Sa cumpar acum un televizor 8K sau sa astept?

Pentru a va introduce putin in contex, acest articol l-am redactat la inceputul anului 2020 (februarie) intr-un moment in care au aparut de cateva luni si in Romania mai multe modele de televizoare cu rezolutie 8K de la Sony, Samsung si LG.

Panasonic si Philips desi au anuntat ca vor produce foarte curand televizoare 8K inca nu au lansat modelele comerciale prin distribuitori, in timp ce producatorul chinez de televizoare TCL desi a lansat un miniled 8K nu este inca prezent la noi in tara.

Daca sunteti deja interesati de un televizor 8K si va puneti intrebarea daca merita cumparat acum sau va ganditi sa mai asteptati, atunci sunt sanse mari sa fi fost printre primii ce au adoptat in living-ul vostru un televizor 4K. Sau poate ca aveti un Full HD si ati preferat sa amanati decizia de cumparare al unui 4K in speranta ca deja anuntatele 8K-uri vor deveni mai abordabile ca pret. In oricare echipa ati fi, important este sa aflati mai multe si sa puneti in balanta avantajele si dezavantajele cumpararii unui televizor 8K inainte sa devina mainstream.

Caz in care vom incerca sa va prezentam un scurt ghid referitor la ce ar trebui sa luati in considerare daca va ganditi sa va faceti un upgrade catre 8K.

Ce este rezolutia unui televizor 8K

Am scris anterior un articol mai amplu despre ce inseamna rezolutia 8K si cu ce ies in evidenta televizoarele 8K. Ceea ce este important de stiut este ca este o rezolutie superioara standardului de astazi 4K Ultra HD si ca un ecran 8K permite redarea a nu mai putin de 33,2 milioane de pixeli, 7680 pe orizontala si 4320 pe verticala. De 4 ori mai multi decat un 4K si de 16 ori mai multi decat un Full HD 1080p.

Diferente 8K vs 4K vs Full HD 1080p
Diferente 8K vs 4K vs Full HD 1080p

De ce ai nevoie de HDR la un 8K?

In cazul in care ati citit specificatiile unui televizor 4K sau 8K veti observa ca termenul HDR (high dynamic range) este destul de repetitiv si prezentat ca un avantaj al ecranelor de ultima generatie spre deosebire de standardul SDR mai vechi (standard dynamic range).

Rezolutia 8K, 4K sau Full HD 1080p se diferentiaza prin numarul de pixeli. Standardele DR (SDR, HDR, HDR+, HDR10+ etc) se diferentiaza prin ce arata acesti pixeli pe un ecran. Un pixel se imparte in sub-pixeli ce pot reda anumite valori de rosu, verde sau albastru (cateodata si alb). Aceasta capabilitate formeaza culoarea si luminozitatea fiecarui pixel.

Standardul SDR s-a aplicat televizoarelor CRT, lansate in urma cu zeci de ani in urma. Valorile luminii subpixelilor unui tub CRT variaza pe o scala de la 1 la 255 intre 16 si 238 si ca si redare de culoare reusesc sa cuprinda doar spatiul Rec.709 ce la randul lui reprezinta doar o mica parte din spatiul coloristic al spectrului luminii vizibile. Limitarile au fost de natura tehnica, intrucat un tub CRT nu putea reproduce fiecare culoare din spectrul de lumina asta insemnand ca nu toate culorile din realitate puteau fi reproduse fidel pe micul ecran.

Odata cu aparitia HDR ca si avantaj al televizoarelor de tip LCD-LED sau televizoarelor OLED, pixelii acestora pot reda intreg spectrul de lumina de la 1 la 255 respectiv acopera o mai mare parte din spectrul luminii vizibile (Rec.2020). In imaginea de mai jos veti observa triunghiul mai mare (Rec.2020) poate reda o gama mai variata de culori decat triunghiul mic (Rec.709)

Info HDR Rec709 vs HDR Rec2020 8K si 4K vs SDR
Info HDR Rec709 vs HDR Rec2020 8K si 4K vs SDR

Sunt mai multe standarde HDR in specificatile televizoarelor smart de astazi, cele mai noi fiind HDR10 (metadate statice) si HDR10+ (metadate dinamice). Diferenta dintre cele doua este ca in cazul metadatelor dinamice HDR10+ luminozitatea este ajustata scena cu scena, in timp ce in cazul metadatelor statice HDR10, luminozitatea este setata pentru intregul continut (film) fara posibilitatea de imbunatatire si ajustare a imaginii in timp real.

Ca si plus, mai mult decat atat, HDR10+ permite chiar procesorului cu specificatii de machine learning (Samsung Quantum AI Processor, LG Alpha9 Gen.3, Panasonic HCX Intelligent Processor , Sony X1 sau Philips PX5) ajustarea in timp real a luminozitatii in functie de mediul exterior (nivelul luminii din camera ta).

In concluzie, rezolutia trateaza nr. de pixeli existenti in timp ce HDR-ul specifica ce anume pot face acestia.

Asta inseamna ca desi veti cumpara un 4K nu automat acesta va putea reda toate culorile din spectru in cazul in care alegerea se indreapta catre un televizor no-name sau produs de catre un brand indoielnic.

Ca si certificare 8KA, specificatiile HDR10+ (sau echivalent) ar trebui sa fie standard la orice televizor 8K. Am spus sau echivalent intrucat LG de exemplu nu este membru 8KA preferand sa aiba propriile masuratori a tonurilor de lumina iar lipsa acestei certificari la un model LG nu inseamna neaparat ca imaginile televizorului 4K sau 8K de la LG vor fi mai slabe calitativ. Dar nu putem afirma cu siguranta aceleasi lucruri si despre alte branduri de televizoare din categoria no-name.

Ce conteaza la un televizor 8K?

Daca mai sus am indicat 2 repere, unul cantitativ (rezolutia) si unul calitativ (HDR-ul) este necesar sa abordam acum si „infrastructura” necesara unui televizor 8K si anume posibilitatea de a transfera volumul de informatie de 4 ori mai mare ca la un televizor 8K.

V-ati obisnuit cu siguranta cu faptul ca un film de rezolutie mai mare necesita si un volum de biti mai mare in cazul in care este codat cu acelasi codec audio-video. Ei bine latimea de banda ce impacteaza viteza de transmisie a informatiei este prioritara pentru un televizor 8K. Un 8K nu va putea functiona pe infrastructura deja invechita HDMI 2.0, ceea ce inseamna ca un cablu de transfer HDMI 2.0 intre televizorul dvs. 8K si sursa video nu va putea livra suficient de multe scene astfel incat imaginea pe ecran sa fie lina si fara sacadare.

Standardul HDMI 2.1 este neaparat necesar sa fie prezent atat la televizor, cat si la sursa video cat si la accesoriul de conexiune, in cazul nostru: cablul HDMI 2.1 de calitate.

Am inteles dar MERITA sa cumpar ACUM un televizor 8K?

Pentru cei mai multi dintre noi ei bine NU (februarie 2020). Poti cumpara un televizor 8K acum insa pana cand pretul acestora nu se va incadra undeva la maxim 50% peste pretul unui OLED sau QLED premium veti plati mai mult PR-ul 8K decat plusul de valoare de care veti beneficia. Odata ce introducem pretul in discutie, parerea noastra este ca achizitionarea unui televizor 8K devine mai mult un wishlist pentru viitor.

Cel mai ieftin televizor 8K

Astazi cel mai ieftin televizor 8K este modelul QLED Smart SAMSUNG 55Q950RB, 8K, HDR, 139 cm (click pentru pret) al carui pret in Romania este undeva la 2200 de euro in Romania. Insa diagonala de doar 55 de inch nu va aduce plusurile pe parte de rezolutie ci doar imbunatatiri de calitate conexe a imagini, importante ce-i drept si acestea. Practic cel mai ieftin model de televizor 8K este destinat celor ce vor un 8K nu sa priveasca un 8K. Nu ar fi o achizitie proasta tinand cont ca standardul 4K va fi redat la 120 fps-uri iar imbunatatirile de imagine (cu exceptia rezolutiei) vor fi totusi observabile.

Cele mai recomandate modele de televizoare 8K

Cel mai recomandat televizor 8K ar trebui sa fie unul cu diagonala de cel putin 65 de inch pentru a putea observa diferenta de rezolutie. Aici sunt prezente trei modele toate bazate pe tehnologia LED, unul de la LG si doua de la Samsung, si anume:

Preturile acestora variaza intre 3000 si 4000 de euro in functie de politica de reduceri de preturi ale magazinelor vanzatoare.

Cele mai scumpe modele de televizoare 8K

Cele mai scumpe televizoare 8K sunt asa zisele profesionale Sony 8K TV, ce le-am prezentat (ce-i drept mai mult minusul pretului nu ne-a lasat o parere prea buna) in articolul de mai jos, prin comparatie cu modelul de televizor QLED Samsung de 82 de inch Televizor QLED Smart Samsung, 207 cm, 82Q950RB, 8K al carui pret la aceasi diagonala este la jumatate!

Cand va merita un televizor 8K?

Am pastrat la final raspunsul la intrebarea cea mai importanta: Cand va merita sa cumparam un televizor 8K? Parerea noastra este ca va merita sa cumparati un televizor 8K destul de curand. Raspunsul nu place? Pai sa investigam

Anul acesta se creaza masa critica de competitori, iar de anul viitor pe masura ce contentul 8K va deveni mai prezent iar competitia va trage preturile in jos, televizoarele 8K vor deveni mainstream.

Vreme trece vreme vine, la fel este si cu 4K vs 8K ?

Estimam ca preturile televizoarelor 8K anul acesta (2020) vor cobori sub 2000 de euro (cele cu diagonala mai mica) respectiv sub 2500 de euro pentru televizoarele 8K cu diagonale peste 65 de inch.

De asemenea, estimam ca spre finalul 2021 si inceputul 2022, preturile televizoarelor 8K destinate consumatorulilor casnici (adica cu o diagonala de pana la 75 de inch) vor scadea de la 4000 de euro astazi, la jumatate deci in 2022.

Evident aceste predictii pot fi confirmate si mai repede in functie de discount-urile ce pot aparea in acest timp la magazinele online (de exemplu Black Friday) sau anumite promotii LG sau Samsung ce vor adauga gratis la pachet un sistem de sunet de tip soundbar.

Cumperi astazi un 8K TV? Vezi info & pret

Preturile actualizate la televizoarele 8K in momentul in care citesti acest articol le gasesti aici:

Iti recomandam sa citesti pe langa recenziile de televizoare 8K si articolele ce trateaza tehnologia 8K de pe site-ul nostru cu Informatii utile despre 8K.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment