Ce sunt televizoarele QNED? Cum se compară cu LED, OLED, QLED?

Sperăm că la finele acestui articol vă vor fi mai clare: diferențele între diversele tipuri de denumiri și tehnologii ale televizoarelor smart, veți aveți o idee mai educată despre diferențele între QLED și QNED, despre OLED vs QLED vs QNED vs OLED și miniled, și veți ști și ce tip de televizor ar trebui să cumpărați în funcție de nevoia dvs. specifică și de bugetul alocat.

Televizoarele OLED de la LG, Samsung, Sony, Philips și Panasonic împreună cu QLED-urile Samsung sunt la modă în aceste zile. Nu este vorba de fashion, ci de faptul că acoperă 95% din vânzările de display-uri TV, considerând QLED-ul și Nanocell, LED-uri îmbunătățite. Dar ce sunt aceste televizoare QNED premium de la LG? Hai să investigăm un pic ce înseamnă QNED-urile în industria de televizoare și cum se compară acestea cu deja cunoscutele LED-uri, OLED-uri și QLED-uri.

flanco.ro/

Deși QNED este o tehnologie dezvoltată, patentată și vândută de către LG, nu vom identifica acest termen QNED LG. Asta pentru că LG dezvoltă tehnologii pe care apoi le deschide competitorilor cu o mică întârziere de timp. La fel s-a întâmplat și cu panel-urile OLED, într-o perioadă în care nu se știa exact cine va fi câștigătorul noilor tehnologii: LG cu OLED sau Samsung cu QLED. Ei bine … astăzi, Sony, Panasonic, Philips cumpără ecranele OLED de la LG, neavând fabrici de producere a acestor tipuri de ecrane. Jos pălăria, televizoarele LG sunt printre cele mai bune pe care le puteți cumpăra, iar marca sud coreeană vinde o varietate serii și modele, inclusiv televizoare QNED, OLED, NanoCell și 4K UHD.

Scurtă introducere despre LED-uri și QNED-uri

Ecranele LED sunt formate din mai multe panel-uri, panelul LCD (cristale lichide) primind lumina de la un panel LED anorganic. In categoria de LED-uri includem QLED-urile, ULED-urile, NanoCell-urile, microLED-urile (chiar si cele cu autoiluminare). OLED-urile nu sunt LED-uri și minileduri.

Televizoarele LG sunt printre cele mai populare în rândul consumatorilor de electrocasnice în general și televizoare în particular, deoarece sunt fiabile și ușor de utilizat. Platforma (sistemul de operare) webOS folosită în televizoarele sale inteligente are o interfață excelentă și este ideală pentru accesarea platformelor de streaming precum YouTube și Netflix. Cu toate acestea, piața televizoarelor este foarte competitivă și, ca și alți producători, LG trebuie să introducă în mod constant noi tehnologii pentru a tenta consumatorii să renunțe la televizoarele actuale. Astfel, LG a dus tehnologia LED la o treaptă superioară.

QNED-urile LG însoțesc două categorii mari de televizoare, bazate pe LCD-LED-uri și subclasa de Minileduri:

QNED sau QLED? Care sunt mai bune?

QNED seamănă foarte mult cu QLED – o tehnologie dezvoltată, lansată și popularizată de televizoarele Samsung gama QLED. Ambele tehnologii sunt foarte asemănătoare, deoarece ambele folosesc puncte cuantice, care sunt nanocristale semiconductoare care produc o gamă largă de culori.

Există câteva motive pentru care LG și-a numit cea mai nouă tehnologie cu „N” în loc să rămână cu QLED-ul deja familiar. Una este să se separe de alte mărci și să-și facă televizoarele să iasă în evidență de celelalte QLED și OLED. Un alt motiv este că QNED încorporează tehnologia NanoCell, care îmbunătățește acuratețea culorilor la diferite unghiuri de vizualizare. Dar în concluzie vorbim de tomate sau roșii, aceași tehnologie, denumită diferit și îmbunătățită prin patente diferite, al căror rezultate sunt asemănătoare. Însă…

dacă vorbim de LED vs miniled, lucrurile se schimbă

Dacă vom compara QLED cu QNED bazate pe LED-uri, lucrurile sunt aproape identice. Dar dacă adăugam în ecuație miniled-urile (indiferent că sunt de la Samsung sau de la LG), atunci vorbim de diferențe clare, miniled-urile fiind tot timpul mai performante, permițand o iluminare mai profundă, mai focusată pe zone mai mici de pixeli, deci luminozitate mai mare, contrast mai puternic, contururi mai clare, obligatoriu necesare la rezoluții mari.

Televizoarele LG QNED sunt bazate pe LCD-LED și folosesc o combinație de puncte cuantice și tehnologii NanoCell, însă doar unele modele au o iluminare din spate Mini LED. Iluminarea de fundal Mini LED constă într-o matrice cu până la 30.000 de LED-uri mici asociate cu aproape 2.500 de zone de reglare a luminii. Astfel, televizoarele QNED au niveluri de luminozitate de vârf și un raport de contrast îmbunătățit în comparație cu televizoarele LCD obișnuite, dar asemănătoare dacă le comparăm cu QLED-uri cu nr. de leduri similare (fie LED, fie miniled). Un miniled non-QNED va fi mai performant decât un LED-QNED.

vezi selectia noastra QNED

Ce este miniledul si cum se compara cu microledurile sau oledurile
Ce este miniledul si cum se compara cu microledurile sau oledurile

QNED vs OLED? Care sunt diferențele?

În ciuda faptului că QNED este una dintre cele mai noi tehnologii LG pentru televizoare, televizoarele OLED rămân cele mai bune din industrie. LG chiar recunoaște acest lucru printr-o declarație într-unul dintre comunicatele sale de presă, în care afirmă că OLED-urile rămân vârful de lance al televizoarelor LG, cele mai bune display-uri din lume prin controlul independent al fiecărui pixel, dar QNED-urile Miniled sunt o opțiune foarte bună (intermediară) pentru consumatorii obișnuiți.

With OLED at the pinnacle of LG’s TV offerings with its self-lit pixels and independent dimming control, the arrival of LG’s QNED Mini LED TVs offer a compelling option for consumers.

https://www.lgnewsroom.com/2020/12/lg-to-unveil-companys-first-qned-mini-led-tv-at-virtual-ces-2021/

Cea mai mare diferență între QLED și OLED este controlul independent de luminozitate. În timp ce televizoarele QNED au o mulțime de zone de reglare a luminii, ele folosesc în continuare leduri reglabile. Televizoarele OLED folosesc material organic, pe bază de carbon, care poate produce o gamă mai largă de culori sau se pot stinge independent de starea pixelilor adiacenți.

Ce să cumpăr? Un televizor OLED sau un televizor QNED / QLED?

Răspunsul este simplu și nu prea. Depinde de câți bani ai, ce îți dorești și ce așteptări ai de la un televizor smart.

Cui se adresează televizoarele OLED?

Televizoarele OLED sunt considerate a avea cele mai bune culori negre, deoarece pixelii individuali pot fi dezactivați, în timp ce pixelii QNED pot fi doar estompați. Consumatorii care caută cel mai performant televizor ar trebui să cumpere un televizor OLED datorită calității sale de top a imaginii.

OLED-urile sunt recomandate celor care caută un televizor de diagonală medie, să zicem după zicala pervertită în scopul prezentului articol: mai moderat ca diagonală dar mai bun ca performanță.

Diferente LCD LED fata de OLED
Diferente LCD LED fata de OLED

Cui se adresează televizoarele QLED / QNED?

Cu toate acestea, televizoarele QNED și QLED sunt alternative fantastice pentru cei care nu doresc să cheltuiască sume exorbitante de bani, pe rezoluții 8K, display-uri mai mari (precum Samsung The Terrace) sau chiar și în cazul variantelor de televizoare ieftine 4K, de buget. Vorbim de televizoare cu rezoluție 4K și diagonale decente, nu monștri cu diagonală de peste 2 metri (85inch) sau de rezoluții 8K. De fapt, în acea zonă nu prea aveți opțiuni, 8K este miniled, iar diagonale mari și foarte mari abordabile sunt QNED-uri și QLED-uri.

Ce sunt televizoarele QNED si cum se compară cu LED, OLED, QLED
Ce sunt televizoarele QNED si cum se compară cu LED, OLED, QLED

Modele de QLED-uri, OLED-uri și QNED-uri

În concluzie, aveți de ales între 5 tipuri mari și late de display-uri OLED, QLED (sau noul Neo QLED) și QNED.

Cel mai performant Smart TV QNED

Până când se vor anunța în ianuarie 2023 la expoziția de tehnologie CES, noile serii ale producătorilor care contează, până când aceste modele vor fi fabricate în masă și lansate în Europa și în România, cel mai performant QNED LG Miniled cu rezoluție 8K este modelul de Televizor LG QNED MiniLED 65QNED993PB, 164 cm, Smart, 8K Ultra HD, Clasa G. Există și varianta de 86 de inch, 217cm, LG 86QNED993PB dar prețul acestuia depășește prețul unui Logan. Probabil, o fi rămas cu prețul de lansare, având în vedere că este totuși un model din 2021, care se mai găsește doar în magazinele ce nu au reușit încă să convingă clienții. Va fi cu siguranță “revamped” într-un model 2023 net superior și sperăm noi și la un preț mai prietenos.

Tehnologia ecranelor QNED Miniled 8K de la LG

Sfat de final achiziție Smart TV

Sperăm că acum sunt mai clare diferențele între diversele tipuri de denumiri și tehnologii ale televizoarelor smart, aveți o idee educată despre diferențele între QLED și QNED, OLED și QLED/QNED/OLED, iar dacă sunt lucruri ce necesită aprofundare suplimentară, lăsați-ne o întrebare în comentarii și vom încerca să vă răspundem de îndată.

Vă recomandăm înainte de a cumpără un televizor (evitați Altex) să verificați prețul modelului ales, căutând după cod în magazinele online serioase precum eMAG, CEL.ro și evoMAG. Diferențele de preț pot fi destul de mari (chiar și de 50%), în funcție de perioada de reduceri de preț agreată cu importatorul sau politicii de vânzare a fiecărui magazin în parte.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

3 Comments

 1. Salut! Care este diferența dintre EDGE LED și ce găsim pe piață acum? Sau cum se numește acum fostul EDGE LED? Întreb asta deoarece am un tv LG 55UB830V. Mulțumesc!

  Post a Reply
  • Salut! Edge Led nu si-a schimbat denumirea si permite iluminarea ecranului prin leduri amplasate pe marginea display-ului. Cele mai noi tehnologii folosesc Full Array LED, led-urile fiind amplasate in spatele ecranului. Gasesti pe piata atat modelele Edge, mai ieftine dar si cele Full Array, evident ceva mai scumpe.

   Full Array, fiind amplasate in spatele display-ului, permit o focusare mai buna a luminii, o iluminare pe zone in functie de contentul redat, permitand astfel luminozitate, contrast si detalii mai fine. Sper ca ti-am raspuns la intrebare. LG-ul antementionat este Edge. https://televizoaresmart.ro/avantajele-full-array-local-dimming-estomparea-locala/

   Post a Reply
 2. De ce trebuie evitat Altex?

  Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *