8K TV in 2020: Tot ce trebuie sa stii despre rezolutia viitorului

Rezolutia 8K-ul isi continua neabatuta drumul spre lansarea comerciala. Intr-adevar, tehnologia 4K este inca considerata nou aparuta si inca ne obisnuim (a se citi asteptam continut relevant) cu aceasta , insa in 2-3 ani, 8K-ul va fi deja implementat pe televizoare, blue-ray-uri ba chiar in ochelarii de realitate virtuala, in acest moment retraind efervescenta tehnologiei 4K de acum 3 ani.

UPDATE: Articol actualizat in 2020 cu noi informatii, ce ar trebui sa aveti in vedere si sa stiti daca doriti sa cumparati un 8K precum si cu cateva pareri si impresii despre rezolutia 8K si televizoarele 8K disponibile in Romania.

8K TV: Tot ce trebuie sa stii despre rezolutia viitorului
8K TV: Tot ce trebuie sa stii despre rezolutia viitorului

Stim ca despre televizoarele cu rezolutii ce permit tehnologia 8K se discuta de aproximativ 2 ani, primul model fiind prezentat ca si prototip la CES in 2015. Insa, anul acesta la CES, televiziunea de stat a Japoniei a anuntat ca va transmita Olimpiada Tokyo 2020 in format 8K. Tot anul acesta, s-a lasat de inteles ca primul televizor comercial va aparea anul viitor in magazine, caz in care consideram ca merita vorbit un pic despre ce inseamna 8K.

Ce inseamna Televizor 8K?

8K nu este altceva decat prescurtarea definitiei celei mai bune imagini pe care o putem avea in acest moment. O imagine cu detalii de 4 ori mai multe decat cea redata de 4K, datorita celor peste 30 de milioane de pixeli (7680×4320, 33,177,600 pixeli mai exact) Pe un display cu o digonala de 65 de inch, acestia vor fi atat de multi incat nu vor putea fi definiti cu ochiul liber. In orice caz, cu siguranta vor aparea televizoare 8K cu display-uri imense ce pot acoperi un perete de apartament fara nicio problema.

De ce denumirea Televizor 8K?

Tehnologia poarta denumirea 8K intrucat imaginile sunt „lungi” de 8000 de pixeli. Asa cum 4K a fost redefinit Ultra HD, asa probabil 8K va fi redefinit UltraHD 8K. Altii il denumesc deja 8K Super Hi-Vision (denumirea inventata de NHK in 2000 si patentata in 2012).

Ce inseamna 8K si care sunt diferentele fata de televizoare smart 4K UltraHD
Ce inseamna 8K si care sunt diferentele fata de televizoare smart 4K UltraHD

Care este rezolutia unui Smart TV 8K?

Rezolutia 8K se traduce prin capacitatea display-ului de a genera imagini de 7680×4320 pixeli, este denumita de asemenea 4320p – din acelasi motiv Full HD-ul a fost cunoscut drept 1080p – insa este mai utilizat termenul Ultra HD 8K sau pe scurt 8K. Cat timp un display 8K are aproximativ 33 milioane pixeli, inseamna ca fiecare imagine echivaleaza cu o fotografie de 33mp.

Acesti extra pixeli fac diferenta?

Evident ca DA. Un televizor Full HD 1080p genereaza aproximativ 2milioane de pixeli pe imagine, ceea ce este chiar mai putin decat ceea ce poate genera o camera foto a unui smartphone ieftin. Un televizor 4K genereaza aproximativ 8 milioane de pixeli, ceea ce oricum reprezinta mult peste capabilitatea ochiului uman de a recunoaste, caz in care pasul ce urmeaza 4K-ului va reprezenta acea imersiune in detalii pe care o cautam. Cel putin in teorie.

Cand se vor putea cumpara in Romania televizoare 8K?

Parerea noastra este ca televizoarele 8K vor putea fi cumparate de pe piata incepand cu 2018, desi termenul poate sa ajunga undeva prin 2020 in functie de contentul disponibil.

Azi, poti cumpara un TV 8K?

Da, Sharp vinde un model cu diagonala de 85 de inch, Sharp LV-85001 insa pretul acestuia este undeva in jur de 130.000 de dolari americani, si doar in Japonia. Dell si-a prezentat modelul Dell UP3218K, acesta insa este un monitor PC de 31,5 8K si a anuntat ca il va vinde din luna martie cu pretul de 5000 de dolari.

UPDATE 2020: Pretul unui televizor smart cu rezolutie 8K in Romania a coborat sub 4000 USD

Exista deja produse televizoare 8K?

Absolut, exista cateva prototipuri precum modelul celor de la SkyWorth de 65 de inch, tot de 65 de inch modelul Chang Hong 65ZHQ3R si cel de 98-inch Hisense LED98NU9800V ULED TV.

UPDATE: Televizoarele smart cu rezolutie 8K sunt deja disponibile in Romania la eMAG.ro, Altex.ro si Cel.ro.

Granzii vor fabrica televizoare 8K?

Desi LG a prezentat un model de televizor de 98 de inch cu rezolutie 8K la CES anul trecut, producatorul sud coreean isi concentreaza liniile de productie si de marketing pe modelele de televizoare OLED cu rezolutie 4K. De altfel si Sony si Panasonic spera ca OLED-ul sa prinda, astfel incat sa isi acopere lipsa de investitii in tehnologia 8K.

Samsung insa face din nou nota discordanta in ceea ce priveste viziunea asupra viitorului, asa cum de altfel s-a intamplat si cu tehnologia OLED pe care a lasat-o in grija celor de la LG. La CES 2017 Samsung a prezentat doua modele prototip de televizoare cu rezolutie 8K din noua lor serie QLED.

Un televizor 8K are nevoie de HDMI 2.1?

Desigur, HDMI 2.1 – este interfata care va permite imaginilor filmate in 8K sa fie transmise de la un dispozitiv la altul la minim 60 de frameuri pe secunda. Mai multe despre standardul HDMI 2.1 si care sunt diferentele fata de HDMI 2.0, veti gasi in acest articol: Care sunt diferentele intre HDMI 2.1 si HDMI 2.0?.

Unde vom gasi filme si continut 8K?

Continut 8K vom putea primi din 4 locuri: bineinteles de la Hollywood, deja incepandu-se filmarile cu o camera video 8K (RED Weapon), Vol.2 Guardians of the Galaxy fiind deja filmat in 8K. Apoi, vom putea urmari Olimpiada Toyko 2020 in 8K, insa doar in Japonia.In al treilea rand, si poate cel mai important, continutul 8K va veni de la fiecare dintre noi. 8K va putea fi filmat cu camere video 360 (precum modelul celor de la GoPro Omni VR sau Insta360 Pro, ambele lansate in 2017 la CES in Las Vegas). Evident, Amazon Prime UK, Netflix si alti provideri de streaming video vor fi si ei o parte dintre pionierii de continut 8K, asa cum de altfel s-a intamplat si cu 4K, si cu HDR-ul si cu Full HD-ul.

Astazi pare destul de indepartata ziua in care ne vom permite sa cumparam un televizor 8K, moment in care si televizoarele 4K sunt considerate noi si au un pret destul de piperat cel putin pentru consumatorul mediu, insa 8K este viitorul, inevitabilul si se pare ca realitatea virtuala va fi tehnologia ce va propulsa initial aceasta tehnologie in casele noastre.

Televizoarele smart cu rezolutie 8K sunt deja disponibile in Romania la eMAG.ro, Altex.ro si Cel.ro.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *