Merita azi un OLED? Avantajele si Dezavantajele Displayului la Televizoarele cu ecran OLED

Merita azi un OLED? Avantajele si Dezavantajele Displayului la Televizoarele cu ecran OLED. S-au exprimat nenumărate opinii şi păreri pe forumurile de specialitate legate de avantajele şi dezavantajele tehnologiei OLED, în mod special în ceea ce priveşte producţia de televizoare inteligente.

UPDATE: Unii spun că plusul de calitate al imaginii contează (vezi avantajele OLED in exemple clare si imagini), alţii menţionează că preţul mult prea mare nu atrage după sine şi un plus pentru utilizatorul ce îşi doreşte un televizor pentru acasă (vezi articolele S-au ieftinit televizoarele OLED (2018) si vezi si De ce nu merita sa cumperi acum un OLED – 2020). Cei ce îşi doresc un display mai mare din raţiuni ce ţin de imagine (prestanţă) sau de necesitate (precum un loc public, o sală de conferinţe sau un bar de exemplu) afirmă că această tehnologie este singura la care se raportează atunci când decid să cumpere un televizor smart. Cei ce doresc o soluţie de buget, sau consideră că ar mai trebui să se sedimenteze părerile şi controversele asupra tehnologiilor viitoare raportate la nevoile şi oportunităţile prezentului consideră că televizoarele LED sunt suficient de performante pentru ceea ce îşi permit acum să cumpere sau să vizioneze, ca QLED-urile merita mai mult decat OLED-urile , ca poate merita sa astepte microLED-urile, sa ia teapa cu un televizor ULED crezand ca este la fel ca OLED-ul sau ca NanoCell-urile sunt o alternativa viabila.

Oferta OLED eMAG

Oferta OLED cel.ro

Oferta OLED Altex

Oferta OLED evoMAG.ro

Vom încerca în acest articol să prezentăm avantajele şi dezavantajele display-urilor televizoarelor OLED, câteva păreri despre cum acestea ne pot influenţa decizia de cumpărare (pentru ca nu orice avantaj este şi perceptibil pentru consumatorul de astăzi) precum şi o prezentare sumară a modelelor de televizoare OLED ce pot fi achiziţionate în acest moment în Romania. Avantajele şi dezavantajele tehnologiei OLED o vom trata în comparaţie cu tehnologia LED, singura de altfel rămasă pe piaţă după ce plasmele au încetat să mai fie fabricate.

Vom începe însă cu un răspuns la întrebarea: cu ce diferă OLED de LED? Cu totul! Deşi sună asemănător şi ai putea crede că denumirea OLED este doar o chestiune de marketing precum diferenţa între UHD şi SUHD, procesele de fabricaţie cât şi caracteristicile acestora sunt complet diferite. OLED este acronimul lui Organic Light-Emitting Diode, organic referindu-se la filmul de carbon ce se află în interiorul display-ului înaintea ecranului de sticlă. Panourile OLED emit propria lor lumină atunci când un curent electric trece prin ele, în timp ce celulele unui ecran LED LCD necesită o sursă de lumină externă, o lumină de fundal gigant pentru luminozitate, fie ea Edge Lit sau mai recenta Back Lit susţinută de tehnologia Full Aray Local Dimming.

Dacă ani de zile tehnologia OLED a stat sub semnul întrebării ţinând cont că ar fi fost practic imposibil ca o linie de producţie să genereze profit, după ani de inovaţie ale unor companii precum LG sau Samsung, au apărut şi modele de televizoare OLED la preţuri mai accesibile, pentru a beneficia de avantajele tehnologiei viitorului, astăzi. Haideţi să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele tehnologiei OLED dar (foarte important) filtrate prin prisma consumatorului mediu de tehnologie.

Avantajele Televizoarelor OLED

Preţul unui OLED este un avantaj sau un dezavantaj? Aţi spune din start că este un dezavantaj. Ei bine, situaţia nu stă chiar aşa. Diferenţele de tehnologie şi de producere a acestora crează anumite avantaje şi dezavantaje ale televizoarelor OLED, spre deosebire de mai popularele televizoare LED-LCD. Un pseudo-avantaj al tehnologiei OLED este ca în timp preţul acesteia va scădea simţitor. OLED-urile, diodele emiţătoare de lumină organică se deosebesc de leduri prin faptul că nu necesită o sursă suplimentară de iluminare şi pot acţiona independent, se pot aprinde sau stinge singure, una câte una. OLED-urile pot fi „printate” pe orice strat de material, şi în teorie, ar putea fi la îndemâna oricum să le folosească fie pe o coală de hârtie sau pe un ecran al unui televizor. În practică însă, costurile de producţie actuale sunt mult peste cele ale tehnologiei TFT LED LCD, şi asta nu se datorează doar faptului că nu este suficient de răspândită astfel încât costurile de producţie fixe (incluzând patentele R&D) ci şi datorită limitărilor tehnologice ale prezentului. Pe termen lung însă, vom beneficia de preţuri mai mici şi de calitatea deja superioară LED-urilor.

Pe termen lung, preţul televizoarelor OLED va fi mult mai accesibil pe măsură ce noi capacităţi şi tehnologii de producţie vor adera la eco-sistemul OLED. Pe termen scurt însă, în ceea ce priveşte consumatorul mediu sau utilizatorul de acasă, părerea noastră este că tehnologia OLED este scumpă, şi ar trebui ca multe alte argumente pro de cumpărare să fie aduse în discuţie atunci când ne îndreptăm atenţia asupra unui Smart OLED.

OLED-ul este ultra uşor şi poate fi aplicat pe diferite substraturi de material, inclusiv pe plastic. Ecranele OLED pot fi fabricate pe substraturi flexibile de plastic, fiind astfel dedicate şi altor nişe de produse în viitor. Cum ar fi ca îmbrăcămintea noastră să aibă inserată un display OLED la care să ne putem conecta smartphone-ul. Sau mai mult decât atât, mănuşile să fie practic transformate într-un smartphone? Cum ar fi să vedem pe stradă tricouri cu display OLED ce generează reclame? Datorită faptului că OLED-urile pot genera lumină şi implicit imagini pe aproape orice material, tehnologia de producţie a televizoarelor, telefoanelor, tabletelor va deveni din ce în ce mai ieftină, şi asta doar datorită faptului că vom renunţa la ecranele „din sticlă” şi le vom înlocui cu un simplu plastic de la un PET. O modalitate nouă de reciclare a materialelor, nu credeţi?

Însă din nou, părerea noastră este că acest avantaj al tehnologiei OLED nu are impact asupra opţiunii noastre de a cumpără astăzi un televizor smart. Viitorul însă sună bine!

(P) TELEVIZOARE OLED la eMAG | CEL | Altex | evoMAG

Unghiuri de vizualizare mai largi şi luminozitate crescută. Display-urile şi Televizoarele OLED pot genera un contrast artificial mult mai puternic decât televizoarele LED LCD, şi generează în acelaşi timp un unghi lărgit de vizualizare. Culorile pixelilor OLED apar ne-alterate chiar dacă unghiul de vizualizare se apropie de maximul teoretic de 180 de grade.

Părerea noastră este că primul avantaj major al tehnologiei televizoarelor OLED pentru cine îşi doreşte să cumpere astăzi un asemenea model, se datorează capabilităţilor de iluminare, a contrastului şi a unghiului de vizualizare simţitor mărit şi asta fără a distorsiona imaginea, aplatiza culoarea sau întuneca ecranul. Datorită proprietăţilor unice ale diodelor OLED, reflexia luminii pe ecran se diminuează sau chiar se anulează. Vezi articolul separat ce trateaza plusul in calitatea imaginilor.

Din ce în ce mai mulţi producători de televizoare, monitoare, laptopuri, tablete sau smartphone-uri şi-au anunţat intenţia de a îmbrăţişa exclusiv tehnologia display-urilor LED. Dacă în România oferta de televizoare se rezumă strict la modelele sud coreenilor de la LG, atât Samsung, cât şi Sony sau Panasonic au lansat modele de televizoare cu display OLED. Diferă însă tehnologiile de producţie, ceea ce face să existe concurenţă, să fie spart monopolul, iar părerea noastră este că acest lucru nu poate fi decât benefic pentru fiecare dintre noi.

Un mai bun management al consumului de electricitate. Deşi tehnologia OLED este în urma LED-LCD din punct de vedere al consumului de electricitate, un televizor OLED gestionează mai bine fluxul de putere şi consumul datorită faptului că fiecare pixel se poate stinge dar şi aprinde independent. Exact de aceea reclamele la televizoarele OLED (indiferent de producător) menţionează că vom avea parte de un True Black sau Perfect Black (negrul perfect) pe un display OLED. Un element OLED inactiv este stins, nu consumă curent şi în plus nici nu alterează lumina, culoarea şi implicit partea din imagine transmisă de elementul OLED de lângă el (de aici şi contrastul mai puternic al unui OLED TV).

Din nou, un avantaj al tehnologiei OLED. Un bun management al consumului de electricitate este un plus al tehnologiei, însă nu întodeauna (de exemplu în cazul în care vizualizaţi preponderent imagini cu un alb predominant. În cazul unei utilizări pentru cinema, veţi câştiga app 20% din consum, ceea ce nu se întâmplă însă dacă veţi utiliza televizorul dvs. OLED pentru vizualizarea unor documente, browsing pe net, conţinut ce se bazează foarte mult pe culorile deschise. Veţi vedea mai jos.

Timpul de raspuns – Lagul Televizoarelor OLED. Televizoarele OLED au un timp de răspuns mult mai mic decât cel al unui televizor (deja clasic) LED-LCD. Cu diferite tehnici, procesări şi îmbunătăţiri a timpului de răspuns, un televizor LED poate să ajungă la 1ms lag şi o frecvenţă maximă de 144Hz. Televizoarele OLED însă sunt de până la 1.000 de ori mai rapide decât cel mai rapid televizor LED, cele mai conservatoare calcule estimative menţionează 10 μs (adică 0,01 milisecunde), ceea ce în teorie reprezintă o rată de frecvenţă de peste 100.000 de Hz. Datorită timpului de răspuns foarte rapid, televizoarele OLED reuşeşsc să interpoleze foarte uşor cadrele de imagine. Asta înseamnă că mişcarea cadrelor rapide, schimbarea nuanţei de culoare a unui pixel se face atât de rapid încât denotă perfect naturaleţea realităţii. Televizoarele OLED sunt astfel cele mai rapide, fiind recomandate cel mai mult pentru conectarea consolelor de jocuri sau a calculatorului personal. Cum LG îşi doreşte în 2017 să lanseze monitoarele OLED, din nou, viitorul sună bine.

În ceea ce priveşte timpul de răspuns, tranziţia de la o scenă la alta, de la o nuanţă la alta, televizoarele OLED sunt net superioare televizoarelor LED fiind capabile să redea o frecvenţă de cel puţin 1.000 de ori mai mare. În ceea ce priveşte timpul de răspuns, un OLED nu se poate compara cu niciun alt televizor de pe piaţă.

Dezavantajele televizoarelor OLED

Durata de viaţă mai redusă. Cea mai mare problemă a tehnologiei OLED se datorează perioadei de viaţă limitată şi asta pentru că are la bază o mulţime de materiale organice. Un raport tehnic din 2008 referitor la ecranele OLED menţiona faptul că după o mie de ore de funcţionare, lumina albastră s-a estompat cu 12%, roşie cu 7% şi verdele cu 8%. Durata de viaţă a unui display OLED (timpul până când luminozitatea scade la jumătate) este de 14.000 de ore (5 ani cu vizualizare de 8 ore zilnic), la o treime în medie faţă de televizoarele cu display LED. Chiar şi aşa, în ultimii ani, mai mulţi producător au anunţat că au crescut durata de viaţă a ecranelor OLED, depăşind-o chiar pe cea a televizoarelor LED, însă nu am regăsit date tehnice ce susţin aceste afirmaţii.

De la un televizor cu display OLED ar trebui să vă aşteptaţi la o durată mai mică de utilizare faţă de un televizor LED. Rămâne dvs. să analizaţi dacă în următorii 5 ani veţi simţi nevoia înlocuirii televizorului OLED pentru a fi în trend cu tehnologia deceniului 3. Prin durată de viaţă mai redusă, a nu se înţelege că nu va mai fi utilizabil, ci doar că nu va mai reda aceleaşi specificaţii de calitate în timp. Deşi este un dezavantaj – un argument contra achiziţionării unui televizor OLED, răspundeţi-vă singuri la întrebarea: cand aţi cumpărat ultima dată un televizor? Veţi menţine aceaşi frecvenţă?

Color Balance – Echilibrul culorilor. Aşa cum am scris mai sus, luminozitatea se degradează în timp, însă ceea ce merită menţionat este şi faptul că cele 3 culori de bază ale imaginii, albastrul – roşul – verdele, nu se degreadează uniform în timp, caz în care pentru a păstra echilibrul culorii va fi necesară o calibrare o dată la câţiva ani. Calibrarea imaginii poate fi un argument contra achiziţionării unui televizor OLED, mulţi dintre noi ori nu ne pricepem ori considerăm că nu suntem dispuşi să reconfigurăm un produs odată ce am plătit calitatea din momentul achiziţionării. Producatorii de televizoare OLED însă, intervin prin interfeţe de configurare intuitive şi din ce în ce mai uşoare de folosit chiar şi de către clienţii mai puţin tangenţiali cu ingineria culorii.

Întrucât culorile de bază ale unei imagini se degradează neuniform în timp, de exemplu albastrul pierzându-şi mai repede luminozitatea decât roşul, în timp (câţiva ani) va fi necesară o recalibrare a echilibrului culorilor televizorului dvs. OLED. Nu este un neapărat o corvoadă sau o acţiune costisitoare însă nu veţi mai avea parte de caracteristicile imaginii perfecte cu care v-aţi obişnuit în primii ani de cumpărare a unui televizor OLED.

Televizoarele OLED nu rezistă la apă. Sună amuzant, niciun televizor nu rezultă la apă! Sau cel puţin niciun televizor comercial. Însă cum tehnologia OLED se bazează mult pe materiale organice, umiditatea este un duşman al acesteia. Producătorii de televizoare OLED însă au depus eforturi puternice în capacităţile de sigilare a diferitelor componente integrante, chiar şi aşa, televizoarele LED sunt peste OLED-uri la acest capitol.

Refracţia şi reflexia luminii. Bazat pe o tehnologie de emisie a luminii, televizoarele OLED se bazează pe conversia electricităţii în lumină, spre deosebire de majoritatea LED-urilor care sunt în mare măsură fabricate cu ecrane reflective. Reflexia luminii a unui televizor OLED se apropie de 80%, ceea ce duce la anumite probleme de vizualizare în cazul în care lumina soarelui se interferează cu ecranul acestuia. Însă, display-urile OLED premium pot dispersa reflexia luminii până la sub 0,1%, ceea ce face ca anumite modele anti-reflexive să întreacă capabilităţile unui display LED, aşa cum este şi cazul telefonului mobil Samsung Galaxy S5 cu ecranul său Super Amoled, ce reuşeşte să „învingă” orice alt display LCD de pe piaţă.

Se impune deci, alegerea unui model de televizor OLED cu capabilităţi de micşorare şi dispersie a reflexiei luminii pentru a vă bucura la maxim de o imagine clară, indiferent de luminozitatea luminii naturale din cameră. Ori, un asemenea model necesită să mai scoateţi câţiva bani din buzunar.

Consumul de electricitate. Deşi tehnologia OLED are un mai bun management al electricităţii, un televizor OLED consumând aproximativ 40% din curentul electric nceesar unui televizor LED (la imagini întunecate) şi 80% din nevoia unui LED în cazul unor imagini normale, în cazul în care îl folosiţi primordial pentru browsing, documente, prezentări (mai exact pentru vizualizarea unor imagini deschise la culoare, în care albul şi nuanţele acestuia predomină) un televizor OLED consumă cât 3 televizoare LED normale.

Consumul de electricitate al unui display OLED variază foarte mult în funcţie de imaginile redate. Dacă imaginile în culori deschise, foarte luminoase vă vor îmbrăţişa living-room-ul, este bine de ştiut că în acest caz consumul va creşte în medie destul de mult.

Forma televizoarelor OLED. Ce probleme pot apărea cu forma televizoarelor OLED!? Ei bine, ecranele OLED nu sunt plate. Nu au apărut încă pe piaţă modele de Flat OLED-uri! Nu ştim de ce, probabil şi pentru a se justifica preţul crescut al unui display OLED prin prisma faptului că tehnologia Curved este abia lansată. Nu ar fi un issue pentru cei pentru care merita un televizor cu ecran curbat, însă nu aveţi libertatea de alegere precum în cazul unui televizor bazat pe tehnologia LED.

Momentan, în oferta de televizoare OLED nu există niciun model de ecran plat, toate modelele existente pe piaţă fiind smart-uri Curved – cu ecran curbat. Dacă acest aspect îl consideraţi un dezavantaj, ei bine în timp se va rezolva şi acesta.

(P) TELEVIZOARE OLED la eMAG | CEL | Altex | evoMAG

Gamă reduse de diagonale. O bună perioadă de timp, singurele modele de televizoare OLED lansate pe piaţă sau anunţate au fost cele cu diagonala de 55 de inch. Odată ce LG a anunţat noul model OLED de 98 de inch, LG G6 Signature OLED TV, se rezolvă şi acest impediment. Însă evident, fiind flagship-ul anului 2016 al celor de la LG, preţul nu este unul care să schimbe oferta destinată consumatorului mediu.

Televizoare OLED nu sunt 4K UHD. Televizoarele OLED existente în acest pe piaţă nu redau imagini la rezoluţie 4K UHD, în condiţiile în care LED-urile deja testează 8K-ul. Un dezavantaj al televizoarelor OLED ce demonstrează că tehnologia nu este încă matură, însă acest aspect nu cred că reprezintă un minus pentru cine se gândeşte să achiziţioneze astăzi un OLED. Ironic este ca 8K-ul anunţat la CES este al sud-coreenilor de la LG, modelele de OLED-uri ale acestora LG OLED 55EG910V şi LG OLED 55EC930V fiind chiar singurele ce pot fi cumpărate momentan în Romania.

Televizoarele OLED LG

În Romania sunt disponibile televizoarele OLED de la LG, LG OLED 55EG910V şi LG OLED 55EC930V însă deşi oferta este momentan limitată, intr-o gama variata (LG, Panasonic, Sony, Philips) si veţi beneficia din plin de tehnologia diodelor auto luminate, de gama de culori lărgită, de luminozitatea puternică. Şi toate acestea pe un display curbat de mari dimensiuni. Pixelii auto-iluminați oferă cea mai bună nuanță de negru, perfectă pentru scene întunecate care vor prinde viață în mod vizibil și cu bogăție de detalii. Pixelii OLED sunt auto-iluminați, deoarece se pot aprinde și stinge individual. Acest lucru permite o gamă minunată de contrast, de la cel mai aprins alb până la cel mai intens negru, oferind astfel o profunzime incredibilă. Pixelii auto-iluminați permit afișarea cât mai naturală a culorilor, îmbunătățind semnificativ experiența de vizualizare. Indiferent ce ai viziona, va părea atât de real încât te vei simți chiar în mijlocul acțiunii. Toata gama de Televizoare LG fie ele LED-LCD sau OLED, este aliniata standardului nou de transmisie respectand normele DVB-T2.

Sistem Audio Calibrat de harman / kardon®. Imaginile de calitate uimitoare sunt completate de sunet premium. Experiența de sunet premium este oferită cu ajutorul sistemului audio atent calibrat de către harman/kardon. ULTRA Surround ofera o experienta de sunet superioara care te va invalui din toate directiile. Acesta imbogateste experienta de vizualizare la rezolutii mari.

Cinema 3D TV LG 3D este integrat în sistem pasiv. Este mai simplu decât sistemul activ, dar în mai multe privinţe această tehnologie este superioară. Este mult mai confortabil să vizionaţi la un unghi de vizualizare mai larg, iar ochelarii 3D sunt mai ieftini, nu au nevoie de baterii sau reîncărcare. Iar cu posibilitatea de conversie 2D în 3D, veţi obţine o experienţă 3D indiferent că sursa a fost filmată în 3D sau nu.

Fii cu un pas înaintea tuturor și ia parte la acțiune așa cum nu ar fi fost posibil până acum. Consistența culorilor și a clarității imaginii, din orice unghi, este posibilă doar cu televizorul LG Curved OLED. Designul Art Slim al televizorului OLED aduce o notă de eleganță tehnologiei inovative. LG OLED TV combină perfect avantajele imaginii de calitate cu designul subțire. LG OLED TV combina perfect avantajele imaginii de calitate cu designul subtire.

LG webOS TV este conceput pentru a fi cât mai plăcut și ușor de utilizat. Astfel, tot ce îți mai rămâne de făcut este să te relaxezi în timp ce webOS creează cea mai accesibilă experiență TV. 3D+, cel mai confortabil sistem 3D din lume este, de asemenea, cel care oferă cea mai bună claritate 3D. Dispunând de o rezoluție de 4 ori mai mare, imaginile 3D sunt splendide, fiind mai realiste decât oricând. Viteza de raspuns incredibila ofera o claritate perfecta a imaginii chiar si in momentele cele mai dinamice din timpul filmelor sau ale evenimentelor sportive.

LG OLED 55EG910V sau LG OLED 55EC930V?

Chiar dacă par asemănătoare şi la început de 2016 au acelaşi pret, OLED-urile LG disponibile în România LG OLED 55EG910V şi LG OLED 55EC930V, prezintă câteva diferenţe destul de mari. Deşi au aceaşi diagonală, 55EG910 LG OLED este un model mai nou, lansat în anul 2015, spre deosebire de LG 55EC930V care a fost vârful de lance al anului 2014. LG OLED 55EC930V este dotat cu boxe de 40W spre deosebire de cei 20W RMS ai lui 55EG910V. Ambele modele însă, nu pot reda rezoluţia 4K UHD fiind limitate la cei 1920×1080 pixeli ai tehnologiei Full HD. Telecomanda Magic Remote este inclusă doar la modelul 55EC930V este una dintre cele mai intuitive modalităţi de control al unui televizor la ora actuală. Veţi beneficia atât de comanda vocală cât şi prin gesturi, rotița de derulare este ideală pentru navigarea pe web în timp ce Finger Control vă permite să navigați, literalmente, la simpla apăsare a unui deget.

În ceea ce privește conținutul inteligent, părerea noastră este ca OLED-ul LG 55EC930V este unul dintre cele mai bune opţiuni. Așa cum te-ai aștepta, există o gamă premium de aplicații LG, inclusiv aplicații populare, cum ar fi Netflix, LOVEFiLM, BBC iPlayer sau YouTube. Există, de asemenea un browser web foarte rapid dar şi certificarea DLNA pentru a vă permite să redaţi conţinut în flux în rețeaua dumneavoastră.

Deşi cei ce îşi îndreaptă privirea asupra unei game de televizoare OLED nu au drept prim argument de cumpărare preţul redus sau super oferta, părerea noastră este că merită să ştiţi că în oferta eMAG, la achiziţionarea modelului LG OLED TV 55EG910V veţi primi cadou o Tabletă LG G Pad 8 cu procesor Cortex A7 Quad-Core 1.2 GHz, 8.0″, IPS, 1GB RAM, 16GB. Perfect a fi utilizată alături de noul dvs. smart TV Premium OLED.

(P) TELEVIZOARE OLED la eMAG | CEL | Altex | evoMAG

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *