Tehnologia 3D audio Home Cinema – de la cinematografe la ,,micile” ecrane

Tehnologia 3D audio Home Cinema – de la cinematografe la ,,micile” ecrane ale televizoarelor smart. Sunteti un mare fan al filmelor, iar atunci cand savurati unul, doriti sa simtiti atmosfera si actiunea filmului? Sistemele Home Cinema sunt cele care vor oferi o experienta a sunetului la un alt nivel. Inca de la aparitia standardului audio Dolby, acum peste 50 de ani, s-au cautat tehnologii pentru a imbunatatii experienta acustica a privitorului. Sistemele Home Theatre folosesc acelasi principiu de sonorizare ca si cea dintr-un cinematograf, practic este vorba de un sunet plin, cu mai multe surse, care ofera ascultatorului senzatia ca este inconjurat din toate partile.

 

Conceptul de Home Cinema si modalitati de utilizare

 

Dacă nu vrei să te joci cu amplificatoare, boxe mamut de putere mare dar în acelaşi timp îţi doreşti un sunet decent pentru televizorul tău, atunci un sistem Home Cinema (Home Theatre) poate fi cea mai bună opţiune. Vei avea parte de o soluţie audio integrată, compatibila perfect cy diverse device-uri precum un Smart TV, un Blu-Ray, DVD & CD Player, ba chiar dispozitive mobile şi de multe ori chiar şi o soluţie de redare bazată pe tehnologia wireless. De regulă, un asemenea sistem include şi un subwoofer sau retro-boxe wireless pentru a evita cablurile măcar înspre zonele mai îndepărtate. Boxele frontale se vor lega însă prin cabluri către subwoofer, lucru ce este posibil să vă deranjeze un pic. Avantajul unui sistem Home Cinema faţă de un soundbar (din gama medie) este că puteţi conecta la acesta mai multe playere şi device-uri, de exemplu un amplificator şi un sistem de lumini.

 

Termenul cel mai des folosit la sistemele Home Cinema este cel de Surround Sound, sau sunet ce te incojoara, ce te cuprinde din toate partile. Tot secretul sta in punctele audio, sau sursele de provenienta a sunetului. La televizoarele sau la perechile de boxe clasice, sunetul vine doar din fata, din una sau doua surse, puncte planare. Sistemele Home Theatre sunt configurate cu minim 6 surse dispuse astfel incat sa acopere 360o ale campului auditiv planar (circular). Sistemul 5.1 al echipamentelor Home Cinema include o unitate de Bass (subwoofer), un satelit de medii (central) si alti inca 4 sateliti (LR – fata, LR – spate). Astfel ascultatorul este inconjurat de sunet.

Sisteme Audio Home Cinema la CEL.ro

Este clar faptul ca pentru a avea un sunet real Surround, nu este necesar doar sa detineti un sistem Home Theatre, ci si o asa-zisa sursa audio care sa permita aceasta optiune. Cel mai bun exemplu in acest sens poate fi un computer, sau o alta sursa de sunet care sa fie compatibil cu standardul sistemului Home Cinema, dar si televizoarele smart din categoria medie de preturi se achita cu succes de aceasta sarcina. Practic majoritatea sistemelor audio de tip Home Cinema cumparate sunt menite sa complementeze un televizor smart sau (pentru fitosi) un video-proiector.

 

Calitatea sunetului oferita de sistemele Home Cinema

 

Daca majoritatea echipamentelor de acest gen folosesc intrari analogice, acestea fiind si cele mai accesibile, parerea noastra este ca ar trebui totusi sa apelati la o sursa, dar si un sistem Home Theatre cu standard audio digital (Digital Coaxial/Optical) deoarece acesta permite procesarea sunetului comform celor mai inalte standarde cum ar fi Dolby Pro Logic, Surround, THX, Sony Dynamic Digital Sound, dar si alte standarde de inalta fidelitate proprii ale producatorilor de inalta tehnologie (Samsung, LG, Sony sau Philips – care exceleaza in acest domeniu).

Suntem siguri ca exista foarte multi pasionati audiofili. Insa, cu siguranta ca orcine va putea face diferenta dintre un sunet Stereo si unul Surround. Iar pentru a intra intr-o lume a senzatiilor deja, putem spune ca exista sisteme Home Theatre in configuratii speciale cum ar fi 7.1, 9.2, sau, chiar si 16.2 . Ultimul exemplu este folosit mai degraba in cinematografele mari, dar si in cele personale, fiind deja o configuratie multi-planara deoarece satelitii sunt pozitionati atat pe planul urechilor cat si pe axa verticala.

 

Viitorul sistemelor de sunet Home Cinema

 

Ca si evolutie putem spune ca intr-un viitor nu foarte indeartat conceptul de surround va fi mult mai complex decat acum dar calitatea sunetului va atinge noi limite. Insa, sa nu uitam faptul ca omul nu poate auzi mai mult decat ii permite urechea si nu poate intelege mai mult decat permite inteligenta umana. Asadar, consideram ca in viitorul ce va urma sunt sanse sa vedem o plafonare a acestui domeniu si asta pentru ca tehnologia a ajuns la maturitate. Diferentele vor fi facute de posibilitatile de conectare la smart tv-uri, blu-ray-uri sau dispozitive mobile (tablete, iPod-uri, telefoane mobile, s.a.m.d., de design si evident de preturi).

Nu putem spune cu certitudine cand se va atinge aceasta plafonare dar, cu siguranta evolutia rapida a tehnologiei ne poarta deja pe aceste drum. Dar mai e mult pana atunci, oricum. Aceste sisteme ingenioase cu siguranta au revolutionat modalitatea in care putem viziona un film. Tehnologia aceasta poate sa redea intr-un  mod mult mai realist imaginile care sunt vizionate si in acelasi timp sa ofere o experienta unica, presarata cu senzatii tari astfel incat orice am vizualiza sa devina de neuitat.

Sisteme Audio Home Cinema la eMAG

Dupa cum spune un slogan faimos ,,viitorul suna bine” (al celor de la Vodafone) si acest lucru este valabil chiar si in cazul acestei tehnologii, asadar, nu trebuie decat sa profitam de aceasta experienta unica si sa o facem parte din viata noastra.

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul