Ce sunt Refresh Rate, VRR – De ce sunt importante în jocuri?

V-ați întâlnit de multe ori în specificațiile tehnice ale unui televizor sau monitor de termenii VRR (variable refresh rate) sau RR (refresh rate) la 100, 120 sau 144Hz și v-ați întrebat ce înseamnă acestea mai exact, și la ce ajută experiența de vizionare sau experiența în jocuri? De altfel, mulți gameri spun că nu pot fi la fel de buni fără un refresh rate de minim 120Hz. Vom explica mai jos acești termeni, și vom veni cu câteva modele de televizoare smart ce suportă VRR de minim 120Hz.

Ce este VRR la televizoare și monitoare?

VRR (Variable Refresh Rate) este o tehnologie care permite televizoarelor și monitoarelor să își adapteze frecvența de actualizare (refresh rate-ul) a imaginii în jocurile video sau în alte aplicații de conținut dinamic, astfel încât să evite efectele de întrerupere sau sacadare. Aceasta se poate face prin sincronizarea frecvenței de actualizare a televizorului cu cea a sursei de conținut, cum ar fi consola de jocuri sau PC-ul. Prin urmare, aceasta tehnologie poate oferi o experiență de joc mai lină și mai fluidă. În plus, VRR poate fi utilizat nu numai pentru jocuri, ci și pentru alte conținut dinamic, cum ar fi filme sau programe sportive.

flanco.ro/

Ce este RR la televizoare și monitoare?

Refresh Rate reprezintă un indicator ce exprimă de câte ori pe secundă imaginea este actualizată pe ecranul unui televizor sau al unui monitor. Aceasta este exprimată în cicli pe secundă (Hz). Un refresh rate mai mare poate oferi o experiență de vizionare mai fluidă și mai naturală, în special pentru conținut dinamic, cum ar fi jocurile video sau programele sportive.

Ce RR au televizoarele smart clasice?

Un refresh rate standard pentru televizoarele de performanțe medii este de 60Hz, deși sunt televizoare smart de gaming capabile să ducă și la 120Hz, în timp ce pentru monitoarele pentru jocuri un Refresh bun poate fi de 120Hz, 144Hz sau chiar mai mare. Un refresh rate mai mare poate oferi o imagine mai clară și mai precisă, eliminând efectele sacadare.

Întrebarea se pune dacă pot juca un joc de pe PC / laptop pe televizor. Răspunsul este da, însă merită menționat că televizoarele mai vechi nu excelează în rate de refresh ridicate și nici nu vin cu îmbunătățirile VRR. Monitoarele au fost construite din start pentru a oferi un refresh rate mai ridicat. Deci, în funcție de televizorul dvs. este posibil să experimentați anumite probleme ale imaginii, un exemplu aveți în fotografia de mai jos, deși evident este o exagerare pentru a prezenta mai bine conceptul.

Refresh Rate 120Hz vs 60Hz Exagerare
Refresh Rate 120Hz vs 60Hz Exagerare

VRR este compatibil cu standardul HDMI 2.1 și poate oferi o gamă mai largă de frecvențe de actualizare, cum ar fi 48-120Hz. Acest lucru poate fi benefic pentru jocuri care necesită acțiune rapidă sau care au o grafică complexă. De asemenea, VRR poate fi combinat cu alte tehnologii, cum ar fi FreeSync sau G-Sync, care se ocupă de sincronizarea frecvenței de actualizare a sursei de conținut cu cea a televizorului. Necesitatea unui monitor / televizor cu funcționalitate VRR este importantă cât timp consolele, PC-urile nu transmit conținut la un refresh rate constant, sacadând imaginea. VRR-ul intervine “into picture” (sic) prin adaptarea imaginii conform sursei, și să nu experimentați sacadări sau teleportări.

Spre deosebire de alte tehnologii, cum ar fi motion smoothing, care pot distorsiona imaginea pentru a crea impresia de fluiditate, VRR se bazează pe sincronizarea frecvenței de actualizare, oferind o imagine mai naturală și mai precisă.

Cum pot juca jocuri la 120Hz sau 144Hz refresh rate?

Este important de menționat că pentru a beneficia de un refresh rate mai mare, atât televizorul sau monitorul, cât și sursa de conținut trebuie să fie compatibile cu această caracteristică. De exemplu, pentru a viziona un conținut cu un refresh rate de 120Hz pe un televizor cu un refresh rate de 60Hz, va fi necesar consum de procesor grafic care să poată adapta conținutul la frecvența de actualizare a televizorului.

În concluzie, VRR este o tehnologie avansată care poate oferi o experiență de vizionare mai fluidă și mai naturală pentru jocurile video și alte tipuri de conținut dinamic. Aceasta necesită compatibilitate atât la nivelul televizorului cât și al sursei de conținut (placa grafică a PC-ului, laptopului sau consolei de jocuri), precum și o conexiune HDMI 2.1 sau mai recentă (HDMI 2.1a)

Consolele de jocuri ce permit transmisie de imagini la 120Hz sunt:

Ce televizoare oferă VRR și RR de minim 120Hz?

Sfânta Treime a televizoarelor bune pentru jocuri, atât din punct de vedere al refresh rate-ului de minim 120Hz, al tehnologiei VRR dar și al unui input lag scăzut, este respectată de două modele de televizoare premium, cu prețuri peste bugetul mediu, și anume:

 • Samsung QN90 QLED (A,B sau C) la Flanco, eMAG și evoMAG.
 • Televizor TCL MiniLed 50C805, 126 cm, Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100hz, Clasa G cu 144Hz în gaming mode, îl găsiți la eMAG și Flanco.
 • LG Evo C2 OLED (review) la Flanco, eMAG și evoMAG (OLED LG C21 sau LG C31). De altfel, această serie este și cea mai recomandată de televizoare:
  • nu doar pentru jocuri (VRR, RR și input lag scăzut), ci și pentru
  • display-ul OLED,
  • pentru premiul de cel mai bun display din lume în 2022, precum și pentru
  • consumul redus de energie, fiind un televizor eficient energetic.
evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

 1. Care sunt cele mai bune televizoare în 2023 după marcă și utilizare? - […] o gestionare clară a mișcării. Are câteva funcții excelente de gaming, inclusiv suport pentru rata de reîmprospătare variabilă (VRR),…
 2. Cele mai ieftine OLED-uri LG 48A23LA, 55A23LA și 65A23LA - […] Suport pentru tehnologia VRR (Variable Refresh Rate): Televizorul este compatibil cu tehnologia VRR, care sincronizeaza rata de refresh a…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *