Cu siguranță v-ați întâlnit cu termenul de input lag atunci când vine vorba despre specificațiile unui monitor sau televizor, în mod special atunci când se analizează topul celor mai bune televizoare pentru gaming. Vom explica pe scurt acest indicator, vom afla la ce folosește, cum se măsoară, și care sunt cele mai performante sau recomandate televizoare pentru jocuri din perspectiva input lag-ului.
- Ce este Input Lag-ul?
- La ce folosește input lag-ul?
- Cât este input lag-ul optim la un TV pentru jocuri?
- Top televizoare recomandate pentru gaming (cu input lag mic)
Ce este Input Lag-ul?
Input Lag-ul este întârzierea dintre momentul în care un input (cum ar fi o apăsare de taste sau un clic de mouse) este făcut și momentul în care acea acțiune este afișată pe ecran. La monitoarele sau televizoarele speciale cu performanțe bune în gaming, input lag-ul scăzut este critic, pentru că permite jucătorilor să reacționeze rapid și precis la acțiunile din joc. Input lag-ul se măsoară în milisecunde (ms) și cu cat este mai mic, cu atât este mai bine pentru jocurile care necesită un timp de răspuns rapid.
Un alt factor important de luat în considerare în ceea ce priveste input lag-ul este latența de intrare, ce reprezintă delay-ul (întârzierea) dintre momentul în care o acțiune este creată (click de mouse de exemplu) și momentul în care acea acțiune este preluată de TV. Aceasta poate fi influențată de configurația hardware și software a calculatorului sau consolei de jocuri și poate fi testată prin utilizarea unor instrumente specifice.
Este evident că indiferent cât de performant este un televizor în jocuri, dacă acțiunea dvs va fi procesată cu întârziere de către un laptop prea slab, adică va exista o întârziere până ajunge semnalul la TV.
În general, combinarea unui input lag scăzut cu o latență de intrare scăzută, poate asigura o experiență de joc optimă pentru jucătorii care se concentrează pe performanță, rapiditate și precizie.
La ce folosește input lag-ul?
Este astfel evident că un input lag scăzut, crează o experiență crescută în cazul jocurilor de acțiune, shootere, adventure sau întreceri auto și nu influențează la fel de mult în cazul jocurilor turn based strategies sau precum șahul unde un delay de peste 20 de milisecunde nu influențează cu nimic experiența sau performanța jucătorului.
În concluzie, input lag-ul este un factor important care trebuie luat în considerare atunci când căutați să cumpărați un televizor bun și performant pentru gaming, deoarece poate afecta performanța jocului și poate face diferența între victorie și înfrângere.
Cât este input lag-ul optim la un TV?
În general, monitoarele de gaming moderne au un input lag de sub 20ms, ceea ce este suficient de rapid pentru majoritatea jocurilor. Totuși, pentru jucătorii profesioniști sau cei care joacă jocuri cu răspuns rapid, și unde reflexele pot face diferența, un input lag de sub 10ms este considerat ideal.
Top 5 televizoare cu input lag mic
Lăsând la o parte teoria, vă prezentăm mai jos topul celor mai performante televizoare pentru gaming, luând în calcul input lag-ul, calitatea imaginii: rezoluție, luminozitate, contrast, refresh rate.
5. Sony A90K (9,9ms input lag)
Televizoarele OLED Sony A90K (2022) și Sony A90J (2021) sunt o alegere bună pentru profesioniștii jocurilor în HDR. Oferă o experiență de fantastică, cu întârziere redusă de intrare și un timp de răspuns de 9,9ms sub cei 10ms considerați limită superioară a televizoarelor pentru jocuri, astfel încât mișcarea este lină și clară. Are, de asemenea, câteva funcții grozave de jocuri, inclusiv suport HDMI Forum VRR și lățime de bandă HDMI 2.1 pentru jocuri 4k @ 120Hz. Televizoarele OLED Sony A90, din seriile 2021 (J) și 2022 (K) le găsiți la eMAG, evoMAG, Flanco, cel.ro.
4. TCL 4K (8,1ms input lag)
Seria televizoare de la TCL (notate cu C) combină tehnologia uimitoare 4K HDR și Mini-LED într-un design îndrăzneț din metal, creat pentru o experiență TV superioară. Tehnologia Quantum Dot și Pachetul HDR Pro cu Dolby Vision se combină pentru o luminozitate și un contrast mai mari, precum și pentru a afișa o paletă completă de culori bogate. În plus, sistemul de operare Google TV îți aduce filme, emisiuni, TV live și multe altele din aplicațiile și abonamentele tale și le organizează personalizat.
Tehnologia TCL Contrast Control Zone optimizează imaginea în zonele individuale pentru a produce un contrast puternic, motorul AiPQ al modelelor de televizoare TCL Seria-C folosește algoritmi de învățare automată pentru a îmbunătăți în mod inteligent culoarea, contrastul și claritatea, iar Rata de reîmprospătare variabilă (VRR) și Modul Auto Game (ALLM), vă permit să vă bucurați de cea mai fluidă acțiune și de o experiență de joc optimizată cu răspuns rapid pe ecranul mare, de doar 8.1 milisecunde. Seria-C televizoare TCL o găsiți la cel.ro, evoMAG și eMAG.
3. Hisense U8 (7,9ms input lag)
Hisense U8 este un televizor 4k high-end din gama Hisense 2022 (U8H), 2021 (G), Hisense 2020 (H8G). Oferă o gamă impresionantă de funcții suplimentare, inclusiv lățime de bandă HDMI 2.1, jocuri 4k @ 120 Hz pentru jucătorii PS5 și Xbox Series X și suport pentru rata de reîmprospătare variabilă FreeSync. Rulează interfața inteligentă Android 10, care are o selecție excelentă de aplicații de streaming suplimentare, inclusiv toate serviciile de streaming majore. Televizoarele pentru gaming de la Hisense, seria U8, le găsiți la eMAG dar vă recomandăm totuși să nu vă grăbiți cu decizia de achiziție, încă nu am ajuns la cel mai recomandat TV pentru gaming.
2. Samsung Neo Qled 50Q90B (2,6ms input lag)
Am ales rezoluția de 50 de inch al seriei 9 de NeoQleduri de la Samsung, întrucât la această diagonală este un best buy. Pe de altă parte, este deja știut că primele televizoare ca și diagonală din seriile Samsung, de regulă vin cu caracteristici mai slabe față de celelalte modele din serie.
Trebuie să menționăm că veți găsi aceste modele de NeoQled-uri de la Samsung sub următoarele coduri: xxQ90y, unde xx este diagonala în inch, iar y (A sau B) reprezintă anul de lansare al modelului. 50Q90A a fost lansat în 2021, 50Q90B a fost lansat în 2022, de aceea vă recomandăm evident ultimul model. Acesta poate fi cumpărat de la eMAG, evoMAG și Flanco.
1. CEL MAI RAPID TV ÎN JOCURI ESTE …
Și câștigătorul topului, din punct de vedere al input lag-ului măsurat de profesioniști … este modelul de la LG, Evo seria C2, câștigător în 2022 al celui mai bun display al unui televizor pentru clientul mediu …
LG OLED55C21LA (1,5ms input lag)
Câștigător de la distanță este modelul OLED de la LG din seria premiată EVO C2, OLED55C21LA. Nu doar că se află și în topul televizoarelor eficiente energetic, dar ocupă și primul loc în topul celor mai bune televizoare pentru gaming. În plus, a fost declarat televizorul cu cel mai bun display în 2022!.

Pe lângă cel mai mic input lag de doar 1,5 milisecunde în modul Game Optimizer (de la 5ms standard), televizorul OLED55C21 de la LG vine cu o multitudine de îmbunătățiri ale imaginii, hardware și software, oferind 120Hz și VRR atât cu AMD Freesync Premium cât și cu Nvidia G-Sync, ceea ce îl face destul de unic, fiind printre foarte puținele televizoare ce suportă ambele formate. Televizorul LG OLED55C21LA, poate fi cumpărat de la evoMAG, CEL.ro, Flanco și bineînțeles eMAG.
Trackbacks/Pingbacks