Camere video cu filmare la rezolutie 8K

La ce iti foloseste un televizor 8K daca nu ai si continut video 8K? Pana cand platformele de streaming, producatorii de la Hollywood, posturile japoneze de televiziune 8K vor ajunge si prin Romania sau Youtube isi va mari oferta de continut si totodata isi va rezolva problemele cu redarea 8K o camera video cu filmare la rezolutie 8K ar putea fi cea mai recomandata solutie pentru continut 8K pentru televizorul tau, astazi. Evident daca ai un buget foarte, foarte, foarte generos.

Ce este o camera video 8K?

O camera video 8K este o camera video digitala ce permite inregistrarea de fotografii sau imagini video la rezolutie 8K. Rezolutia 8K sau 4320p presupune o dimensiune a imaginii inregistrate de camera video de 7680 (orizontal) x 4320 (vertical). Acest lucru inseamna ca fiecare fotografie sau frame al unui film va avea o „dimensiune” de 33,2 megapixeli, de 4 ori mai mult decat in cazul uneia cu rezolutie 4K si de 16 ori mai multi pixeli decat in cazul Full HD (1080p).

Diferente 8K vs 4K vs Full HD 1080p
Diferente 8K vs 4K vs Full HD 1080p

Cum functioneaza o camera video 8K?

Din punct de vedere tehnic, o camera foto sau video 8K utilizeaza lentile si cip-uri senzor pentru a inregistra imagini digitale.

Imaginile digitale sunt apoi inmagazinate / stocate fie in memoria interna a camerei video, fie pe un memory card sau pe un hard disk extern ultra rapid. Acestea insa pot fi transmise si direct in flux spre o imprimanta in cazul fotografiilor sau transmise catre un televizor sau intr-o platforma de streaming live in cazul inregistrarilor video.

Camerele video ce permit filmare la rezolutie 8K sunt destul de noi in peisajul tehnologic iar posibilitatile de stocare a informatiei sunt destul de limitate. Cipurile de memorie nu pot fi suficient de mici pentru a putea echipa o camera video mobila si totodata suficient de mari pentru a stoca cantitati imense de informatie, cel putin dupa standardele de astazi. Spre exemplu, o ora de filmare la rezolutie 8K necesita aproximativ 3 terabytes de spatiu de stocare (3000 de gigabiti) sau chiar mai mult in functie de codec-urile de compresie utilizate.

Momentan, pasionatii de filmari fie apeleaza la camere video sport sau de actiune cu rezolutie 4K fie la camere video profesionale cu rezolutie 4K. Preturile acestora s-au ieftinit teribil in ultimii doi ani si astazi sunt mai mult decat abordabile pentru utilizatorii casnici, pentru cei ce vor sa aduca adrenalina pe televizoarele 4K sau pentru oricine doreste sa isi starteze un canal pe youtube.

Transferul / stocarea de imagini video la rezolutie 8K necesita alte trei preconditii: (1) un procesor suficient de rapid sa poata coda si decoda filmul 8K, (2) unitatea de stocare sa permita citirea si scrierea rapid si fara intreruperi si obligatoriu la transferul prin cablu (3) un cablu HDMI 2.1.

La ce pot fi folosite camerele 8K?

Cum trendul in industria de televizoare pentru uz casnic tinde spre diagonale si rezolutii din ce in ce mai mari iar rezolutia 8K devine usor usor noul standard, o camera video 8K va putea crea continutul audio video necesar. Acesta nu se adreseaza doar televizoarelor 8K ci mai multor industrii, dupa cum urmeaza:

Cinema 8K

Calitatea imaginii unui film 6K sau 8K se apropie mai mult de standardul cinematografic al proiectoarelor de 35mm din salile de cinema, decat in cazul filmelor 2K sau 4K. Desi nu au aparut inca display-uri de cinema 8K, productiile cinematografice Hollywodiene deja au trecut la aceasta rezolutie, primul film inregistrat in 8K fiind Guardians of the Galaxy Vol.2.

Publicitate prin ecrane 8K

Industria de publicitate. Ecranele folosite la panourile digitale vor beneficia de asemenea de tehnologia 8K intrucat permit o calitate mai buna a imaginii la dimensiuni mai mari.

Posturi TV 8K

Industria de televiziune. Desi nu au fost transmise show-uri si eventuri sportive la calitate 8K, acestea au fost filmate la rezolutia maxima, urmand ca in momentul in care televizoarele 8K vor deveni mainstream sa avem deja posibilitatea de a reviziona aceste evenimente. Super Bowl-ul 2019 din Statele Unite a fost filmat in 8K iar televiziunea japoneza NHK va transmite live Olimpiada de vara din Tokyo din 2020 in format 8K. Ce-i drept momentan abia putem prinde in Romania prin cateva posturi TV 4K (chiar daca oferta via satelit este mai mare).

Filmari tehnice 8K

Nu am stiut cum sa exprim decat prin termenul de filmari tehnice 8K plusul de rezolutie pe care il putem avea de exemplu de la imaginile cartografice, a imaginilor luate din satelit sau imaginile militare la rezolutie 8K ce necesita acuratete crescuta. In plus, face recognition (procesul de recunoastere al fetei) poate beneficia de aceasta tehnologie. De asemenea, imagistica medicala la rezolutia 8K ar fi un mare plus in investigarea anumitor boli de exemplu. Si exemplele cu use case-uri pot continua: oriunde ai nevoie de imagini si filme mai clare si detalii mai fine, rezolutia 8K va patrunde. Pana va fi probabil detronata de 10K si 16K.

Ce camere video 8K putem cumpara astazi?

Mai multi producatori au lansat camere foto si video ce inregistreaza in 8K. Canon si Nikon s-au axat pe camere foto in timp ce Sharp, Sony, Ikegami si Red se axeaza pe camere video 8K. Camerele Red si Sony sunt utilizate preponderent de industria cinematografica, in timp ce Sharp si Ikegami targeteaza piata micului ecran.

Cat costa o camera foto – video 8K?

Camerele foto 8K costa undeva intre 3000 si 5000 de dolari in timp ce camerele video 8K ajung sa depaseasca 20.000 $. Insa de curand Sharp a demonstrat ca se pot produce in masa camere video cu rezolutie 8K al carui pret sa nu depaseasca 5000 de dolari. Inca nu au aparut pe piata. In Romania le veti gasi in curand in magazinele online F64.ro si eMAG.ro.

Ce modele de camere foto video 8K gasim acum?

Ca si modele mentionam Sharp 8C-B60A, Sony F65 CineAlta, Ikegami SHK-810 8K Super Hi-Vision, Red vine cu modelele Panavision Monstro 8K VV, Helium 8K S35 DSMC2 si Helium 8K DSMC2 Brain S35 Monochrome.

Continutul 8K poate fi creat si in format 360 de grade, precum camerele video 360 GoPro Omni VR sau Insta360 Pro 2 – Professional 8K 3D camera with 6 f / 2.4 HD single lenses, 360 ° lansate inca din 2017 la CES Las Vegas. Pretul unei camere video sport 8K cu filmare in 360 de grade nu este chiar mic, insa veti gasi si modele mai ieftine, ce-i drept cu o rata fps mai mica, precum Video Camera Byroras 8K. In Romania le veti gasi in curand in magazinele online F64.ro si eMAG.ro.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment