Televizoarele 3D aduc viitorul mai aproape

De la inventarea sa de catre Charles Wheatstone in anul 1838, stereoscopia a devenit o minunatie a imaginii, aceasta fascinand lumea prin adaugarea unei noi dimensiuni a imaginii. Acesta este inceputul marii revolutii 3D care a cuprins lumea divertismentului digital. Pentru a intelege modul in care tehnologia 3D functioneaza, trebuie explicat pe scurt modul in care omul poate percepe adancimea. Datorita faptului fiecare dintre noi avem ochii pozitionati la o anumita distanta (egala aproximativ cu distanta dintre sprancene si varful nasului) percepem lucrurile din doua unghiuri putin diferite. Astfel, creerul uman combina cele doua imagini intr-una ce ofera senzatia de adancime.

 

Catalog televizoare Smart 3D

 

Tehnologia televizoarelor 3D mai ingenioasa decat ati crede

 

Ei bine, monitoarele si televizoarele smart 3D apeleaza la un truc inteligent si simplu pentru a “pacali” creierul in a percepe adancimea printr-o imagine plana. Probabil ca v-ati intrebat macar odata de ce oamenii care merg la cinematografele 3D poarta acei ochelari ciudati cu o lentila rosie si una albastra. Raspunsul este unul simplu, imaginea afisata este fie filmata folosind o camera video dubla (stereoscopica) fie procesata digital (in cazul animatiilor 3D) urmand ca cele doua imagini din unghiuri diferite sa fie afisate in nuante opuse, dar identice cu cele folosite la ochelarii purtati de catre privitor. Astfel, ochiul cu lentila rosie va vedea imaginea din dreapta, filtrata in rosu, iar cel cu lentila albastra, cealalta imagine, din stanga, care este filtrata in albastru.

 

 

Daca nu cu mult timp, aceasta tehnologie putea fi vazuta numai in cinematografe, revolutia adusa de televizoarele 3D a captat practic imaginatia celor care au acces acum, la o noua dimensiune a imaginii. Este evident faptul ca pentru a va putea bucura de acest gen de imagine trebuie ca inca de la filmarea imaginilor sau procesarea acestora, sa se foloseasca principiul stereoscopiei. In general, majoritatea filmelor de succes, din ultimii 10 ani, sa zicem, pot fi cumparate si gasite in varianta 3D.

 

Tehnologia 3D accesibila chiar si online

 

Totodata, pentru cei ce au televizoare Smart, exista si varianta Youtube, care permite vizitatorilor sa vizioneze diferite productii video in 3D. Pentru a activa acest mod, utilizatorul nu trebuie sa faca prea multe click-uri. Astfel prin accesarea meniului de optiuni si bifarea modului dorit, acolo unde acesta este valabil, posesorul unei perechi de ochelari 3D se poate delecta cu experienta oferita.

Putem spune ca revolutia adusa de televizoarele 3D nu se opreste doar la filme sau desene animate. Marii dezvoltatori de jocuri au intrat si ei in aceasta revolutie, oferind si ei jocuri 3D ce folosesc principiul stereoscopiei. Insa, tehnologia evolueaza intr-un ritm foarte alert, iar usor-usor, din revolutia adusa de televizoarele 3D apare un alt tip de experienta, cea a realitatii virtuale. Un concept identic ca si radacina cu imaginea 3D steroscopica, care insa, aproprie ecranul atat de mult incat purtatorul unor ochelari VR ajunge sa fie scufundat in actiunea filmului. Este evident, inca nu putem vorbi despre filme 360o asa cum este denumit standardul VR, insa pe Youtube sau pe retelele de socializare incep sa apara tot mai multe astfel de clipuri.

Catalog Televizoare Smart 3D

 

Revolutia 3D continua, voi cat de des utilizati aceasta tehnologie?

 

In concluzie, putem spune revolutia adusa de televizoarele smart 3D au deschis portile realitatii virtuale, iar daca stam sa ne gandim la posibilitatile oferite de aceasta noua revolutie, ne este greu sa anticipam lucrurile minunate ce vor urma. Tehnologia in sine promite multe schimbari bune si va continua sa se dezvolte intr-un ritm la fel de alert pentru a putea sa se mentina aliniata cu cerintele pietei si chiar mai mult decat atat. Ramane doar de vazut ce urmeaza sa aduca mai bun tehnologia 3D utilizata de televizoarele moderne, pana atunci stam pe aproape si profitam de tot ceea ce are mai bun de oferit.

 

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment