Piata Televizoarelor Smart din Romania inca un bebelus in crestere

Mai putin de 20% dintre românii din mediul urban au cumparat un televizor inteligent, in timp ce 70% dintre adolescentii cu varsta intre 15-17 ani, segmentul cel mai receptiv la noile tehnologii bazate pe internet si aplicatii de recunoastere vocala şi-ar dori sa cumpere un smart TV in urmatoarele 12 luni, potrivit unui studiu privind utilizarea noilor tehnologii digitale realizat de cei de la GfK România. Televizoarele Smart TV sunt cele mai cunoscute şi au cel mai mare grad de popularitate din gama de dispozitive inteligente.

Piata Televizoarelor Smart din Romania inca un bebelus in crestere

Piata Televizoarelor Smart din Romania

După Smart TV, produsul care se bucură de cea mai mare popularitate în perioada aceasta este smartwatch-ul, ceasul inteligent. Relativ un dispozitiv nou, si aflat la inceput de drum, se explica faptul ca in rândul utilizatorilor de internet din mediul urban, gradul de utilizare pentru ceasurile inteligente este de sub 2%. Totuşi, doar 34% dintre cei chestionaţi şi-ar dori un astfel de dispozitiv.

Avand in vedere aceste date, este lesne de inteles ca piata televizoarelor inteligente este inca mica in Romania si exista suficient loc de crestere in urmatorii ani. Ceea ce nu putem afirma insa si despre ceasurile inteligente, fiind privite mai mult ca un gadget decat ca un lucru cu adevarat util sau care sa aduca un plus in experienta de comunicare si informatii in era digitala, datorita ecranului mai mic, timpului limitat in utilizare si probabil datorita faptului ca acestea ar trebui sa fie si oarecum … fashion. Funcţia de Smart TV atrage din ce în ce mai mulţi clienti ce isi doresc sa cumpere un televizor, mai ales ca preţul acestor dispozitive ce îţi permit să navighezi pe internet sau să foloseşti diverse aplicaţii a ajuns aproape cu al unui televizor obisnuit. Impropriu spus televizor obisnuit, intrucat tehnologia smart TV a ajuns predominanta, odata cu scaderea preturilor la televizoarele inteligente acestea in fapt au inlocuit televizoarele LCD sau chiar LED obisnuite, cele din urma nemaifiind atragatoare cu ce ofera, cautate si evident vandabile.

Asa cum s-a intamplat cu orice alta tehnologie inovatoare, pretul initial al unui Smart TV a fost initial destul de mare. Cu toate acestea, in ultimii ani s-a observat o schimbare dramatica in politica de pricing, odata cu lansarea de noi tehnologii adiacente (smart TV LED, smart TV 3D sau smart TV Ultra HD si Curved Smart TV), preturile televizoarelor inteligente au cazut de-a dreptul in cazul celor bazate pe tehnologii considerate deja invechite (desi aparusera cu mai putin de 6 luni in urma). Vei fi de altfel surprins sa afli ca in urma cu 24 de luni, un televizor Smart Ultra HD 4K costa undeva la 5000$, pretul acestei tehnologii find acum cu 80% mai mic in functie de model, diagonala sau producator.

Un alt motiv al cresterii popularitatii televizoarelor Smart TV in Romania se datoreaza si ofertei generoase de internet in banda larga a furnizorilor de date, vitezele de 300Mb pe secunda ce permit redarea de continut video la calitate Full HD fara probleme au devenit oarecum obisnuite, in timp ce site-urile si portalurile de continut video la calitate 4K Ultra HD sunt destul de numeroase, iar pretul unui abonament nu este deloc prohibitiv: amintesc aici Voyo, Digi online, SeeNow, Muvix, Dolce TV sau evident gratuitul YouTube.

Televizoare Smart Full HD, 4K TV si SUHD la Altex

Pe piața de Smart TV-uri din România, liderii vanzarilor dar si ai feedbackului (parerilor) pozitive ar fi la acest moment sud coreeni de la Samsung. LG, Sony, Panasonic și Phillips se bat pentru pozițiile 2 si 3 de pe podium. Suntem curiosi in cat timp, romanii de la UTOK sau Allview vor intra in acest top. Daca primii abia si-au lansat noua gama de televizoare (atentie nu sunt Smart TV-uri), Allview inca tatoneaza piata, rezumandu-se la smartphone-uri, tablete si accesorii pentru acestea.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment