Procesoarele televizoarelor smart LG (Alpha9 – α9 Gen2 si Gen3)

Intrucat intr-un articol anterior am prezentat procesoarele televizoarelor Samsung Quantum AI 4K si 8K precum si cat conteaza un procesor smart TV performant se impune sa aruncam un ochi si la concurenta facuta de cei de la LG.

LG este de asemenea unul din cei 5 cei mai importanti producatori de televizoare premium din lume, alaturi de Samsung, Panasonic, Philips si Sony. Si evident este un lider in ceea ce priveste inovatiile in industria de procesoare TV, fiind unul dintre putinii producatori ce dezvolta un procesor TV propriu pentru modelele sale premium.

Numele de cod al procesoarelor TV de la LG este Alpha9 ( α9 ). Procesorul TV LG Alpha9 echipeaza televizoarele LG premium din seria OLED dar si modelele de top din seria de LED-uri NanoCell fiind vazut drept piesa cea mai importanta in vederea lansarii OLED-urilor la rezolutie 8K.

Procesorul LG Alpha nu este unul nou, sau cel putin denumirea acestuia. Inca mai gasim modele pe piata cu procesorul Alpha7 sau Alpha8. Alpha9 insa a fost lansat in 2018 iar in 2019 a fost upgradat in α9 Gen2 (generatia a doua) ca la CES in Las Vegas in ianuarie 2020 sa vorbeasca deja despre procesorul de generatia a 3-a, Alpha9 Gen3. Acesta din urma fiind si cel mai performant procesor TV in portofoliul producatorului sud-coreean LG.

Ce poate procesorul TV LG Alpha9 Gen2?

Nu am vrea sa ne pierdem in tot felul de consideratii de marketing, insa procesorul Alpha9 face exact ceea ce ar trebui sa faca orice procesor: sa sustina sistemul de operare si aplicatiile rulate de TV si sa ofere puterea de calcul pentru imbunatatirea imaginilor si sunetului redat de televizorul dvs in timp real.

Procesorul televizoarelor LG Alpha9 Gen2
Procesorul televizoarelor LG Alpha9 Gen2

Incepand cu generatia a 2-a de procesoare TV Alpha (deci ne referim la modelele LG 4K lansate incepand cu 2019), procesorul a primit capabilitati de machine learning si de inteligenta artificiala, astfel ca a fost posibila integrarea Google Assistant si Amazon Alexa drept asistenti vocali pentru controlul televizoarelor LG.

Fata de predecesorul sau LG Alpha9 de prima generatie, Alpha9 Gen2 LG TV processor vine cu performante marite: 50% putere de calcul mai mare, claritate a imaginii marita cu 35% respectiv o acuratete a culorilor de 7,3 ori mai mare.

Ca si concurentul sau procesorul TV Samsung Quantum AI, procesorul procesorul Alpha9 AI ThinQ de a doua generatie reuseste sa redefineasca contentul HDR, sa instructeze televizorul sa redea continutul si in functie de variabilele mediului din camera dvs (variabile de luminozitate sau zgomot), sa codeze si sa decodeze semnalul de sunet Dolby Atmos respectiv sa duca controlul prin voce al televizorului la un nivel conversational.

Ce modele de TV-uri LG au procesorul Alpha Gen 2?

Seriile de televizoare LG Z9, W9, E9 si C9 OLED TV imbunatatesc imaginile si sunetului printr-un algoritm de invatare dezvoltat intr-o baza cu milioane de date vizuale si de sunet, astfel incat sa poata recunoaste imaginile transmise de provideri si sa gaseasca modalitatile cele mai bune de imbunatatire a acestora in timp real. Seria Z9 de OLED-uri de la LG prin modelul sau 8K de 88-inch beneficiaza de asemenea de noi capabilitati de procesare, reusind sa elimine impuritatile din imagini ce apar datorita transformarii rezolutiei 4K in 8K prin tehnici software.

Procesorul Alpha9 AI ThinQ echipeaza nu doar televizoarele OLED LG ci si LED TV-urile LG din seria SM9 si SM8, serie ce o veti regasi acum pe piata sub denumirea de NanoCell TV.

Ce va putea face in plus procesorul TV LG Alpha 9 Gen3?

Televizoarele 8K prezentate de LG la CES Las Vegas si pe care le asteptam in a doua parte a anului 2020 vor fi echipate cu procesoarele LG de generatia a 3-a Alpha9. Televizoarele OLED LG vor putea astfel reda continut 8K la 60 fps-uri si 4K la 120 fps-uri (fps = frame per second, nr. de imagini redate pe secunda).

Procesorul LG de generatie a 3-a va avea astfel o putere de procesare marita si imbunatatiri puternice pentru a putea reda si transforma continut la rezolutie 8K.

In plus, AI Picture Pro va fi capabil sa recunoasca text si chiar figura oamenilor (face recognition) de pe ecran pentru a putea de exemplu imbunatati culoarea tenului sau a evidentia textul din film.

Procesorul televizoarelor LG Alpha9 Gen3
Procesorul televizoarelor LG Alpha9 Gen3

Evident, recunoasterea instant a tipului de continut video (film, sport, joc) respectiv de continut audio (speech, sport, concert, animatie) ce deja este apanajul Alpha9 Gen2 va fi de asemenea imbunatatita.

Pentru cei ce cauta informatii despre care procesor este mai bun, mai rapid, frecvente si alte asemenea: Nu putem compara procesoarele televizoarelor LG cu cele de la Samsung, deci un battle Alpha9 vs Quantum AI ar fi irelevant, intrucat chipul functioneaza intr-un eco-sistem electronic si nu poate fi comparat separat.

Televizoarele LG dotate cu procesorul Alpha9 AI ThinQ (modelele premium 4K respectiv toate modelele 8K) le gasiti la eMAG.ro – Noua serie LG Smart TV. Insa va recomandam sa cautati cel mai mic pret la modelul de televizor ales si in oferta F64.ro, Altex.ro, CEL.ro, Badabum.ro, PCGarage.ro, evoMAG.ro sau Dwyn.ro.

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *