[GHID] Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un Soundbar pentru Smart TV-ul tau?

Una dintre cele mai bune investiții electronice pe care o putem face în casa noastră este televizorul smart. Într-o perioadă în care caracteristicile şi specificaţile tehnice ale ecranului (imaginii) ţin prim planul reclamelor şi indicativelor tehnice ale televizoarelor, plecând de la Full HD la 4K până la ecranul curbat, imaginile tridimensionale pasive sau active, HDR sau nr. de hertzi, chiar dacă nu ne gândim prima dată la acesta, cu toții ne dorim și un sunet de calitate atunci când urmărim un film, rulăm videoclipuri în fundal sau suntem prinşi de euforia unei transmisiuni sportive.

Daca nu ati cumparat inca un sistem soundbar, cautati un alt model sau doriti sa faceti un upgrade, va recomandam sa cititi atunci si seria de review-uri de Soundbar-uri: Cele mai bune (performante) sisteme de sunet tip Soundbar.

Soundbar-uri recomandate

Nu exista soundbar-uri compatibile sau nu, daca modalitatea de conectare o permite (si aveti o multitudine de posibilitati, indiferent de model) nu va fi nicio problema daca veti cumpara un soundbar Samsung pentru un smart TV LG, Panasonic sau Sony, si viceversa. Achizitia unui soundbar care sa aiba acelasi brand ca si al televizorului, ajuta insa pe parte de conectivitate software si aplicatii. Insa, repetam, nu veti avea nicio problema daca marca difera!

Din păcate, majoritatea televizoarelor smart, în încercarea de a fi pe de o parte la un preţ concurenţial, iar pe de altă parte pentru a deveni din ce în ce mai elegante, mai slim, mai minimaliste asemenea materialelor din care este fabricat ecranul, nu mai pot păstra aceaşi dimensiune a boxelor, caz în care ne oferă un sunet dacă nu mediocru, cu siguranţă deloc excepţional. Pentru a ridica performanţele sunetului, pe măsura fidelităţii imaginii unui televizor smart, avem nevoie de a potenţa semnalul audio cu ajutorul unui sistem de sunet, un Home Theatre surround cu mai multe difuzoare împărţite arhitectural în întreaga cameră, conectate la unitatea de bază prin intermediul firelor sau prin sistemul WiFi. Însă această ultimă variantă este mai puţin estetică, încarcă destul de mult vizual camera, şi în acelaşi timp are un preţ destul de mare dacă l-am compara cu un SoundBar. 

Cumpărarea unui Soundbar nu este obligatorie, cu siguranţă veţi avea parte de un sunet suficient de bun de la un televizor smart al unui brand cunoscut precum LG (în mod special modelele Harman Kardon), Philips, Sony, Panasonic sau Samsung. Însă dacă doriţi să aveţi parte de aceaşi fidelitate a sunetului precum cel de la un cinematograf modern, atunci merită să cumpăraţi un sistem de sunet de tip SoundBar.

Un Soundbar bijuterie Dolby ATMOS

Ce este un SoundBar?

Un SoundBar este un sistem audio inteligent, format dintr-o boxă sub formă de bară, special conceput a fi poziţionat în faţa televizorului şi să îmbunătăţeasca foarte mult claritatea, fidelitatea şi potenţa sunetului redat de televizorul smart.

Disponibil în variante cu subwoofer sau nu, un SoundBar reuşeşte să redea sunetul în sistem surround prin modalitatea în care sunt boxele poziţionate în interiorul acestuia. Un SoundBar are dimensiunile mult mai mici decât un sistem audio de tip Home Theatre (Home Cinema), iar prețul este unul decent, încadrându-se întro plajă relativ mare, începând de la 200 de RON şi până la 10.000 RON în cazul modelelor HiFi WiFi cu proiector.

Un SoundBar este un sistem de sunet, elegant, usor de conectat, o solutie All-in-One si un pret deosebit de atractiv. Poate ca sunetul nu se ridica la nivelul unui sistem cu boxe pasive impartite in intreg living-room-ul insa este o solutie demna de luat in seama pentru a accesoriza un televizor smart.

Ce este un SoundBar? Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un soundbar? Ghid de cumparaturi

Ce este un SoundBar? Ce trebuie sa stii cand cumperi un SoundBar? Ghid de cumparaturi

Ce SoundBar merită?

Sau mai bine spus, care este cel mai bun SoundBar pentru televizorul tău smart? Ce caracteristici şi specificaţii tehnice ar trebui să aibă un SoundBar pentru a fi util şi a transmite o experienţă audio excelentă? Ce trebuie să ştii atunci când doreşti să cumperi un SoundBar? Părerea noastră este că, deşi aveţi câteva idei despre cum ar trebui să fie SoundBar-ul perfect, merită să aveţi în vedere câteva din sfaturile de achiziţie de mai jos.

Producătorul SoundBar-ului. Dacă te-ai hotărât să cumperi un SoundBar, atunci preţul (cel mai ieftin sau cel mai scump) nu ar trebui să fie argumentul principal care să decidă modelul final. În ceea ce mă priveşte, eu aleg firma producătoare, nu că aş fi un brand addict, însă prefer din motive vizuale cât şi de compatibilitate să înclin balanţa către aceaşi firmă care a produs şi televizorul. Toate firmele de top producătoare de televizoare, Sony, LG, Samsung, Philips, Panasonic, Loewe sau Toshiba au o ofertă relativ variată, modele mai ieftine, modele din gama medie de preţ cât şi modele de SoundBar-uri ultra performante, din gama de top, dar evident la preţuri destul de piperate. Astfel, veţi reuşi să ocoliţi problema interferenţelor dintre senzorul SoundBar-ului şi semnalul telecomenzii televizorului smart. Poţi alege acum dintr-o varietate de SoundBar-uri de la cei mai importanţi producători de televizoare sau de device-uri audio din lume: SoundBar-uri Samsung, SoundBar-uri LG, SoundBar-uri Sony, SoundBar-uri Philips, SoundBar-uri Panasonic, SoundBar-uri HiFi Yamaha sau un SoundBar german Loewe.

De cele mai multe ori, brandul unui soundbar urmeaza marca televizorului! SoundBar-ul perfect, cel mai performant NU EXISTA. Alegerea SoundBar-ului perfect este o chestiune ce ţine de compromis, între buget şi nevoile de utilizare ale acestuia. Insa plecati de la premiza ca un soundbar cu bluetooth sau wireless il veti utiliza nu doar la televizorul smart, ci veti putea reda continut media de pe orice device (telefon, tableta, PC sau laptop).

Dimensiunea SoundBar-ului. Atunci când dorim să achiziţionăm un sistem de boxe, înseamnă că suntem pasionaţi de sunet, de fidelitate şi de forţa acestuia. De regulă ne dorim ca acestea să se impună, să denote putere în fiecare colţ al camerei (dacă nu chiar al casei). Caz în care trebuie să vă asiguraţi că puterea acestuia este suficient de mare astfel încât să corespundă cu spaţiul ce dorim să îl umplem de efecte sonore. În acelaşi timp, mărimea unui SoundBar ar trebui să fie corelată cu mărimea televizorului smart. Un televizor cu diagonală mare necesită o bară de sunet mai mare, în timp ce un SoundBar prea impozant alături de un televizor deloc impresionant, nu face decât să strice feng shui-ul camerei respective. Unui televizor cu ecran curbat i se potriveste un SoundBar Curved, in timp ce unui televizor cu ecran plat, unul clasic, sub forma de bara dreapta.

SubWoofer-ul SoundBar-ului. Majoritatea modelelor noi de bare de sunet vin împreună cu un subwoofer – bass – separat, altele îl au incorporat în incinta comuna. Dacă vrei să experimentezi un bass puternic, alege un sistem cu subwoofer separat, chiar dacă veţi fi puşi în faţa unei alegeri destul de grele: unde anume va fi situat acesta. Recomandăm să fie aşezat pe podea, nicidecum în incinta comodei sau a bibliotecii.

Un subwoofer este un difuzor dedicat ce redă frecvenţele joase ale sunetului. Cele mai multe SoundBar-uri sunt prea subțiri pentru a reproduce bine un sunet de frecvenţă mai mică, astfel încât, în multe cazuri, un subwoofer separat este necesar. De multe ori acesta este inclus în pachet, astfel încât să vă puteţi bucura la maxim de mixul audio al unui film de acţiune, un joc video sau un program TV muzical.

Virtual Surround. Chiar dacă un SoundBar nu este un sistem cu mai multe boxe separate, totuşi este un sistem de sunet surround multi-difuzor, şi puteți obține în continuare audio îmbunătăţit cu efect surround. Pentru cel mai bun sunet cu efecte surround realiste, îţi recomandăm să cumperi un SoundBar multi-channel. De obicei acestea au cinci, şapte sau nouă canale audio, cu sunete discrete atribuite fiecărui canal pentru a crea efectul de audio tridimensional. Unele sisteme SoundBar pot reflecta chiar, în funcţie de spaţiu, sunetul pe perete, caz în care veţi avea parte de un efect surround personalizat încăperii dvs., o tehnologie inclusă la unele modele de televizoare smart Philips.

Daca doriti o experienta perfecta a sunetului 3D Surround, va recomandam un soundbar cu tehnologie Dolby Atmos. Dolby Atmos permite o spatialitate virtuala a sunetului extraordinara. Vezi Review-ul Soundbarului Samsung HW-K950 Dolby Atmos.

Tehnologie Bluetooth. Dacă vrei sa folosești soundbar-ul și cu alte dispozitive, în special cu cele mobile, smartphone, tabletă sau laptop, alge un SoundBar cu Bluetooth şi vei putea asculta muzica direct de pe aceste device-uri. Vei avea astfel un sistem de sunet în casa ta independent dar comun pentru mai multe dispozitive. În plus, lipsa cablurilor prin casă îţi poate oferi o libertate mai mare în cazul în care îţi doreşti să aduci sunetul într-o altă parte a casei. Bluetooth® încorporat este o trăsătură comună barelor de sunet care vă permite să transmite muzica cu ușurință de pe telefon, computer tabletă, sau Bluetooth. Unele SoundBar-uri au chiar capacitatea de WiFi pentru acces rapid la servicii de streaming online, precum personală biblioteca de muzică digitală. O bară de sunet ar putea avea, de asemenea, un port de intrare USB, astfel încât să puteți stoca pe un stick de memorie USB cu melodiile preferate, să îl conectaţi, și să-l ascultaţi oricând. Unele SoundBar-uri au chiar suportul necesar pentru redarea fişierelor de înaltă rezoluţie. Un SoundBar poate juca, de asemenea, un rol principal într-un sistem de muzică multi-cameră. Un număr tot mai mare de branduri oferă SoundBar-uri ce pot comunica cu alte playere muzicale, difuzoare cu amplificare, și receptoare printr-o conexiune de rețea, astfel încât să puteți transmite muzica wireless în întreaga casă.

Poate fi montat pe perete? Un Soundbar va fi amplasat obligatoriu lângă televizorul dvs. În cazul în care amplasezi un SoundBar în faţa televizorului iar acesta stă pe o comodă TV, poate apărea obstrucţia vizuală sau chiar a senzorului telecomenzii. L-ai putea aşeza sub televizor, asta dacă nu ai un Blu-Ray Player acolo. Cea mai elegantă soluţie este să utilizezi un suport de perete atat pentru televizor cât şi pentru soundbar, însă pentru aceasta este necesar ca SoundBar-ul să fie prevăzut cu un sistem inteligent de prindere cât şi de management al cablurilor de conectare la priza electrică sau la alte device-uri ce nu permit conexiune WiFi sau Bluetooth.

Posibilităţi de conectare. Atunci când alegeți un SoundBar, asigurați-vă că alegeți unul cu conexiunile corecte pentru televizorul dvs. smart sau pentru device-urile ce doriţi să le conectaţi la acesta. Aproape fiecare SoundBar are o conexiune optică digitală, dar și multe conexiuni HDMI ce oferă o mai mare flexibilitate. Dacă aveți un SoundBar multi-canal, folosind conexiunea HDMI veţi asigura cea mai bună calitate a sunetului de la discurile Blu-ray. Dacă aveți un televizor mai vechi, există modele de bare de sunet cu intrări analogice. Pentru cel mai recent televizor 4K TV Ultra HD, există SoundBar-uri compatibile 4K.

Telecomanda. După ce SoundBar-ul este configurat, puteți utiliza telecomanda televizorului smart pentru a controla acestuia. Cele mai multe telecomenzi TV pot fi programate pentru a controla un SoundBar, sau mai degraba acesta poate învăța comenzile televizorului. Acest aspect nu este o problemă, majoritatea modelelor de SoundBar-uri includ propriile telecomenzi, și, adesea, există aplicații de la distanță gratuite care vă permit să utilizați telefonul sau tableta drept telecomandă. Dacă aveți un SoundBar cu o mulțime de funcţionalităţi, este, în general, cel mai bine să utilizați telecomanda inclusă sau o aplicație la distanță pentru a îl controla.

Soundbar-uri la preturi corecte

Prețul. Un preț mare nu îți oferă neapărat un sunet mai bun. De mult ori prețul este influențat de tot felul de extra opțiuni pe care nu le vei folosi niciodată. Stabilește-ți un buget și încearcă sa găsești cea mai buna varianta și cu siguranța vei fi mulțumit.

De ce merită un SoundBar?

O bară de sunet va aduce în mod natural, un volum mai mare și un sunet rotund televizorului. Asta înseamnă că vei avea parte de o mai mare claritate, în special atunci când este vorba de voci umane. Multe bare de sunet au chiar funcții de îmbunătățire a dialogului, care fac vocile mai tari și mai proeminente pe fundalul audio.

Atunci când te uiți la televizor, la nivelul de volum confortabil urechii tale și apare o reclamă sau un breaking news, trecerea bruscă a volumului poate fi discordantă cu starea de imersiune în care te aflai. O mulțime de SoundBar-uri încorporează tehnologia de nivelare a sunetului, pentru a se asigura că modificările de volum redat nu iese din spectrul confortului tău. Acest lucru este, de asemenea, bun pentru vizionarea de noapte, efectul sunetelor la diverse limite de volum nu vor deranja pe cei din casă.

Un SoundBar poate juca, de asemenea, un rol principal într-un sistem de muzică multi-cameră. Un număr tot mai mare de producători de top oferă SoundBar-uri ce pot comunica cu alte playere muzicale, difuzoare cu amplificare, și receptoare printr-o conexiune de rețea, astfel încât să puteți transmite muzica wireless în întreaga casă, să câştigaţi astfel libertate în aranjarea unei petreceri de exemplu, şi în acelaşi timp investiţia dvs. într-un SoundBar să nu se rezume strict la accesorizarea unui televizor smart, ci a întregii case.

Şi da, poate că un SoundBar nu are aceaşi putere sau fidelitate precum un sistem audio Home Theatre (Home Cinema), însă avantajele sunt destul de multe: un preţ mai mic, un sistem all in one, lipsa cablurilor şi a problemelor de spaţiu, un design elegant minimalist, o extensie a televizorului dvs., mai mult decât ce aveţi nevoie în majoritatea timpului de vizionare a filmelor, jocurilor, transmisiunilor sportive şi posibilităţi multiple şi uşoare de conectare. De aceea, părerea noastră este că un SoundBar merită să acompanieze televizorul dvs. smart.

Indicele GNS. În plus, chiar dacă un sistem clasic format din 5, 7 sau 9 boxe, subwoofer, amplificator de sunet se aude extraordinar, ar trebui să luaţi în calcul şi indicele GNS. Cu cât un GNS aferent unui sistem de sunet este mai mic, cu atât veţi fi mai fericit. GNS-ul este acronimul “Gradul de Nervozitate al Soţiei” şi vă recomandăm să îl ţineţi la cote cât mai reduse, iar un SoundBar chiar poate face asta.

Soundbar-uri la preturi corecte

Poţi alege acum dintr-o varietate de SoundBar-uri de la cei mai importanţi producători de televizoare sau de device-uri audio din lume: SoundBar-uri Samsung, SoundBar-uri LG, SoundBar-uri Sony, SoundBar-uri Philips, SoundBar-uri Panasonic, SoundBar-uri HiFi Yamaha sau un SoundBar german Loewe.

Daca nu ati cumparat inca un sistem soundbar, cautati un alt model sau doriti sa faceti un upgrade, va recomandam sa cititi atunci si seria de review-uri de Soundbar-uri: Cele mai bune (performante) sisteme de sunet tip Soundbar.

Scris de : Reviewer

Distribuie acest articol pe

Trimite comentariul