Procesoarele televizoarelor smart (Samsung Quantum AI 4K & 8K)

V-ati intrebat vreodata daca un televizor are integrat un procesor asa cum au calculatoarele, telefoanele mobile si orice alte device-uri destepte? Ei bine daca v-ati intrebat, va oferim si un raspuns: televizoarele moderne, cele inteligente denumite drept smart tv-uri au procesoare.

Procesoarele sunt componentele (cip-urile) hardware care nu doar ca sustin sistemul de operare (in cazul Samsung Tizen, la LG webOS sau Android-ul de pe Sony, Philips si Panasonic si al brandurilor no-name) insa tot procesoarele ruleaza aplicatile smart TV (Youtube, Netflix, Meteo sau IoT).

In plus, in actualul status quo al tehnologiei TV tot procesoarele sunt si cele care imbunatatesc imaginea redata pe ecran prin rularea unor aplicatii software in real time de imbunatatire a culorilor, miscarii de pe ecran sau a contrastului. Pentru ca orice componenta a unui televizor este integrata intr-un sistem ce trebuie sa analizeze, calculeze si sa transforme fiecare pixel redat pe display, indiferent ca este un OLED, QLED, ULED sau LCD-LED.

In ceea ce priveste cele mai performante televizoare la ora actuala, calitatea imaginii redate pe ecran nu se mai datoreaza doar tipului de ecran OLED sau QLED ci si procesorului smart tv-ului.

Conteaza cat de puternic este procesorul unui televizor?

Inca o intrebare al carui raspuns l-ati intuit deja. Da, puterea unui procesor smart TV conteaza, un procesor slab poate creea anumite probleme sau nu va reusi:

  • sa calculeze suficient de rapid imbunatatirile de imagine ale unor scene in miscare rapida, si imaginea va fi sacadata.
  • sa citeasca suficient de repede cantitatea de informatii transmise via internet (nu tine doar de viteza internetului dvs.) sau transmise via un stick de memorie daca acesta are codec-uri foarte noi.
  • ca la rezolutii mari, sa transforme continutul filmat la o rezolutie inferioara in continut 4K (procesul de upscaling)
  • sa imbunatateasca scenele in timp real, alternanta de imagini luminoase cu cele mai intunecate necesita procesare grafica, ce ati ghicit, cade din nou in sarcina procesorului, cu un impact puternic asupra indicelui de calitate a imaginii PQI Samsung;
  • ca in cazul de update-uri firmware sa tina pasul cu nevoia de calcul crescuta a optiunilor, meniu-rilor, capabilitatilor noi (de ex. functia de antivirus de la Samsung).
  • sa blocheze televizorul dupa utilizarea unor aplicatii mai puternice. Asta nu inseamna ca se strica ci doar va necesita un refresh – restart, prin scoaterea televizorului din priza timp de cateva zeci de secunde. Cam ce se intampla si in momentul in care laptopul parca nu mai duce dupa ce l-am utilizat la greu intr-un joc ce mananca resurse.
  • Veti gasi in acest articol cum puteti testa cat de puternic este procesorul televizorului dvs.

Sunt mai multe tipuri de procesoare smart TV?

Producatorii importanti de televizoare, cei ce in limbajul nostru sunt denumiti producator brand, precum Samsung, LG, Panasonic, Philips sau Sony au investit masiv in industria de procesoare pentru televizoare. Asta s-a intamplat nu doar pentru a nu externaliza productia de componente cheie ale produselor sale ci si intrucat dezvoltarile de noi tehnologii de procesoare se integreaza perfect in ecosistemul de business in care performeaza.

Sa nu uitam ca procesoarele Samsung echipeaza de la telefoane mobile si tablete pana la componente ale industriei aeronautice, iar situatia este similara si cu ceilalti producatori.

Astfel, majoritatea producatorilor importanti vin cu modele proprii de procesoare. Restul, fie vin cu niste procesoare TV standard – asa zisele no name-uri – , fie cumpara sub licenta o serie de procesoare brand insa mai invechite, le redenumesc si le integreaza in modelele sale de TV-uri.

Procesorul Samsung TV Quantum AI

Procesorul inteligent Samsung Quantum AI dă viață ecranului pentru a crea o experiență cu adevărat adaptată continutului media cat si nivelului de luminozitate si de sunet al camerei tale. Sunetul și luminozitatea sunt optimizate oricăror condiții de vizionare, scenă cu scenă, în timp real.

Procesoarele televizoarelor smart (Samsung Quantum AI 4K & 8K)
Procesorul TV Samsung Quantum AI din spatele televizoarelor premium Samsung

Cu puterea machine learning, procesoarele integrate in televizoarele QLED de la Samsung analizează și convertesc fiecare scenă, indiferent de tipul de conținut, într-o imagine impecabilă. Date din milioane de surse sunt folosite pentru a crea texturi fără cusur, margini detaliate şi pentru a reduce zgomotul.

Seria de procesoare TV performante Samsung Quantum AI insotesc modelele premium de televizoare cu rezolutie 4K sau 8K, si aici mentionam cele doua variante de procesoare Samsung Quantum AI 4K (pentru deja obisnuitelor televizoare 4K) si Samsung Quantum AI 8K (pentru noile televizoare cu rezolutie 8K).

Nu doar ca aceste procesoare imbunatatesc imaginea si sunetul redat pe sticla, insa avand capabilitati de machine learning reusesc sa inteleaga profilul utilizatorului pentru a ii reda apoi continut media recomandat. Procesoarele Samsung Quantum 4K si 8K vin si cu ceva in plus: avand in vedere ca nu exista inca suficient continut la aceste rezolutii (desi au aparut si la noi posturi TV romanesti ce transmit 4K), procesoarele upscaleaza imaginea, transformand orice imagine filmata la rezolutii inferioare si redata de pe internet, stick, cablu sau satelit in imagini 4K sau 8K.

Un plus apare in cazul procesoarelor Samsung Quantum 8K AI intrucat acestea ofera distribuitorilor de content posibilitatea ca imaginile in 8K sa fie transmise via internet la rezolutie 4K, iar apoi procesorul upscaleaza din nou la 8K pentru a fi redate consumatorilor. Astfel, problemele actuale ce tin de largimea de banda si de viteza a internetului, a spatiilor de stocare pentru continut 8K se reduc considerabil, pana cand noi modalitati de transfer de date vor deveni accesibile.

Televizoarele Samsung cu procesoare Samsung Quantum AI 4K si 8K le gasiti la eMAG.ro – Noua serie Samsung Smart TV. Insa va recomandam sa cautati cel mai mic pret la modelul de televizor ales si in oferta F64.ro, Altex.ro, CEL.ro, Badabum.ro, PCGarage.ro, evoMAG.ro sau Dwyn.ro.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *