OLED vs QLED vs LED – Consumul de electricitate

Consumul de electricitate a ajuns sa se defineasca prin diverse principii: ce tin de economie, ce tin de sustinerea mediului cat si port-drapel pentru o companie sustenabila si ce doreste sa aiba un impact social.

Majoritatea producatorilor isi marketeaza produsele ca fiind energy friendly ce se traduce cu un proces mai performant de reducere a consumului de electricitate atat in faza de productie cat mai ales in faza de utilizare al respectivului device.

Indiferent de motivul dvs. de a reduce consumul electric (economie, responsabilitate sociala, amortizarea investitiei, casa verde) la finele acestui articol veti avea un raspuns la intrebarea „Ce televizoare consuma mai putin curent electric (sunt mai eficiente): OLED-urile, QLED-urile, LED-urile, ULED-urile sau LCD-urile?”

De regula comparatiile ce tin de performanta capabilitatii de a reduce consumul electric sunt marketate prin comparatie fie cu „x% consum redus fata de un televizor traditional” fie prin eticheta „cu 20% decat televizoarele anterioare”. De multe ori aceste procente sunt nu neaparat mincinoase dar inselatoare, apar in conditii de laborator si nu pot fi replicate in casele noastre. Spre exemplu, nu ma incalzeste cu nimic ca televizorul X are un consum mai mic de energie fata de televizorul Y cat timp luminozitatea a fost setata la 10% si evident nimeni nu isi seteaza asa preferintele de luminozitate dupa achizitie.

Cat consuma un televizor OLED vs LED vs QLED?

Performanta energetica a unui televizor OLED o veti regasi in orice fisa tehnica sau de specificatii. Insa lucrurile nu stau chiar asa … Se spune ca un televizor OLED consuma doar 40% din consumul de energie electrica al unui televizor LED (un QLED este de asemenea un LED care de fapt sunt toate LCD-uri – cristale lichide – iluminate de panel-uri LED). Este corect DAR (si de regula ce este inaintea lui DAR este un bullshit) trebuie sa stiti ca sunt niste „mici” asterix-uri suplimentare care cam schimba total datele problemei. Sa le analizam:

Consum electricitate OLED vs QLED LED LCD in functie de luminozitate

  • consumul redus al unui OLED vs LED / QLED cu 60% se aplica in cazul in care majoritatea continutului redat de televizoarele OLED este alcatuit din scene si imagini intunecate, imagini mai degraba negre deci am mentionat aici fie conditii de test fie de prezentare, nicidecum filme sau emisiuni TV;
  • in conditii normale (filme, evenimente sportive, show-uri de televiziune) un OLED consuma electricitate cat 80-90% dintr-un televizor LCD LED / QLED;
  • in conditii de browsing pe internet pe ecranul televizorului, deci in conditii de imagini preponderent albe, un televizor OLED are un consum de electricitate cu pana la 300% mai mare decat consumul unui televizor LCD LED / QLED.

Putem afirma astfel cu certitudine ca in lupta OLED vs QLED LED, consumul de electricitate este dat in primul rand de nivelul de luminozitate al continutul redat si nu de tehnologia display-ului. Restul este can-can.

Consum QLED LED vs OLED in functie de diagonala

Este evident ca un televizor cu diagonala mai mare consuma mai mult decat un televizor cu diagonala mai mica, fiind o relatie direct proportionla intre energia consumata si marimea display-ului.

Veti regasi in schita de mai jos aceasta relatie, conform testelor independente rtings.com. Evident aceste teste au luat in considerare modelele de televizoare existente la momentul testarii (2017 aferente modelelor 2016-2017) iar de atunci sunt sanse sa fi aparut multe surprize printre modelele noi.

Pe verticala (axa y) veti regasi consumul de electricitate in Watti, pe orizontala (axa y) diagonala televizoarelor, cu albastru consumul OLED-urilor iar cu rosu consumul LCD LED QLED.

Diferente consum electricitate OLED vs LCD (LED QLED) in functie de diagonala
Diferente consum electricitate OLED vs LCD (LED QLED) in functie de diagonala

Consum electricitate 4K vs 8K

Au aparut deja televizoarele cu rezolutie 8K. Toate acestea insa sunt LED-uri, LG, Sony, Philips, Panasonic, Toshiba sau Loewe nu au lansat inca niciun OLED 8K pentru a vedea care sunt diferentele de consum intre 8K OLED si 8K QLED LED.

Insa, plecand de la faptul ca QLED-urile Samsung 8K consuma de doua ori mai multa energie electrica decat QLED-urile Samsung 4K de aceasi diagonala.

Continuand rationamentul cu faptul ca pixelii individuali ai unui QLED consuma mai multe energie electrica decat iluminarea de fundal a unui display bazat pe LED, la aceasi diagonala si la continut pentru un utilizator normal nu de test.

Ajungem la concluzia ca rezolutia conteaza in ceea ce priveste consumul de energie iar in cazul unui OLED ce necesita de 4 ori mai multi pixeli autoiluminati in 8K decat in 4K atunci diferentele de consum de energie mentionate in capitolul de luminozitate vor fi mai mari.

Concluzii diferente consum electricitate QLED / LED / LCD vs OLED

In concluzie, consumul de electricitate mentionat in fisa tehnica a unui televizor OLED, LCD LED / QLED este informativ si bazat pe asumptii privind continutul audio video.

Consumul de electricitate difera de la un OLED la LCD LED QLED in mod special in functie de luminozitatea maxima si nu in functie de tehnologie.

O diagonala mai mare vine cu un consum marit de electricitate, indiferent de tehnologia display-ului.

Televizoarele LCD LED includ QLED, ULED, LED, Nanocell si necesita iluminare suplimentara in timp ce OLED-urile au pixeli autoiluminati.

Cresterea rezolutiei de la 4K la 8K va dubla consumul de electricitate pastrand restul variabilelor constante (diagonala, continut, tip display)

Televizoare QLED | Televizoare OLED | Televizoare ULED | Televizoare LED | Televizoare NanoCell

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment