Ce inseamna PQI la televizoarele Samsung?

PQI este prescurtarea pentru Picture Quality Index (Indicator de calitate a imaginii), un rating acordat de catre Samsung gamei sale de televizoare smart, pentru a diferentia modelele sale incepand cu televizoarele premium din 2015 si pana astazi.

Ce inseamna PQI la televizoarele Samsung?
Ce inseamna PQI la televizoarele Samsung?

Necesitatea acordarii unui rating pentru a putea discerne mai bine intre calitatile unui model de televizor si un altul a aparut la Samsung in urma cu mai multi ani, predecesorul PQI fiind CMR-ul (Clear Motion Rate), insa acesta se rezuma doar la un singur factor, si anume refresh rate-ul exprimat in Hertzi (Hz). Acum acest factor este doar unul dintre cei ce influenteaza un PQI mai mic sau mai mare si implicit calitatea imaginii redata de televizorul dvs. Samsung.

[UPDATE] Va recomandam sa cititi si sa utilizati datele din articolul PQI Samsung TV List – Comparator achizitie TV in functie de PQI pentru a putea compara calitatea imaginii diverselor televizoare Samsung ce le aveti in vedere pe lista scurta de achizitii in functie de acest index.

PQI este un rating mai cuprinzator

Desi stim ca orice televizor Samsung va va oferi imagini exceptionale, sunt bineinteles anumite niveluri si diferentieri de calitate intre diversele tipuri de televizoare pe care gigantul sud coreean le comercializeaza.

Televizoarele Samsung sunt comercializate in Romania la cele mai mici preturi de catre magazinele online cel.ro, eMAG.ro, Altex, evoMAG.ro si badabum.ro.

Sistemul de rating Samsung PQI are o scala de la 100 si pana la 2700. Merita mentionat ca un televizor cu PQI mic nu inseamna neaparat ca acel televizor este unul de slaba calitate ci doar ca face parte dintr-o gama mai ieftina de televizoare Samsung, cu tehnici de procesare a imaginii comune visavis de modelele considerate flag ship (premium).

Ca si explicatie sumara, nivelul PQI este proportional cu rezolutia (principalul dar nu singurul factor care influenteaza PQI-ul). Televizoarele Samsung HD au un PQI cuprins intre 100-200, cele Full HD variaza de la 200 PQI la 600 PQI, un Smart TV Samsung Ultra HD (sau 4K) il veti regasi undeva in plaja 800-1400 PQI, in timp ce modelele premium de top, denumite SUHD 4K se incadreaza intre 1900 PQI si 2700 PQI.

[UPDATE] Gama de televizoare QLED Samsung ajunge chiar la PQI 4300 (2020)

Cum se calculeaza ratingul PQI?

O multitudine de factori si variabile decid ratingul alocat unui televizor Samsung. Specificatiile tehnice ale fiecarui televizor variaza, caz in care va rezulta o diferentiere graduala a calitatii imaginii.

Rezolutia visavis de PQI

Intreaga oferta de televizoare smart pe care o gasiti acum in magazine, sunt fie HD, Full HD, 4K Ultra HD sau 4K Ultra HD cu capabilitati HDR. Cu mici exceptii (posturile HD sau streaming-ul live Netflix, Amazon Prime si site-urile de continut video precum Youtube) majoritatea filmelor pe care le puteti vizualiza au o rezolutie inferioara HD, insa televizoarele Samsung reusesc sa upscaleze cu succes aceste imagini. Upscale-ul nu inseamna doar marirea imaginii pe intreg ecranul ci (poate cel mai important) tehnica de procesare a acestora astfel incat impuritatile video si granulatia marita sa fie eliminate sau compensate, astfel incat rezultatul final sa fie o imagina desi marita, mai clara si fara sa isi piarda din detalii.

Cel mai important factor in stabilirea nivelului PQI este rezolutia ecranului
Cel mai important factor in stabilirea nivelului PQI este rezolutia ecranului

Culoarea si PQI-ul

Tehnologiile patentate Samsung de imbunatatire si largire a spectrului de culoare se bazeaza in principal pe tehnologiile Purcolor si Quantum Dot display. Desi sunt diferente intre acestea, ambele vor reda pe “sticla” culori vii si cat mai apropiate de realitate. Evident cu mai multe plusuri in cazul Quantum Dot, aceasta fiind prezenta pe modelele de televizoare premium din seria Samsung SUHD.

PQI: Luminozitatea si contrastul

Pe masura ce avansam in ratingul PQI apar diferente sesizabile intre capacitatea unui ecran de a reda un alb mai luminos si un negru mai intunecat, diferenta (rata) dintre acestea fiind denumita contrast (rata de contrast). Cu cat luminozitatea si contrastul (atentie nu merg neaparat mana in mana) sunt mai mari, cu atat si abilitatea televizorului Samsung de a reda culori mai vii, mai puternice, imagini mai clare si detalii mai fine, caz in care indicele PQI este crescut.

Luminozitatea si Contrastul influenteaza direct proportional indicele PQI Samsung
Luminozitatea si Contrastul influenteaza direct proportional indicele PQI Samsung

PQI si Motion Rate sau FPS-ul

Aceasta specificatie defineste numarul maxim de cadre pe care un televizor le poate prezenta intr-o secunda. Cu cat cadrele sau imaginile se succed mai rapid, mai des intr-o secunda cu atat imaginea in miscare este mai lina si mai clara. Cu cat televizorul reda mai putine cadre intr-o secunda, cu atat filmul este mai sacadat si, urmare a procesarii video, apare fenomenul de ghost efect, exact ca atunci cand fotografiati un obiect in miscare sau incercati sa prindeti un peisaj dintr-un autovehicul.

Reducerea zgomotului (Noise reduction)

Capacitatea de a reduce “zgomotul” este un alt factor important ce influenteaza ratingul Samsung PQI. Evident, nu vorbim aici de zgomotul audio ci de impuritatile care apar pe ecran, datorita procesarii slabe sau ineficiente a unui film de exemplu. Tehnologia Samsung ce reuseste sa redea cat mai clar o imagine se numeste Clean View Technology. Cu cat un televizor imbunatateste in timp real imaginea cu atat necesita un procesor mai puternic, modelele de top de smart TV-uri Samsung venind echipate cu monstrii octa-core. Gama de televizoare a anului 2016 s-a distins prin procesoare puternice si tehnici de procesare video imbunatatite, iar aceasta abordare a fost preluata de catre toti producatorii de televizoare, nu doar de catre Samsung.

Capacitatea de a reduce "zgomotul" influenteaza ratingul Samsung PQI
Capacitatea de a reduce “zgomotul” influenteaza ratingul Samsung PQI

PQI si Imersiunea

Incepand cu gama de televizoare medii ale anilor 2015, 2016 si 2017 (incluzand aici Quantum Dot-urile), veti regasi in oferta Samsung o multime de modele cu ecran curbat, acestea reusind sa focalizeze privirea atat in centrul ecranului cat si inspre lateral, dand un efect 3D natural. Practic, pe masura ce diagonala televizorului este mai mare, apropierea marginilor TV-ului de ochii dvs. nu genereaza disconfort.

Televizoarele Samsung cu ecran curbat au un PQI mai mare decat cele cu ecran plat
Televizoarele Samsung cu ecran curbat au un PQI mai mare decat cele cu ecran plat

Ca si comparatie, in lipsa acestui efect, ganditi-va ca este similara situatia cu mersul la cinematograf modern, unde ati sta in primul rand si neputand sa focusati intregul ecran calitatea vizionarii scade. Atentie, de regula unui televizor cu ecran curbat i s-a acordat un PQI mai mare decat omologului sau cu ecran plat, caz in care daca nu sunteti adeptii ecranului curbat, un indicator mai slab la un flat screen nu inseamna neaparat ca acel televizor genereaza imagini mai slabe calitativ, ca ar acoperi mai putine nuante si culori din spectrul P3 sau ca ar avea un refresh rate mai mic si lipsuri de tehnici de procesare ale imaginilor.

[UPDATE] Va recomandam sa cititi si sa utilizati datele din articolul PQI Samsung TV List – Comparator achizitie TV in functie de PQI pentru a putea compara PQI-ul diverselor televizoare Samsung ce le aveti in vedere pe lista scurta de achizitii. Veti regasi o lista impresionanta de modele clasificate dupa PQI, practic 90% din modelele disponibile astazi in magazinele online. Televizoarele Samsung sunt comercializate in Romania la cele mai mici preturi de catre magazinele online cel.ro, eMAG.ro, Altex.ro, evoMAG.ro si badabum.ro.

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul