Site icon SMART TV

[GHID] Televizoare HiSense ULED. Ce reprezinta? Comparatii cu OLED

Daca va simtiti de regula pierdut printre terminologiile numeroase ce insotesc denumirile televizoarelor inteligente, stati linistiti. Este un haos. Insa la finele acestui articol veti sti ce inseamna tehnologia ULED si care sunt diferentele fata de OLED. Pentru ca asa cum QLED nu este OLED , NanoCell LG nu este OLED, la fel se intampla si cu ULED.

Daca intri intr-un magazin de electronice te vei simti ametit de varietatea de modele expuse, fiecare televizor incercand sa iti ia ochii (si mintile) cu diverse capabilitati si denumiri ale acestora. Sa rezumi avantajele si dezavantajele fiecarui model, fiecarui tip de display, fiecarei caracteristici marketate devine o sarcina mult prea dificila.

Cine isi doreste sa cumpere un televizor este interesat de 3 lucruri:

Doua dintre tehnologiile de fabricare a ecranelor televizoarelor inteligente de astazi sunt omni-prezente: LED-ul si OLED-ul. Pare simplist, insa ce se intampla cu LCD-LED-ul, ce este Dual LED-ul, de unde a aparut NanoCell-ul, ce face QLED-ul, cum a aparut XLED-ul, care sunt diferentele intre ULED si OLED-ul? Ei bine, este atat de simplu: ORICE NU ESTE OLED atunci ESTE UN LED, diferentele dintre LED-uri sunt nu neaparat minore insa nu sunt diferente substantiale de tehnologie, ci mai mult de imbunatatire a ei.

Televizoarele OLED

OLED-urile sunt diode organice de emisie a luminii (Organic Light-Emitting Diode). Este o tehnologie foarte diferita de tehnologia LED-LCD, fiecare pixel al unui televizor OLED se ilumineaza singur si poate fi stins individual. ULED-urile au inlocuit Organic (care chiar face ceva) cu un Ultra pur de marketing.

Televizoarele LED

Spre deosebire de OLED-uri, pixelii ecranului unui televizor LED nu se pot auto-ilumina, avand nevoie de un ecran suplimentar in spate emitator de lumina.

De aceea, cele mai mari avantaje ale ecranelor OLED fata de LED-uri sunt:

Un dezavantaj al ecranelor OLED fata de LED-uri (pe langa evident cel al pretului) este ca primele consuma o cantitate mai mare de energie electrica.

Citeste si : mai multe despre tehnologia OLED si QLED

Televizoarele ULED

Atunci ce este un ULED? Asa cum am scris mai sus, un ecran ULED este un LED. Insa un LED ce in opinia producatorului de televizoare Hisense este mai destept. Asa cum ne este vandut conceptul de QLED de la Samsung sau cel de NanoCell LED de la LG.

ULED, sau ULTRA LED, este termenul dat de Hisense pentru LED-urile sale imbogatite cu diverse brevete proprii, precum: Ultra Wide Color Gamut, Ultra Local Dimming, Ultra 4K Resolution si Ultra Smooth Motion Rate.

Deci aceasi Marie cu alta palarie.

Toate aceste brevete proprii au corespondent si in tehnologiile LED ale concurentei, dar sub alta denumire, unele din ele fiind chiar superioare Hisense. Caz in care, devine destul de evident ca:

ULED-ul este un termen folosit doar in scop de marketing, fara a exista imbunatatiri majore fata de tehnologii deja existente!

Asta nu inseamna ca un televizor ULED nu este bun, fiabil sau nu face ceea ce spune. Doar ca aceste imbunatatiri nu necesita o noua catalogare a ecranelor TV si in niciun caz nu merita un PR atat de puternic precum revolutionarele OLED-uri sau de ce nu, QLED-uri si Micro-LED-uri.

Ce pot Televizoarele ULED?

Televizoarele OLED seremarca prin faptul ca au o paleta largita de culoare, fiind capabile sa reproduca cu adevarat o plaja mai mare e culori acestea. Conform standardului Ultra HD Premium, pentru ca un televizor sa poata fi incadrat in aceasta categorie ar trebui sa acopere minim 90% din culorile DCI-P3 (un fel de Pantene al televizoarelor inteligente). Seria U7A de televizoare ULED de la Hisense pot reda 99,98% din gama. Aceste televizoare le gasesti la badabum.ro, DWYN, Vexio, eMAG, evoMAG sau CEL.ro.

Ce sunt televizoarele ULED de la Hisense comparate cu OLED-ul ?

Capabilitatile de dimming (intunecare a pixelilor). OLED-urile se intuneca prin stingere totala. LED-urile au nevoie de o tehnologie diferita, aceea de dimming. Ecranul unui televizor ULED din seria U7A este impartit in mai multe zone diferite, fiecare putand fi intunecata sau iluminata independent fata de celelalte. Asta permite un contrast zonal mai bun. Nu este o tehnologie noua, practic fiecare producator din cei mari au implementat o asemenea capabilitate.

Rezolutia. Toate televizoarele ULED TV sunt televizoare cu tip 4K. Asta inseamna ca sunt capabile sa aprinda un numar de pixeli egal cu produsul 3.840×2.160 deci cam 8 milioane de pixeli. Aceasta rezolutie mai este denumita 2160p si inseamna numarul de pixeli de pe orizontala ecranului. Evident avantajele sunt clare fata de un ecran de tip Full HD, un Televizor 4K fiind insa inferior unui Televizor 8K. Insa aici nu putem afirma ca este un plus al ULED-urilor, pur si simplu standardul este deja 4K si nu este cu nimic mai special ca alte modele.

Miscarea. In romana suna ca dracu, termenul corect este cel de Motion, care inseamna practic acelasi lucru. Televizoarele ULED folosesc un sistem denumit UltraSmooth Motion ce presupune un proces inteligent de a crea si insera imagini intermediare intr-un film, in mod special in scenele foarte rapide pentru a da senzatia unei tranzitii mai usoare intre scene. Astfel, imaginea nu va aparea sacadata sau incetosata si nici obiectele luminoase in miscare intr-o zona a ecranului intunecata nu vor crea acel efect halo, de aura sau bleeding daca vreti.

Televizor ULED Hisense H50U7B

Concluzii ULED: Nu e LED-ul ca OLED-ul

Cam acestea ar fi explicatiile referitoare la televizoarele si tehnologiile ULED produse de Hisense. Nu este nimic nou sub soare, aceasi tehnologie a LED-ului, dar cu niste procese si patente proprii care nu ies din comun fata de modelele premium. Ce-i drept poate fata de alte modele de televizoare (de regula cele de buget) au niste plusuri interesante, insa a compara tehnologia ULED-urilor cu cea a OLED-uri chiar nu are niciun sens, indiferent de prețul de achiziție, și de faptul ca Hisense a început să fie un nume cunoscut în industrie.

Televizoarele Hisense le gasesti la badabum.ro, DWYN, Vexio, eMAG, evoMAG sau CEL.ro

Exit mobile version