si ca un cumparator chibzuit.

Sa luam de exemplu modelul de televizor Samsung QLED 49Q70RA, ce are un cod de produs QE49Q70RATXXH. De regula acest cod este mentionat in pagina de prezentare in majoritatea magazinelor. In captura de mai jos am ales sa prezentam un model ce este intr-o oferta de reduceri de preturi la eMAG. A se vedea in coltul din stanga sus.

Cum citesti codurile de produs la televizoarele Samsung
Cum citesti codurile de produs la televizoarele Samsung

Tip display

QE49Q70RATXXH
Q inseamna ca este un QLED, acest Q nu va apare insa in codul televizoarelor Samsung de tip LCD-LED fără Quantum Dot technology

QN înseamnă că este un Neo QLED, un ecran LED, Quantum Dot bazat pe minileduri. Oferta de televizoare Samsung Neo QLED o găsiți aici.

Piata de desfacere

QE49Q70RATXXH.

Până în 2019, urmatoarea literă desemna zona geografică, în cazul nostru este E, ceea ce inseamna ca este destinat pietei europene. Daca il cumparati din Romania asta inseamna ca magazinul l-a achizitionat via circuitul normal de furnizori Samsung, si nu a fost cumparat de exemplu prin cine stie ce metode, nu neaparat ilegale insa ce v-ar putea pune anumite probleme la garantie din Asia. In Statele Unite, acest E va fi inlocuit de N (North America), in Asia va fi inlocuit de A (Asia).

După 2019, odată cu apariția Neo QLED, vom regăsi modelele de televizoare notate QN, Neo QLED.

Diagonala TV-ului

QE49Q70RATXXH.

Urmatoarele doua caractere din codul televizoarelor Samsung reprezinta diagonala televizorului in inch. In cazul nostru: 49. Pentru usurinta de a intelege marimea televizorului, tinand cont ca in Romania conteaza mai mult centimetrul nu inch ar trebui sa inmultiti cu 2,54. Deci 49 de inch inseamna 124,46cm iar acest model este tradus pe site ca fiind de 123cm.

Anul modelului (lansarii) TV-ului

QE49Q70RATXXH QLED sau UE82RU8002UXXH (LED)

Urmatorul caracter este eticheta seriei respective, si aici apar mici probleme. Modelele QLED (fabricate incepand cu anul 2017) vor prezenta un Q ca in cazul de fata. Modelele LCD-LED insa vin cu o litera sau doua ce ar trebui sa ne spuna anul lansarii respectivului televizor. De aceea am introdus in explicatie inca un cod, cel al unui televizor imens cu diagonala de 82 de inch, deci de 207 cm, modelul Samsung 4K 82RU8002, 4K Ultra HD avand cod UE82RU8002UXXH.

Eticheta seriei ne va da informatii relevante despre anul de lansare al seriei, de exemplu: modelul anului 2019 precum si despre rezolutia acestuia. Pentru a afla asta insa aveti nevoie de tabelul de mai jos.

XX reprezintă poziția în ierarhia Samsung, cu cât mai mare cu atât mai performant, modelele fiind impărțite în clasele 6x,7x,8x și 9x, cu mici variații

 • QNXXC = Televizor Samsung NEO QLED, Model 2023
 • QNXXB = Televizor Samsung NEO QLED, Model 2022
 • QNXXA = Televizor Samsung NEO QLED, Model 2021
 • QXXC= Televizor Samsung QLED, Model 2023, 4K UHD, XX
 • QXXB = Televizor Samsung QLED, Model 2022, 4K UHD, XX
 • QXXA = Televizor Samsung QLED, Model 2021, 4K UHD
 • TU = Televizor Samsung Model 2020, 4K UHD
 • QxxT= Televizor Samsung QLED 2020 (Q65Q60T)
 • QXXRA=Televizor Samsung QLED (49Q65RA), model 2020
 • LS = Televizoarele Samsung din seria Lifestyle, precum Samsung „The Frame”, Samsung „The Terrace” sau „The Serif”, model 2018
 • Q = Televizor Samsung QLED (dupa 2017)
 • RU = Televizor Samsung Model 2019, 4K UHD
 • LS = Televizor Samsung Model 2018 “The Frame”
 • NU = Televizor Samsung Model 2018, 4K UHD
 • N = Televizor Samsung Model 2018, Full HD
 • MU = Televizor Samsung Model 2017, 4K UHD
 • M = Televizor Samsung Model 2017, Rezolutie HD
 • KS = Televizor Samsung Model 2016, Rezolutie 4K SUHD
 • KU = Televizor Samsung Model 2016, Rezolutie 4K UHD
 • L = Televizor Samsung Model 2015
 • H = Televizor Samsung Model 2014
 • HU = Televizor Samsung Model 2014, Rezolutie 4K UHD
 • F = Televizor Samsung Model 2013
 • E = Televizor Samsung Model 2012
 • D = Televizor Samsung Model 2011
 • C = Televizor Samsung Model 2010
 • B = Televizor Samsung Model 2009
 • A = Televizor Samsung Model 2008

In cazul nostru intelegem ca QLED-ul sigur este dupa 2017, insa LED-ul este un model din 2019. Evident nu veti mai gasi pe piata modelele mai vechi, insa cine stie poate daca doriti sa cumparati un model second hand si nu mai gasiti review-uri din care sa aflati anul lansarii (si implicit vechimea televizorului si cat a fost utilizat) va poate ajuta acest tabel.

Cum citim QLED-urile?

QLED-urile sunt oarecum mai dificile de citit, intrucat indiferent de an folosesc prefixul Q. Insa tot veti putea sa aflati anul lansarii urmarind urmatoarele seturi de caractere din codul serial / produs (deci in captura eMAG nu ar trebui sa mai urmariti titlul).

QLED-urile din 2017 si 2018 au doar o cifra dupa litera Q, in 2019 insa au aparut doua cifre, precum in cazul nostru Q70: QE49Q70RATXXH QLED.

Televizoarele QLED cu rezolutie 8K adauga inca un numar dupa Q, pentru a se diferentia de seriile de televizoare 4K, de exemplu modelul anului 2019 de televizor 8K de la Samsung Q950RB.

Codul de design

QE49Q70RATXXH (QLED) sau UE82RU8002UXXH (LED). Ultimele litere din cod reprezinta un element de design. Asta inseamna ca acelasi model ar putea varia in materie de modelul de sustinere (stand), culoarea ramei si va avea un indicativ unic. C de regula prezinta un model al unui televizor cu ecran curbat.

Din pacate, multe magazine folosesc aceste caractere speciale pentru a pacali consumatorul. De exemplu, acelasi model de televizor care are insa o variatie a stand-ului sau a culorii poate avea un pret simtitor mai mare decat fratele lui „aproape geaman” din serie. Astfel, magazinul care va pacali consumatorul poate afirma ca are cel mai mic pret la acel model, desi niciun client nu cumpara in functie de variatia de stand ci in functie de caracteristicile tehnice principale (diagonala, an lansare, rezolutie, procesor, sunet, etc). Aceste litere speciale sunt folosite si spre a oferi magazinelor o exclusivitate mincinoasa a unui model, iar aici Samsung ar trebui sa ia atitudine. Daca nu, asteptam Consiliul Concurentei si sa revedem conditiile Altex de doua ori diferenta.

Sa nu deviem si sa continuam.

Seria tehnologica a televizorului

QE49Q70RATXXH (QLED) sau UE82RU8002UXXH (LED).

Poate la fel de important ca si diagonala sau anul lansarii este si seria televizorului Samsung in cauza. Toate televizoarele Samsung, indiferent de rezolutie (UHD, HD, 8K) sau de tehnologie (QLED, LED) sunt organizate in serii.

Aceste serii creaza un sistem de rating important pentru consumator, intrucat numerele mai mari prezinta specificatii mai bune. Asa cum de altfel au organizat calitatea imaginii dupa PQI (recomandam insistent sa cititi acest articol).

Pe istoric si simplist, seriile de televizoare de la Samsung cu nr.5 sunt cele mai slabe televizoare ale anului respectiv, in timp ce seriile de televizoare cu nr.9 de la Samsung ofera configuratii de top (procesor, memorie, display, imbunatatiri software). De aceea veti vedea ca un model de diagonala de 143 cm Q50 va fi mai ieftiin decat un model de diagonala de 108cm Q70. Deci in cazul codurilor alese, vorbim de un QLED din seria 7 si de un LED din seria a 8-a.

Diferentele de serii la Samsung Smart TV

Sa acordati o mare atentie la aceste serii, pentru ca un LCD-LED 4K din seria 8, nu inseamna ca este mai bun decat un QLED din seria a 7-a. Implicit un QLED ofera specificatii mai bune decat un LED si preturile vor reflecta acest lucru. De altfel un QLED din seria a 6-a va fi mai scump decat un LED din seria a 8-a, la aceasi diagonala si daca au fost lansate in acelasi an.

Citește și:

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *