Ce inseamna certificarea 8KA Association?

Odata cu aparitia unei noi tehnologii, de exemplu rezolutia 8K, sau al unui nou tip de device, sa spunem un televizor 3D sau cu control vocal, apar si numerosi producatori cu diverse modele premium sau low entry ce isi doresc sa ia o cota de piata cat mai serioasa de la competitori. Si nu de fiecare data modelele acestora respecta principii sanatoase de business.

De multe ori acestia isi brand-uiesc noile modele cu noile denumiri, marjand pe ideea ca un consumator / cumparator ar plati o suma de bani mai mare doar pe un singur atribut al noii tehnologii, fara sa fie atent daca restul de specificatii sunt de asemenea unele premium.

In cazul de fata, vor aparea multe modele de televizoare 8K insa nu toate vor ingloba cele mai noi tehnologii de imbunatatire a imaginii (de ex: HDR10+). Unii producatori vor incerca sa isi marketeze produsele insistand pe rezolutie insa per ansamblu gama de televizoare vor avea niste dezavantaje puternice in ceea ce priveste luminozitatea, contrastul, imbunatatirea video – audio, standardele de conectivitate etc.

S-a simtit astfel nevoia de a se standardiza anumite specificatii si masuratori a performantelor tehnice specifice televizoarelor cu rezolutie 8K. Astfel un televizor 8K certificat va garanta si faptul ca vine la pachet cu plus-urile rezolutiei crescute dar si cu specificatii minime pentru calitate premium ce nu se rezuma doar la nr. de pixeli ci si la ce stiu acesti pixeli sa faca.

Nevoia de standardizare si de specificatii minim necesare si obligatorii ale produselor premium nu este ceva nou, se manifesta in mai multe industrii inclusiv in cea de televizoare. La fel s-a nascut Ultra HD Alliance in cazul televizoarelor 4K UltraHD si la fel s-a format si Asociatia 8KA odata cu aparitia primelor televizoare cu rezolutie 8K.

Asociatia 8KA (8K Association) a luat nastere prin alianta dintre rivalii Samsung, Panasonic, Hisense si TLC. 8KA isi propune sa ghideze producatorii cat si consumatorii in ceea ce priveste specificatile minime pe care un televizor 8K ar trebui sa le respecte. Pentru ca dupa cum stim, rezolutia nu este singura care conteaza in decizia de a alege sau de a declara un televizor ca fiind cel mai recomandat.

LG, care a cam pierdut lupta cu Samsung QLED in ceea ce priveste luminozitatea si contrastul display-ului, prefera sa mearga cu o certificare proprie, sperand sa insiste ca specificatiile unde sta bine ar trebui sa conteze in a defini un televizor 8K drept premium. LG nu face parte din 8KA, insa asta nu inseamna ca nu a iesit pe piata cu modele de televizoare foarte bune.

Specificatii minime si obligatorii televizoare 8K certificate 8KA

Scopul 8KA este de promovare, educare si standardizare a formatului 8K si certificarea ca se respecta urmatoarele specificatii minime: (1) rezolutie True 8K de 7680 x 4320 pixeli, (2) Codec HEVC, (3) luminozitate minima de 600 nits, (4) frame rate la intrare de minim 24p,30,60 si (5) interfata HDMI 2.1 .

Televizoare 8K vei gasi la eMAG.roAltex.roCEL.ro si evoMAG.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment