Ce potențiale probleme pot apărea la televizoarele cu ecran OLED?

Televizoarele cu ecran OLED (diodă organică de emisie de lumină) sunt recunoscute pentru calitatea superioară a imaginii și capacitatea lor de a oferi neguri profunde și culori vibrante. Cu toate acestea, așa cum există cu orice tehnologie, există și potențiale probleme sau aspecte de luat în considerare atunci când achiziționați un televizor OLED. Iată câteva dintre problemele posibile si la final si o nota care sa va linisteasca 🙂 :

Probleme OLED: Arderea Ecranului (Burn-in)

Unul dintre aspectele notorii asociate cu televizoarele OLED este problema arderii ecranului. Aceasta apare atunci când o imagine statică este afișată pe ecran pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce poate duce la persistența imaginii, chiar și după schimbarea conținutului. Producătorii de televizoare OLED au implementat diverse tehnologii și funcții pentru a minimiza această problemă, cum ar fi recalibrarea pixelilor și mutarea ușoară a imaginii, dar riscul rămâne.

flanco.ro/

Prețul Mai Ridicat

Televizoarele OLED sunt cunoscute pentru calitatea lor superioară, dar acest lucru vine adesea la un preț mai ridicat în comparație cu televizoarele cu ecrane LED sau QLED. Chiar si asa, preturile s-au stabilizat, si gasim acum OLED-uri ieftine la preturi foarte apropiate de televizoarele LED sau QLED.

Durata de Viață a Pixelilor

Fiecare pixel OLED emite lumină independent, iar utilizarea îndelungată poate duce la deteriorarea (arderea) acestora în timp. Cu toate acestea, majoritatea televizoarelor OLED moderne sunt proiectate pentru a avea o durată de viață semnificativă, iar progresele tehnologice continuă să abordeze această preocupare. Ecranele OLED folosite pentru jocuri pot fi, de asemenea, susceptibile la ardere, deoarece multe jocuri afișează conținut static în timpul sesiunilor lungi de joc. Unele elemente comune ale jocurilor video care pot duce la arderea pe ecranele de jocuri OLED includ afișaje persistente pe ecran, HUD-uri de joc (afișaje heads-up), tablouri de bord și sigle. Jocurile competitive sau maratoanele de jocuri pot prezenta un risc mai mare de ardere în comparație cu sesiunile ocazionale de jocuri cu conținut diferit.

Riscul de ardere este redus semnificativ pe ecranele utilizate în condiții normale și, de asemenea, îl puteți preveni cu ușurință prin rotirea tipului de conținut afișat pe ecran. Oprirea periodică a televizorului oferă și pixelilor săi o odihnă, ceea ce ajută la prevenirea acestui fenomen. Pentru a atenua și mai mult riscul de ardere în afișajele OLED, producătorii implementează acum funcții de alternare a ecranului, cum ar fi deplasarea pixelilor, economizoarele de ecran și ajustările automate ale luminozității. Un bun exemplu de caracteristică software care ajută la prevenirea arderii pe televizoarele LG C OLED evo este Pixel Refresher. Scanează și reîmprospătează automat pixelii televizorului atunci când opriți televizorul după cel puțin patru ore de utilizare.

De altfel, OLED-urile LG seria EVO sunt si cele mai recomandate OLED-uri de pe piata si merita sa fie pe lista scurta de modele alaturi de Samsung-ul S90C atunci cand vine vorba de un televizor premium (poate de Black Friday?)

Luminozitatea Maximă Limitată în Mod Sustenabil

Din păcate, televizoarele OLED nu sunt capabile să atingă aceleași niveluri de luminozitate susținută ca și alte tehnologii de afișare, cum ar fi LED, microLED și QLED. Acest lucru este valabil mai ales pe ecranele mari care afișează conținut luminos pentru perioade prelungite. Panourile OLED sunt capabile să atingă niveluri ridicate de luminozitate doar în zone mici sau lumini. Cu toate acestea, este posibil ca acestea să nu mențină aceleași niveluri de luminozitate pe zone mai mari ale ecranului sau în timpul afișărilor prelungite de conținut luminos. Acest lucru este cauzat de un fenomen numit „Automatic Brightness Limiter” (ABL), care limitează luminozitatea generală a ecranului pentru a preveni supraîncălzirea și pentru a proteja panoul OLED de eventuale daune. Acest lucru poate afecta vizibilitatea în condiții de lumină foarte puternica in mediul ambient.

Televizoarele OLED pentru a fi eficiente energetic ating niveluri mai mici de intensitate a luminii, pastrandu-si insa claritatea prin oprirea pixelilor intunecati, generand astfel contrast prin scaderea negrului raportat la un luminozitate mai mica a pixelilor luminosi.

Sensibilitate la Apăsare (Image Retention)

Image retention este o problemă temporară în care o imagine persistentă sau o umbră a unei imagini precedente poate fi vizibilă pentru o perioadă scurtă de timp, în special după afișarea conținutului static sau după utilizarea intensivă.

Uniformitatea Luminii

Uniformitatea luminii poate varia de la un model la altul, iar anumite zone ale ecranului pot avea o lumină mai scăzută sau mai ridicată decât altele. Acest aspect poate fi mai vizibil în scene întunecate.

Perioada de utilizare mai mica

În general, durata de viață și rata de degradare a televizoarelor OLED pot varia în funcție de modelul specific, modelele de utilizare, condițiile de mediu și nivelurile de luminozitate. Puteți îmbunătăți durata de viață a televizorului dvs. OLED exersând întreținerea corespunzătoare, care de obicei implică:

  • Prevenirea expunerii la condiții de mediu dăunătoare, cum ar fi lumina directă a soarelui, umiditatea ridicată și temperaturile extreme;
  • Opriți televizorul când nu îl utilizați pentru a preveni supraîncălzirea și arderea;
  • Reduceți luminozitatea televizorului dvs, de exemplu atunci cand nu imaginea conteaza (de ex. in cazul stirilor sau muzicii pe fundal);

Deci, mai merită un TV OLED?

Evident ca DA, televizoarele OLED sunt considerate televizoare premium cu capabilitati superioare televizoarelor LED sau QLED. Iar problemele mentionate sunt atenuate de controale pe parcursul procesului de productie, tehnologii avansate de procesare a imaginilor datorate procesoarelor puternice ce echipeaza aceste modele, precum si de responsabilitatea marcilor producatoare (premium) de a nu isi strica imaginea in piata cu modele premium ce pot suferi probleme.

Este important să luați în considerare aceste aspecte înainte de a achiziționa un televizor OLED și să evaluați cum se potrivesc nevoilor și preferințelor dvs. personale. Majoritatea problemelor menționate au fost abordate într-o anumită măsură prin îmbunătățiri tehnologice și progrese în fabricație.

In plus, aceste probleme de regula apar dupa functionare indelungata care excede timpul recomandat de utilizare sau perioada de timp dupa care un utilizator face un upgrade al modelului ales.

Daca iti doresti un OLED de calitate, iti recomandam sa achizitionezi unul din marcile LG, Samsung sau Sony. Vezi oferta aici.

evomag.ro

Author: Reviewer

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *