[Ghid] Cum alegi corect un Televizor SONY după cod?

Cum alegi un televizor smart Sony cât timp devine din ce în ce mai greu să identificăm din denumire și descriere performanțele acestuia? De fapt, această problemă apare la majoritatea mărcilor de televizoare, cât timp titlurile Smart TV-urilor din oferta magazinelor online, cu excepția unui cod, spun același lucru: că este smart, că este 4K sau 8K, WiFi, diagonala menționată în cm și în inch, și că are slot CI+. Cum rezolvăm această problemă în cazul televizoarelor Sony și cum ne putem da seama rapid dacă modelul este unul performant în gama Sony, și dacă face parte dintr-o serie de televizoare mai recentă?

Foarte simplu, cu ajutorul acestui ghid, veți putea identifica tot ceea ce contează, după codul televizorului, folosind exemplul din imaginea de mai jos, al unui model de televizor Sony incredibil. Vom putea genera informații importante, relevante și clare, datorită codului 55A83J al acestuia.

flanco.ro/
Televizoar SONY explicate după cod
Televizoar SONY explicate după cod

Diagonala TV

Referitor la diagonală, aici este foarte simplu, fie vânzătorul o menționează explicit în titlu sau în specificațiile tehnice, fie faceți voi o simplă transformare din inch în cm, utilizand formula Inch x 2,54 = cm. Nimic nou sub soare este o codificare metrică universală pentru toate televizoarele din lume (ce-i drept, nu am verificat în Coreea de Nord în ce măsoară ei cm). În codul televizorului Sony de mai sus, este simplu, diagonala este menționată la început, în cazul nostru 55, adică 55 inch, 138.8 cm, rotunjit la 139cm.

Tipul de display al televizoarelor Sony

Poate cel mai important lucru atunci când alegem un televizor smart este tipul ecranului (display-ului), la fel de important precum rezoluția redată de display – care cu mici excepții (Full HD la televizoarele de diagonală mică) sau 8K (televizoarele cele mai scumpe și abordabile de puțini consumatori) este în 95% din cazuri 4K Ultra HD.

Sony produce o gamă variată de televizoare, având pe piață atât ecrane bazate pe tehnologia LED inclusiv varianta Quantum Dot (QLED), OLED-uri dar și miniled-uri. Cât timp tipul de display este un factor determinant în achiziția unui televizor, de regulă este menționată explicit lângă codificarea specifică Sony. Dar spre nu a avea surprize, menționăm că, puteți identifica ușor tipul display-ului, după litera ce urmează mărimea diagoneli, în cazul nostru Litera A (OLED).

 • dacă este A, este un televizor Sony cu ecran OLED
 • dacă este X, este un televizor Sony cu ecran LED
 • dacă este Z, este un televizor Sony cu rezoluție 8K bazat pe MINILED.
 • dacă este W, evitați, este un Full HD și este păcat să nu cumpărați un 4K Ultra HD

Modelul în ierarhia de performanță Sony

De ce este important locul în ierarhie?

Foarte important atunci când alegeți un televizor este locul acestuia în gama și ierarhia de televizoare Sony. La fel ca și în cazul smartphone-urilor, una este Samsung J altă “mâncare de pește” este Samsung Galaxy, diferențele fiind de performanță video, performanță audio, puterea procesorului. Deci vorbim nu doar de diferențe software și tehnologii de procesare ci mai ales de diferențe de hardware: procesor, boxe, iluminare a display-ului, conectivitate și versiuni Bluetooth sau Wifi, cu impact direct atât în prețul televizorului Sony dar mai ales în performanțele acestuia. Sunt și câteva caracteristici identice, precum sistemul de operare Google TV Android IT.

Această ierarhie ne ajută să identificăm dacă modelul ales este

 • un televizor premium din gama de vârf (high-end),
 • este unul de buget cu performanțe medii sau
 • face parte din gama de cele mai ieftine televizoare Sony adresabile publicului larg.

Revenim pentru exemplificare la codul Sony OLED 55A83J. Ce ne spune acest număr 83? Luat separat, nu ne spune absolut nimic, dar dacă ne uităm la modelele Sony, vedem că acestea sunt de serie 7, 8 și 9. Cu cât numărul este mai mare, cu atât respectivul televizor Sony este emai performant. Următoarea cifră contează, dar mai puțin arătând câteva specificații suplimentare (de ex. in cazul X80 vs X85 este o diferență de refresh rate).

Cum comparăm modele din ani diferiți?

Locul televizorului respectiv în ierarhia de performanță Sony, contează foarte mult dacă îl luăm în calcul împreună cu tipul display-ului și al anului lansării. Merită menționate două aspecte aici:

 • prețul nu este suficient în a stabili performanța unui televizor, veți putea găsi de exemplu televizoare cu review-uri foarte bune și performanțe de top, cu prețuri mai mici față de modele inferioare;
 • un televizor de serie 8x din 2022 (K) cu siguranță este mai performant decât un televizor din seria 9x din 2020 (H).

Ca și în cazul televizoarelor Samsung, sfatul nostru este următorul raționament la fiecare an vechime, ne concentrăm pe un grad superior din serie, la aceași diagonală și același tip de display.

Anul lansării seriei TV Sony

Subliniem anul lansării seriei Sony. Este foarte important aici anul lansării seriei și diferența între anul de serie și anul de fabricație. Unele serii de televizoare Sony sunt fabricate chiar și în anii ulteriori, dacă sunt modele bine echilibrate, cu performanțe bune și care au prins bine la cumpărători datorită unor prețuri competitive. Alte televizoare poate au rămas nevândute, iar unele magazine mai obscure sau chiar foarte vizibile dar care își bat joc de clienți (precum ALTEX), se fac că uită să menționeze explicit anul seriei. Ba în unele cazuri inventează coduri suplimentare pentru a face verificarea corectă a prețului imposibilă sau a călca în picioare conceptul de onestitate în afaceri și față de consumatori spre a crește vânzările în baza unor afirmații precum “cel mai ieftin din România” sau “de două ori înapoi diferența”

Revenim. Litera J de la finele codului Televizorului Sony OLED 55A83J arată anul lansării seriei, în cazul de față 2021. Televizoarele Sony au următoarele coduri diferite pentru ani diferiți:

 • H = televizor Sony lansat în 2020
 • J = televizor Sony lansat în 2021
 • K = televizor Sony lansat în 2022

Cele mai recomandate Televizoare Sony

Chiar dacă nu fabrică modele ieftine, care să se ia la trântă prin preț cu concurenții Samsung, LG sau Philips, Sony are unele dintre cele mai bune televizoare din lume. Sunt foarte rare cazurile când cineva poate afirma că a fost dezamăgit de un televizor Sony. Ceea ce nu putem spune despre Samsung și LG, chiar dacă sunt motive și preferințe diferite și o masă de cumpărători mai mare.

Acum, că știți cum anume să alegeți corect un televizor Sony, vă recomandăm câteva modele de televizoare recomandate, atât dpdv al performanțelor cât și aruncând un ochi la prețul redus al unor modele atractive și competitive:

Magazine serioase de TV-uri Sony

Contează enorm magazinul de unde cumpărați un televizor Sony, nu doar datorită prețului mai redus cu 2 bani, care poate însemna un cost crescut al transportului, bătăi de cap în cazul garanției, sau mai grav să primiți un produs zgâriat și apoi să vorbiți la lampă. Sau să vi se refuze dreptul de retur fără comentarii și primirea banilor înapoi, mințiți fiind că de fapt stai așa că nu-i așa. (Altex, se aude?)

Mai multe modele de televizoare Sony, veți găsi în magazinele Sony: evoMAG ce parcă sunt în campanii de reduceri de preț de 10 ani, cel.ro – unde mai apar câteva oferte interesante, Flanco – fratele fizic, material al eMAG-ului, PCGarage – pentru modele de televizoare Sony mai vechi și câteodată mai ieftine și bineînțeles la eMAG.ro. Din nou, NU RECOMANDĂM ALTEX.

Iar dacă ați găsit alte modele neprinse în prezentul Ghid, lăsați-ne un mesaj în comentarii și vă vom răspunde asap sau actualiza prezentul articol.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

2 Comments

 1. salut. despre magazinul Sony Center ce parere aveti? vad ca se lauda ca sunt dealer oficial Sony si au cadou, acum, extra garantie de 3 ani. sunt de incredere??? multumesc.

  Post a Reply
  • Site-ul oficial Sony este https://www.sony.ro/ . Sony Center este un dealer ca oricare altul, functioneaza din 2010, cu 4 angajati si are un magazin in Centrul comercial Baneasa. 3 ani garantie la produsele Sony gasesti si la eMAG si preturi chiar mai bune.

   Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *