Concluzii: Ochelari 3D activi sau Ochelari 3D pasivi?

Chiar daca tehnologia televizoarelor 3D se pare ca nu mai este chiar mainstream, iar viitorul acesteia este incert daca ne raportam la cele mai noi televizoare lansate in 2017, modele ce nu ofera suport 3D, ne gandim ca sunt destui de multi entuziasti sau posesori de blu-ray-uri 3D carora le vor folosi aceste informatii.

Ochiul uman percepe imaginea tridimensionala nativa a realitatii in mod stereoscopic. Asta inseamna ca ochii nostri privesc obiectele din unghiuri apropiate, dar usor diferite; creierul proceseaza instantaneu cele 2 imagini si creeaza impresia de 3D. In 3D-ul comercial, televizoare, jocuri, proiectii cinematografice, tehnologia ce intra in ochelarii utilizati pentru vizionare a urmat 2 cai distincte: activa sau pasiva.

Ochelari activi 3D sau ochelari pasivi 3D?

Ochelari activi 3D sau ochelari pasivi 3D?

 

Ochelarii 3D activi

Ochelarii care pot reproduce in modul cel mai fidel felul in care percepem 3D-ul in mod natural sunt ochelarii 3D activi. Se pot imparti in 2 categorii: active shutter si cu display. Fiind cei mai populari in televizoarele 3D de azi, producatori ca Panasonic, Sony si Samsung au ales sa promoveze ochelarii 3D de tip shutter ca si accesorii pentru televizoarele lor.

 

Cum functioneaza ochelarii 3D activi?

Lentilele acestui tip de ochelari sunt defapt mici LCD-uri, ce se inchid si deschid succesiv (de aici si denumirea de active shutter glasses – ASG), redand, fiecarui ochi, imaginea afisata pe ecran, in unghiuri distincte. Procesul realizadu-se atat de rapid, creierul percepe succesiunea ca o singura imagine, completa si cursiva, generand iluzia de 3D.

O consecinta a acestei metode de afisare este faptul ca rata de reactualizare a imaginii sau refresh rate-ul ecranului este injumatatita in cazul vizionarii unui film in 3D vs acelasi film insa in format 2D. Pentru o experienta reusita, se recomanda o rata de minim 50Hz in 3D ceea ce inseamna un HDTV cu macar 100Hz initiali. Totusi, cu cat mai multi, cu atat mai bine.

ASG isi iau energia din bateriile ce pot fi inlocuite sau din acumulatorii reincarcabili, acesta fiind si unul din motivele pentru care nu sunt la fel de usori ca si concurentii lor pasivi. Mai sensibili, considerabil mai scumpi dar oferind o experienta 3D superioara, ochelarii activi sunt alegerea pentru cei ce doresc imagini in 3 dimensiuni, la rezolutie Full HD sau Ultra HD, chiar daca producatorii de 4K-uri intampina probleme in a reda atat 3D cat si 4K cu HDR.

Modele ochelari 3D TV activi

 

Ochelari 3D pasivi

Ochelarii 3D pasivi se pot, si acestia, impartii in 2 categorii: anaglyph si polarizati. Desi denumirea poate fi nefamiliara, ochelarii anaglyph sunt cu siguranta cei mai familiar, avand lentilele colorate (foarte des in red-cyan) si fiind realizati din carton. Practic sunt acei ochelari 3D lansati secolul trecut (wow, ce departe suna). Foarte accesibili din punct de vedere al pretului, sunt limitati totusi din cauza faptului ca lentilele acestora, utilizand culori pentru a bloca alte culori in generarea unei imagini 3D, modifica nuantele imaginii initiale. Acest inconvenient, mai mult decat oricare altul, a facut ca acestia sa mai fie populari doar in randul copiilor atunci cand au in fata o carte cu imagini 3D.

Ochelarii polarizati sunt cei pe care ii purtam atunci cand mergem la cinematograf. Fara baterii sau LCD-uri pe post de lentile, acestia devin din ce in ce mai populari si in industria de televizoare datorita suportului agresiv al celor de la LG, care ii promoveaza ca reprezentand experienta Cinema 3D acasa. De curand, si cei de la Samsung au semnat un parteneriat cu cei de la Real3D pentru a introduce o noua tehnologie pasiva (RDZ) care sa rivalizeze cu cea LG, oferind insa aceeasi rezolutie ca cei activi, 1080p.

In ochelarii 3D pasivi actuali, care pe bazeaza pe FPR (film patterned retarder), ambii ochii vad imaginea simultan, nu succesiv ca la cei activi, insa o fac doar pe jumatate. Asta cauzeaza ceea ce a devenit si cel mai mare repros adus ochelarilor pasivi, si anume injumatatirea rezolutiei. Astfel o imagine 1920 x 1080 (Full HD) in 2D va fi vizualizata in 3D ca 1920 x 540. O diferenta destul de mare pentru unii, un compromis acceptabil in comparatie cu pretul, pentru altii.

 

Cum functioneaza Ochelarii 3D pasivi?

Chiar si ochelarii polarizati sunt de 2 feluri, modalitatea prin care sunt fabricati fiind cea care ii diferentiaza: Ochelarii sunt polarizati liniar sau polarizati circular. Exista o diferenta pentru cel ce traieste experienta dar momentan este neglijabila, din moment ce ochelarii polarizati circular nu se gasesc disponibili in televizoare, ci doar in cateva cinematografe, necesitand un proiector aparte si un filtru similar.

Polarizarea liniara filtreaza imaginea in componente orizontale pentru un ochi si verticale pentru celalalt, spre deosebire de cea circulara care filtreaza in sau contra sensului acelor de ceas. Avantajul apartine polarizarii circulare, care permite un unghi de viziualizare 3D superior, in eventualitatea in care se doreste o vizionare intr-un unghi diferit decat cel perpendicular pe ecran (de ex. intins in pat). Pana cand vor aparea ochelari polarizati circular si pentru televizoare, se recomanda ca cei liniari sa fie folositi cu lentilele paralele cu ecranul pentru o imersiune completa in imaginea 3D.

Modele ochelari 3D TV pasivi

 

Concluzii

Este greu de desemnat un castigator si nici nu credem ca unul din cele 2 formate vor disparea datorita competitiei dintre ele, probabil ambele tehnologii 3D vor primi imbunatari pe parcurs. Cei sensibili la ochi vor alege ochelarii pasivi pentru a nu intampina efectul de flicker ( sau licarire) sesizat de catre unii privitori, iar cei care vor imagini la rezolutii fantastice Full HD 1080p sau 4K Ultra HD ii vor alege mereu pe cei activi. Tot asa cum accesul la mai multe perechi de ochelari in cazul unui film sau eveniment sportiv vizionat in familie sau cu prietenii va fi mai facil celor cu tehnologie pasiva.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *