Ce reprezinta testul Contrast Modulation si certificarea ICDM?

Daca sunteti o persoana mai tehnica in domeniul industriei de ecrane si display-uri TV cu siguranta cunoasteti ce reprezinta termenul si testul Contrast Modulation. Daca nu, atunci cu siguranta ati citit cateva din specificatiile televizoarelor LG.

Real 8K si Contrast Modulation

Experții din industria de profil (a se citi in principal tehnicienii LG) evidențiază faptul că, pentru o experiență “real 8K”, pixelii trebuie să se poată distinge unul de altul în mod adecvat. Conform ICDM, Modulația de Contrast (Contrast Modulation – CM), care măsoară precis dacă pixelii învecinați se disting unul de altul, este metoda cu adevărat relevantă de a măsura și descrie rezoluția unui ecran.

LG nu a aderat la Asociatia 8K (o asociatie formata de cei mai importanti producatori de televizoare din lume) ce si-a propus sa standardizeze specificatiile tehnice ale televizoarelor 8K prin impunerea unor caracteristici minime necesar a fi respectate. Motivul a fost tocmai ca in stabilirea specificatiilor nu s-a luat in calcul si rezolutia reala in functie de modularea contrastului. Gurile rele (printre care ma numar si eu) spun ca LG nu s-a raliat la acest demers intrucat a pierdut deja lupta televizoarelor cu cea mai mare luminozitate a pixelilor axandu-se pe generarea contrastului prin negrul cel mai intunecat si nu albul cel mai luminos.

Rezolutia este masurarea abilitatii de a distinge detaliile unei imagini, adica de a diferentiere a doua locuri adiacente de pe ecran.

IDMS, Information Display Measurements Standard, Section 7.8, page 131.

Insa cei de la LG au si ei dreptate. Ce sens are sa iti prezinti televizorul ca fiind unul 8K cat timp la un contrast diminuat multi pixeli se „contopesc”, imaginea devine mai putin detaliata si practic mai putin pixeli individuali inseamna totusi o rezolutie mai mica. Spre exemplificare vedeti in imaginea de mai jos cum detaliile se pierd in partea din dreapta a fotografiei.

Ce inseamna rezolutia Real(a) 8K
Ce inseamna rezolutia Real(a) 8K

Testele efectuate atât pentru cel mai performant televizor LG OLED: Signature 8K OLED Z9 TV de 88 inch, cât și pentru televizoarele LG NanoCell 8K, au redat valori CM în zona de 90%, garantând astfel că privitorii vor putea experimenta toate detaliile adiționale oferite de conținutul 8K, atunci când folosesc televizoare 8K LG.

ICDM Explicatii vizuale cu privire la Modularea Contrastului in 4K
ICDM Explicatii vizuale cu privire la Modularea Contrastului in 4K

Cum se defineste tehnic rezolutia?

Rezolutia este numarul de pixeli sau de linii ce pot fi identificate corect de-a lungul ecranului.

IDMS, Information Display Measurements Standard, Glossary Appendix D, page 537.

ICDM (International Committee for Display Metrology) defineste rezolutia ca fiind numarul maxim de linii negre si albe alternante ce pot fi afisate cu o modulare a contrastului de 50% sau mai mult. In cazul in care numarul liniilor verticale este sub 7680 atunci televizorul nu este unul 8K real. Intrebati fiind insa despre razboiul LG cu 8KA, ICDM au mentionat ca nu intervin in razboaiele comerciale sau de marketing ale producatorilor de televizoare.

Ce este CM si cum se calculeaza?

Contrast Modulation (Michelso contrast) este considerat de multi ca fiind cel mai bun si complet indice de masurare a abilitatii de a reda detalii pe ecran.

IDMS, Information Display Measurements Standard, Section 7.8, page 131.

CM se calculeaza ca fiind raportul dintre diferenta luminozitatii liniilor albe de cele negre si suma acestora. Este o alta metoda de a masura contrastul. Detalii tehnice despre mai multe metode de masurare a contrastului, gasiti aici.

Scandalul a inceput la IFA Berlin in 2019, cand LG a anuntat ca televizoarele Samsung nu respecta standardul ICDM, situandu-se undeva la 38%, in timp ce LG ajunge la un indicativ de 90% (ce-i drept conform masuratorilor proprii LG). Samsung a replicat ca aceste masuratori si standarde dateaza din 1927 si ca sunt multe alte specificatii ce ar trebui luate in calcul spre a defini daca un televizor este premium sau are o rezolutie reala, nativa 8K. Iar ICDM a dat un comunicat ca nu se baga in acest conflict, ba mai mult decat atat metodologia lor de calcul nu ar trebui sa fie considerata drept standard in industrie.

LG a revenit cu o testare a unui reputat institut de cercetare si testare Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) care au confirmat ca CM la televizoarele OLED si Nanocell LG 8K se situeaza in jurul valorii de 90%.

Televizoarele 8K de la LG prezinta intr-adevar detalii bogate, culori vii si contrast puternic, si definesc astfel tehnologia display-urilor LG. Acest lucru nu inseamna ca televizoarele Samsung QLED 8K nu sunt performante sau ca Panasonic nu reuseste sa imbunateasca prin procesare in timp real imaginea OLED-urilor produse de LG peste calitatea data de LG. Pana la urma cele mai bune OLED-uri (exceptand modelele super premium) sunt cele de la Panasonic, iar cea mai buna luminozitate o au televizoarele QLED asa cum un televizor LG poate reproduce cel mai intunecat negru.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment